FiCom
Etusivulle  |  Tilaa FiCom-katsaus  |  Palaute  |  Haku  |  Sivukartta  |  Käyttöehdot  |  In English
FiCom lyhyesti
Yhteystiedot
Ajankohtaista
»Uutisarkisto
»FiCom-katsaukset
»Lausunnot
»Hallitusohjelmatavoitteet vaalikaudelle 2015 - 2019
»Tilaa uutiskirje
Jäsenet
FiCom Extra -jäsensivut
Tietoa toimialasta
Vaikuttava ICT-ala
Ohjeita ja oppaitaAjankohtaista > Uutisarkisto > Tiedote

18.01.2002

Kehitteillä oleva RFID-tietosiru lyhyen kantaman mobiiliin viestintään

VTT Automaatio on kehittänyt tutkimusprofessori Heikki Sepän johdolla uutta RFID-teknologiaa (RFID = Radio Frequency Identification) lyhyen kantaman mobiiliin viestintään ja etälukuun yhdessä Atmelin kanssa. Viimeisimpään Euroopan unionin rahoittamaan projektiin ovat lisäksi osallistuneet Gemplus Ranskasta sekä Idesco ja Rafsec Suomesta.

RFID-teknologia rakentuu piipohjaisesta mikrosirusta ja siihen sijoitetusta, 868 MHz:n taajuudella toimivasta antennista. Mikrosirun muistipiiriin voi tallentaa tietoa vähintään yhden kilobitin verran ja sen viestintänopeus 1-100 kbit/s. Antennilla varustetun mikrosirun toimintasäde on parhaimmillaan noin neljä metriä nykyisellä sallitulla tehotasolla, eikä se tarvitse akkua tai patteria toimiakseen.

Yksi lukulaite voi kommunikoida yhtä aikaa jopa sadan mikrosirun kanssa. Siru ottaa energiansa lukulaitteen lähettämästä sähkömagneettisesta kentästä. Tästä johtuen lukuetäisyys riippuu merkittävästi siitä tehosta, jonka viranomaiset sallivat.

Tietoa tuotteesta omalla lukulaitteella

RFID-teknologia tulee Heikki Sepän mukaan osittain korvaamaan viivakoodin ja se mahdollistaa viivakoodia huomattavasti monipuolisemman tavaroiden hallinnan.

Tietosirun sovelluksina voidaan ajatella esimerkiksi tavaroiden tunnistamisjärjestelmiä tai jakelu-, lajittelu-, ja kierrätysjärjestelmien automatisointia.

Tällä hetkellä RFID-teknologia kiinnostaa ainakin paperiteollisuutta, laskettelukeskuksia, pesuloita sekä juna- ja autoliikennettä. On nähtävissä, että myös kuljetuksia hoitavat ja turvallisuusalalla toimivat yritykset kiinnostuvat RFID-teknologiasta.

Alan kasvun ja pakkaustekniikan kehityksen myötä etätunnistimien hinnat tulevat ajautumaan kymmeneen senttiin tai jopa sen alapuolelle. "Näin mitättömän hintaisia kiinnikkeitä voidaan sijoittaa melkein mihin tahansa tuotteeseen ja esimerkiksi matkapuhelin voisi toimia lukulaitteena. Uskon FiComin jäsenyritysten etsivän lisäarvoa tuotteilleen ja palveluilleen sekä oman logistiikan kehittämiseen", FiComin teknologia- ja tutkimusjohtaja Tapio Kaijanen sanoo.

Markkinoille jo lähitulevaisuudessa

Ensimmäiset mikrosirun prototyypit on valmistettu ja testattu. Mikrosirun uskotaan kaupallistuvan vuoden 2002 loppuun mennessä, mutta varsinainen suurtaajuisia etätunnistimia, jotka sisältää sekä antennin että mikrosirun, päästään soveltamaan laajasti aikaisintaan vuoden 2003 alussa.

Seppä odottaa, että tällaisia mikropiirejä tullaan markkinoiden avauduttua myymään 100 miljardia kappaletta vuodessa "Voi jopa käydä, että pelkästään kierrätyksen tehostamiseksi lähes kaikkiin tuotteisiin asetetaan RFID-mikrosiru. On vaikea ennakoida, koska näin käy, mutta itse uskon, että ennen vuotta 2010", Seppä arvioi.

Teksti:

Nora Elers,
viestintäpäällikkö, FiCom ry
(09) 6812 1015

Lisätietoja RFID-teknologiasta:

Heikki Seppä
Tutkimusjohtaja
VTT Tietotekniikka
heikki.seppa@vtt.fi
puhelin: (09) 456 6419

Timo Varpula
Johtava tutkija
VTT Tietotekniikka
Mittaustekniikka
timo.varpula@vtt.fi
09 456 6418
.

Share |
FiCom ry | Eteläranta 10 | 00130 Helsinki |