FiCom
Etusivulle  |  Tilaa FiCom-katsaus  |  Palaute  |  Haku  |  Sivukartta  |  Käyttöehdot  |  In English
FiCom lyhyesti
Yhteystiedot
Ajankohtaista
Jäsenet
FiCom Extra -jäsensivut
Tietoa toimialasta
Vaikuttava ICT-ala
Ohjeita ja oppaitaToimialakatsaus > Mobiilivarmenne 2011

Mobiilivarmennus käynnistyi Suomessa

Teksti:
Nora Elers
viestintäjohtaja
Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry

Suomalainen tietoyhteiskunta astui uudenlaisen sähköisen tunnistautumisen aikaan, kun suomalaiset operaattorit DNA, Elisa ja Sonera alkoivat 30. marraskuuta 2010 tarjota mobiilivarmennetta asteittain kuluttajille ja palveluntarjoajille. FiCom-yhteistyössä kehitetyn varmennepalvelun toivotaan tuovan lisäluottamusta verkkoasiointiin.Tässä artikkelissa:
Mobiilivarmennus lisää turvallisuutta
Mobiilivarmennus yleistyy palvelujen myötä
Luottamuspiiri tekee varmenteen käytön entistä helpommaksi

Vaikka suomalaisten internetin käyttö lisääntyy jatkuvasti, olemme sähköisten asiointipalvelujen käyttäjinä kaukana eurooppalaisesta kärjestä. Tämä johtuu sekä käyttäjien turvattomuuden tunteesta että sähköisten asiointipalveluiden vähäisyydestä. Mobiili henkilötunniste on helppokäyttöisyydessään ja edullisuudessaan kilpailukykyinen vaihtoehto tunnistamisen työkaluille.

Ilman yhtenäistä ja yleisesti käytössä olevaa sähköistä henkilötunnistetta jäämme jälkeen kansainvälisestä tietoyhteiskuntakehityksestä.

Mobiilivarmenne on FiCom-yhteistyössä tuotettu matkapuhelimen sim-korttiin liitettävä palvelu, joka toimii sähköisenä henkilöllisyystodistuksena. Sen avulla varmennetaan henkilöllisyys erilaisiin sähköisiin palveluihin kirjautumisessa sekä sähköisissä allekirjoituksissa. Mobiilivarmennetta voi käyttää myös henkilöiden keskinäisessä asioinnissa. Mobiilivarmenteen käyttö on erittäin helppoa. Katso tarkemmin: http://www.mobiilivarmenne.fi

Mobiilivarmennus lisää turvallisuutta

Mobiilitunnistautuminen täyttää vahvalle sähköiselle tunnistamiselle laissa asetetut vaatimukset ja on varma ja turvallinen tunnistautumiskeino. Tunnistautuminen tapahtuu salattuna ja erillään itse asiointitapahtumasta. Koska tunnistautuminen tapahtuu erillään asiointikanavasta, ei esimerkiksi netissä yleistynyt tunnusten kalastelu onnistu mobiilivarmennuksessa. Mobiilitunnistautumisessa turvallisuutta parantaa myös se, että palvelun käyttäjän ei tarvitse pitää tunnistautumiseen tarvittavia kirjallisia avainlukulistoja mukanaan.

Mobiilivarmennus yleistyy palvelujen myötä

Sähköisten palvelujen kehittymiseen sisältyy yksi Suomen kansantalouden suurimmista kasvupotentiaaleista. Vahvan sähköisen tunnistamisen infrastruktuuri ja toimivat markkinat mahdollistavat sähköisten palveluiden määrän ja kirjon kasvamisen.

Mobiilivarmennuksen käytön yleistyminen riippuu siitä, kuinka nopeasti erilaiset julkiset ja yksityiset palveluntarjoajat ottavat mobiilivarmennuksen käyttöön palveluissaan. Ensimmäiset palvelut on nyt julkaistu ja uusia uskotaan tulevan nopeasti. Tyypillisiä mobiilivarmennuksen käyttömuotoja voisivat olla esimerkkejä verkkopankkipalvelut, verkkokaupat ja rahapelit sekä monet yhteiskunnan palvelut, kuten verotukseen, terveydenhoitoon sekä eläke- ja sosiaalipalveluihin liittyvät palvelut. Tunnistautuminen tukee myös verkon yhteisöpalveluita ja kuluttajien välistä kaupankäyntiä verkossa.

Luottamuspiiri tekee varmenteen käytön entistä helpommaksi

Teleoperaattorit ovat tehneet mobiilivarmenteen teknisen ja käytännön toteutuksen eteen poikkeuksellisen paljon yhteistyötä. Järjestelmän käytöstä on etukäteen neuvoteltu useiden eri viranomaisten kanssa, jotta kaikki mahdolliset haasteet vältetään.

Mobiilivarmennetta kehittäneet teleoperaattorit päätyivät niin sanotun luottamuspiirin muodostamiseen. Mallissa riittää, että palveluntarjoaja tekee sopimuksen yhden operaattorin kanssa. Sen jälkeen ei ole väliä sillä, kenen operaattorin mobiilivarmennetta asiakas käyttää: palveluun pääsee kaikilla luottamuspiiriin kuuluvien operaattoreiden myöntämillä mobiilivarmenteilla.

Share |
FiCom ry | Eteläranta 10 | 00130 Helsinki |