7.8.2020

Tie e-urheilun huipulle on auki – Ensimmäisen Telia Esports Series Masters -turnauksen voittaja ratkeaa sunnuntaina

Telian ja Riot Gamesin ensimmäistä kertaa järjestettävä pohjoismaalainen sarjakokonaisuus saadaan päätökseen sunnuntaina Telia Esports Series Masters -finaalissa, josta kaksi parasta joukkuetta jatkavat Northern League of Legends -liigan karsintoihin. Menestyessään heille voi avautua tie jopa European Masters -liigaan asti.

”Tuore pohjoismaalainen League of Legends -sarjakokonaisuus tarjoaa pelaajille selkeän polun ammattilaisuuteen ja jopa kansainväliseen menestykseen. Yhteistyö Riot Gamesin ja Dreamhackin kanssa on nostanut Pohjolan merkittäväksi osaksi maailmanlaajuista League of Legends -yhteisöä”, kertoo Mikko Kaarttinen Telia Finlandin esports-tiimistä.

Sarjakokonaisuuden ensimmäinen vaihe oli Telian tuottama paikallinen League of Legends -sarja, joka pelattiin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa kesä-heinäkuun aikana. Jokaisesta maasta kaksi parasta joukkuetta ansaitsivat paikkansa Telia Esports Series Masters -turnauksessa, jossa myös Islantia sekä Isoa-Britanniaa edustaa kaksi joukkuetta.

”Telia Esports Series Masters -turnaus kokoaa ensimmäistä kertaa Pohjolan taitavimmat e-urheilun tähdet yhteen. Kaksi parasta joukkuetta pääsevät jatkamaan Dreamhackin Northern League of Legends -liigan karsintoihin”, Kaarttinen kertoo.

”Telia Esports Seriesin tavoitteena on alusta asti ollut tukea ammattipelaamista ja tarjota pelaajille polku e-urheilun huipulle. Haluamme tehdä pelaamisesta Pohjolan suurimman intohimon. On mahtavaa, että olemme voineet yhteistyössä Riot Gamesin ja Dreamhackin kanssa mahdollistaa pelaajille ekosysteemin, jonka osana he pääsevät tavoittelemaan unelmiaan”, Kaarttinen jatkaa.

Telia Esports Series Masters -turnaus alkoi tiistaina 4. elokuuta. Tulevan lauantain ja sunnuntain ottelut ovat katsottavissa Suomessa mtv-palvelusta, C Moresta, Telia TV:stä ja Twitchistä. Lauantain 8.8. semifinaalit pelataan kello 16:00 ja sunnuntain 9.8. finaali kello 17:00 Suomen aikaa.

Maailman suosituimmaksi pc-peliksi luonnehdittu League of Legends on niin sanottu taisteluareenapeli (puhekielellä MOBA), jossa kaksi viiden hengen joukkuetta ottaa mittaa toisistaan peliareenalla. Idea on tuhota vastustajan tukikohta ja puolustaa samalla omaa tukikohtaa. League of Legends täytti tänä syksynä 10 vuotta.

Seuraava Telia Esports Seriesin kausi käynnistyy vuoden 2021 alkupuolella.

 

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2019 9,8 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

 


7.8.2020

Elisan 5G-verkko laajeni Seinäjoella – peittoa rakennetaan lisää loppuvuoden aikana

Elisan 5G-verkkoa on laajennettu Seinäjoella kesän aikana. Verkkoa on rakennettu Seinäjoen kaupungin alueelle ja elokuussa Elisa tuo ensimmäisenä operaattorina 5G:n myös Nurmoon, Ylistaroon ja Peräseinäjoelle.

Seinäjoen 5G-verkkoa on laajennettu merkittävästi ja laajennukset jatkuvat loppuvuoden ajan. Kesällä verkkoa on rakennettu muun muassa Upan, Kärjen, Tanelinrannan, Itikan ja Kertunlaakson alueille ja elokuun aikana verkko vahvistuu vielä Pohjan ja Rovesin kaupunginosissa. Lisäksi verkko laajenee Nurmoon, Ylistaroon ja Peräseinäjoelle, jossa ei ole aiemmin ollut 5G-verkkoa.

– Avasimme Seinäjoelle Pohjanmaan ensimmäisen 5G-verkon jo loppuvuodesta 2019. Seinäjoella käytetään runsaasti mobiilidataa, eli tarvetta uudelle mobiiliteknologialle on. Alueella on myös runsaasti yrityksiä, oppilaitoksia ja organisaatioita, jotka hyötyvät 5G-verkon laajenemisesta. Hyvänä esimerkkinä Seinäjoen ammattikorkeakoulu, jossa on viime vuosina panostettu paljon digiosaamisen kehittämiseen ja opetukseen, Elisan Pohjanmaan aluejohtaja Niklas Granholm sanoo.

Elisan 5G-verkko on laajentunut nopeasti ja on jo 32 paikkakunnalla Suomessa. Verkon alueella asuu jo reilusti yli miljoona suomalaista ja seinäjokelaisistakin yli puolet asuu Elisan 5G-peiton alla. Osuus kasvaa merkittävästi laajennustöiden edetessä loppuvuoden aikana.

– 5G-käyttäjien määrä on kasvanut nopeasti verkon laajentuessa. Laitevalikoimaamme on tullut useita uusia malleja kevään ja kesän aikana. Yhä useampi puhelimen ostaja ja liittymän hankkija valitseekin jo 5G-vaihtoehdon, Granholm kertoo.

Elisan kattava 5G-verkko on käytettävissä tällä hetkellä Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Oulussa, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Kuopiossa, Porissa, Kouvolassa, Joensuussa, Hämeenlinnassa, Vaasassa, Seinäjoella, Salossa, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Raumalla, Tuusulassa, Keravalla, Kempeleessä, Kajaanissa, Kangasalalla, Raahessa, Raisiossa, Siilinjärvellä, Iisalmessa, Kemissä, Heinolassa, Kuusamossa ja Siuntiossa. 5G-palveluiden edelläkävijänä tunnettu Elisa tarjoaa asiakkailleen usean eri valmistajan 5G-puhelimia ja -reitittimiä sekä liittymiä eri nopeuksilla. Elisan 5G-karttaan voi tutustua osoitteessa www.elisa.fi/kuuluvuus. Lisätietoa 5G:stä löytyy osoitteesta www.elisa.fi/5g.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


5.8.2020

Elisa avasi 5G-verkon Siilinjärvelle

Elisa on laajentanut 5G-verkkoaan Siilinjärvelle, jossa verkko yltää alkuvaiheessa muun muassa keskustan ja Harjamäen alueille. Kyseessä on jo 32. Elisan 5G-paikkakunta.

Siilinjärvi on Kuopion ja Iisalmen jälkeen kolmas paikkakunta Pohjois-Savossa, jossa toimii uusimman mobiiliteknologian verkko. Siilinjärvellä verkko kattaa alkuvaiheessa muun muassa keskustan, Kirkonmäen, Simonsalon, Päivärinteen, Harjamäen ja Mäntymäen alueita.

Siilinjärvellä uutinen uudesta verkosta otettiin vastaan tyytyväisenä. 5G-teknologia sopii erinomaisesti yhteen kunnan etätyöskentelyyn liittyvän kunniahimoisen tavoitteen kanssa.

– Meillä on tavoitteena olla tulevaisuudessa johtava etätyön kehittäjäkunta Suomessa. Se vaatii panostuksia paitsi prosesseihin, mutta myös teknologiaan. Uskon, että 5G myös parantaa alueemme yritysten toimintaedellytyksiä ja tuo uudenlaista kilpailuetua. Syksyn aikana valittavan uuden digijohtajan ensimmäisiä tehtäviä on arvioida, miten parhaiten hyödynnämme 5G:n mahdollisuuksia nyt ja jatkossa, Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjönen arvioi.

Elisan 5G-verkon alueella asuu jo reilusti yli miljoona suomalaista.

– 1,5 vuoden aikana olemme tuoneet 5G-verkon jo yli 30 paikkakunnalle Suomessa. Siilinjärvi on hyvä esimerkki kunnasta, joka haluaa olla aktiivisesti mukana varmistamassa, että uusi teknologia saadaan kuntalaisten ja alueen yritysten hyötykäyttöön konkreettisella tavalla, Elisan Itä-Suomen alueen aluejohtaja Ari Punkkinen iloitsee.

Elisan 5G-verkko on käytettävissä tällä hetkellä Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Oulussa, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Kuopiossa, Porissa, Kouvolassa, Joensuussa, Hämeenlinnassa, Vaasassa, Seinäjoella, Salossa, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Raumalla, Tuusulassa, Keravalla, Kempeleessä, Kajaanissa, Kangasalalla, Raahessa, Raisiossa, Siilinjärvellä, Iisalmessa, Kemissä, Heinolassa, Kuusamossa ja Siuntiossa. 5G-palveluiden edelläkävijänä tunnettu Elisa tarjoaa asiakkailleen usean eri valmistajan 5G-puhelimia ja -reitittimiä sekä liittymiä eri nopeuksilla.

Elisan 5G-karttaan voi tutustua osoitteessa www.elisa.fi/kuuluvuus. Lisätietoa 5G:stä löytyy osoitteesta www.elisa.fi/5g.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


5.8.2020

DNA avasi 5G-verkon Vaasassa

DNA:n 5G-verkko on laajentunut Vaasassa, jossa 5G-palvelut ovat kattavasti saatavilla keskustan alueilla.

Tulevien viikkojen myötä 5G-verkon peittoalue laajenee Vaasan keskustassa edelleen, ja DNA:n suunnitelmissa on kasvattaa Vaasan 5G-palvelualuetta myöhemminkin tämän ja ensi vuoden aikana.

– DNA:n 5G-verkon rakentaminen on aloitettu myös Vaasassa, ja se jatkuu tästä. Olemme samalla vahvistaneet myös 4G-verkkoamme ja valmistelemme sitä tulevaisuuden tarpeisiin, DNA:n runko ja IP-verkkojen johtaja Ville Virtanen kertoo.

DNA:n verkkoja laajennetaan ja kehitetään päivittäin eri puolilla Suomea. Myös DNA:n 5G-verkon peittoalue laajenee jatkuvasti.

DNA:n 5G-palvelut ovat tällä hetkellä Vaasan lisäksi tarjolla Espoossa, Heinolassa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Liedossa, Nokialla, Oulussa, Pirkkalassa, Porissa, Raahessa, Raisiossa, Raumalla, Ruskolla, Seinäjoella, Sipoossa, Tampereella, Turussa, Vantaalla ja Ylöjärvellä.

 

 

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.


4.8.2020

DNA selvitti, milloin ja miksi lapselle hankitaan puhelin ja mihin lapsi sitä käyttää

Melkein joka toisella ekaluokkalaisella on oma puhelin. Alakouluikäisten lasten mielestä puhelimella parasta on pelaaminen. Yläasteikäisistä käytännössä jokaisella on puhelin ja heidän mielestänsä uuden puhelimen hankkimisessa tärkeintä on, että malli on riittävän uusi. Muun muassa tällaisia asioita käy ilmi DNA:n koululaistutkimuksesta, jossa tänä vuonna vastaajina ovat myös lapset itse.

DNA:n vuosittain teettämä koululaistutkimus selvittää koululaisten puhelimen hankintaan, käyttötarkoituksiin ja puhelimen käyttöön liittyviä ilmiöitä. Pääkohderyhmänä ovat tänä vuonna 5–12 vuotta täyttävien lasten vanhemmat, mutta kyselyssä on huomioitu myös 13–16-vuotiaat. Kyselyyn osallistui tänä vuonna yli tuhat lasten vanhempaa, joiden lisäksi kyselyyn saatiin vastauksia myös yli 400:lta 5–16-vuotiaalta lapselta.

Puhelin hankitaan lapselle yhteydenpitoa varten

”Ensimmäinen puhelin hankitaan lapselle usein perheen välisen yhteydenpidon helpottamiseksi, ja koulun alkaessa puhelin tuokin turvaa sekä lapselle että vanhemmille”, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

Puhelin hankintaan selvästi yleisimmin vanhempien aloitteesta, joille hinta nousee selkeimmäksi valintakriteeriksi. Yläkouluikäisten puhelimen hankinnassa yhtä tärkeää on, että malli on riittävän uusi, jotta kaikki tarvittavat sovellukset toimivat. Nuorempien lasten kohdalla valinnassa korostuu muun muassa useammin mallin helppokäyttöisyys.

Lapsen ensimmäinen puhelin on vuosi vuodelta useammin älypuhelin. Alakouluikäisillä ensimmäinen oma puhelin on lähes joka toisella (45 %) käytetty älypuhelin, mutta uusi älypuhelin on myös hyvin yleinen (36 %). Kahdeksan vuoden ikä toimii ensimmäisen puhelimen omistamisessa vedenjakajana – 7-vuotiasta lapsista vain 45 prosentilla on puhelin, kun taas 8-vuotiaista puhelin on jo 88 prosentilla.

Mihin lapsi käyttää puhelintaan?

Alakoululaiset käyttävät vanhempiensa mukaan puhelintaan etenkin pelaamiseen (90 %), YouTube-videoiden katselemiseen (86 %) sekä yhteydenpitoon perheenjäseniin (86 %) ja kavereihinsa (74 %). Yläkouluikäisten lasten vanhemmat kertovat lapsistaan muuten samoin, mutta pelaamisella on suhteellisesti pienempi rooli puhelimen käytössä. Sen sijaan yhteydenpito kavereihin korostuu (97 %) ja esimerkiksi musiikin kuuntelu puhelimelta nousee yleiseksi tekemiseksi (90 %).

Kaiken ikäisten lasten ylivoimaisesti käytetyimmät sovellukset ovat WhatsApp ja YouTube, ja yläkouluikäiset lapset kertovat käyttävänsä ahkerasti myös Instagramia (80 %) sekä Snapchatia (75 %). Alakouluikäiset kertovat pelaamisen olevan paras juttu puhelimella, ja suosikkipeleiksi osoittautuivat Brawl Stars ja Minecraft. Yläkouluikäiset arvostavat puhelimessa hyvää kameraa, netissä surffailua ja nettivideoiden katselua.

Perinteiset puhelinsoitot korostuvat vain perheen välisessä yhteydenpidossa, kun taas kavereiden kanssa soitellaan Whatsappin tai vastaavien sovellusten kautta ja lähetellään tekstiä sisältäviä viestejä. Tavallisten tekstiviestien lähettely kavereiden kesken on kuitenkin vähäisempää.

Sopivan ja todellisen puhelinajan välillä melkoinen ero

Lapsen puhelimella viettämä aika kasvaa iän myötä. Noin puolet yläkouluikäisten lasten vanhemmista toivoisivat lapsen päivittäisen puhelinajan olevan 1-2 tuntia. Tämä ylittyy suurimmalla osalla vastanneista (85 %) ja 42 prosenttia vanhemmista kertoo yläkouluikäisten lastensa käyttävän puhelinta jopa yli 4 tuntia päivässä. Vastaavasti 5–12-vuotiaista vain 12 prosenttia käyttää puhelinta yli neljä tuntia päivässä ja noin joka toisella on vanhempien vastausten mukaan myös täysin puhelimettomia päiviä.

Pelisäännöistä sovitaan puhumalla

Vanhemmat kertovat ratkovansa mahdollisia ongelmia ensisijaisesti keskustelemalla lapsen kanssa. Puhelimen käytön rajoitus on etenkin monella nuoremman lapsen vanhemman työkalupakissa. Yläkouluikäisten kanssa pelisäännöistä keskusteltaessa yleisintä on muistuttaa, että pitää olla tavoitettavissa, kun taas alakouluikäisiä lapsia muistutetaan siitä, että omasta puhelimesta täytyy pitää hyvä huoli.

”Pelisäännöistä puhuminen on tärkeää. Lisäksi on olemassa sovelluksia, joilla voi rajoittaa puhelimen käyttöä. DNA tarjoaa liittymiinsä DNA Turvaa, jolla pystytään seuraamaan lapsen tekemisiä puhelimella, asettamaan sovelluksiin aikarajoituksia ja estoja sekä hyödyntämään etsintätoimintoa, jonka avulla vanhemmat voivat paikantaa lapsensa kartalta”, Aavikko kertoo.

”Lisäksi sovelluskauppoihin, joista kaikki puhelimen sovellukset ladataan, on mahdollista asettaa rajoituksia. Vanhemmat voivat luoda sovelluskauppaan erillisen salasanan, joka mahdollistaa sovellusten lataamisen”, Aavikko jatkaa.

Lapset kertoivat myös itse puhelimen käytöstä aiheutuneista harmeista ja ongelmista, esimerkiksi näin:

”Puhelin on pudonnut, kastunut ja hävinnyt”
”Iskä on sanonut, että pelaan liikaa”
”Olen tullut riippuvaiseksi”
”Olen unohtanut läksyjä”

Puhelimen käyttöön suhtaudutaan kuitenkin positiivisesti

Vanhemmat ovat vahvasti sitä mieltä, että älypuhelimen käytöstä on hyötyä lapsille. Moni vanhempi on ainakin jokseenkin samaa mieltä siitä, että älypuhelimen käyttö kehittää lapsen digitaalisia taitoja sekä edistää lapsen, oppimista, luovuutta ja kykyä hakea tietoa. Lisäksi suurin osa on sitä mieltä, että puhelin opettaa vastuunkantoa ja toimii hyvänä keinona molemmin puolisen luottamuksen rakentamisessa.

Muita poimintoja

 • Lasten neljä käytetyintä sovellusta:
  • 5-12-vuotiaat: Whatsapp, YouTube, TikTok ja Lasten Areena
  • 13-16-vuotiaat: Whatsapp, YouTube, Instagram ja Snapchat
 • Vanhemmat seuraavat tarkkaan 5–12-vuotiaiden lastensa puhelimen käyttöä, mutta yläkouluikäiset saavat toimia vapaammin
 • Vanhemmat kunnioittavat 13–16-vuotiaiden lastensa yksityisyyttä somessa, mutta nuorempia pyritään vielä valvomaan
 • Yläkouluikäisten lasten vanhemmat tunnistavat, että lapsi osaa käyttää heitä paremmin sosiaalisen median sovelluksia. Ainoana poikkeuksena on Facebook, jonka vanhemmat taitavat mielestään paremmin.
 • Melkein kaikilla lapsilla on puhelimen lisäksi käytössä myös muita älylaitteita
 • Avoimissa vastauksissa vanhemmat kertoivat kaipaavansa neuvoja sovellusten rajoittamiseen ja ikärajojen noudattamiseen. Lue DNA:n artikkeli, jossa käsitellään some-sovellusten ikärajasuosituksia

 

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.


3.8.2020

DNA:n myydyimmät puhelimet ja älykellot heinäkuussa 2020

DNA:n heinäkuun myydyimpien puhelimien Top 15 -listaa pitää hallussaan neljä laitemerkkiä – Samsung, Apple, Honor ja Huawei. Älykellojen ja rannekkeiden Top 15 -listalle mahtuu näiden neljän merkin lisäksi myös Garmin. Koulujen alku nostaa edullisemman pään älypuhelimia listasijoituksissa ylöspäin, ja 5G-puhelimet kiinnostavat asiakkaita paljon.

DNA:n heinäkuun myydyimpien puhelimien Top 15 -listalla on kuusi Samsung-puhelinta, viisi Applen mallia, kolme Honoria ja kaksi Huawein puhelinta.

Heinäkuun listaykköseksi nousi jo kesäkuussa viisi sijaa ylöspäin loikannut Huawei P Smart 2019. Toisen sijan säilytti Samsung Galaxy A20e, ja kolmannesta sijasta piti kiinni Apple iPhone 11.

Samsung Galaxy A41 kiipesi neljänneksi, ja samalla sen edeltäjä, kuukaudesta toiseen hyvin myynyt A40 poistui listalta. Muita edullisemman pään listanousijoita– kärkeen ponkaisseen Samsung Galaxy A20e:n lisäksi – ovat Apple iPhone 7 sekä Honor 20 Lite, joka heivautti Honor 10 Lite -mallin listan hännille.

”Koulujen alku näkyy aina myös puhelinmyynnissä. Koululaisen reppuun hankitaan käteen ja käyttöön sopiva puhelin, jonka hinta ei kirpaise maksajan kukkaroa ja joka täyttää käyttäjänsä toiveet mahdollisimman hyvin. Ensimmäinen puhelin hankitaan lapselle etenkin perheen sisäisen yhteydenpidon helpottamiseksi ja sen valinnassa kiinnitetään huomiota erityisesti hintaan ja helppokäyttöisyyteen. Koulun aloittajien suosikki on tänä kesänä selvästikin Huawein edullinen P Smart 2019. Vaikka Huawein uusissa malleissa ei Googlen palveluita ole, tästä ja monesta muustakin myynnissä olevasta Huawein mallista löytyvät kaikki totutut palvelut, ja päivitykset toimivat jatkossakin”, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

DNA:n tuoreen koululaistutkimuksen **) mukaan tänä vuonna 7 vuotta täyttävistä lapsista lähes puolella (45 %) on käytössään henkilökohtainen puhelin. Kun lukuun lisätään esimerkiksi sisarusten kanssa yhteisessä käytössä olevat puhelimet, voidaan sanoa, että ekaluokkalaisista noin kolmella neljästä (74 %) on puhelin käytössään.

”Lapsen ensimmäinen puhelin on vuosi vuodelta yhä useammin älypuhelin. Perheissä osataan kuitenkin arvostaa laitteiden kierrätystä, joten lähes joka toinen (45 %) alakouluikäisten eli 5–12-vuotiaiden lasten ensimmäinen puhelin on käytetty älypuhelin. Vanhan puhelimensa ekaluokkalaisensa iloksi, hyödyksi ja turvaksi kierrättänyt vanhempi onkin samalla päässyt valitsemaan uuden luurin itselleen”, Aavikko kertoo.

Älykellot ovat kesän hyötylaite

”Suomalaiset ovat tänä kesänä lomailleet usein lähiluonnossa liikkuen, mikä näkyy myös äly- ja urheilukellojen sekä aktiivisuusrannekkeiden hyvissä myyntilukemissa. Tuoteryhmän kysyntä kasvaa edelleen voimakkaasti, ja sama koskee myös valikoiman laajuutta”, Sami Aavikko kertoo.

Heinäkuun Top 15 -listalla on kaikkiaan viisi Samsungin ja neljä Huawein laitetta sekä Apple-, Honor- ja Garmin-malleja kaksi kultakin valmistajalta. Älykelloja listalla on kaikkiaan kymmenen ja rannekkeita viisi.

Applen Series 5 -älykello piti ykkössijansa, ja toiselle sijalle nousi Applen Series 3 -älykello. Kolmoseksi kiri Huawein GT2-älykello. Rannekkeista korkeimmalle eli koko listan neljänneksi ylsi Samsung Galaxy Fit e.

5G-verkko laajenee

DNA on tuonut jälleen lisää 5G-puhelimia myyntiin, ja 5G-verkko on laajentunut uusille paikkakunnille.

”5G-puhelimet kiinnostavat asiakkaita kovasti. Puhelin hankitaan keskimäärin kahden vuoden ajaksi, joten nyt kun 5G-verkko laajenee vauhdilla, kannattaakin ennakoida puhelinta valitessaan, että se palvelee mahdollisimman hyvin myös esimerkiksi juuri 5G teknologian osalta”, Aavikko neuvoo.

DNA:n 5G-verkko on jo 23 eri paikkakunnalla. DNA:n 5G-palvelut ovat tällä hetkellä tarjolla Espoossa, Heinolassa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Liedossa, Nokialla, Oulussa, Pirkkalassa, Porissa, Raahessa, Raisiossa, Raumalla, Ruskolla, Seinäjoella, Sipoossa, Tampereella, Turussa, Vantaalla ja Ylöjärvellä.

5G-puhelimien ja 5G-mobiililiittymien lisäksi DNA:lla on tarjolla myös erityisesti pientaloille suunnattu kiinteä 5G-laajakaistaliittymä.

DNA:n myydyimmät puhelimet heinäkuussa 2020

1. (4.) Huawei P Smart 2019
2. (2.) Samsung Galaxy A20e
3. (3.) Apple iPhone 11
4. (8.) Samsung Galaxy A41
5. (5.) Apple iPhone SE (2. sukupolvi)
6. (10.) Samsung Galaxy A71
7. (6.) Samsung Galaxy A51
8. (9.) Apple iPhone 7
9. (11.) Apple iPhone 11 Pro
10. (15.) Honor 20 Lite
11. (-) Samsung Galaxy S10
12. (-) Apple iPhone 11 Pro Max
13. (7.) Honor 10 Lite
14. (-) Huawei Nova 5T
15. (-) Honor 20

Edellisen kuukauden sijoitus sulkeissa.

DNA:n myydyimmät älykellot ja aktiivisuusrannekkeet heinäkuussa 2020

1. (1.) Apple Watch Series 5
2. (3.) Apple Watch Series 3
3. (6.) Huawei Watch GT2
4. (2.) Samsung Galaxy Fit e *)
5. (7.) Huawei Watch GT
6. (5.) Honor Band 5 *)
7. (-) Huawei Band 4 Pro *)
8. (8.) Honor Magic Watch 2
9. (-) Samsung Watch Active2
10. (12.) Huawei Band 4 *)
11. (-) Garmin Vivomove 3S
12. (11.) Samsung Galaxy Watch Active
13. (9.) Samsung Galaxy Watch
14. (10.) Garmin Fenix 6 Pro
15. (-) Samsung Galaxy Fit *)

*) älyranneke
Edellisen kuukauden sijoitus sulkeissa.


DNA julkaisee myydyimmät puhelimet ja älykellot -seurannan kuukausittain, aina kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä. Tiedot perustuvat DNA:n eri myyntikanavissa kerättäviin myyntilukuihin. Aiempien kuukausien myyntitilastot löytyvät osoitteesta https://corporate.dna.fi/media/myyntitilastot

**) Koululaistutkimuksen toteutti DNA:n toimeksiannosta Kantar. Tiedot kerättiin online-haastatteluna Kantarin Gallup Forum -paneelissa 6.–16.4.2020. Kohderyhmänä olivat 5–16-vuotiaiden lasten vanhemmat.

DNA Kauppa on Suomen laajin matkapuhelimia ja muita mobiilipäätelaitteita sekä matkaviestinliittymiä myyvä ketju, johon kuuluu 60 myymälää. DNA Kaupan valikoimissa ovat myös tv- ja laajakaistapalvelut sekä niihin liittyvät päätelaitteet. Ketju on osa DNA-konsernia, jonka liikevaihto vuonna 2019 oli 942 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.


3.8.2020

Heinäkuun myydyimmät puhelimet listattu – 5G-innostus kasvaa ja verkkoja laajennetaan

Kuluttajien kiinnostus 5G-teknologiaa kohtaan on kasvussa ja tämän myötä OnePlus 8 5G -puhelin oli suosituimpien joukossa. Heinäkuun aikana myydyin puhelin oli Samsung Galaxy A20e ja uutena brändinä listoille nousi Xiaomi. Älykellojen osalta ostetuimpia olivat tuttuun tapaan eSIM-yhteydellä varustetut kellot.

”Myydyimpien matkapuhelinten listalle nousi heinäkuun aikana peräti kuusi eri brändiä, joista uusimpana tulokkaana Xiaomi. Kuten kesäkuussakin, kuluttajien suosiossa oli Galaxy A20e, jota hankitaan usein lasten ensimmäiseksi älypuhelimeksi”, Telia Finlandin laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Vuorinen kertoo.

Älykellojen osalta suosittuja olivat edelleen eSIM-ominaisuudella varustetut kellot, joihin saa hankittua erillisen liittymän.

”Kesä ja ihmisten liikkuminen ovat lisänneet älykellojen kysyntää. Myydyimpien mallien osalta näkyy kiinnostus hyvinvoinnin ja liikuntasuoritusten seuraamiseen. Heinäkuussa myyntiin tullut Polar UNITE nousi välittömästi suosituimpien kellojen joukkoon”, sanoo Vuorinen.

Telian Tue yrittäjää -kampanja sai laiteostojen ohessa asiakkailta erittäin hyvän vastaanoton. Valikoitujen laitteiden oston yhteydessä asiakkaat saivat 30 euron arvoisia lahjakortteja pienyrittäjien liikkeisiin. Telia jakoi lahjakortteja kaikkiaan yli 10 000 kappaletta. Lahjakortin voi käyttää yli sadassa hankkeessa mukana olevassa yrityksessä ja näin tukea pienyrittäjiä.

Yrityspuolen myydyimpien puhelimien listalla kärkipaikan nappasi kesäkuun tapaan Samsung Galaxy A40. Uutena tulokkaana suosituimpien joukkoon ponnisti Apple iPhone 11 Pro ja Samsung Galaxy S10.

5G-verkko laajenee vauhdilla ja uusia laitteita tulee tarjolle

Telian 5G-verkkoa löytyy lähes 20 paikkakunnalta ja loppuvuoden aikana tahti kiihtyy edelleen. 5G-tukiasemia rakennetaan vuoden loppuun mennessä enemmän kuin niitä on tällä hetkellä toiminnassa.

”Matkapuhelinten markkinassa 5G-innostus selvästi kasvaa, kun verkkoja laajennetaan kiihtyvällä vauhdilla ja uusia laitteita tulee tarjolle. OnePlus 8 5G -malli oli heinäkuun suosituin myynnissä olevista 5G-puhelimista”, Jussi Vuorinen kertoo.

”Heinäkuun lopussa tuli ennakkomyyntiin OnePlus Nord, joka on tämän hetken edullisin 5G-puhelin. Laitteen kysyntä on ollut alkuun varsin pirteää, joten mielenkiinnolla odotetaan, kuinka korkealle se nousee elokuun myydyimpien listalla”, Vuorinen ennakoi tulevaa.

Heinäkuun myydyimmät puhelimet kuluttajille (suluissa kesäkuun sijoitus)

1 (1) Samsung Galaxy A20e
2 (5) Huawei P Smart
3 (3) Apple iPhone 11
4 (4) Apple iPhone SE (2020)
5 (-) Samsung Galaxy A41
6 (8) Samsung Galaxy A71
7 (-) OnePlus 8 5G
8 (7) Apple iPhone 7
9 (-) Apple iPhone 11 Pro
10 (-) Xiaomi Redmi Note 8T
                            

Heinäkuun myydyimmät älykellot kuluttajille (suluissa kesäkuun sijoitus)

1 (9) Huawei Watch GT2E
2 (6) Samsung Galaxy Watch Active2 4G
3 (3) Garmin VENU 43mm
4 (-) Polar UNITE
5 (1) Apple Watch Series 5 GPS + Cellular
6 (4) Honor Watch Magic 2
7 (10) Huawei Watch GT
8 (-) Apple Watch Series 4 GPS + Cellular
9 (-) Garmin Vivomove 3S Sport
10 (-) Garmin Fenix 6X Pro
 

Heinäkuun myydyimmät puhelimet yrityksille (suluissa kesäkuun sijoitus)

1 (1) Samsung Galaxy A40
2 (4) Nokia 7.2
3 (3) Apple iPhone SE (2020)
4 (6) Apple iPhone 11
5 (7) Samsung Galaxy A20e
6 (5) Samsung Galaxy A51
7 (-) Apple iPhone 11 Pro
8 (2) Samsung Galaxy Xcover 4S
9 (-) Samsung Galaxy S10
10 (10) Samsung Galaxy A71

 

Uusimmat tiedotteet ja artikkelit löydät uutishuoneeltamme: www.telia.fi/medialle

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2019 9,8 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.


3.8.2020

Elisan myydyimmät puhelimet ja älykellot heinäkuussa 2020

Heinäkuun myydyin puhelin oli kuluttajille Samsung Galaxy A20e ja yrityksille Apple iPhone 11. Älykelloista suosituimpana jatkoi Polar Ignite.

Heinäkuussa Elisan Suomen laajin 5G-puhelinvalikoima laajeni edelleen, ja myyntiin tulivat Motorola Moto G 5G ja OnePlus Nord.

‒ Samsung Galaxyn suosittu A-sarja vei jälleen voiton myydyimpänä puhelimena, mutta myös Applen mallit kiilasivat kärkisijoille A-sarjan väliin. OnePlus 8 jatkoi myydyimpänä 5G-puhelimena. OnePlus Nordin ennakkomyynnin perusteella näyttää kuitenkin siltä, että Nord-malli tullaan näkemään 5G-listan kärjessä elokuussa, Elisan laiteliiketoiminnan johtaja Ville Valkama kommentoi tuloksia.

Suositun Samsung Galaxy A-sarjan A51:n 5G-malli nousi henkilöasiakkaiden myydyimpien listalle, eikä sen 4G-mallia nähdä listalla.

‒ Näyttää siltä, että Samsung Galaxy A51:n käyttäjät ovat havainneet, ettei puhelinta kannata enää ostaa 4G-versiona. Vastaavia siirtymiä tullaan näkemään myös muiden puhelinmallien osalta, sanoo Valkama.

Jo pidempään suosituimpana älykellona pysytellyt Polar Ignite piti kärkisijansa myydyimmissä kelloissa. Polar Ignite on hyvä esimerkki kellosta, jolla voi myös käyttää nettiä.

‒ Meillä on Suomessa yhdet maailman parhaista verkkoyhteyksistä käytössä, joten kotimaassa lomailtaessa yhteydenpito ja digipalveluiden käyttö on sujuvaa erilaisilla mobiililaitteilla. Myös äly- tai urheilukellolla voi usein jo surffata netissä joko puhelimen netin kautta tai eSIM:in avulla, sanoo Valkama.

Elisan myydyimmät puhelimet heinäkuu 2020

Henkilöasiakkaat:

 1. Samsung Galaxy A20e

 2. Apple iPhone 11

 3. Apple iPhone SE 2020

 4. Honor 7S

 5. Huawei P Smart 2019

 6. Samsung Galaxy A71

 7. Apple iPhone 7

 8. Huawei Y5 2019

 9. OnePlus 8 5G

 10. Samsung Galaxy A41

 11. Apple iPhone 11 Pro

 12. Nokia 130

 13. Samsung Galaxy A21s

 14. Samsung Galaxy A51 5G

 15. Honor 9X

Yritysasiakkaat:

 1. Apple iPhone 11

 2. Apple iPhone SE 2020

 3. Samsung Galaxy A20e

 4. Samsung Galaxy A51

 5. Apple iPhone 11 Pro

 6. Samsung Galaxy A71

 7. Samsung Galaxy A40

 8. Samsung Galaxy Xcover 4s

 9. Apple iPhone 11 Pro Max

 10. OnePlus 8 Pro 5G

 11. OnePlus 8 5G

 12. Samsung Galaxy S10

 13. Nokia 7.2

 14. Apple iPhone 7

 15. Samsung Galaxy A41

Elisan myydyimmät 5G-puhelimet heinäkuu 2020

Henkilöasiakkaat:

 1. OnePlus 8 5G

 2. Samsung Galaxy A51 5G

 3. OnePlus 8 Pro 5G

 4. Samsung Galaxy S20 5G

 5. Xiaomi Mi 10 Lite 5G

 6. Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

 7. Samsung Galaxy S20+ 5G

 8. OnePlus 7 Pro 5G

 9. Motorola Moto G 5G Plus

 10. Sony Xperia 1 II 5G

 11. Motorola Edge 5G

 12. Xiaomi Mi 10 5G

 13. Xiaomi Poco F2 Pro 5G

 14. Huawei P40 Pro 5G

 15. Xiaomi Mi 10 Pro 5G

Yritysasiakkaat:

 1. OnePlus 8 Pro 5G

 2. OnePlus 8 5G

 3. Samsung Galaxy S20

 4. Samsung Galaxy S20+

 5. Samsung Galaxy A51 5G

 6. Samsung Galaxy S20 Ultra

 7. Xiaomi Mi 10 Lite

 8. Sony Xperia 1 II 5G

 9. Motorola Moto G 5G Plus

 10. OnePlus 7 Pro 5G

 11. Xiaomi Mi Note 10 Pro

 12. Huawei Mate 20 X 5G

 13. Motorola Edge 5G

 Elisan myydyimmät älykellot heinäkuu 2020

 1. Polar Ignite

 2. Samsung Galaxy Watch Active 2 eSIM

 3. Huawei Watch GT 2

 4. Apple Watch Series 5 GPS + Cellular eSIM

 5. Polar Vantage M

 6. Huawei Watch GT

 7. Polar Unite

 8. Apple Watch Series 5 GPS

 9. Huawei Watch GT 2e

 10. Polar M430

 11. Honor MagicWatch 2

 12. Apple Watch Series 3 GPS

 13. Garmin Vivoactive 4S

 14. Polar Grit X

 15. Apple Watch Nike Series 5 GPS

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


30.7.2020

Näin pidät älypuhelimen puhtaana ulkoisesti ja sisäisesti

Ihmiset koskettavat älypuhelintaan jopa tuhansia kertoja päivässä. Puhelimen puhdistaminen ulkoisesti on yhtä tärkeää kuin omien käsien säännöllinen peseminen, sillä laite kerää bakteereja jokaisella käyttökerralla. Älylaitteiden sisäinen siivous on puolestaan hyödyllinen toimenpide, jolla voi pidentää laitteen käyttöikää ja parantaa toimivuutta merkittävästi.

”Kosketusnäytölliset laitteet, kuten älypuhelin, tulisi pyyhkiä mielellään päivittäin puhdistusliinalla ja puhdistusaineella. Tämä toimenpide poistaa laitteen pinnalle kertynyttä likaa, rasvaa ja muita epäpuhtauksia”, vinkkaa Telian valikoimapäällikkö Max Toivonen.

Näytön puhdistamiseen on syytä valita oikeat aineet ja liinat.

”Puhelimen putsaamiseen kannattaa käyttää vain siihen tarkoitettuja aineita, eikä muita siivoukseen tai ikkunoiden pesuun tarkoitettuja pesuaineita. Väärillä aineilla voit pahimmillaan vaurioittaa puhelimen näyttöä”, kertoo Toivonen.

Näin pidät puhelimen puhtaana

1. Puhdista puhelin mikrokuituliinalla ja soveltuvalla näytönpuhdistusaineella päivittäin
2. Pese mahdollisesti käytössä oleva suojakuori säännöllisesti
3. Putsaa kameran linssi pehmeällä mikrokuituliinalla
4. Puhdista latausportti tarvittaessa pienellä pehmeällä harjalla
5. Älä käytä puhelinta wc-tiloissa
6. Jos lainaat kaverin puhelinta, pese kädet heti käytön jälkeen

Sisäinen puhdistaminen parantaa puhelimen suorituskykyä

Puhelimen säännöllinen sisäinen puhdistaminen pidentää laitteen käyttöikää ja parantaa toimivuutta. Puhelimen käyttöiän pidentäminen on myös helppo tapa pienentää laitteen elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä.

”Jos puhelimeen kertyy ajan myötä turhaa tavaraa, sen toiminta voi tökkiä käytössä huomattavasti. Puhelimessa on suositeltavaa olla vähintään 1 Gt vapaata muistitilaa. Muistia voi vapauttaa poistamalla säännöllisesti laitteen tarpeettoman sisällön. Esimerkiksi käyttämättömät pelit ja sovellukset voivat viedä paljon tallennustilaa”, Max Toivonen kertoo.

Puhelimen toimintaa voi parantaa tyhjentämällä välimuistin, johon kertyy hyvinkin paljon väliaikaista dataa. Välimuistin poistamisesta ei ole käyttäjälle mitään haittaa, mutta sen avulla saa vapautettua hetkessä reilusti tilaa omalta laitteelta. Esimerkiksi sosiaalisen median sovellukset, Spotify ja nettiselaimet voivat kerätä paljonkin dataa välimuistiin. Välimuistin voi tyhjentää laitteen asetuksista. Androidissa: Asetukset > Sovellukset > valitse haluttu sovellus > Tallennustila > Tyhjennä välimuisti.

Puhelimen muistiin kertyviä kuvia ja videoita kannattaa siirtää vähintään säännöllisen siivouksen yhteydessä pilvipalveluun, jolloin ne eivät vie turhaan muistitilaa. Puhelimen kadotessa tai rikkoutuessa tärkeät muistot pysyvät tallessa pilvipalvelussa. Suosittuja pilvipalveluita ovat esimerkiksi Google Photos, Dropbox, iCloud ja Microsoft OneDrive.

Uusimmat tiedotteet ja artikkelit löydät uutishuoneeltamme: www.telia.fi/medialle

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2019 9,8 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.


28.7.2020

Päivitystöitä DNA:n kaapeliverkossa Huittisissa elokuun alusta

DNA käynnistää kaapeliverkon päivitystyöt Huittisissa maanantaina 3. elokuuta. Asennustyöt toteuttaa huittislainen Sähköliike E. J. Lehto. Päivityksellä kehitetään alueen kaapeliverkkoa, lisätään sen kapasiteettia ja varaudutaan tulevaisuuden palveluihin. Ensimmäisinä kohteina ovat Mommolan ja Torkin alueet. DNA toimittaa ennakkotiedon töiden aloituksesta kullakin alueella muun muassa tekstiviestillä suoraan asiakkaille.

Työt etenevät alue kerrallaan, ja niiden vaikutusaika on alueen laajuudesta riippuen viikosta muutamaan viikkoon. Asennukset alkavat Mommolan ja Torkin alueilta, joissa töiden arvioitu kesto on kaikkiaan noin neljä viikkoa. Koko päivitystyön on suunniteltu valmistuvan vuoden 2020 loppuun mennessä.

Lyhyitä palvelukatkoksia arkisin päiväsaikaan

Työt tehdään arkisin klo 8-16 välisenä aikana, ja niistä aiheutuu päivitystyön kohteena olevalla alueella lyhyitä palvelukatkoksia kaapeliverkon televisio- ja laajakaistapalveluihin päiväsaikaan. Kiinteistökohtaisesti työstä aiheutuu muutamia palvelukatkoksia, riippuen kiinteistön sijainnista verkkoon nähden. Katkokset pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä ja niiden määrä minimoidaan verkon rakennetta hyödyntäen.

DNA huomioi erilaiset televisiossa näytettävät isot urheilu- ja muut vastaavat tapahtumat töiden aikataulutuksessa.

”Otamme huomioon myös sen, että moni tekee etätöitä kotona ja tarvitsee nettiä tavallista enemmän. Hetkellisiltä katkoksilta ei kuitenkaan voida välttyä, mutta tällöin kannattaa hyödyntää matkapuhelimen liittymää ja jakaa sen laajakaistaa myös muille laitteille”, neuvoo DNA:n liityntäverkoista ja laitetiloista vastaava johtaja Mikko Kannisto.

Työt tehdään kerros- ja rivitalokiinteistön laitetiloissa ja kiinteistön ulkopuolisissa verkon osissa, eivätkä ne edellytä huoneistoissa käyntiä. Pientalojen asennukset tehdään katualueella.

Huittislainen Sähköliike E. J. Lehto huolehtii asennukset

DNA on sopinut Huittisten kaapeliverkon päivitystöiden toteutuksesta paikallisen Sähköliike E. J. Lehdon kanssa. Lehdon asentajat toteuttavat laitemuutokset kentällä ja varmistavat yhteistyössä DNA:n asiantuntijoiden kanssa laadukkaan signaalin jokaiseen kytkettyyn huoneistoon.

”Olemme iloisia voidessamme toteuttaa verkon päivitystyön paikallisen urakoitsijan kanssa. Sähköliike E. J. Lehto on joustava ja aidosti asiakaslähtöinen kumppani, millä on suuri merkitys meille, koska haluamme verkon päivitystyön sujuvan mutkattomasti ja mahdollisimman jouhevasti myös asiakkaittemme kannalta. Tämä on merkittävä osa ammattitaitoa”, Kannisto painottaa.

Tietoa netissä ja suoraan asiakkaille

Tarkemmat aluekohtaiset tiedot kaapeliverkon päivitystyön etenemisestä viikkotasolla löytyvät osoitteesta www.dna.fi/huoltotiedotteet. Tieto kunkin alueen töiden valmistumisesta toimitetaan kiinteistöjen postilaatikkoihin tai ilmoitustaululle. Alueiden töistä toimitetaan ennakko- ja päättymistieto mahdollisuuksien mukaan myös tekstiviestillä työn kohteena olevan alueen DNA:n tv-, laajakaista- ja puheliittymäasiakkaille.

 • Ennakkotietoa verkon huolloista: www.dna.fi/huoltotiedotteet
 • Tietoa vikatilanteista: www.dna.fi/hairiotiedotteet
 • Jos huolto- tai häiriötiedotteista ei mahdollisessa vikatilanteessa löydy ratkaisua, DNA:n asiakaspalvelu auttaa numerossa 044 144 044 arkisin klo 8-18 ja lauantaisin klo 9-16.30. Muina aikoina palvelee DNA:n vikailmoitusnumero 0800 300 500 (24 h/vrk).

Suuret nettinopeudet ja uuden ajan televisiopalvelut

Kaapeliverkon kiinteistöihin tarjolla oleva DNA Valokuitu Plus -verkko mahdollistaa Huittisissa gigaluokan laajakaistanopeudet ilman muutostöitä taloyhtiön sisäverkossa. Tulevaisuudessa DNA Valokuitu Plus -verkko mahdollistaa yhteydet jopa kymmeneen gigaan asti.

DNA TV mahdollistaa monipuoliset tavat katsoa tv:tä – teräväpiirtona tv-ruudulta tai kätevästi tabletilla, puhelimella tai läppärillä missä tahansa. Android-käyttöjärjestelmään pohjautuva DNA TV Hubi yhdistää tutun television, vuokraamon ja netti-tv-sovellukset yhdeksi helpoksi kokonaisuudeksi.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.


27.7.2020

Telia: League of Legends -sarja huipentuu tänään pelattavaan finaaliin

Telia Esports Seriesin uuden League of Legends -sarjan kansalliset finaalit pelataan tänään illalla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Jokaisen maan kaksi finaalissa pelaavaa joukkuetta jatkaa elokuussa järjestettävään Telia Esports Series Masters -turnaukseen, jonka kautta tie voi avautua jopa European Masters -liigaan asti.

”League of Legends -sarjan pelit ovat sujuneet loistavasti Suomessa. Kaksi finaalissa olevaa joukkuetta, Kova ja BK, ovat nyt jo nousseet uudelle pohjoismaalaiselle tasolle e-urheilun maailmassa, ja tämänpäiväinen finaali tulee olemaan jännitysnäytelmä kahden taitavan joukkueen kesken”, Mikko Kaarttinen Telia Finlandin esports-tiimistä kertoo.

Suomen League of Legends -sarjan finaali on katsottavissa tänään maanantaina 27.7. mtv-palvelusta, C Moresta, Telia TV:stä ja Twitchistä. Finaali pelataan illalla kello 19:00.

Elokuisessa Telia Esports Series Masters -turnauksessa jokaisen Telia Esports Series -maan, Islannin ja UKLC:n eli Iso-Britannian kaksi parasta joukkuetta pääsevät taistelemaan Pohjolan herruudesta. Yhteensä 12 joukkueesta parhaiten pelaavat pääsevät Northern League of Legends -sarjan karsintoihin, ja menestyessään he voivat edetä jopa European Masters-liigaan asti. Telia Esports Series Masters -turnaus pelataan 4.-9. elokuuta.

“Alusta asti Telia Esport Seriesin tavoitteena on ollut tukea ammattipelaamista ja tarjota pelaajille polku e-urheilun huipulle. Yhteistyö Riot Gamesin kanssa on mahdollistanut Telia Esports Seriesin laajenemisen Suomen lisäksi Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Riot Gamesilla on jo League of Legends -liigat Pohjois-Amerikassa, Euroopassa, Kiinassa ja Koreassa, jolloin myös tämä pohjoismainen sarjakokonaisuus asettuu osaksi valtavaa maailmanlaajuista League of Legends -yhteisöä”, Kaarttinen iloitsee.

Maailman suosituimmaksi pc-peliksi luonnehdittu League of Legends on niin sanottu taisteluareenapeli (puhekielellä MOBA), jossa kaksi viiden hengen joukkuetta ottaa mittaa toisistaan peliareenalla. Idea on tuhota vastustajan tukikohta ja puolustaa samalla omaa tukikohtaa. League of Legends täytti tänä syksynä 10 vuotta.

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2019 9,8 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.


23.7.2020

Älypuhelimen ympäristövaikutukset – vanhan kierrätys on ympäristöteko jolla voi jopa tienata

Älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet muodostavat suurimman osan ICT-sektorin hiilidioksidipäästöistä, jotka ovat 1,4 prosenttia maailman päästöjen kokonaismäärästä. Suuri vastuu on valmistajilla, mutta kuluttajat voivat omalla toiminnallaan tehdä vastuullisempia valintoja ja vaikuttaa hiilijalanjälkeensä – esimerkiksi suojaamalla puhelimen tai viemällä vanhat kierrätykseen.

”200 grammaa painavan älypuhelimen hiilidioksidipäästö on noin 79 kiloa mikä vastaa 571 ajettua kilometriä autolla. Keskimäärin 80 prosenttia näistä päästöistä syntyy valmistusvaiheessa ja vain 15 prosenttia käytön aikana. Lisäksi yhden puhelimen valmistamisesta syntyy niin sanottua näkymätöntä, eli esimerkiksi mineraalien louhinnasta tulevaa jätettä noin 86 kiloa. Älypuhelimella on siis monta erilaisia ympäristövaikutusta ja kokonaisvaikutus on paljon suurempi kuin voisi nopeasti ajatella”, Telia Finlandin vastuullisuuspäällikkö Ira Vainio sanoo.

Pidentämällä laitteen käyttöikää voi pienentää puhelimen ympäristövaikutuksia.

”Parhaita keinoja suojella puhelinta ovat laitteeseen sopivat suojakuoret ja panssarilasi. Ne suojaavat laitetta kolhuilta ja tärähdyksiltä. Kannattaa myös tutustua käyttöohjeisiin huolellisesti. Etenkin lataamisella, äärilämpötiloihin altistamisella sekä käyttöjärjestelmien ajantasaisuudella on merkittävä vaikutus laitteen käyttöikään. Tarjolla on myös kunnostettuja, takuulla varustettuja kierrätyspuhelimia esimerkiksi meillä Telialla”, Ira Vainio vinkkaa.

Vanhojen puhelimien toimittaminen kierrätykseen on ekoteko

Elektroniikkajätteen määrä kasvaa lähes 7 prosenttia vuodessa. Eri arvioiden mukaan suomalaiset kierrättävät kuitenkin vain noin 10-20 prosenttia kännyköistä. Puhelimen palauttaminen kierrätykseen olisi kuitenkin merkityksellinen ekoteko, sillä jopa 99 prosenttia matkapuhelimien materiaaleista on kierrätettäviä.

”Omaa puhelinten museota ei kannata kerätä. Materiaalien kierrätys säästää huomattavasti energiaa ja näin ollen myös ympäristöä neitseelliseen raaka-aineeseen verrattuna. Vanhan puhelimen tai laitteen kierrätys on siis ilmastoteko, ja toimivasta laitteesta voi saada hyvityksen”, Ira Vainio huomauttaa.

Monesti henkilökohtaista tietoa sisältävä elektroniikka jää kierrättämättä, kun tietojen tyhjentäminen turvallisesti voi tuntua haastavalta. Todellisuudessa puhelimen saa hyvinkin helposti tyhjennettyä turvallisesti.

”Tietojen poisto on yllättävän helppoa – riittää, että palauttaa tehdasasetukset laitteeseen. Jos haluaa olla täysin varma, että kukaan ei pääse tietoihin käsiksi, voi laitteen ottaa vielä uudelleen käyttöön ja toistaa tyhjennyksen kertaalleen. Tämän jälkeen laitteen voi huoletta viedä myymälään, joissa on usein myös maksuton ja tietoturvallinen elektroniikkalaitteiden SER-keräyspiste”, Ira Vainio jatkaa.

Näin voit tehdä ympäristöystävällisempiä laitevalintoja:

 1. Harkitse, tarvitsetko uuden laitteen, vai voisitko hankkia esimerkiksi Telia Recycled -kierrätyspuhelimen.
 2. Parhaita keinoja suojella puhelinta ovat laitteeseen sopivat suojakuoret ja panssarilasi. Ne suojaavat laitetta kolhuilta ja tärähdyksiltä.
 3. Tutustu käyttöohjeisiin, jotta käytät laitetta oikein. Etenkin lataamisella, äärilämpötiloihin altistamisella sekä käyttöjärjestelmien ajantasaisuudella on merkittävä vaikutus laitteen käyttöikään.
 4. Lataa laitteet uusiutuvilla energiamuodoilla tuotetulla sähköllä.
 5. Kierrätä vanhat laitteesi.

Lähteet: LVM, FiCom

Uusimmat tiedotteet ja artikkelit löydät uutishuoneeltamme: www.telia.fi/medialle

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2019 9,8 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.


22.7.2020

Tietojenkalastelu lisääntynyt – vinkit huijausyritykseltä suojautumiseen

Jatkuvasti lisääntyvää tietojenkalastelua tapahtuu soittojen lisäksi sähköpostilla, sosiaalisessa mediassa ja erilaisilla huijaussivustoilla. Telian logoa ja nettisivujen kuvamateriaalia on käytetty sosiaalisen median ja sähköpostin kautta tapahtuneissa huijausyrityksissä kesän aikana. Kannustamme ihmisiä varovaisuuteen ja omien tietojen huolelliseen suojaamiseen.

”On erittäin valitettavaa, että tietojenkalastelua tapahtuu. Aidot Telialta tulleet sähköpostit tunnistaa siitä, että niissä ohjataan lähes poikkeuksetta telia.fi -sivustolle ja alatunnisteessa viitataan aina Telian tai Telia Esports Seriesin asiakasrekisteriin”, kertoo Telia Finlandin tietosuojatiimistä vastaava Susanna Koskinen.

Telian nimellä ja logolla perustetaan myös toisinaan huijaukseen tarkoitettuja nettisivuja tai sosiaalisen median kanavia. Esimerkiksi Facebookissa on tälläkin hetkellä yksi huijaussivu, jossa käytetään luvattomasti Telian logoa ja kuvamateriaalia.

”Roskapostien tai huijaussivujen sisältämiä linkkejä ei kannata avata eikä omia käyttäjätunnuksia, henkilötietoja tai luottokortin numeroita syöttää epäilyttäviin lomakkeisiin”, Susanna Koskinen jatkaa.

Jos törmäät huijausviestiin tai -sivuun, toimi seuraavasti:

 • Älä vastaa viestiin tai avaa linkkejä.
 • Älä kerro henkilötietojasi tai käyttäjätunnuksiasi ulkopuolisille.
 • Jos olet vahingossa syöttänyt pankkitietosi tai luottokortin numerosi huijaussivuille, ota välittömästi yhteys omaan pankkiisi.
 • Älä tarjoa huijareille näkyvyyttä jakamalla tai kommentoimalla tällaisia sosiaalisen median sivuja. Huijaussivut kannattaa aina ilmiantaa kyseisellä alustalla.

Tutustu myös Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeisiin ”Näin suojaudut nettihuijaukselta”

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2019 9,8 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.


21.7.2020

Elisan 5G-puhelinvalikoima laajenee OnePlus Nord -uutuudella

OnePlus Nord kasvattaa Elisan jo entuudestaan Suomen laajinta 5G-puhelinten valikoimaa. Puhelin on nyt ennakkomyynnissä, ja sen toimitukset alkavat tiistaina 4. elokuuta 2020.

‒ OnePlus jatkaa vahvaa otettaan 5G-puhelinten kehityksessä ‒ uuden OnePlus Nord -tuoteperheen ensimmäinen jäsen on aiempia malleja edullisempi ja ominaisuuksiltaan todella kilpailukykyinen. Siinä on esimerkiksi erinomainen kamera ja poikkeuksellisen kestävä akku, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Ville Valkama.

‒ 5G-asiakkaiden määrä jatkaa kasvuaan Suomessa, joten on luontevaa, että OnePlussan kaikki tulevatkin uutuuspuhelimet ovat 5G-malleja. OnePlus on viime kuukausina ollut Elisan suosituimpien 5G-puhelinten listojen kärjessä, ja brändi on suomalaisten suosiossa. On hienoa jatkaa pitkää yhteistyötämme OnePlussan kanssa ja tuoda tämä uutuus asiakkaidemme saataville, Valkama jatkaa.

OnePlus Nordin hinta Elisalla on 399 euroa.

‒ Olen innoissani siitä, että voimme tuoda uuden OnePlus Nord -älypuhelimen myötä lippulaivamalleistamme tuttuja premium-tason käyttöominaisuuksia saataville myös edullisemmassa hintaluokassa. Näitä ovat muun muassa laadukas kamera ja 5G-tuki, joka on monelle puhelimen käyttäjälle tärkeä ominaisuus tulevaisuutta ajatellen. Meillä on pitkä historia yhteistyöstä Elisan kanssa, ja niin Elisa kuin Suomikin ovat 5G-verkon kehityksen edelläkävijöitä, joten odotukseni tälle lanseeraukselle ovat korkealla, kertoo OnePlussan Euroopan strategiajohtaja ja Suomen maajohtaja Tuomas Lampén.

5G lyhyesti

Elisa on 5G:n edelläkävijä – sen 5G-verkon alla asuu jo yli miljoona suomalaista. Elisan 5G-verkko on saatavilla nyt jo yli 30 paikkakunnalla, ja verkko laajenee vauhdilla. Elisa tarjoaa Suomen laajimman valikoiman 5G-puhelimia sekä -reitittimiä. 5G-laitteen ja 5G-liittymän yhdistelmällä pääsee nauttimaan 5G-verkon hyödyistä 5G-verkon peittoalueella. Keskimäärin 5G-kaistalla surffataan 300 megabitin keskinopeudella.

Suomalaisten netinkäyttö mobiililaitteilla kasvaa koko ajan, mikä vaatii laajempaa kaistaa – netissä hoidetaan yhä useampia asioita ja älylaitteiden määrä kasvaa. 5G on jopa 10 kertaa nopeampi kuin aiemmat mobiiliverkkoteknologiat, se tarjoaa enemmän kaistaa ja pienemmän viiveen – eli yhä sujuvampaa netinkäyttöä useammalle samanaikaisesti. 5G:tä voi käyttää myös kodin nettinä, ja se sopii myös yrityksille. 5G tuo yrityksille myös mahdollisuuden luoda entistä tehokkaampia palveluita ja uusia ratkaisuja, joilla vauhdittaa omaa liiketoimintaa.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


21.7.2020

DNA aloittaa uusien OnePlus Nord 5G -puhelinten myynnin

Hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset OnePlus Nord 5G -puhelimet tulevat DNA:n verkkokauppaan ennakkomyyntiin 21.7.2020. Ensimmäinen mahdollisuus saada uusi OnePlus Nord 5G itselleen on kuitenkin ostaa se tiettyjen DNA Kauppojen OnePlus PopUp - tapahtumassa 30.7. klo 15-18.

OnePlus Nord 5G -puhelimissa on tehokas kamera, Warp Charge 30T -pikalatauksen mahdollisuus ja pitkään kestävä akku sekä 90hz virkistystaaajuutta tukeva AMOLED-näyttö. Puhelimen kamerassa takana on 48MP neloiskamera ja edessä 32 MP kaksoisetukamera. Warp Charge 30T -pikalatauksen avulla puhelimen akku latautuu puolessa tunnissa lähes tyhjästä (yhden prosentin täyttöasteesta) 70-prosenttisesti täyteen.

OnePlus takaa malliin ohjelmistopäivitykset seuraavan kolmen vuoden ajaksi. Sen tärkeiden teknisten ominaisuuksien kehittyminen jatkuu siis ainakin seuraavat kolme vuotta.

Puhelimen suositushinta on 8+128 Gt muistilla 399 euroa ja 12+256 Gt muistilla 499 euroa.

– Tässä mallissa on monia hyviä ominaisuuksia ja se täydentää 5G-laitevalikoimaamme hyvin. Kiinnostus 5G-puhelimiin on kasvanut viime aikoina selvästi, ja haluamme tarjota 5G-puhelimia monipuolisesti erilaisiin tarpeisiin, sanoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

Ensimmäinen mahdollisuus saada uusi OnePlus Nord 5G -puhelin haltuun on ostaa se OnePlus PopUp -tapahtumassa. Tapahtuma pidetään 30.7.2020 klo 15 - 18 seuraavien kauppakeskusten DNA Kaupoissa: Kauppakeskus Triplassa Helsingissä, Kauppakeskus Hansassa Turussa, Kauppakeskus Ratinassa Tampereella, Kauppakeskus Jumbossa Vantaalla, Kauppakeskus Seppälässä Jyväskylässä ja Ideaparkissa Oulussa. Verkkokaupasta ja myymälöistä ennakkoon eli muuten kuin PopUp-tapahtumassa ostettujen laitteiden toimitukset alkavat elokuun alkupuolella.

DNA myy lisäksi Samsung Galaxy A51 5G -puhelimia hintaan 479 euroa, Sony Xperia 1 II 5G -puhelimia hintaan 1199 euroa, Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimia hintaan 399 euroa ja Motorola Moto G 5G Plus -puhelimia hintaan 349 euroa. Muita DNA:n myymiä 5G-puhelimia ovat Motorola Edge 5G (599 €) ja Motorola Edge+ 5G (1099 €), Xiaomi Mi 10 -sarjan 5G-puhelimet Xiaomi Mi 10 Pro (999 €) ja Xiaomi Mi 10 (899 €) sekä OnePlus 8 5G -sarjan puhelimet, joiden hinnat lähtevät DNA:lla 699 eurosta. DNA myy myös Samsung Galaxy S20-sarjan 5G-puhelimia (hinnat alkaen 1 049 €) ja Huawei P40-sarjan 5G-puhelimia (hinnat alkaen 799 €) sekä 5G-mokkuloita koti- ja yrityskäyttöön.

DNA:n 5G-palvelut ovat tällä hetkellä tarjolla Espoossa, Heinolassa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Liedossa, Nokialla, Oulussa, Pirkkalassa, Porissa, Raahessa, Raisiossa, Raumalla, Ruskolla, Sipoossa, Tampereella, Turussa, Vantaalla ja Ylöjärvellä. DNA kehittää ja laajentaa kaikkia verkkojaan jatkossakin aktiivisesti.

DNA Kauppa on Suomen laajin matkapuhelimia ja muita mobiilipäätelaitteita sekä matkaviestinliittymiä myyvä ketju, johon kuuluu 60 myymälää. DNA Kaupan valikoimissa ovat myös tv- ja laajakaistapalvelut sekä niihin liittyvät päätelaitteet. Ketju on osa DNA-konsernia, jonka liikevaihto vuonna 2019 oli 942 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.


17.7.2020

Cinia:
Koillisväylän kaapelihanke valmistautuu merenpohjan tutkimusten aloittamiseen

Cinia Oy on Cinia-allianssin nimissä ja yhteistyössä MegaFon-yhtiön kanssa valmistellut Koillisväylä-tietoliikennemerikaapelin kehitysprojektin aloittamista. Tämän kansainvälisen yhteistyöhankkeen tarkoitus on valmistella täysin uuden, muita globaaleja yhteyksiä täydentävän ja varmentavan tietoliikenneyhteyden rakentamista. Cinia-allianssiin kuuluu tässä vaiheessa kumppaneita Pohjoismaista ja Japanista.

Kansainvälinen talous on yhä vahvemmin riippuvainen tietoliikenneverkkojen ja logistiikkajärjestelmien toimivuudesta. Koillisväylän kaapeli tarjoaa täysin uuden reitin ja siten merkittävästi varmentaa olemassa olevia globaaleja maa- ja merikaapeliyhteyksiä.  Valmistuessaan Koillisväylä-kaapeli tarjoaa myös dataliikenteelle pienimmän latenssin eli kulkuaikaviiveen Euroopan ja Aasian välillä.

Keskeinen osa hankevalmistelua on kaapelireitin merenpohjan tutkimus, joka on suunniteltu tehtävän vaiheittain. Arktisen merialueen ensi vaiheen reittiosuuksien tutkimusten valmistelua yhteisprojektissa johtaa MegaFon, jonka tilaama tutkimusalus on nyt aloittamassa siirtymisen tutkittavalle merialueelle. Varsinainen tutkimus käynnistyy elokuussa ja sen arvioidaan kestävän noin kolme kuukautta.

Nykyisin merikaapeleissa kulkee noin 99 prosenttia globaalista internet-liikenteestä. Suunnitellussa yli 10 000 kilometrin Koillisväylän tietoliikenneyhteydessä yhdistyvät kustannustehokkaasti lisäkapasiteetin saatavuus, datanopeus, nykyisiä yhteyksiä täydentävä ja varmentava täysin uusi reitti sekä korkea käytettävyys. Globaaleista tietoliikenteen runkoverkoista on tähän asti puuttunut optinen merikaapeli, joka yhdistäisi Euroopan, Venäjän pohjoiset ja itäiset rannikkoseudut, Japanin ja Pohjois-Amerikan. Uusi kaapeliyhteys palvelee myös arktisen alueen kehittyviä tarpeita.

”Cinia rakennutti ja otti vuonna 2016 käyttöön uudella teknologialla toteutetun, noin 1200 kilometrin C-Lion1-merikaapeliyhteyden Suomen ja Saksan välille. Hanke vahvisti kyvykkyyttämme johtaa ja olla mukana vaativissa kansainvälisissä merikaapelihankkeissa. Koillisväylän merikaapeli on toteutuessaan ympäristöystävällinen ratkaisu edistämään niin globaalia kuin alueellista ja paikallista kehitystä”, sanoo Ari-Jussi Knaapila, toimitusjohtaja, Cinia Oy.

Cinia tarjoaa turvallisia korkean käytettävyyden tietoverkko- ja ohjelmistoratkaisuja. Toimintamme perustana on vankka asiantuntemus modernista sovelluskehityksestä, tietoverkkoteknologioista ja kriittisistä toimintaympäristöistä.

Noin 15 000 reittikilometrin laajuinen optinen kuituverkkomme C-Lion1-merikaapeleineen mahdollistaa nopeimmat tietoliikenneratkaisut Keski-Eurooppaan sekä Aasian ja itäisen Euroopan markkinoille. Yhdistämällä omia ja kumppaniemme palveluja toteutamme luotettavia kokonaisratkaisuja, jotka mahdollistavat asiakkaidemme digitaaliset menestystarinat.  cinia.fi


17.7.2020

Telia SuomiAreenan pääyhteistyökumppaniksi – kesän 2021 teemoina yhteisöllisyys, digitaalisuus ja luonto

Telia aloittaa yhteistyön Suomen suurimman keskustelutapahtuman SuomiAreenan kanssa vuonna 2021. Telia ja MTV on sopineet tapahtuman pääyhteistyökumppanuudesta tuleville vuosille. SuomiAreenan ensi vuoden teemat ovat yhteisöllisyys, digitaalisuus ja luonto. 

Porissa järjestettävä SuomiAreena on luonteva paikka edistää yhteiskunnallista keskustelua. Vuoden 2021 teemat ovat vahvasti sidoksissa Telian tavoitteisiin rakentaa yhteisöllisempää ja vastuullisempaa tulevaisuutta teknologian avulla.

”SuomiAreena tarjoaa hienon alustan kohtaamisille ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen aktivoimiselle. Varsinkin tänä aikana tarvitsemme avointa ja kuuntelevaa keskustelua vähentääksemme vastakkainasettelua ja vihapuhetta. Odotan erityisesti sitä, että pääsemme rakentamaan ympäristöystävällisempää digitaalista yhteiskuntaa yhdessä nuorten ja eri vaikuttajatahojen kanssa”, sanoo Telian toimitusjohtaja Heli Partanen

SuomiAreenan vastaava tuottaja Johanna Tuuri odottaa innolla, millaisia yhteiskunnallisia sisältöjä Telia tuo SuomiAreenaan. 

”Telian mukaantulon myötä voimme tarkastella myös digitaalisesti tapahtuvaa yhteisöllisyyttä, mikä on tärkeää tässä ajassa. Kaikissa ensi vuoden teemoissa on vahvasti esillä myös tuore vastuullisuusohjelmamme ja on hienoa päästä toteuttamaan näitä teemoja yhdessä Telian kanssa, sanoo Tuuri.

MTV siirtyi Telian omistukseen joulukuussa, kun Telia osti Bonnier Broadcastingin. MTV:n ja Porin kaupungin järjestämä SuomiAreena on Suomen suurin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma ja se järjestetään Porissa jo 15. kerran 12.-16.7.2021.

Telian lisäksi SuomiAreenan pääyhteistyökumppanina on ensi vuonna Metsähallitus. SuomiAreenan muut yhteistyökumppanit julkistetaan syksyn ja talven aikana.  


SuomiAreena on Suomen suurin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma. SuomiAreenan arvot ovat: avoimuus, moniääninen keskustelu, tasa-arvo, rohkeus ja rentous. SuomiAreena järjestetään 15.kerran Porissa 12.-16.7.2021. Teemat ovat yhteisöllisyys, digitaalisuus ja luonto.

Uusimmat tiedotteet ja artikkelit löydät uutishuoneeltamme: www.telia.fi/medialle

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2019 9,8 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.

Liitteet


16.7.2020

DNA Oyj:n puolivuotiskatsaus 2020:
Tammi–kesäkuu sujui poikkeusoloista huolimatta hyvin – käyttökate ja liiketulos kasvoivat

Yhteenveto

Suluissa olevat luvut viittaavat vastaavaan ajanjaksoon vuotta aiemmin, ellei toisin mainita. Luvut ovat tilintarkastamattomia.

DNA:n osakkeen listaus Nasdaq Helsingin pörssissä päättyi 3.2.2020 ja tämän jälkeen DNA ei ole arvopaperimarkkinalain mukaisen tiedonantovelvollisuuden piirissä osakkeiden liikkeeseenlaskijana. DNA on laskenut liikkeelle vuonna 2025 erääntyvän joukkovelkakirjalainan (ISIN: FI4000312095), joka on listattuna Nasdaq Helsingin pörssissä ja jonka suhteen DNA on edelleen tiedonantovelvollisuuden piirissä.

Tammi–kesäkuu 2020

 • Liikevaihto laski 1 % ja oli 459 miljoonaa euroa (463).
 • Matkaviestinliikevaihto kasvoi 5 % ja oli 270 miljoonaa euroa (258).
 • Käyttökate kasvoi 5 % ja oli 162 miljoonaa euroa (154).
 • Liiketulos kasvoi 8 % ja oli 76 miljoonaa euroa (71).
 • Matkaviestinnän liittymäkohtainen liikevaihto (ARPU) kasvoi 5 % ja oli 16,8 euroa (16,0).
 • Matkaviestinverkon liittymämäärä* laski ja oli 2 676 000 (2 698 000). Postpaid-liittymien määrä kasvoi 7 000 liittymällä ja prepaid-liittymien määrä laski 24 000 liittymällä.
 • Kiinteän verkon liittymämäärä (puhe, laajakaista ja kaapeli-maksu-tv) laski 1 % ja oli 880 000 liittymää (893 000). Laajakaistayhteyksien määrä kasvoi 33 000 liittymällä.

*) Matkaviestinverkon liittymämäärä sisältää postpaid-, prepaid-, Luuri- ja liikkuvan laajakaistan liittymät.

Keskeiset tunnusluvut

Taulukossa esitetyt tunnusluvut on laskettu poiketen DNA:n aikaisemmin esittämistä tunnusluvuista ja samalla tavalla kuin DNA:n emoyhtiön, Telenor ASA:n julkistamat luvut DNA:sta liikevaihtoa ja käyttökatetta lukuun ottamatta. Liikevaihto ja käyttökate eroavat tiettyjen erien luokittelueroista johtuen. Lukujen vertailukelpoisuutta ja sanastoa on avattu 28.4.2020 julkaistussa lehdistötiedotteessa, joka on nähtävissä DNA:n verkkosivuilla: https://corporate.dna.fi/lehdistotiedotteet?type=stt2&id=69879905&scrollTo=UJpEOgFgPw1f 

Toimitusjohtajan katsaus

Kuluvan vuoden ensimmäinen puolisko päättyi Suomessa poikkeusolojen helpottuessa. Koronaviruksen ensimmäisen aallon huipun arvioidaan olevan jo takana ja hallituksen asettamia rajoituksia on purettu merkittävästi. Kotimaan hyvästä tilanteesta huolimatta maailmalla yhä paheneva pandemia tekee DNA:n toimintaympäristöstä ja markkinanäkymistä poikkeuksellisia ja vaikeasti ennustettavia. Pandemia voi hidastaa talouskasvua Suomessakin, millä voi olla kielteisiä vaikutuksia DNA:n palveluiden kysyntään.

Poikkeuksellinen tilanne näkyi DNA:lla maaliskuusta alkaen mm. asiakaspalvelun kontaktien kasvuna, DNA Kauppojen mobiililaitemyynnin hiljentymisenä ja merkittävänä datamäärien kasvuna DNA:n verkossa. Poikkeusoloissa viestintäverkkojen merkitys yhteiskunnalle korostuu. DNA:n verkon kapasiteetti kesti erinomaisesti datamäärän kasvun, ja verkon valmiutta on parannettu jatkuvalla 5G- ja 4G-verkkojen ylläpidolla ja lisärakentamisella. Verkonhallinta hajautettiin toimintavarmuuden takaamiseksi, ja tätä poikkeusjärjestelyä jatketaan edelleen. Toisen vuosineljänneksen päättyessä yli 95 % DNA:n henkilöstöstä on edelleen etätöissä. Pandemiatilanteen etenemistä seurataan jatkuvasti ja toimenpiteistä päätetään vallitsevan tilanteen mukaisesti. Henkilöstökyselyn perusteella etätyö on ollut sujuvaa.

Huolimatta haastavasta markkinaympäristöstä ja vallinneista poikkeusolosuhteista, oli vuoden ensimmäinen puolikas DNA:lle pääasiassa hyvä. Tammi–kesäkuun liikevaihto laski hieman vertailukaudesta ja oli 459 miljoonaa euroa (463). Lasku johtui pääasiassa antenniverkon maksu-TV-liiketoiminnan myynnistä ja laitemyynnin laskusta. DNA:n käyttökate kehittyi kuitenkin ensimmäisellä vuosipuolikkaalla myönteisesti ja kasvoi 5 prosenttia 162 miljoonaan euroon (154). Myös liiketulos parani tammi–kesäkuussa 8 % ja oli 76 miljoonaa euroa (71). Suotuisa kehitys johtui matkaviestinliikevaihdon myönteisestä kehityksestä ja operatiivisen tehokkuuden parantumisesta.

Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana matkaviestinverkkomme kokonaisliittymämäärä laski 22 000 liittymällä vertailukauteen nähden. Lasku johtui prepaid-liittymien määrän laskusta, sillä postpaid-liittymien määrä kasvoi 7 000 liittymällä.  Matkaviestinnän liittymäkohtainen liikevaihto kasvoi 5 % vertailukaudesta, ja oli 16,8 euroa (16,0). Kiinteän verkon liittymäkanta laski 13 000 liittymällä, mutta laajakaistayhteyksien määrä kasvoi 33 000 liittymällä.

DNA:n 5G-verkon rakentaminen on jatkunut aktiivisesti eri puolilla Suomea ja ensimmäisen puolen vuoden aikana DNA:n 5G-palvelut ovat saatavilla jo yli 20 paikkakunnalla. 5G-verkon päivityksen yhteydessä kasvatetaan myös 4G-verkon kapasiteettia. Kesäkuussa DNA voitti tavoittelemansa 5G-kaistan myös 26 gigahertsin taajuusalueelta. Uusi taajuusalue mahdollistaa entistä suurempien datamäärien siirron pienellä viiveellä.

5G-liittymien myynti on lähtenyt hyvin käyntiin, ja päätelaitevalmistajat ovat tuoneet toisen vuosineljänneksen aikana markkinoille runsaasti uusia 5G-malleja. Alemman hintapisteen mallien odotetaan lisääntyvän vuoden edetessä, minkä myötä liittymämyynnin arvioidaan vilkastuvan. Myös DNA Koti 5G-palvelun asennukset ovat käynnistyneet, ja asiakaspalaute palvelun toimivuudesta on ollut kiittävää. 5G-tekniikan hyödyt ja vaikutus asiakaskokemukseen lisääntyvät jatkuvasti, kun asiakkaamme käyttävät yhä rikkaampia sisältöjä ja videoiden tarkkuus kasvaa sekä viivekriittinen nettipelaaminen lisääntyy.

Jukka Leinonen
toimitusjohtaja

Tämä tiedote on tiivistelmä DNA:n puolivuotiskatsauksesta 2020. Puolivuotiskatsaus kokonaisuudessaan on verkkosivuillamme, osoitteessa www.dna.fi/sijoittajat.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.


15.7.2020

Elisan puolivuosikatsaus tammi–kesäkuu 2020

Vuoden 2020 toisen neljänneksen keskeiset luvut

 • Liikevaihto kasvoi 9 miljoonaa euroa 461 miljoonaan euroon pääasiassa Polystar-yritysoston, laitemyynnin ja Viron liiketoiminnan kasvun myötä.

 • Mobiilipalvelujen liikevaihto pysyi edellisvuoden tasolla 204 miljoonassa eurossa. Mobiilipalvelujen liikevaihdon pitkään jatkunut kasvu keskeytyi, kun roaming-liikevaihto laski merkittävästi COVID-19-pandemian aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi.

 • Vertailukelpoinen käyttökate kasvoi 5 miljoonaa euroa 168 miljoonaan euroon.

 • Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 4 miljoonaa euroa 101 miljoonaan euroon.

 • Vertailukelpoinen kassavirta laski 85 miljoonaan euroon (102) investointien kasvun ja nettokäyttöpääoman muutoksen seurauksena.

 • Mobiilin postpaid -liittymien ARPU laski hieman ja oli 18,1 euroa (18,3 euroa edellisellä neljänneksellä).

 • Mobiilin postpaid -liittymien vaihtuvuus laski 16,4 prosenttiin (18,9 prosenttia edellisellä neljänneksellä).

 • Postpaid-mobiililiittymien määrä kasvoi edellisestä vuosineljänneksestä 26 200 liittymällä.

 • Prepaid-liittymien määrä väheni neljänneksen aikana 22 700 liittymällä.

 • Kiinteiden laajakaistaliittymien määrä kasvoi 1 000 liittymällä neljänneksen aikana.

 • Ohjeistus vuodelle 2020 pysyy ennallaan.

Keskeiset tunnusluvut

Elisa julkaisee myös muita liiketoimintaansa liittyviä operatiivisia lukuja kotisivullaan osoitteessa elisa.fi/sijoittajille (Elisa Operational Data.xlsx).

Toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila: Vakaa kehitys COVID-19 -olosuhteissa

Elisan vakaa kehitys jatkui toisella neljänneksellä. Liikevaihto kasvoi 2 prosenttia edellisvuodesta ja oli 461 miljoonaa euroa. Kasvu johtui pääasiassa Polystar-kaupasta sekä laitemyynnin ja Viron liiketoiminnan kasvusta. Vertailukelpoinen käyttökate parani 3 prosenttia 168 miljoonaan euroon, ja osakekohtainen tulos parani 6 prosenttia 0,49 euroon.

Haasteelliset olosuhteet jatkuivat COVID-19-pandemian myötä. Mukautumiskykymme ja innovatiiviset työskentelytapamme varmistivat vakaan taloudellisen kehityksen. Tarjosimme edelleenkin nopeita yhteyksiä ja uusia palveluja etätyöhön ja viihteeseen. Vahvistimme entisestään asemaamme 5G-verkossa: meillä on markkinoiden laajin 5G-laitteiden valikoima, ja 5G-verkkomme kattaa yli 30 kaupunkia ja yli miljoona ihmistä. Vaikka datan käytön vuosikasvu Elisan mobiiliverkossa oli yli 40 prosenttia toisella neljänneksellä, asiakkaat olivat erittäin tyytyväisiä laatuun. Ostokset Elisan verkkokaupassa kasvoivat yli 25 prosenttia.

Missiomme on kestävä tulevaisuus digitalisaation avulla, ja tuimme yhteiskunnan toimintaa ja kehitystä missiomme mukaisesti myös toisella neljänneksellä. HUS esimerkiksi hyödynsi Elisan rakentamaa älykästä tilannekuvaa ja liikkumisdataa koronaviruspandemian leviämisen ennustamisessa. Jatkoimme myös panostuksiamme hiilijalanjälkemme pienentämiseen ja tulemme olemaan hiilineutraali jo 2020 aikana.

Suoratoistopalvelujen videosisällön kysyntä kasvoi. Elisa toi Pohjoismaiden ensimmäisenä televiestintäyhtiönä Amazon Prime Video -palvelun markkinoille Elisa Viihteen kautta. Kesäkuussa ilmoitimme sopineemme yhteistyöstä NENT Groupin kanssa. Kumppanuuden myötä Elisa Viihde Aitio ja Viaplay Leffat & Sarjat yhdistyvät Suomessa. Tarjoamme suomalaisille asiakkaille laajimman yhdistelmän laadukasta sisältöä, joka keskittyy vahvasti suomalaisiin ja pohjoismaisiin alkuperäissarjoihin.

Asiakaskokemuksen ja laadun jatkuva parantaminen ovat olennainen osa yrityskulttuuriamme, ja jatkamme voimakasta keskittymistä niihin. Tuottavuuden parantaminen, digitaalisten palvelujemme parantaminen kansainvälisesti ja arvon luonti datan avulla sekä vahva investointikykymme tulevat jatkossakin luomaan vankan perustan kilpailukykyiselle lisäarvon luomiselle.

Näkymät ja ohjeistus vuodelle 2020

Nykyinen koronavirustilanne tulee hidastamaan talouskasvua ja aiheuttaa epävarmuutta makrotalouden kehitykseen. Talouden voimakkaalla hidastumisella voi olla vaikutusta Elisaan. Kilpailu Suomen televiestintämarkkinoilla jatkuu kireänä.

Ohjeistus vuodelle 2020 pysyy ennallaan. Liikevaihdon arvioidaan olevan vuoden 2019 tasolla tai hieman korkeampi. Matkaviestinpalveluiden ja digitaalisten palveluiden odotetaan kasvattavan liikevaihtoa. Vertailukelpoisen käyttökatteen arvioidaan olevan samalla tasolla tai hieman korkeampi kuin edellisenä vuonna. Käyttöomaisuusinvestointien odotetaan olevan enintään 12 prosenttia liikevaihdosta.

Elisa jatkaa tuottavuutta lisääviä toimenpiteitä, esimerkiksi lisäämällä automaatiota ja data-analytiikkaa eri prosesseissa, kuten asiakaskohtaamisissa, verkonhallinnassa ja jakelussa. Elisan jatkuvat laadun parantamistoimet lisäävät asiakastyytyväisyyttä ja tehokkuutta ja pienentävät kustannuksia.

Elisan kehitys uusia, elämyksellisiä ja merkityksellisiä palveluja asiakkailleen tarjoavana yhtiönä jatkuu. Pitkän ajan kasvu ja kannattavuuden paraneminen perustuvat mobiilidatamarkkinoiden kasvuun ja uusiin digitaalisiin online- ja ICT-palveluihin.

Julkistamismenettely

Elisa Oyj noudattaa Finanssivalvonnan Standardin 5.2b mahdollistamaa julkistamismenettelyä. Tämä tiedote on tiivistelmä Elisan tammi–kesäkuun 2020 puolivuosikatsauksesta. Koko raportti taulukoineen on tämän pörssitiedotteen liitetiedostona ja saatavilla Elisan internetsivuilla elisa.fi/sijoittajille


10.7.2020

DNA:n suosittu hyväntekeväisyys- ja kierrätyskampanja käynnistyy jälleen

DNA käynnistää maanantaina 13.7.2020 Auttavaksi puhelimeksi nimetyn kampanjan vähävaraisten perheiden hyväksi. Kampanja-aikana 13.7. - 25.7.2020 DNA lahjoittaa jokaisesta DNA Kauppaan kierrätettäväksi tuotavasta kännykästä 10 euroa Hope ry:lle. Kierrätettäväksi tulevien puhelinten määrästä riippuen hyväntekeväisyyspotti voi nousta jopa 40 000 euroon asti.

DNA käynnistää maanantaina 13.7.2020 Auttavaksi puhelimeksi nimetyn kampanjan vähävaraisten perheiden hyväksi.

DNA:n tavoitteena kampanjassa on Hopen työtä tukemalla edistää digitaalista yhdenvertaisuutta. Hope käyttää varat lahjoittamalla älylaitteita niihin perheisiin, joissa se eniten auttaa ja helpottaa perheenjäsenten arkea. 

- Älylaitteet ovat nykyään perheiden arjen merkittäviä helpottajia. Niillä hoidetaan asioita ja pidetään yhteyttä. Haluamme tukea Hopen tärkeää työtä vähävaraisten perheiden parissa, jotta mahdollisimman moni saa tasa-arvoiset mahdollisuudet myös tällä saralla, sanoo DNA:n viestintäjohtaja Vilhelmiina Wahlbeck.

Auttava puhelin -kampanja käynnistyy nyt toista kertaa. Edellisen kerran se järjestettiin vuonna 2018 SOS-Lapsikylän hyväksi, ja sen suosio ylitti kaikki ennakko-odotukset. Turhiksi jääneitä vanhoja puhelimia löytyi kodeista paljon, ja DNA:lle tuli tietoturvalliseen ja ympäristöystävälliseen kierrätysprosessiin monia tuhansia puhelimia.

Hope ry on HelsinkiMission ja SOS-Lapsikylän ohella DNA:n hyväntekeväisyyden pitkäaikainen kumppani. DNA tekee Hopelle säännöllisesti laitelahjoituksia, jotka Hope ohjaa vähävaraisten lapsiperhe-asiakkaidensa hyväksi. DNA lahjoittaa Hopelle vuosittain satoja älypuhelimia sen lisäksi, että Hopen hyväksi käynnistetään nyt oma kampanja.

Hope jakaa kaikki saamansa ja lahjoitusten avulla hankkimansa laitteet saman tien eteenpäin asiakasperheilleen. Tarve puhelimille on niin suuri, että Hopella on jokaiselle laitteelle vastaanottajaperhe jo valmiina.

- Älypuhelimille on asiakasperheissämme jatkuvaa tarvetta, sillä siitä on tullut perusviestintäväline, jonka puuttuminen vaikeuttaa jokapäiväisten asioiden hoitamista ja yhteydenpitoa ystäviin, sanoo Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila.

Älylaitteen ja sen käyttötaidon puute eriarvoistumisen syynä

DNA:n maaliskuussa 2019 julkaisemaan digitaaliseen tasa-arvoon keskittyneeseen tutkimukseen*) vastanneista 1029 henkilöstä noin 40 prosenttia katsoo, että omassa lähipiirissä on joku, joka on jäänyt joko yhteiskunnan tai sosiaalisten suhteiden ulkopuolelle digitalisoitumisen vuoksi. Syrjäytyneeksi koetaan useimmiten joku sukulainen, ja sen syynä pidettiin osaamisen puutetta. Vastaajista yli puolet uskoi, että laitteiden puuttuminen tai osaamisen puute johtavat Suomessa eriarvoistumiseen.

Auttava puhelin -kampanja

Auttava puhelin -kampanjan aikana DNA maksaa jokaisesta DNA Kauppaan kierrätettäväksi tuotavasta puhelimesta Hope ry:lle 10 euroa per puhelin, korkeintaan 40 000 euroon asti. Kuka vain yksityishenkilö voi tuoda oman puhelimensa kierrätettäväksi, myös muut kuin DNA:n asiakkaat. DNA Kaupat ottavat kuluttajien kierrätykseen tuomia älylaitteita vastaan aina, myös kampanja-ajan ulkopuolella. DNA kierrättää laitteet ympäristöystävällisesti ja tietoturvallisesti, ja mikäli asiakas ostaa samalla uuden laitteen, DNA maksaa kierrätyslaitteesta vaihtohyvityksen.

*) DNA:n ja Nepan tutkimus digitaalisesta yhdenvertaisuudesta https://corporate.dna.fi/lehdistotiedotteet?type=stt2&id=69854743

DNA:n vastuullisuustyöstä ja digitaalisen yhdenvertaisuuden teemasta: https://corporate.dna.fi/vastuullisuus/digitaalinen-yhdenvertaisuus/digitalisoituva-yhteiskunta

Hope - Yhdessä & Yhteisesti ry toimii vapaaehtoisvoimin yhdessä yhteiseksi hyväksi. Vuonna 2009 perustettu järjestö avustaa vähävaraisia ja kriisin kohdanneita lapsiperheitä 20 paikallistoimijan voimin ympäri Suomen. Avun muotoina ovat konkreettiset vaate- ja tavaralahjoitukset sekä harrastustuki ja vapaa-ajan elämykset. www.hopeyhdistys.fi

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj

 


Pages