FiCom
Etusivulle  |  Tilaa FiCom-katsaus  |  Palaute  |  Haku  |  Sivukartta  |  Käyttöehdot  |  In English
FiCom lyhyesti
Yhteystiedot
Ajankohtaista
»Uutisarkisto
»FiCom-katsaukset
»Lausunnot
»Hallitusohjelmatavoitteet vaalikaudelle 2015 - 2019
»Tilaa uutiskirje
Jäsenet
FiCom Extra -jäsensivut
Tietoa toimialasta
Vaikuttava ICT-ala
Ohjeita ja oppaitaAjankohtaista > Uutisarkisto > Tiedote

30.03.2011

Testaus varmistaa tv-laitteiden toimivuudenSuomalaiset televisio- ja digiboksimarkkinat poikkeavat olennaisesti useista muista maista. Riippumatta siitä, haluaako suomalaiskuluttaja katsoa vain vapaasti televisiossa näytettäviä kanavia vai myös maksullisia tv-kanavia, voi hän itse päättää, mistä ja minkälaisen televisiolaitteen hankkii. Vaihtoehtoja on runsaasti.

Useissa muissa maissa on erityisesti maksutelevisiolaitteiden kohdalla suljettu markkina. Asiakas voi saada päätelaitteen vain oman operaattorinsa kautta, ja valinnanvara on yleensä oleellisesti suomalaista suppeampi.

Avoimessa laitemarkkinassa sisällönomistajien vaatima tiukka sisällönsuojaus on toteutettu linkittämällä maksukanavien katselussa tarvittava ohjelmakortti sekä päätelaite yhteen. Laitteissa ei saa olla sellaisia teknisiä ominaisuuksia, jotka mahdollistavat sisällön laittoman kopioinnin ja edelleen jakelun. Suljetun markkinan maissa operaattorit varmistavat, että mahdollisuutta sisällön laittomaan jakeluun ei ole ja että kyseiset päätelaitteet toimivat juuri niiden omassa verkossa.

Suomalainen televisiomarkkina poikkeaa muista maista myös siten, että meillä on useita eri televisiotoimijoita ja niiden välillä on kilpailua. Perinteiset teleyritykset operoivat tietoliikenneverkkojen lisäksi myös kaapelitelevisioverkkoja, ip-televisioverkkoja ja antennitelevisioverkkoja. Tässä moniulotteisessa kokonaisuudessa on haluttu varmistaa, että eri verkkoihin kytketyt laitteet toimivat aina ja moitteettomasti. Ilman ennakkotestausta laitteiden toimintavarmuus jää varmistamatta.

Testit sekä laboratoriossa että käytännön tilanteissa

Digitaaliteknologia vaatii televisiolaitteilta huomattavasti enemmän kuin entinen analoginen teknologia. Lisääntyvät ominaisuudet kuten automaattiset ohjelmistopäivitykset ja kanavahaut tuovat kuluttajalle helpotusta, mutta laitevalmistajille haasteita.

Suomalaiset kaapelitelevisio-operaattorit aloittivat laitetestauksen ensin kaapelitelevisioverkon laitteista. Testauksen läpäissyt laite sai Cable Ready -hyväksynnän. Testauksissa käydään läpi ne vaatimukset, jotka laitteiden toiminnoille on sekä yhteispohjoismaisesti että Suomen erityisolosuhteet huomioiden määritelty.

Puolueettomat laboratoriot tekevät laitteille testejä sekä omissa tiloissaan että kenttäolosuhteissa eri operaattoreiden verkoissa. Myönteisten testitulosten perusteella laboratoriot esittävät hyväksyntämerkinnän antamista televisioalan asiantuntijoista koostuvalle työryhmälle.

Nykyisin testausta tehdään teräväpiirtolähetyksiä välittämään kykeneville laitteille. Teräväpiirtolähetykset ovat alkaneet myös antennitelevisioverkossa, joten antenniverkon laitteet on otettu testauksen piiriin. Kaapelitelevisioverkon teräväpiirtolaitteet saavat Cable HD Ready -hyväksynnän ja antenniverkon laitteet Antenna HD Ready -hyväksynnän.

Testausjärjestelmää hallinnoi Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry. Testaustoiminta ei koske suljetun markkinan satelliittitelevisio- ja IPTV-toimintaa, joissa päätelaitteen voi saada vain palvelua tarjoavalta operaattorilta.

Kyseessä on kuluttajan etu

Järjestelmä on luotu, jotta kuluttaja voisi varmistua laitteen toimivuudesta jo sitä hankkiessaan. Ilman ennakkotestausta varmuutta ei ole.

Jotta kuluttajan olisi mahdollisimman helppo varmistaa laitteen toimivuus, on hyväksytyistä laitteista jo pidempään ylläpidetty julkista listaa. Testatut ja hyväksytyt laitteet löytyvät listattuna osoitteesta www.testatutlaitteet.fi.

Teksti:

Reijo Svento
toimitusjohtaja
FiCom ry

Share |
FiCom ry | Eteläranta 10 | 00130 Helsinki |