20.5.2019

Uusi IoT-teknologia LTE-M Suomen kattavimmin käytössä DNA:n verkossa

DNA:n palvelukyvykkyys IoT-palveluissa on laajentunut edelleen, kun reaaliaikaisten ja kaksisuuntaisten IoT-palveluiden LTE-M-teknologia tuli laajasti käyttöön DNA:n matkaviestinverkossa. LTE-M on nyt käytössä koko Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa yhtä laajasti kuin tutumpi IoT-teknologia NB-IoT.

Tehokkaimpien IoT-teknologioiden käytettävyyttä laajentamalla DNA mahdollistaa asiakkailleen entistä tehokkaammat palvelut. DNA:n IoT-asiakkaat voivat nyt valita kahdesta LPWA (Low Power Wide Area) -teknologiasta omaan käyttöönsä sopivan ja siten parantaa päätelaitteidensa käyttöikää ja energia- ja kustannustehokkuutta.

"Asiakkaillamme on kehitteillä todella kiinnostavia IoT-ratkaisuja. Olen erittäin iloinen siitä, että voimme tarjota niihin hyviä teknologioita ja siten olla mukana edistämässä monia aivan uudenlaisia palveluita”, sanoo IoT-ratkaisuista vastaava myyntijohtaja Esa Kinnunen DNA:lta.

LTE-M-teknologia mahdollistaa IoT-palvelulle huomattavat datansiirtonopeudet ja -volyymit. LTE-M kykenee siirtämään dataa symmetrisesti molempiin suuntiin jopa 1 Mbit/s-nopeudella. LTE-M sopii hyvin reaaliaikaisiin käyttökohteisiin, koska viiveet ovat huomattavan lyhyitä (10–15 ms) verrattuna NB-IoT-vaihtoehtoon (1,6–10 s). LTE-M-kytketyt päätelaitteet kykenevät normaalin matkapuhelimen tapaan siirtymään paikasta toiseen datayhteyden katkeamatta. Tyypillisiä LTE-M-käyttökohteita ovat logistiikka, turvajärjestelmät ja vanhusten turvarannekkeet.

NB-IoT-teknologian etuina ovat vähäinen energiankulutus ja toimintavarmuus haasteellisilla kuuluvuusalueilla. Yhden NB-IoT-tukiasemasolun arvioidaan pystyvän tukemaan tuhansia NB-IoT-yhteyttä käyttäviä päätelaitteita. Yhteys on lepotilassa, kun sitä ei käytetä, mikä pidentää akun kestoa huomattavasti. Akun kesto voi pidentyä monissa kohteissa jopa kymmeneen vuoteen. NB-IoT-kytketyt päätelaitteet voivat kommunikoida esimerkiksi kellareista, joista matkapuhelimella ei saisi yhteyttä. Tyypillisiä NB-IoT-käyttökohteita ovat sähkömittarit, kodinkoneet, seurantalaitteet ja älyvalaistus.

"IoT eli esineiden internet mahdollistaa paljon uusia hyviä ja hyödyllisiä palveluita, jotka voivat auttaa sekä yrityksiä että yhteiskuntaa. Pidän erittäin tärkeänä sitä, että matkaviestinverkkomme on osaltaan mukana luomassa edellytyksiä näille uusille palveluille. Matkaviestinverkon resursseille esineiden internet luo uusia haasteita, mutta DNA:n moderni verkko vastaa näihin haasteisiin hyvin", Kinnunen toteaa.

DNA:n 4G-verkkoon tuli valmius NB-IoT-teknologian käytölle jo huhtikuussa 2017. Myös LTE-M on jo ollut DNA:n matkaviestinverkossa asiakaskohtaisessa pilottikäytössä. Lähestyvä 5G-aikakausi tuo IoT:lle vielä lisää mahdollisuuksia.

 

 

DNA on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Tehtävämme on tarjota tuotteita ja palveluita, jotka tekevät yksityis- ja yritysasiakkaidemme arjesta mutkatonta. DNA:lla on merkittävä yhteiskunnallinen rooli tärkeiden viestintäyhteyksien tarjoajana ja digitaalisen kehityksen mahdollistajana. DNA valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2018 liikevaihtomme oli 912 miljoonaa euroa ja liiketuloksemme 139 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.


15.5.2019

Tutkimus: Hyvinvoinnin mittaaminen ja ruokaostokset netistä nosteessa – aktiivisuusranneke tai älykello jo joka neljännen taloudessa

Oman hyvinvoinnin mittaaminen digilaitteilla lisääntyy, ja useampi kuin joka kolmas käyttää jo hyvinvointisovelluksia, selviää DNA:n tuoreesta Digitaaliset elämäntavat -tutkimuksesta. Tämä näkyy myös laitetasolla, sillä aktiivisuusranneke tai älykello löytyy jo joka neljännen (26 %) suomalaisen taloudesta. Hyvinvoinnin digitaalinen mittaaminen kiinnostaa erityisesti kaksi- ja kolmekymppisiä. Myös ruokaostosten tekeminen verkossa on lyömässä läpi. Ruokaostosten teko on lisääntynyt DNA:n kyselyssä kahdessa vuodessa, ja nyt noin joka kolmas on ostanut ruokaa netistä.

Hyvinvoinnin mittaaminen digitaalisesti on nousemassa suosioon suomalaisten keskuudessa. Yli kolmasosa (37 %) DNA:n tuoreeseen digikyselyyn vastanneista käyttää hyvinvointia mittaavia sovelluksia. Vastaajista 12 % kokee lisänneensä liikkumista ja terveyttä mittaavien sovellusten käyttöä kuluneen vuoden aikana. Naiset ovat kyselyn mukaan hieman miehiä kiinnostuneempia hyvinvointisovelluksista. DNA:n Nepa Insightilla teettämässä Digitaaliset elämäntavat -tutkimuksessa haastateltiin maaliskuussa yli tuhatta 16-74-vuotiasta suomalaista.

Kyselyn mukaan hyvinvointia mittaavat teknologiat kiinnostavat eniten 35-44-vuotiaita, ja ikäryhmästä miltei puolet (49 %) on kiinnostunut niistä. Myös 16-34-vuotiaista yli 40 % on kiinnostunut hyvinvointiteknologioista. Esimerkiksi aktiivisuusranneke tai älykello on jo noin joka neljännen vastaajan kotitaloudessa. Määrä on noussut hieman joka vuosi vuodesta 2017.

”Kodin teknologiassa on tapahtumassa raju muutos, kun yhä useammat laitteet hyödyntävät verkkoa, usein kodin WiFin kautta. Näitä laitteita ei kuitenkaan hankita siksi, että niillä voisi käyttää nettiä, vaan koska ne tuovat lisäarvoa ja mutkattomuutta arkeen", sanoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

”Puhelimella ja älykellollakin voi tehdä melkein mitä tahansa. Tankkaat auton, ostat matkaliput, valvot ja säädät kodin toimintoja ja saat ilmoituksen, kun pesuohjelma tai ruoka on valmis. Mutta myös muut laitteet ovat yhä useammin verkossa ja tekevät mitä moninaisempia asioita. Valmistaja saa tiedon, jos laite vikaantuu, katolle asennettu aurinkopaneeli kertoo tuotetun energian määrät ja kattolampun voi ennen nukahtamista sammuttaa sängystä nousematta", Sami Aavikko kuvailee.

Jo joka kolmas ostaa ruokaa netistä

Ruoan nettikauppa on myös lyömässä Suomessa läpi. Ruokaostosten tekeminen verkossa on kasvanut kahdessa vuodessa peräti 12 prosenttiyksikköä, ja nyt jopa useampi kuin joka kolmas (34 %) on ostanut ruokaa netistä. Neljä prosenttia vastaajista tekee ruokaostoksia digitaalisesti usein, 34 % edes joskus. Eniten ruokaostoksia netissä tekevät alle 45-vuotiaat. Miehet tekevät hieman naisia enemmän ruokaostoksia netissä. 16-44-vuotiaista noin joka kymmenes kokee ruoan nettikaupan mieluisammaksi kuin perinteisessä ruokakaupassa käymisen.

Verkossa asioimisen suosio kasvaa muutoinkin vuosi vuodelta. 42 % kyselyn vastaajista haluaisi hoitaa nykyistä enemmän asioitaan verkossa tai mobiilisti. Myös mobiilimaksaminen on yleistymässä. Peräti joka kuudes vastaaja uskoo käyttävänsä jatkossa mobiilimaksamista. Erityisen vahvasti mobiilimaksamiseen uskovat 16-24-vuotiaat. Digitaalisen asioinnin mieluisuus on kasvanut aavistuksen kaikissa toiminnoissa, mutta erityisesti pankki-, vero- ja Kela-asiat sekä terveydenhuollon ajanvaraukset on mieluisampaa hoitaa digitaalisesti.

”Selvästi suomalaiset kokevat nyt verkossa ja mobiilisti asioimisen helpommaksi, mikä varmasti johtuu myös siitä, että käteviä palveluita on tarjolla koko ajan enemmän. Mobiiliasioiminen alkaa tulla tavaksi, ja sitä osataan myös vaatia yrityksiltä”, Aavikko sanoo.


Poimintoja Digitaaliset elämäntavat -tutkimuksesta:

Puhelimen käyttö

 • Älypuhelin on 92 %:lla vastaajista, osuus on kasvanut muutaman prosenttiyksikön verran jo parina vuonna peräkkäin. 16-44-vuotiaista vastaajista yli 95% omistaa älypuhelimen.
 • Kolme neljästä kokee puhelimesta olevan hyötyä päivittäisten asioiden hoitamisessa päivittäin. Osuus on jopa 94 % 16-24-vuotiaiden keskuudessa, mutta myös 50 % 65-74-vuotiaista on samaa mieltä.
 • Noin puolet älypuhelimen omistajista on seurannut liikkumistaan puhelimen sovelluksella, 16-44-vuotiaat hieman muita enemmän. Oman liikkumisen seuraaminen ei ole muuttunut merkittävästi edellisvuoteen nähden.
 • TV-, media- ja videosovelluksista puhelimessa tai tabletissa käytetään eniten YouTubea ja Yle Areenaa, sen jälkeen Netflixiä. Naiset käyttävät puhelimessa/tabletissa aavistuksen miehiä enemmän Ruutu- ja mtv-sovelluksia.
 • Yle Areena -sovelluksen suosio on melkein yhtä tasainen kaikkien yli 25-vuotiaiden keskuudessa. YouTuben, Netflixin, Viaplayn ja Twitchin käyttö puhelimella/tabletilla on selvästi yleisempää nuorimmassa ikäryhmässä.

Digitaalinen asiointi

 • Digitaalisesti (verkossa tai mobiilisti) hoidetaan selvästi eniten pankkiasioita. Seuraavaksi useimmiten asioidaan Kelassa, varataan digitaalisesti aikaa lääkärille tai hoidetaan veroasioita.
 • Chat-asiakaspalvelua on kahden viime vuoden aikana käyttänyt 79 % vastaajista, 4 % tekee ruokaostoksia digitaalisesti usein ja 34 % ainakin joskus, ja online-liikuntapalveluita on käyttänyt 30 %.
 • 35-44-vuotiaat ovat hieman muita ikäryhmiä useammin tehnyt verkko-ostoksia, mm. ostanut teleoperaattorin palveluita, huonekaluja tai vaatteita. Elokuvien digiversioiden ostaminen on selvästi yleisempää 16-24-vuotiaiden keskuudessa.
 • Digitaalinen asiointi ei ole käytetyimpien toimintojen osalta kasvanut merkittävästi vuonna 2019. Vain chat-asiakaspalvelua on edes joskus käyttänyt hieman aiempaa useampi. Harvemmin käytettyjen toimintojen osalta on havaittavissa kasvua, mm. aiempaa useampi on edes joskus käyttänyt yritysten chatbotteja tai tehnyt ruokaostoksia verkossa.
 • Digitaalista asiointia suositaan eniten pankkipalveluiden, vero- ja Kela-asioinnin sekä terveydenhuollon ajanvarauksen kohdalla.
 • Perinteistä asiointia suositaan eniten ruokaostosten sekä huonekaluostosten osalta. Digitaalisen asioinnin mieluisuus on kasvanut aavistuksen lähes kaikkien toimintojen osalta edellisvuoteen verrattuna.
 • Eniten arkea helpottaviksi digitaalisiksi palveluiksi koetaan viestintäpalvelut (sähköposti, WhatsApp, Skype) ja toisena kartta- ja navigointipalvelut.
 • Mobiilimaksamisen kokee arkea helpottavaksi neljäsosa vastaajista.
 • Naiset kokevat viestintä- ja ajanvarauspalvelut enemmän arkea helpottaviksi kuin miehet. Nuoret kokevat somen helpottavan arkeaan muita ikäryhmiä enemmän, 65-74-vuotiaat arvostavat enemmän ajanvarauspalveluita

Tulevaisuuden käyttö

 • Vastaajat arvioivat seuraavan kahden vuoden aikana käyttävänsä todennäköisimmin mobiilivarmennetta, tietoturvapalveluita ja mobiilimaksamista.
 • Usko mobiilimaksamisen ja virtuaalitodellisuuden käyttöön on selvästi korkeampi 16-24-vuotiaiden keskuudessa.
 • Miehet arvioivat käyttävänsä tulevaisuudessa paikannuspalveluita, virtuaalitodellisuutta ja kodin etähallintaa enemmän kuin naiset.


Internet-paneelitutkimuksena toteutettavan Digitaaliset elämäntavat -kyselytutkimuksen toteuttaa vuosittain DNA:n toimeksiannosta Nepa Insight Oy. Tämän vuoden tiedonkeruu on toteutettu maaliskuun lopussa, vastaajamäärä oli 1005. Tutkimuksen vastaajajoukko edustaa 16-74-vuotiaita suomalaisia iän ja sukupuolen mukaan.

 

 

DNA on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Tehtävämme on tarjota tuotteita ja palveluita, jotka tekevät yksityis- ja yritysasiakkaidemme arjesta mutkatonta. DNA:lla on merkittävä yhteiskunnallinen rooli tärkeiden viestintäyhteyksien tarjoajana ja digitaalisen kehityksen mahdollistajana. DNA valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2018 liikevaihtomme oli 912 miljoonaa euroa ja liiketuloksemme 139 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.


13.5.2019

Tutkimus: Pk-yritysten digitaalisuus etenee jälleen suvantovaiheen jälkeen

Useampi kuin joka toinen pk-yritys on tehnyt useita digitekoja viimeisen kahden vuoden aikana. Elisan ja Suomen Yrittäjien teettämän tutkimuksen mukaan digitalisointiprojektista kulunut aika nostaa suositteluhalukkuutta: digiteon hyödyt konkretisoituvat usein vuoden parin kuluttua investoinnista. Yrittäjän sitoutuminen digitekoon on avain onnistumiseen.

Digiteolla tarkoitettiin tutkimuksessa yrityksen digitaalisuutta kehittäviä muutoksia ja kehitysprojekteja. Tällaisia olivat esimerkiksi toimistoratkaisujen, taloushallinnon tai asiakkuudenhallinnan sähköistäminen, IT:n ulkoistaminen, digitaalisen markkinoinnin tai verkkokaupan käyttöönotto sekä digitaalisuutta hyödyntävien tuotteiden kehittäminen.

Yli puolet suomalaisista pk-yrityksistä ja yksinyrittäjistä on tehnyt vähintään kaksi yrityksen digitaalisuutta kehittävää tekoa viimeisen kahden vuoden aikana.

– Useimmiten digiteot liittyvät yritystoiminnan perusprosessien digitalisoimiseen, mutta joka viides yrittäjä on kehittänyt myös digitaalisuutta hyödyntäviä tuotteita ja palveluita. Nyt pk-yrityksissä on viimein havaittavissa suurempi harppaus eteenpäin digirintamalla, sanoo johtaja Jorma Niemelä Elisan Yritysasiakkaat-yksiköstä.

Tietotyön välineiden käyttö harpannut jumiutumisen jälkeen eteenpäin

Elisan ja Suomen Yrittäjien edellinen, vuonna 2017 tutkimus osoitti pk-yritysten digitaalisuuden tason jumiutuneen, mutta nyt selkeitä kehitysponnistuksia on taas havaittavissa. Tietotyön välineistä älypuhelinta, kannettavaa tietokonetta ja etäyhteyttä hyödynnetään aiempaa enemmän, ja moni aloittava yrittäjä lähtee liikkeelle monipuolisella välineistöllä.

Yritystoiminnan perusprosesseista sähköinen laskutus ja asiakkuudenhallinta ovat alkaneet digitalisoitua vauhdilla. Verkkokokouksien ja videoneuvottelujen määrä on puolestaan kasvanut suhteessa eniten viimeisen kahden vuoden aikana.

Sitoutuminen digitekoon mahdollistaa onnistumisen, hyödyt konkretisoituvat vuoden kahden kuluttua

Yrittäjät suosittelisivat erittäin usein niitä digitekoja, joiden tekemiseen he olivat sitoutuneet alusta lähtien. Nämä arvioidaan myös liiketoiminnan kannalta hyödyllisimmiksi. Todennäköisimmin digitekoja suosittelee päätöksentekijä, joka on ollut mukana myös projektin toteutuksessa. Työnantajayritykset suosittelisivat useimmiten IT:n ulkoistusta ja digitaalisia tuotteita.

– Jotta yrityksen digi-investointi kantaisi hedelmää, on yrittäjän itse oltava sen toimeenpanossa aktiivinen. Kaikkea ei tietenkään tarvitse tehdä itse. Tulos kuitenkin vahvistaa käsitystä siitä, että digitalisoimiseen kannattaa suhtautua liiketoiminnan kehittämisenä, ei niinkään teknisluonteisena harjoituksena, sanoo Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä.

Yrittäjät suhtautuvat usein kriittisesti äskettäin tehtyihin digitekoihin, mutta suosittelisivat niitä digitekoja, jotka on tehty yli vuosi sitten. Digitekojen hyödyt näyttävätkin realisoituvan vasta pidemmällä aikavälillä, ja siksi myös yrittäjän sitoutumisella ja kärsivällisyydellä on suuri painoarvo onnistumisessa.

 

Tutkimuksen suunnittelusta, tiedonkeruusta, analyysista ja raportoinnista on vastannut Prior Konsultointi Oy. Tutkimuksen toimeksiantajat ovat  Elisa Oyj ja Suomen Yrittäjät. Tutkimukseen vastasi 1091 yrittäjää, joista noin puolet on yksinyrittäjiä. Muut yrittäjät edustavat pääosin 1-50 hengen yrityksiä. Tutkimuksen virhemarginaali 95 % luottamustasolla on 2-3 prosenttiyksikköä.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj.

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu lähes 400 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 63 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.


9.5.2019

INEZ-kanava aloittaa lähetykset Digitan verkoissa 9.5.2019 kanavapaikalla 19 – kanava möyhentää mediakenttää uudella tavalla ja tarjoaa nuorille raikkaita ohjelmasisältöjä

Digitan jakelemien vapaasti katsottavien kanavien määrä kasvaa jälleen, kun INEZ-kanava aloittaa lähetyksensä torstaina 9.5.2019 kanavapaikalla 19. Kanavan peittoalue on 98 prosenttia kotitalouksista.

”INEZ on nuorekas viihdekonsepti, joka yhdistää perinteisen television ja modernin sosiaalisen median ainutlaatuiseksi viihdekokonaisuudeksi. Luomme kohderyhmämme ehdoilla raikkaita sisältöjä, joihin vaikuttavat sosiaalisen median nopeatempoinen rytmi ja ilmiöt”, kertoo INEZ Median kaupallinen johtaja Heidi Tammiruusu. ”Ohjelmistomme sydän on arkipäivisin antennitalouksissa näkyvä Famestream-livelähetys klo 15.00 - 17.00 välillä. Katsomista voi jatkaa saumattomasti hybridi-tv:llä ja lisäksi tarjolle avautuu laaja ohjelmakirjastomme”, kertoo Tammiruusu.

”INEZin konsepti on juuri sitä mitä televisio pystyy tällä hetkellä parhaimmillaan tarjoamaan. INEZ yhdistää jakeluteitä laajemmaksi kokonaisuudeksi, joka hyödyttää sekä katsojia että mediayhtiöitä. Suosituimmat nettisisällöt kannattaa ehdottomasti nostaa myös isoon ruutuun”, sanoo Digitan videojakeluliiketoiminnasta vastaava johtaja Teppo Ahonen. ”Digitan ratkaisut mahdollistavat nettisisältöjen kasvattamisen ensin netin kautta isolle ruudulle ja siitä luontevasti aina suurten yleisöjen tv-jakeluun. Näissä ratkaisuissa antenni-tv-jakelu, nettijakelu ja hybridi-tv voidaan yhdistää saumattomaksi palvelukokonaisuudeksi”, jatkaa Ahonen.

Hybriditelevisioiden määrä jo puoli miljoonaa

Hybridi-tv on älytelevisio, joka mahdollistaa tv-kanavaan ja yksittäisiin tv-ohjelmiin liitettävät lisäpalvelut. Esimerkkeinä hybridi-tv:n lisäpalveluista ovat muun muassa äänestäminen televisio-ohjelmissa ja vuorovaikutteinen tv-mainonta. Kanavien yhteyteen tuodut hybridi-tv-palvelut näkyvät tällä hetkellä Digitan antenni-tv-verkossa ja Telian Kaapeli-TV:ssä.

Hybridi-tv-laitteiden suosio kasvaa jatkuvasti. Tällä hetkellä aktiivisesti hybridi-tv-palveluita käyttäviä laitteita on jo yli puoli miljoonaa ja määrä kasvaa koko ajan. INEZ-kanavan näkyvyyden Digitan antenni-tv-verkossa voi tarkistaa Digitan Karttapalvelusta.

INEZ-kanavan lähetyksiä voi seurata antenniverkossa arkipäivisin klo 15-17. Nettiin kytketyllä hybridi-tv:llä lähetys ja laaja ohjelmakirjasto on käytettävissa 24/7.

 

INEZ Media tulee täydellä vauhdilla osaksi suomalaista mediakenttää. Kyseessä on ainutlaatuinen viihdekonsepti, joka yhdistää perinteisen television ja modernin sosiaalisen median viihdekokonaisuudeksi, josta katsojan on helppo nauttia. www.inez.fi

Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa.

 

 


9.5.2019

Digitan toimitusjohtaja jättää yhtiön

Juha-Pekka Weckström jättää tehtävänsä Digitan toimitusjohtajana. Digita on kuluneen lähes viiden vuoden aikana Juha-Pekka Weckströmin johdolla kehittänyt voimakkaasti toimintaansa ja vahvistanut asemaansa sähköisen viestinnän markkinoilla.

Vuonna 2018 tapahtuneen omistajavaihdoksen jälkeen Weckströmin johdolla on toteutettu useita toimenpiteitä, joilla Digita laajentuu broadcasting-liiketoiminnan lisäksi tietoliikenneinfrastuktuuritoimijaksi, jossa yhtiön asiakkaita ovat teleyhtiöt, IoT- ja data center -palveluita tarvitsevat tahot.

”Omistajavaihdoksen jälkeen olen Digitan hallituksen kanssa keskustellut Digitan uudesta kasvustrategiasta ja sen toteuttamisesta. Osana tätä prosessia olen huolellisen pohdinnan seurauksena päättänyt jättää Digitan toimitusjohtajan tehtävän ja siirtyä uusien haasteiden pariin”, toteaa Juha-Pekka Weckström.

Digitan hallitus on aloittanut uuden toimitusjohtajan etsinnän. Markus Ala-Hautala, Digitan johtoryhmän pitkäaikainen jäsen ja Digitan Chief Operating Officer, toimii väliaikaisena toimitusjohtajana, kunnes uusi toimitusjohtaja on valittu.

Digitalla on vahva tulevaisuus edessään. Digitaalisten infrastruktuuriratkaisujen tarve tulee kasvamaan ja monipuolistumaan kun uudet käyttöön otettavat teknologiat, kuten 5G-verkot, vaikuttavat Digitan asiakkaiden palvelutarjonnan kehitykseen. Digitalla on ainutlaatuinen asema hyötyä digitaalisen infrastruktuurin voimakkaasta kasvusta broadcast- ja tietoliikennemastojen omistajana sekä data center- ja IoT-palvelujen tarjoajana.

Digitan hallitus kiittää Juha-Pekka Weckströmiä yhtiön tuloksekkaasta ja määrätietoisesta kehittämisestä toimitusjohtajakaudellaan.

 

Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa.


9.5.2019

Polttoainetta säästyy jopa kymmenen litraa sadalla kilometrillä – Telian uusi IoT-palvelu auttaa raskasta liikennettä toimimaan älykkäämmin ja ympäristöystävällisemmin

Telia tuo tänään markkinoille logistiikka-alalle kehitetyn Telia Connected Vehicle -palvelun, joka tuo älyn raskaaseen kalustoon ja auttaa muun muassa ekologisen ajotavan edistämisessä. Täysin uudenlainen digitaalinen alusta auttaa raskaan liikenteen toimijoita vähentämään polttoaineen kulutusta jopa 12 prosenttia.

Telia on kehittänyt raskaan liikenteen toimijoille digitaalisen alustan, jonka päälle voidaan rakentaa uudentyyppisiä palveluita logistiikka-alalle. Telia Connected Vehicle -alusta perustuu Telian Fältcom-ratkaisuun, josta yhtiöllä on yli 20 vuoden kokemus julkisen liikenteen puolelta.

”Uuden palvelukokonaisuutemme kehittämisessä on ollut mukana useita logistiikka- ja palveluyrityksiä, kuten esimerkiksi Neste. Pyrimme heidän kanssaan luomaan alalle täysin uudenlaisia palveluita, jotka samanaikaisesti tehostavat toimintaa ja säästävät sekä kustannuksia että ympäristöä”, sanoo Telian IoT-myynnistä vastaava Kalle Mehtola.

Uudet verkkoteknologiat, kuten 5G, mahdollistavat uudenlaiset älyratkaisut esimerkiksi rekoissa ja varastoissa. Telia Connected Vehicle -palvelu tarjoaa merkkiriippumattoman IoT-ekosysteemin raskaan liikenteen optimointiin. Ratkaisuun liitetyissä rekoissa jokaisella kuljettajalla on ohjaamossa yksi näyttö, jolta hän voi seurata reaaliaikaisesti muun muassa polttoaineen kulutusta ja saada ajoneuvoon ja ympäristöön liittyviä tietoja.

”Seurannan avulla on säästetty jopa kymmenen litraa polttoainetta sataa kilometriä kohti, eli kustannussäästö on merkittävä. Samalla ympäristön kuormitus vähenee”, Mehtola kertoo.

Uusia palveluita tuodaan logistiikka-alan toimijoille kattavan palveluekosysteemin kautta. Suurin osa Telian tarjoamista palveluista on IoT-pohjaisia ja ne saadaan päivitettyä pilven yli. Käyttöönotto on helppoa ja yksinkertaista.

”Telian vahvuudet ovat datan turvallisessa välittämisessä ja käsittelemisessä, ja asiakkaidemme toiminnan digitalisointi on osa ydinliiketoimintaamme. Logistiikka-ala tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia uusille innovaatioille ja kehityshankkeita viedään tällä hetkellä vauhdilla eteenpäin tiiviissä yhteistyössä alan kärkitoimijoiden kanssa”, Mehtola summaa.

Telia Connected Vehicle -ratkaisu on esillä Helsingin Messukeskuksessa 9.–11. toukokuuta 2019 järjestettävillä Kuljetus–Logistiikka-messuilla.

Ratkaisu tukee Telian ilmastotavoitteita, jotka konserni julkisti maaliskuun lopussa. Yhtiö tavoittelee vuoteen 2030 mennessä nollapäästöjä ja jätteettömyyttä koko arvoketjussaan, aina alihankkijoista asiakkaisiin. Voit lukea lisää Telia Companyn ilmastotavoitteista täältä: Telia Company sets bold environmental goals

Telia Finlandin viime vuoden ympäristöraporttiin voi tutustua täällä: Ympäristöraportti 2018

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


9.5.2019

Vanhemmat seuraavat mobiililaitteiden käytössä lastensa jalanjälkiä ‒ pikaviestit äitien suosiossa

Elisan teettämästä tutkimuksesta selviää, että 30‒45-vuotiaat äidit ovat muita aikuisia useammin WhatsAppin ja Snapchatin käyttäjiä.

Nuoret ja keski-ikäiset äidit ovat muita aikuisia useammin pikaviestipalvelujen, kuten WhatsAppin ja Snapchatin käyttäjiä, selviää Elisan teettämästä Näin Suomi kommunikoi -tutkimuksesta (Prior Konsultointi 2019). Tutkimuksessa selvitettiin eri-ikäisten ihmisten tapoja käyttää älylaitteita ja sovelluksia.

Alle 18-vuotiaiden lasten 30‒45-vuotiaista äideistä jopa 88 prosenttia käyttää päivittäin WhatsApp-pikaviestisovellusta ja 45‒55-vuotiaista äideistä 82 prosenttia. Saman ikäisillä naisilla, joilla ei ole lapsia, vastaavat luvut ovat 60 ja 53 prosenttia.

Myös Snapchatin käyttäjissä äidit ovat muita naisia aktiivisempia: 22 prosenttia 30‒45-vuotiaista alle 18-vuotiaiden lasten äideistä käyttää sovellusta ainakin joskus, kun muiden naisten vastaava luku on neljä prosenttia.

Nuoret johtavat käyttötapojen muutosta

‒ Nuoret käyttävät mobiililaitteita eri tavalla kuin muut ikäryhmät, ja vaikuttaisi siltä, että lasten ja nuorten vanhemmat seuraavat kaiken kaikkiaan laitteiden käytössä lastensa jalanjälkiä. Erityisesti tämä näkyy 30‒45-vuotiaiden äitien joukossa, toteaa Elisan tutkimusjohtaja Minna Virtanen.

Elisan teettämän tutkimuksen nuorin ikäryhmä, 15‒17-vuotiaat, erottuu mobiililaitteiden käyttötottumuksiltaan selkeästi varttuneemmista suomalaisista. Nuoret käyttävät eniten kuva- ja pikaviestipalveluja, kuten Instagramia ja Snapchatia, ja he katsovat paljon videoita ja kuuntelevat musiikkia älylaitteilla.

‒ On mielenkiintoista huomata, että lapset ja nuoret näyttävät vanhemmilleen tietä mobiililaitteiden ja -sovellusten käytössä ja opastavat heitä uusien sovellusten pariin. Tämä näkyy siten, että nuorten suosimat sovellukset korostuvat mobiililaitteiden käytössä niillä aikuisilla, joilla on kouluikäisiä lapsia. Älylaitteiden käyttötavat ikään kuin periytyvät nuoremmilta ikäryhmiltä vanhemmille, Virtanen analysoi.

Nuoret ikäryhmät omaksuvat ensimmäisinä uusia tapoja käyttää älylaitteita ja johtavat käyttötapojen muutosta. He esimerkiksi soittavat selvästi vähemmän puheluita kuin vanhemmat ikäryhmät. ‒ Nuorten ikäryhmien näkökulmasta puhelimella soittaminen ei ole enää kovin olennaista. Puheluiden suosio laskee tasaisesti, mitä nuorempaan ikäryhmään mennään: siinä missä 51‒75-vuotiaille suomalaisille puhelu on edelleen tavallisin tapa käyttää älypuhelinta, nuorimmalle joukolle soittaminen tulee tärkeysjärjestyksessä vasta seitsemäntenä, Virtanen kertoo.


Muita Näin Suomi kommunikoi -tutkimuksen kiinnostavia tuloksia

Pikaviestien ja sosiaalisen median käyttö on kaksinkertaistunut neljässä vuodessa

 • Suomalaisista 63 prosenttia lähettää nyt pikaviestin vähintään kerran viikossa, kun neljä vuotta sitten näin toimi 33 prosenttia suomalaisista.
 • Sosiaalisen median sovelluksista nopeimmin on kasvanut Instagram, jota käyttää nykyään vähintään viikoittain 36 prosenttia suomalaisista. Vuonna 2015 sitä käytti vasta noin 12 prosenttia.
 • Suosituin sosiaalisen median sovellus suomalaisten keskuudessa on edelleen Facebook, jota käyttää viikoittain 54 prosenttia, mutta sen kasvuvauhti on jo hidastunut.

Arkipäivän asioiden hoitaminen mobiilisovellusten avulla on tuttua suomalaisille

 • Älypuhelimella tai tabletilla laskun on maksanut 71 prosenttia ja verkkokauppaostoksen on tehnyt 70 prosenttia suomalaisista: osuudet ovat noin kaksinkertaiset verrattuna vuoteen 2015, jolloin ne olivat 38 ja 34 prosenttia.

Vanhemmat ohjaavat lapsia ja nuoria mobiililaitteiden käytössä

 • 59 prosenttia 7‒10-vuotiaiden lasten vanhemmista rajoittaa lastensa älylaitteen käyttöä esimerkiksi estämällä ei-toivotun sisällön näyttämisen tai laitteen käyttämisen myöhään illalla tai rajoittamalla älypuhelimen käyttöaikaa.
 • Lasten kasvaessa rajoittaminen vähenee: 11‒14-vuotiaiden lasten älylaitteen käyttöaikaa rajoittaa enää 25 prosenttia ja ei-toivotun sisällön näyttämistä 35 prosenttia vanhemmista. Myöhään illalla  11‒14-vuotiaiden lasten älylaitteen käyttöä rajoittaa 41 prosenttia vanhemmista.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


8.5.2019

Digita: Varpaisjärven Maansiirto ja Vesitekniikka Oy tarjoaa ajantasaista analytiikkaa yrityksille Petari.fi IoT-palvelunsa avulla – tiedonsiirrossa hyödynnetään Digitan LoRaWAN-verkkoa

Varpaisjärven Maansiirto ja Vesitekniikka Oy (VMSV) tarjoaa kokonaisvaltaista palvelua maa-, vesi- ja vesihuoltorakentamiseen. VMSV kehitti Petari.fi IoT-palvelun, jotta se pystyisi palvelemaan asiakkaitaan kokonaisvaltaisemmin.

Petari.fi-palvelun avulla VMSV pystyy tarjoamaan rakentamisen ja kunnossapidon lisäksi asiakkailleen analyysipalveluita vesihuoltoverkoston tilasta ja ehdottamaan tarvittavia toimenpiteitä. Ajantasaista mittausdataa ja siitä syntyvää analytiikkaa saadaan sijoittamalla etäluettavia IoT-antureita toiminnan kannalta kriittisiin kohteisiin. Tiedonsiirrossa hyödynnetään Digitan valtakunnallista LoRaWAN-verkkoa.

”Taustamme on maansiirrossa ja vesihuollossa. Lähdimme alun perin rakentamaan IoT-palvelua ratkaisemaan tämän toimialan kehittämiseen liittyviä haasteita. Petari.fi-alustapalvelumme on kuitenkin sovellettavissa käytännössä kaikille yrityksille, joita kiinnostaa toimintansa kriittisistä kohteista saatava ajantasainen analytiikka. Olenkin sanonut, että Petari.fi on syntynyt rakkaudesta analytiikkaan”, kertoo Varpaisjärven Maansiirto ja Vesitekniikka Oy:n toimitusjohtaja Ari Huusko. Palvelu on toteutettu yhteistyössä Invenco Oy:n kanssa ja analysoinnissa käytetään Microsoft Office 365 -paketin mukana olevaa PowerBI -työkalua.

”Petari.fi-palvelun kautta haluamme tarjota yrityksille mahdollisuuden seurata esimerkiksi kohteiden sijaintia, tuotannon käyttöasteita, tilojen käyttöä, nesteiden korkeustasoja, ilmanlaatua sisällä ja ulkona, paine-eroja, ovien avautumisia sekä kohteiden liikkumista esimerkiksi tärinää. Palveluun voidaan liittää myös kutsupainikkeita. Palveluun on mahdollista liittää olemassa olevia antureita erillisten liitäntälaitteiden kautta”, kertoo Huusko käyttökohteista.

”Digitan ja Varpaisjärven Maansiirto ja Vesitekniikka Oy:n yhteinen intressi on vesihuollon kehittämisessä ja digitalisoinnissa. On hienoa, että kiinnostus analytiikan hyödyntämiseen on johtanut Petari.fi IoT-palvelun kehittämiseen ja tarjoamamme LoRaWAN-teknologia on valittu palvelun tiedonsiirtoon”, sanoo Digitan IoT-palveluiden myyntijohtaja Mika Flinck

”On hienoa nähdä miten digitalisaation aiheuttama disruptio tarjoaa perinteisille aloille ja vanhoille yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä kimmokkeen liiketoiminnan kehittämiseen. IoT:n tarjoamien mahdollisuuksien kartoittaminen ja hyödyntäminen asiakkaidemme liiketoiminnassa on meillä Digitassa jo perustekemistä - luonnollisesti yhdessä asiakkaidemme kanssa. Tämän lisäksi meiltä saa avaimet käteen palvelut sensoreista analytiikkaan ja tiedon visualisointiin. Toki tässä hyödynnämme omaa kumppani- ja asiakasverkostoamme”, toteaa Flinck. 

 

Varpaisjärven Maansiirto ja Vesitekniikka Oy (VMSV) tarjoaa kokonaisvaltaista palvelua maa-, vesi- ja vesihuoltorakentamiseen. Me VMSV:llä haluamme jättää jälkeemme paremman paikan kuin tullessamme. Siksi kaiken mitä teemme, tulee olla kestävää ja vastuullista - sellaista, jonka voimme ylpeinä allekirjoittaa. Toimivamman, kauniimman ja kestävämmän ympäristön rakentamiseen tarvitaan kovaa työtä ja ajantasaisia työkaluja, mutta ennen kaikkea oikeita ihmisiä: nuoria ja vanhoja osaajia, joilla on taito, näkemys ja vastuu. Teemme työtämme avoimin kortein ja puhtain suorituksin - se on meidäntapamme viedä maatamme kohti puhtaampaa tulevaisuutta.

Petari.fi on kokonaisvaltainen IoT-palvelu, jota voivat hyödyntää kaikki yritykset koosta, toimialasta tai anturointitarpeista riippumatta. Palvelu toimii sekä tietokoneella että mobiilisti. Analysoinnissa käytetään Microsoft Office 365 -pakettiin kuuluvaa PowerBI -työkalua, jonka avulla dataa voidaan visualisoida ja yhdistellä lukuisista eri lähteistä, kuten tietojärjestelmistä, tiedostoista, intranetistä tai erilaisista avoimen datan palveluista. Näin yritykset saavat IoT-analytiikan helposti osaksi yrityksen muuta raportointia ja johtamisessa tarvittava tieto on analysoitavissa yhdessä paikassa. Palvelu on kehitetty yhteistyössä Invenco Oy:n kanssa.

Invenco Oy on yritysten suorituskyvyn johtamiseen, tietovarastointiin ja raportointiin erikoistunut asiantuntijaorganisaatio.
 
Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa.


8.5.2019

Kuluttajatutkimus: Suomalaiset haluavat matkapuhelinliittymänsä ilman määräaikaisia sopimuksia

Matkapuhelinliittymän omistajat suosivat toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Vain joka kymmenes suhtautuu positiivisesti määräaikaisiin liittymiin, ilmenee IRO Researchin tuoreesta tutkimuksesta.

Toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin suhtautuu myönteisesti 62 prosenttia suomalaisista kuluttajista. Suhtautuminen matkapuhelinliittymän sopimuksiin on varsin samanlaista kaikkien operaattorien asiakkailla. IRO Researchin huhtikuussa tekemän tutkimuksen mukaan kuluttajat suosivat toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia ja perustelevat sitä niiden helppoudella ja vapaudella.

Määräaikaisiin liittymiin suhtautuu myönteisesti vain 10 prosenttia vastaajista. Kuluttajien kielteisistä asenteista huolimatta määräaikaisten sopimusten suhteellinen osuus on ollut viime vuosina kasvussa. IRO Researchin tutkimuksen mukaan määräaikaisia puhelinliittymiä oli nyt joka viidennellä vastaajalla (19 %). Määräaikaisten osuudessa on suuria eroja operaattoreiden kesken. Tutkimuksen mukaan eniten määräaikaisia liittymiä oli DNA:n asiakkailla (43 %).

- Haluamme antaa asiakkaillemme vapauden valita ja tarjoamme sellaisia palveluita ja sopimuksia, joita suomalaiset haluavat. Elisa ei tarjoa määräaikaisia matkapuhelinliittymäsopimuksia, koska näemme, että vapaa kilpailu ilman määräaikaisuuden rajoitteita varmistaa asiakkaille parhaat palvelut ja edulliset hinnat. Jos asiakas ei ole tyytyväinen nykyiseen operaattoriinsa, hän voi vaihtaa liittymää milloin vain, sanoo Elisan kuluttaja-asiakkaiden puheliittymistä vastaava liiketoimintajohtaja Jan Virkki.

Määräaikainen rajoittaa

Tutkimuksen mukaan joka neljännelle määräaikaisen liittymän omistajalle määräaikaisuus on ollut esteenä operaattorin vaihtamiselle tai he ovat kokeneet liittymän vaihtamisen hankalaksi.

Suuri enemmistö kuluttajista valitsisikin nyt toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, jos voisi valita vapaasti. 77 % vastaajista oli toistaiseksi voimassa olevien ja vain 6 % määräaikaisen kannalla.

IRO Research Oy toteutti matkapuhelinliittymien sopimuksia koskevan tutkimuksen huhtikuussa Elisan toimeksiannosta osana valtakunnallista Tuhat suomalaista -kuluttajapaneelia. Tutkimushaastatteluja tehtiin 1 000 ja tiedonkeruuaika oli 16.-24.4.2019. Liitteenä tiivistelmä tutkimuksesta.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


7.5.2019

Tuomas Nyholmista vuoden kiekkotoimittaja

Telian kiekkolähetyksiä tällä kaudella isännöinyt Tuomas Nyholm on tänään valittu vuoden kiekkotoimittajaksi. Valinnan teki Jääkiekkojournalistit ry, joka kiittelee Nyholmia erityisesti jääkiekkojournalismin uudistamisesta.

Palkinnon jakaneen Jääkiekkojournalistit ry:n puheenjohtaja Mikael Hoikkala toteaa, että Nyholm on jo vuosien ajan toiminut yhtenä suunnannäyttäjistä, kun suomalainen jääkiekkomedia on kehittynyt ja monipuolistunut 2000-luvulla.

 ”Jääkiekkojournalismi on laajentunut uusiin kanaviin, ja siinä kehityksessä Tuomas Nyholmilla on ollut Suomessa poikkeuksellisen merkittävä rooli. Yhdessä Vesa Rantasen kanssa hän on tehnyt uraauurtavaa työtä viime vuosikymmenellä Ilta-Sanomien Videotuomarit-ohjelman isäntänä ja myöhemmin television ja radion puolella. Niin kirjoittajana kuin sähköisen median esiintyjänä Nyholmilla on oma jäljittelemätön tyylinsä, jossa pinta on usein humoristista viihdettä, mutta pohja on piinkovaa journalistista osaamista, Hoikkala kuvailee.

 Kauden kiekkotoimittajalle myönnettävä Jouko Autero -palkinto on jaettu vuodesta 1978 alkaen.

 Nyholm on tehnyt pitkän uran suomalaisen jääkiekon parissa toimittajana. Hän aloitti kirjoittavana toimittajana Ilta-Sanomissa 1990-luvun lopulla, minkä jälkeen hän on toiminut muun muassa Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtajana sekä lukuisissa päällikkötehtävissä Sanomien urheilutoimituksissa.

 Nyholm siirtyi viime syksynä Telian palvelukseen. Hän isännöi ottelutapahtumia ja erittäin suosituksi noussutta Liigalive 360 -lähetystä, joka muun muassa esitteli kiekkoyleisölle studioon ”teleporttauksella” siirretyt pelaajahaastattelut.

 ”Olemme tällä kaudella uudistaneet monin tavoin kiekkolähetyksiä, mikä on itsellenikin ollut todella innostavaa”, Nyholm kertoo.

 ”Suomalainen jääkiekko voi tällä hetkellä erittäin hyvin. Sitä tarinaa haluan olla kertomassa kiekkoyleisölle ja siihen tarjoutuu jatkossa vielä huimempia tapoja, kuten esimerkiksi älyjääkiekosta saatava data”, Nyholm kuvailee.

 Nyholm on aiemmin palkittu Vesa Rantasen kanssa kiekkokerrontaa uudistaneesta Videotuomarit -sarjasta. Radio Rockilla pyörinyt Total Hockey Forever poiki Nyholmille vuoden radiotoimittajan tittelin vuonna 2017.

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


7.5.2019

DNA:n 5G-laajakaistan asiakastestit etenevät

DNA on syksystä alkaen testannut kiinteän 5G:n laajakaistapalvelua vantaalaisella pientaloalueella, ja nyt testit ovat edenneet niin, että palvelu on siirretty aidolle 5G-taajuudelle. 5G-taajuus on käytössä alueen niillä asukkailla, jotka ovat ilmoittautuneet mukaan DNA:n kiinteän 5G:n teknisen testin testiryhmään.

Kiinteä 5G eli pientalojen nopea laajakaista tulee olemaan DNA:n ensimmäinen kaupallinen 5G-tekniikalla tuotettava palvelu. DNA testaa 5G-tekniikkaan liitettyjä radioverkkotoiminallisuuksia, ja aloitti Vantaan testit jo viime vuoden lopulla 4G-taajuudella. Nyt palvelun testaus on siirretty aitoon 3,5 GHz -taajuuteen. Testeissä tutkitaan 3,5 GHz:n taajuusalueen ja mMIMO- eli massive MIMO -antennitekniikan toimintaa kodin laajakaistakäytössä ja markkinoilla olevaa kypsää 4G-tekniikkaa hyödyntäen.

Testikäytössä hyödynnettävät massive MIMO -antennitekniikka ja beamforming eli keilanmuodostus ovat uutta 5G:hen liitettyä radioteknologiaa. Ne kasvattavat verkon radiorajapinnan kapasiteettia merkittävästi ja siten tehostavat tukiaseman suorituskykyä. Tuloksena  tukiasemassa voidaan uudelleenkäyttää taajuusresursseja tehokkaammin eri käyttäjäryhmien välillä, mikä mahdollistaa laadukkaan palvelun silloinkin, kun tukiasemalla on paljon liikennettä. Massive MIMO -antenni suuntautuu sähköisesti ja automaattisesti kohti asiakkaan päätelaitetta.

- Testi on osa DNA:n palvelukehitystä, jonka tuloksena nopeat laajakaistayhteydet tuodaan tarjolle myös niiden alueiden pientaloihin, joihin ei saa valokuitua. Testaajien kommentit ovat arvokasta tietoa palvelua kehitettäessä, sanoo DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

DNA:n tulevan laajakaistapalvelun erityispiirteenä on, että huomattava nopeus voidaan taata, vaikka yhteys kodin päätelaitteeseen tulee matkaviestinverkosta. Matkaviestinverkon yhteysnopeuden takaaminen rajattuihin kohteisiin tulee mahdolliseksi 5G-verkossa slicing- eli niin kutsutulla viipalointitekniikalla.

- 5G voi monissa tapauksissa korvata kiinteistöön tulevan kuidun ja tarjota parhaimmillaan satojen megabittien yhteysnopeuksia, eli se tulee ratkaisemaan todella monien kotien riittämättömien verkkoyhteyksien ongelman, Väisänen kertoo.

DNA:n pientalo- ja haja-asutusalueiden 5G-tekniikkaan pohjautuvat laajakaistapalvelut tulevat tarjolle sitä mukaa, kun markkinoille saadaan niitä tukevia laadukkaita verkko- ja asiakaspäätelaitteita.

DNA on kehittänyt matkaviestinverkkoaan systemaattisesti kohti 5G:tä ja avannut ensivaiheen 5G-verkon Helsingin ydinkeskustassa. DNA:n koko matkaviestinverkkoon on tuotu laajasti 5G-kyvykästä teknologiaa ja verkon kapasiteettia on kasvatettu 5G:n vaatimuksia vastaavaksi. Uuden 5G-teknologian käyttöönottaminen aloitetaan, kun laadukkaita 5G-päätelaitteita on saatavilla yleisesti.

DNA on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Tehtävämme on tarjota tuotteita ja palveluita, jotka tekevät yksityis- ja yritysasiakkaidemme arjesta mutkatonta. DNA:lla on merkittävä yhteiskunnallinen rooli tärkeiden viestintäyhteyksien tarjoajana ja digitaalisen kehityksen mahdollistajana. DNA valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2018 liikevaihtomme oli 912 miljoonaa euroa ja liiketuloksemme 139 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.


3.5.2019

Somehitiksi noussut Elisa Viihteen alkuperäissarja Sipoon herttua saa toisen kautensa

Keväällä 2018 ensi-iltansa saanut Elisa Viihteen alkuperäissarja Sipoon herttua saa jatkoa. Elisa Viihteen viime vuoden katsotuimpien sarjojen joukkoon nousseen Sipoon herttuan toisen kauden kuvaukset käynnistyvät toukokuun puolessa välissä, ja uudet jaksot tulevat katsottaviksi marraskuussa 2019 vain Elisa Viihteeseen.

Suomalaisesta korruptiosta ja bisnesmies Pasi Kovalaisen kujanjuoksusta kertovan mustan komedian toisen kauden ohjaajana toimii Antti Heikki Pesonen (Päin seinää, Korsoteoria) ja käsikirjoitus on ensimmäisen kauden pääkäsikirjoittajan  Atte Järvisen (Sunnuntailounas, Itsevaltiaat, Downshiftaajat, YleLeaks ja Pasila) käsialaa. Komedian keskeiset hahmot jatkavat tutuissa rooleissa. Mukana ovat muun muassa Kari Hietalahti, Pirjo Heikkilä, Riku Nieminen, Pekka Strang, Mari Perankoski, Miitta Sorvali ja Ville Myllyrinne

Yellow Film & TV:n tuottama sarja on naurattanut Elisa Viihteen Aition lisäksi myös sosiaalisessa mediassa – esimerkiksi Pasi Kovalaisen "Kun yrittäjällä palaa käpy" -videot ovat hauskuuttaneet jo yli kahta miljoonaa ihmistä sosiaalisissa medioissa kuten Facebookissa. Sipoon herttua oli myös ehdolla vuoden sipoolaiseksi 2018 Sipoon Sanomien kisassa, joka järjestettiin tammikuussa 2019.

‒ Sipoon herttua on ollut meille tekijöille tärkeä projekti, jonka kanssa on ollut ilo työskennellä. Erityisesti olemme olleet innoissamme sen rajoja rikkovasta tyylilajista, jolle ei löydy selkeää esikuvaa Suomesta. Olemmekin tosi kiitollisia, että se löysi katsojansa ja pääsemme nyt tekemään toista kautta,kommentoi sarjan tuottaja Noora Haatainen Yellow Film & TV:ltä.

Synopsis

Sipoon herttua on komedia korruptiosta sekä perheenisä ja bisnesmies Pasi Kovalaisesta, joka on koko elämänsä rakentanut imperiumiaan pitkälti kyseenalaisin keinoin. Toisen kauden alussa Kovalainen on siirtynyt hyväntekeväisyysbisnekseen, ja perheen rahat alkavat olla lopussa. Pirkko Haaviston virkakausi Sipoon kunnanjohtajana päättyy. Kaupungin saaman huonon maineen takia valtuusto haluaa läpinäkyvyyttä ja järjestää kunnan asukkaille maan ensimmäisen kunnanjohtajavaalin – vaikkakin Haavisto toki haluaisi jatkaa kunnan johdossa. Kovalainen puolestaan haluaa rakentaa automarketin saadakseen perheensä talouden kuntoon. Huonoista väleistään huolimatta Kovalainen ja Haavisto päättävät ryhtyä yhteistyöhön, jonka avulla molemmat voivat päästä tavoitteisiinsa. Pian epäilyt heräävät sekä poliisissa että Rantamäen lehden toimituksessa: jotain härskiä Sipoossa on taas meneillään. 

Elisa Viihde on julkaissut vuodesta 2014 alkaen 14 alkuperäissarjaa, joita ovat muun muassa Kaikki synnit, Ivalo, Bullets, Sipoon herttua, Jättekiva, Kolmistaan, Downshiftaajat ja Konttori. Tulevista sarjoista on julkistettu vakoojatrilleri Nyrkki sekä komediat Maanantai ja Ei haukku haavaa tee.

 

Aitio on Elisa Viihteen oma ohjelmakirjasto, josta kuka tahansa voi katsoa elokuvia ja sarjoja kiinteällä kuukausimaksulla rajoituksetta. Vuonna 2013 lanseerattu ohjelmakirjasto tarjoaa laajimman valikoiman kotimaisia elokuvia ja klassikkosarjoja sekä useita Elisa Viihteen alkuperäissarjoja. 

Elisa Viihde on Suomen suosituin viihdepalvelu. Elisa Viihde on kaikki, mitä viihtymiseen tarvitset – alkuperäissarjoja, eniten kotimaisia elokuvia, kansainvälisiä uutuuselokuvia, kattava tv-ohjelmatarjonta ja urheilua, jota et muualta näe. Palvelussa on monipuolinen valikoima tilausvideopalveluita, videovuokraamo sekä maksu-TV-paketteja. Elisan viihdepalveluista nauttii yli 300 000 kotitaloutta. www.elisa.fi/viihde

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj

Yellow Film & TV on palkittu suomalainen tuotantoyhtiö. Yli kahdenkymmenen vuoden ajan toiminut Yellow Film & TV on Pohjoismaiden suurin indietuotantoyhtiö. Yhtiö on erikoistunut käsikirjoitettuihin tv-tuotantoihin,  laadukkaisiin elokuviin, draamaan, komediaan, viihteeseen ja urheiluun.


3.5.2019

Telia pilotoi uutta esineiden internet -tekniikkaa IoT-hackathonissa

LTE-M on uusin esineiden internetin avaintekniikka. Telia pilotoi tekniikkaa Aalto-yliopistolla 3.-5.5. järjestettävässä IoThonissa, joka on esineiden internetiin keskittyvä hackathon-tapahtuma.

IoThon on Aalto-yliopistolla järjestettävä 5G- ja IoT-aiheinen hackathon, joka on suunnattu erityisesti maisteri- ja jatko-opiskelijoille sekä kehittäjille. Hackathonissa tiimit ratkovat tapahtuman kumppaneiden Telian, Ericssonin, Nokian ja Siemensin antamia kehityshaasteita. IoThonin järjestää Aalto-yliopiston Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos.

Hackathonissa käytetään Aalto-yliopiston testiverkkoja ja kumppaneiden tuottamia verkkoja uusien käyttöesimerkkien ja palveluideoiden kehittämiseen ja esittämiseen. Parhaat tiimit palkitaan IoThonin päätteeksi sunnuntaina. Telia tuo tapahtuman alueelle käyttöön uusimman esineiden internet-tekniikan, 4G-verkkoon päivitettävän LTE-M:n.

“LTE-M otetaan käyttöön Aallon tiloihin, jolloin meillä on puoli tusinaa testipaikkaa käytössä eri puolilla Suomea. Valmistautuminen on nyt niin pitkällä, että voimme pian ottaa tekniikan laajemmin käyttöön”, sanoo kehityspäällikkö Tomi Sarajisto Telialta.

LTE-M tarjoaa laajalla verkkopeitolla IoT-yhteyksiä perinteisiä matkapuhelinverkkoja alhaisemmalla virrankulutuksella. Edulliset laitteet, kyky palvella liikkeessä olevia laitteita ja välittää puhetta tekee siitä tärkeän rakennuspalikan digitalisaation infrastruktuurissa.

LTE-M ja Narrowband IoT palvelevat kasvavaa esineiden internetiä

Uudet esineiden internetin tekniikat mullistavat toiminta- ja tuotantoprosesseja ja vauhdittavat esimerkiksi uudenlaisten älykoti- ja älykaupunkiratkaisujen esiinmarssia. Edullisia sensoreita voidaan käyttää jatkossa kaikkialla mistä halutaan kerätä dataa, ja matkaviestinverkossa pystytään välittämään yhä enemmän dataa käytännössä reaaliaikaisesti.

 • Telia otti viime vuoden maaliskuussa ensimmäisenä operaattorina Suomessa käyttöön NB-IoT-tekniikan. LTE-M on pilottivaiheessa, ja sen laajempi käyttöönotto jatkuu vuonna 2019.
 • LTE-M on kapasiteetiltaan ja nopeudeltaan suurempi IoT-tekniikka kuin NB-IoT.
 • LTE-M-laitteet pystyvät välittämään 4G-puhetta ja toimivat liikkeessä. Tekniikka sopii puheohjausta hyödyntäviin sovelluksiin.
 • NB-IoT voi palvella yhden tukiaseman alueella tuhansia hyvin energiatehokkaita laitteita, jotka välittävät yksinkertaista mittausdataa.
 • NB-IoT-sensori voi toimia jopa 10 vuotta samalla virtalähteellä esim. kellarissa tai maanalaisissa tiloissa verkon hyvän kuuluvuuden ansiosta.

IoThonin voittajien julkistamista ja voittaneiden ratkaisujen esittelyä voi tulla seuraamaan sunnuntaina 5.5. klo 15-16, paikka seminaarisali, Open Innovation House, Maarintie 6, 02150 Espoo.

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


2.5.2019

DNA:n myydyimmät puhelimet huhtikuussa 2019

DNA:n myydyimpien puhelimien Top 15 -listan malleista vaihtui huhtikuussa yli kolmannes. Kokonaan uusia listatulokkaita oli kolme. Eniten listasijoituksia keräsi nyt Huawei, ja ykköseksi nousi Samsung Galaxy A7.

DNA:n huhtikuun myydyimpien puhelimien Top 15 -listalle nousi viisi Huawein puhelinta, neljä Samsungin mallia, kolme Applea, kaksi Honor-puhelinta ja yksi Nokia.

Ykkössijan otti kolmoiskameralla varustettu Samsung Galaxy A7, joka tarjoaa erinomaisen hinta/laatu-suhteen. Osalle ostajista puhelimen väri on tärkeä valintakriteeri – huomiota herättävä pinkki on aina suosiossa. Samsung Galaxy A7 -puhelinta saa pinkkinä vain DNA:lta.

Kärkiviisikkoon mahtuu myös neljä asemansa hienosti kuukaudesta toiseen säilyttävää kestosuosikkia: Huawei P Smart, Samsung Galaxy J6, Huawei Nova 3 ja Apple iPhone 7.

Kokonaan uusina tulokkaina huhtikuun Top 15 -listalle kipusivat Huawei P30 Pro (6. sija), Honor 8X (7. sija) Apple iPhone XR (14. sija).

”Huawein maaliskuun lopulla myyntiin tullut lippulaivamalli P30 Pro on herättänyt kovasti kiinnostusta varsinkin sen kameran ennennäkemättömän zoomausominaisuuden ansiosta. Vaikka laitetta ei ole vielä riittänyt kaikille kiinnostuneille, se on silti kivunnut varsin korkealle myydyimpien puhelinten listalla, mikä osoittaa Huawein vakiinnuttaneen markkina-asemansa Suomessa myös lippulaivapuhelimien kohdalla”, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

”Kevään juhlakauden lähestyessä uskallan ennustaa, että yksi halutuimmista valmistujaislahjoista on testimenestyjä Honor 8X. Laitteen hintaa suhteessa sen huippuominaisuuksiin on suorastaan hämmästelty. Lähes reunukseton näyttö ja peräti 28 päivän valmiusaika ovat merkittäviä etuja käyttäjälle”, Aavikko kertoo.


DNA:n myydyimmät puhelimet huhtikuussa 2019

1. (2.) Samsung Galaxy A7
2. (8.) Huawei P Smart
3. (1.) Samsung Galaxy J6
4. (4.) Huawei Nova 3
5. (9.) Apple iPhone 7
6. (-) Huawei P30 Pro
7. (-) Honor 8X
8. (10.) Huawei P20 Pro
9. (-) Honor 10
10. (13.) Huawei P20 Lite
11. (5.) Samsung Galaxy S8
12. (-) Nokia 6.1
13. (-) Samsung Galaxy S9
14. (-) Apple iPhone XR
15. (14.) Apple iPhone 8

(Edellisen kuukauden sijoitus sulkeissa.)

DNA julkaisee myydyimmät puhelimet -seurannan kuukausittain, aina kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä. Tiedot perustuvat DNA:n eri myyntikanavissa kerättäviin myyntilukuihin. Aiempien kuukausien myyntitilastot löytyvät osoitteesta https://corporate.dna.fi/dnan-viestinta#myyntitilastot

 

DNA Kauppa on Suomen laajin matkapuhelimia ja muita mobiilipäätelaitteita sekä matkaviestinliittymiä myyvä ketju, johon kuuluu yli 60 myymälää. DNA Kaupan valikoimissa ovat myös tv- ja laajakaistapalvelut sekä niihin liittyvät päätelaitteet. Ketju on osa DNA-konsernia, jonka liikevaihto vuonna 2018 oli 912 miljoonaa euroa ja liiketulos 139 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.

 

DNA on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Tehtävämme on tarjota tuotteita ja palveluita, jotka tekevät yksityis- ja yritysasiakkaidemme arjesta mutkatonta. DNA:lla on merkittävä yhteiskunnallinen rooli tärkeiden viestintäyhteyksien tarjoajana ja digitaalisen kehityksen mahdollistajana. Vuonna 2018 liikevaihtomme oli 912 miljoonaa euroa ja liiketuloksemme 139 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.


2.5.2019

Applen iPhonet miehittivät taas myyntilistan kärjen – poikkeuksellinen takuuaika innosti asiakkaat

Applen puhelimet rynnistivät huhtikuussa taas myyntilistan kärkeen. Kierrätyspuhelimet herättivät paljon kiinnostusta.

”Apple jyräsi taas laajalla rintamalla. Puhelimien suosioon vaikutti selvästi se, että tarjosimme niihin kolmen vuoden takuun normaalin yhden vuoden sijaan. Myös Huawein lippulaivauutuus P30 Pro avasi hyvin ja kipusi suoraan listan viidennelle sijalle”, Telian laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Vuorinen kertoo.

”Syynä iPhonen suosioon ovat olleet myös palvelut, joita Telia ainoana suomalaisoperaattorina puhelimiin tarjoaa: eSIM ja 4G-puhe. Nyt kannattaakin jo puhelimen hankinnan yhteydessä varmistua, että laite on yhteensopiva 4G-puheen kanssa. Samalla varmistuu myös yhteensopivuus moniin kehitteillä oleviin uusiin palveluihin. Kaikki 4G-puhetta tukevat mallit löytyvät verkkosivuiltamme”, Vuorinen sanoo. 

”Toimme huhtikuussa markkinoille tarkastetut ja huolletut kierrätyspuhelimet, joissa on kahden vuoden takuu. Niiden herättämä kiinnostus yllätti meidät”, Vuorinen ihmettelee.

Huhtikuun myydyimmät puhelimet, kuluttajat (suluissa maaliskuun sijoitus)

1 (4) Apple iPhone 8 / 8 plus
2 (-) Apple iPhone 6s / 6s plus
3 (5) Samsung Galaxy A7 2018
4 (3) Apple iPhone 7
5 (-) Huawei P30 / P30 Pro
6 (10) OnePlus 6T
7 (-) Huawei P20 Lite
8 (-) Honor 7S
9 (-) Samsung Galaxy A50
10 (-) Apple iPhone XR

Huhtikuun myydyimmät puhelimet, yritykset (suluissa maaliskuun sijoitus)

1 (3) Samsung Galaxy A8 (2018)
2 (1) Samsung Galaxy A6 (2018)
3 (4) Apple iPhone 8 64GB
4 (2) Samsung Galaxy J6 (2018) Dual-SIM
5 (7) Nokia 7.1 64GB Dual-SIM
6 (5) Apple iPhone 7 32GB
7 (8) Samsung Galaxy Xcover 4
8 (-) Apple iPhone 8 Plus 64GB
9 (10) Samsung Galaxy S9
10 (-) Samsung Galaxy A40

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


2.5.2019

Elisan huhtikuun myydyimmät puhelimet: alkuvuoden myynti sai nostetta

Elisan huhtikuun myydyin puhelin henkilöasiakkaille oli Huawei Nova 3 ja yritysasiakkaille Apple iPhone 8. Myös maaliskuussa julkaistu Huawei P30 Pro -malli nousi myydyimpien listalle.

Huhtikuussa Elisan myydyimpien puhelinten listan kärkisijoille nousivat Huawein ja Samsungin mallit.

– Huawei P30 Pro -lippulaivamallin rinnalla keskihintaiset puhelimet ovat yhä suositumpia myydyimpien listalla. Syynä tähän on erityisesti se, että myös edullisemmista malleista löytyvät monet halutuista perusominaisuuksista kuten kestävä akku, iso näyttö ja miellyttävä ulkomuoto, kuvailee Elisan henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Ville Valkama.

Alkukuukauden myyntiä piristi erityisesti Elisan Haukatut hinnat -tarjouskampanja, ja alkuvuoden hidastunut myynti elpyi huhtikuussa – puhelinostosten keskihinta nousi takaisin entiselle tasolleen. Pääsiäisenä kauppa oli hiljaisempaa monien keskittyessä lomailuun ja aurinkoisista säistä nauttimiseen.

Toukokuun myydyimpien listalle odotetaan nousevan esimerkiksi lahjapuhelimiksi hankittuja malleja, sillä tähän aikaan Elisan verkkokaupasta ja myymälöistä kysytään erityisesti lahjoja valmistuneille.

– Erilaisiin lahjatarpeisiin löytyy kattava valikoima puhelinmalleja eri hintaluokista. Lahjan saajan toiveet laitteen ominaisuuksista ja merkistä kannattaa selvittää etukäteen turhien ostosten välttämiseksi. Lahjakortti Elisan myymälöihin ja verkkokauppaan on myös aina toimiva lahjavalinta teknologiaa arvostavalle päivänsankarille, vinkkaa Valkama.

Tietoturvan merkitys näkyy yritysten myydyimmissä malleissa

Yritysten myydyimpien listalla lähes kaikki kymmenen kärjen Android-puhelimet ovat ns. Android Enterprise Recommended -suositukset täyttäviä. Valmistaja lupaa näihin puhelinmalleihin tietoturvaa parantavat järjestelmäpäivitykset jopa kolmeksi vuodeksi, kun muutoin mallien päivityskyky voi jäädä jopa vuoteen. Myös Applen puhelimista löytyvät vastaavat tietoturvaominaisuudet.

– Yritykset haluavat tarjota työntekijöilleen vapauden valita itselleen mieluisan puhelimen, koska se ei ole pelkkä työkalu vaan myös työntekijäkokemukseen vaikuttava tekijä. Työntekijä on tutkitusti tyytyväisempi ja tehokkaampi kun hän saa käyttöönsä laitteen, jota hän haluaa ja osaa käyttää. Samaan aikaan tietoturvan merkitys yrityksissä kasvaa, ja tietohallinnon työtä pyritään jatkuvasti tehostamaan ja automatisoimaan. Säännöllisten järjestelmäpäivitysten lisäksi yrityksen on pystyttävä hallitsemaan laitteita etänä välttääkseen keskeisimmät käyttäjän aiheuttamat tietoturvauhat. Harva työntekijä tulee ajatelleeksi, että esimerkiksi puhelimella avattu sähköpostiliite saattaa tallentua automaattisesti laitteeseen. Tämän johdosta puhelimesta on helppo hakea luottamuksellista tietoa. Tiedot saattavat päätyä ulkopuolisen käsiin esimerkiksi puhelimen katoamisen yhteydessä. Käyttäjä onkin aina tietoturvan heikoin lenkki, muistuttaa Elisan yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.

Myydyimmät puhelimet huhtikuussa 2019

Henkilöasiakkaat

1. Huawei Nova 3
2. Samsung Galaxy A7
3. Apple iPhone 7
4. Samsung Galaxy A6
5. Samsung Galaxy J6+
6. Samsung Galaxy J6
7. Huawei P30 Pro
8. OnePlus 6T
9. Huawei P Smart
10. Honor Play
11. Honor 10
12. Huawei P20 Pro
13. Honor 7S
14. Samsung Galaxy S9
15. Apple iPhone 8

Yritysasiakkaat

1. Apple iPhone 8
2. Samsung Galaxy A6
3. Samsung Galaxy J6
4. Samsung Galaxy A8
5. Samsung Galaxy Xcover 4
6. Apple iPhone 7
7. OnePlus 6T
8. Samsung Galaxy S9
9. Apple iPhone Xs
10. Huawei P30 Pro
11. Nokia 5.1
12. Doro 5517
13. Apple iPhone Xr
14. Apple iPhone X
15. Huawei P20 Pro

 

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj

 


29.4.2019

Kuusi vinkkiä kännykän kevätsiivoukseen – luuri toimii paremmin ja luontokin kiittää

Kevät on hyvää aikaa myös kännykän siivoukseen. Kevätsiivous on helppo tehdä itse. Telia kokosi kuusi vinkkiä, joilla puhelimen toiminta paranee. Telia on myös käynnistänyt kaupoissaan huoltopalvelun, jolla puhelimen käyttöikää voi pidentää ja siivouksen jättää ammattilaisen käsiin.

1. Poista kaikki tarpeeton

Puhelimessa tulisi olla vähintään 1 GB vapaata muistitilaa. Poista sovellukset,  joita et ole käyttänyt kuin kerran tai kaksi. Tällaisia ovat esimerkiksi turhat pelit tai sovellukset, joita olet ajatellut kokeilla, mutta innostus lopahtanut. Voit poistaa myös puhelimeen esiasennettuja sovelluksia, joita et käytä. Älä kuitenkaan poista järjestelmäsovelluksia. 

2. Siisti ja puhdista välimuisti

Turha data kannattaa säännöllisesti poistaa. Käyttöjärjestelmän ja sovellusten varaaman välimuistin saa tyhjennettyä Android-puhelimissa kohdasta Asetukset > Laitteen ylläpito > Tallennustila. iPhonessa puolestaan voi aloittaa menemällä kohtaan Asetukset > Safari > Tyhjennä historia ja poista data.  

Sovellusten viemän tilan näet kohdasta  Asetukset > Yleiset > Tallennustila (iPhone). Pahimmat tilasyöpöt on viisainta poistaa ja asentaa uudelleen. Tämä saattaa vapauttaa paljonkin tilaa puhelimesta.

3. Tallenna kuvat ja videot pilvipalveluun

Tarvitsetko kymmeniä kuvia sunnuntaisesta auringonlaskusta vai voisitko säästää vain sen yhden huippuotoksen? Tyypillisesti tärkeimmät muistot ovat vain puhelimen muistissa ja niiden katoamisen riski on suuri. Vie kuvat ja videot pilvipalveluihin, kuten Google Photosiin, iCloudiin, Dropboxiin tai Microsoft OneDriveen.

Pilvipalveluun tallennetut kuvat ja videot säilyvät tallessa, mutta eivät vie tilaa puhelimesta.

Ulkoinen tallennustila on edullinen tapa säilyttää isoa määrää muistoja, mutta sinun on itse huolehdittava niiden turvallisesta säilyttämisestä toisin kuin pilvipalveluissa.

4. Päivitä järjestelmät ja sovellukset

Vanhentuneet sovellukset saattavat käyttäytyä epämääräisesti, esimerkiksi sammua kesken käytön. Siksi ne kannattaa säännöllisesti päivittää. Oman puhelimen viimeisimmät päivitykset näkee Android-puhelimessa kohdasta Asetukset > Ohjelmistopäivitys > Lataa ja asenna. iPhonesta ne löytyvät kohdasta Asetukset > Yleiset > Ohjelmistopäivitys.  

5. Palauta tehdasasetukset

Mikäli edellä mainitut toimenpiteet eivät tepsi, voit aina palauttaa älypuhelimen tehdasasetukset. Se vie kuitenkin kaiken datan puhelimesta, joten sitä ennen tiedostot, kuten kuvat ja videot kannattaa varmuuskopioida. Mikäli olet epävarma, voit pyytää apua palveluntarjoajilta. Esimerkiksi Telia Helpin asiantuntijoita löytyy monista Telia Kaupoista.

Ammattilaiset tekevät mielellään vuosihuollon sekä matkapuhelimille että tableteille ja tietokoneille. Telia Helpin asiantuntijat opastavat myös kädestä pitäen, miten suoriudut jatkossa itsekin toimenpiteistä helposti.

6. Säästä ympäristöä: putsaa laitteesi tai hanki kierrätetty puhelin

Laitteesi kevätsiivous pidentää sen käyttöikää ja säästää näin myös ympäristöä. Jos olet hankkimassa uutta puhelinta, voit tuoda vanhan puhelimesi Telia Kauppaan. Käytetyistä puhelimista saa vaihdossa kelpo korvauksen. Myös uuden laitteen oston voit tehdä ympäristöystävällisellä tavalla eli hankkia tilalle hyväkuntoisen käytetyn laitteen, joita Teliakin tarjoaa asiakkailleen.

Tarkistetuissa, kunnostetuissa ja kahden vuoden takuulla varustetuissa Telia Recycled -kierrätyspuhelimissa on ammattilaisten toimesta testattu akun kunto ja toiminnot. Ennen puhelimen pakettiin päätymistä se on myös huollettu ja putsattu perusteellisesti. Puhelin on melkein kuin uusi.

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

 

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


29.4.2019

Elisa aloitti 5G-mobiililaajakaistaliittymien ennakkomyynnin

Elisa on tuonut ennakkomyyntiin 5G-mobiililaajakaistaliittymät sekä 5G-reitittimet kuluttaja-asiakkaille ja yritysasiakkaille. Liittymät mahdollistavat nykyverkon suurimmat nopeudet ja edut. 5G tuo tullessaan uudenlaisia palveluja ja mahdollisuuksia niin työhön kuin viihtymiseen.

Elisa on tänään aloittanut 5G-mobiililaajakaistaliittymien ja -reitittimien ennakkomyynnin. Liittymien ja laitteiden toimitukset alkavat arviolta viikolla 24.

Liittymiä on kahta eri nopeutta, 1 Gbit/s sekä 600 Mbit/s. Elisan 5G-liittymissä tullaan näkemään tulevaisuudessa nopeuden lisäksi myös latenssiin eli vasteaikaan perustuvia hinnoittelumalleja asiakkaiden eri käyttötarkoituksiin. Liittymien täysi nopeus saavutetaan 5G-verkossa. 5G-mobiililaajakaistaliittymän voi hankkia jo nyt, sillä se toimii myös 4G-verkossa nyt saatavilla olevilla maksiminopeuksilla.

Huawein 5G-reitittimen ennakkomyynti on alkanut Elisan myymälöissä ja verkkokaupassa. HTC:n 5G-reititin tulee saataville myöhemmin. Laitteet julkistettiin alkuvuodesta Barcelonan mobiilimessujen yhteydessä. Lisätietoja laitteista löytyy osoitteesta www.elisa.fi/5g/laitteet.

Suomalaiset odottavat 5G:ltä nopeutta ja terävää kuvanlaatua videoihin

Elisan teettämän Näin Suomi kommunikoi -tutkimuksen mukaan (Prior Konsultointi 2019) joka toinen suomalainen olisi valmis maksamaan kuukaudessa 5‒20 euroa enemmän, jos he saisivat kotiinsa nykyistä 10 kertaa nopeamman nettiyhteyden.

‒ Tämä kertoo siitä, että kodin nopea nettiyhteys on erittäin tärkeä asia, ja sen halutaan toimivan ongelmitta, Elisan liiketoimintajohtaja Antti Ihanainen toteaa.

Tutkimuksesta käy ilmi myös, että suomalaiset odottavat 5G-liittymiltä erityisesti nopeutta mobiililaitteisiin ja kodin internetyhteyksiin sekä mahdollisuutta katsoa videoita ja liikkuvaa kuvaa huomattavasti nykyistä terävämmällä kuvanlaadulla.

‒ Elisan tarjoamat 5G-nopeudet tulevat mahdollistamaan aivan uudenlaisia palveluja ja laitteiden käyttötapoja niin työhön kuin viihtymiseen, Ihanainen jatkaa.

‒ 5G-aikakausi on aluillaan, ja näemme tällä hetkellä vasta vilauksia siitä, mihin kaikkeen 5G tuo muutoksia ja mullistuksia. Varmaa on kuitenkin, että olemme suuren ja merkittävän teknologisen murroksen kynnyksellä. Elisalle on tärkeää varmistaa, että asiakkaillamme on käytössä liittymät ja laitteet, joiden avulla pääsee nauttimaan 5G-verkon eduista.

Lue lisää tutkimuksesta >> 

Elisa siirtyi 5G-aikaan

5G:n edelläkävijänä tunnettu Elisa avasi kaupallisen 5G-verkon ensimmäisenä Suomessa, ja verkko kattaa tällä hetkellä Tampereen, Jyväskylän, Turun ja Helsingin kaupunkikeskustojen alueet. 5G-verkkoa rakennetaan vauhdilla eri puolilla Suomea. 5G mahdollistaa esimerkiksi moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyemmän viiveen ja merkittävästi suuremman laitemäärän kytkemisen verkkoon.

Elisa on tuomassa myyntiin myös ensimmäisiä 5G-puhelimia sekä 5G-puheliittymät kuluvan vuosineljänneksen aikana. Elisa haluaa olla edelläkävijä 5G-laitteiden tuomisessa kuluttajien saataville kaikissa kanavissaan. Ajantasaista tietoa 5G-laitteiden ominaisuuksista, lanseerauksista ja hinnoista sekä 5G-liittymistä ja palveluista on sivulla www.elisa.fi/5g/laitteet.


Lue lisää osoitteesta: www.elisa.fi/5G

 

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj

 


23.4.2019

Tällä viikolla alkavan Telia Esports Seriesin ensimmäisessä tv-lähetyksessä pelaavat Suomen huippujoukkueet – verkkosivuilla voi osallistua studiokeskusteluihin

Tämän viikon perjantaina alkavan Telia Esports Series -e-urheilusarjan ensimmäisessä suorassa tv-lähetyksessä pelaavat CS:GO:n maailmanlistan kärkikahinoissa viihtyvä ENCE ja SJ Gaming. Uusien Teliaesportsseries.com-verkkosivujen kautta katsojat voivat osallistua studiokeskusteluihin.

”On huikeaa, että perjantaina sarja todella alkaa, ja maan kärkijoukkueet pelaavat studiossamme suorassa tv-lähetyksessä. Luvassa on taktista taistelua niin pelissä kuin studiossakin, ja varmasti nähdään myös monia yllätyksiä”, kertoo Niklas Segercrantz Telia Finlandin esports-tiimistä.

Katsojat voivat seurata sarjan etenemistä, huippuhetkiä ja sarjataulukoita myös  Teliaesportsseries.com -verkkosivuilla. Luomalla omat tunnukset käyttäjät voivat myös avata saitilla lootboxeja eli yllätyslaatikoita ja voittaa palkintoja. Lootboxeja löytyy Subin perjantaisista tv-lähetyksistä sekä teliaesportsseries.comin englanninkielisistä pelistreameista.

”Ja mikä parasta, verkkosivuilla katsojat voivat osallistua tv-lähetykseen lähettämällä chatin kautta studioon kysymyksiä ja kommentteja, joista asiantuntijat poimivat kiinnostavimmat suoraan lähetykseen”, Segercrantz iloitsee, mutta miettii jo tulevaa:

”Tavoitteenamme on viedä Telia Esports Series ensi vuoden aikana kaikkiin pohjolan ja Baltian Telia-maihin. Tällöin myös Teliaesportsseries.com kasvaa kansainväliseksi saitiksi, josta löytyvät kaikkien maiden sarjojen sisällöt.”

Suomen sarjan ensimmäisen kauden CS:GO-pelejä voi seurata Subilta perjantaisin iltayhdeksältä. Lähetykset ovat suoria ja ne löytyvät samaan aikaan myös mtv-palvelusta. Perjantailähetyksen lisäksi mtv-palvelusta voi seurata Telia Esports Seriesiä tiistaisin klo 20, jolloin luvassa on aina kolme ottelua. Telia Esports Seriesin tuottaa Assembly, jonka enemmistöosuuden Telia hankki viime kesänä.

Sponsoreina elektroniikkajättejä ja energiajuomayhtiö

Telia Esports Series tukee ammattipelaamista, mutta viihdyttää myös esports-ummikkoja. Sarjan palkintopotti on tänä keväänä yhteensä 50 000 euroa; räiskintäpeli CS:GO:n potti on 40 000 euroa ja Arena of Valor -mobiilipelin 10 000 euroa.

CS:GO-sarjan pääsponsorina toimii elektroniikkayhtiö Samsung. Muut CS:GO-sponsorit ovat energiajuomayhtiö Rockstar, pelituolivalmistaja L33t Gaming ja teknologiayhtiö Lenovo. Mobiilipeli Arena of Valorin pääsponsori on OnePlus. Rockstar ja L33t sponsoroivat myös Arena of Valor -sarjaa.

”E-urheilu kiinnostaa nyt laajasti, ja monet yritykset haluavat olla osa tätä huimasti kasvavaa ilmiötä. Kansainvälisesti monet hieman yllättävätkin yritykset ovat todenneet esportsin hyvin vetovoimaiseksi”, Niklas Segercrantz kertoo.

Suuren yleisön uidessa esportsin pariin myös pelisääntöjen on oltava selvät.

”Haluamme, että peliskeneen on ihan kaikkien helppo tulla mukaan ja pitää hauskaa. Sekä Telia että kaikki sarjassamme pelaavat joukkueet ovat sitoutuneet siihen, että kaikkia pelaajia kunnioitetaan eikä minkäänlaista epäurheilijamaista käytöstä suvaita. Haluamme tarjota yhdenvertaiset mahdollisuudet pelaamiseen kaikille, ja siksi luomme Suomeen jatkuvan e-urheilusarjan, jossa pelaajat voivat säännöllisesti pelata ja kehittyä”, Segercrantz linjaa.

Lue lisää:
Tunnetut tubettajat juontamaan Telia Esports Seriesin tv-lähetyksiä
Telia Esports Series -e-urheilusarjassa pelaavat joukkueet selvillä – E-urheilusta kiinnostuneita Suomessa jo lähes puoli miljoonaa

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


16.4.2019

Pohjolan Liikenne ja Telia yhteistyöhön älykkään ja ympäristöystävällisen liikenteen kehittämiseksi

Pohjolan Liikenne ja Telia kehittävät älykkäämpää linja-autoliikennettä pääkaupunkiseudulla. Uusi IoT-ratkaisu mahdollistaa ajotavan optimoinnin vähentäen samalla polttoainepäästöjä.

”Tämä yhteistyö mahdollistaa bussiliikenteen kehittämisen ympäristö huomioiden. Haluamme olla puhtaan joukkoliikenteen edelläkävijä ja osallistua omalta osaltamme ilmastotalkoisiin hyödyntämällä moderneja ratkaisuja”, sanoo Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko.

Uudessa ratkaisussa ajoon liittyvää tietoa on helposti nähtävillä yhdellä linja-auton ohjaamoon sijoitetulla näytöllä. Kuljettaja näkee reaaliaikaisesti päivittyvät tiedot muun muassa polttoaineenkulutuksesta.

”Järjestelmä pystyy myös mittaamaan elokuussa käyttöömme tulevien 33 sähköbussin käyttämää sähköenergiaa. Kun kuljettajilla on mahdollisuus seurata reaaliaikaista dataa, he voivat ajotavallaan vaikuttaa merkittävästi polttoaineen- tai sähkönkulutukseen”, Alanko jatkaa.

Telia on toteuttanut vastaavia ratkaisuja myös muissa Pohjoismaissa.

”Olemme yhtiönä sitoutuneet merkittäviin toimenpiteisiin ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi. Tavoittelemme vuoteen 2030 mennessä nollapäästöjä koko arvoketjussamme, aina alihankkijoista asiakkaisiin. Raskaan liikenteen digitalisoinnin avulla voimme saada yhdessä suuria vaikutuksia aikaan. Vastaavia IoT-ratkaisuja olemme toteuttaneet esimerkiksi Ruotsissa, jossa Telialla on 65 prosentin markkinaosuus julkisen liikenteen digitaalisista palveluista”, Telian suurasiakkaiden myynnistä vastaava Kimmo Sulin toteaa.

 

Bussiyhtiö Pohjolan Liikenne harjoittaa sopimus-, lähi- ja paikallisliikennettä. Yhtiö kuljettaa vuodessa noin 36 miljoonaa asiakasta 1 1000 joukkoliikenteen ammattilaisen ja 530 bussin voimin.

Kestävän liikennöimisen tiennäyttäjänä Pohjolan Liikenne uudistaa jatkuvasti kalustoaan ja hyödyntää ratkaisuissaan uusinta ja puhtainta teknologiaa. Suomessa Pohjolan Liikenne on sähköisen bussiliikenteen edelläkävijä.    

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


Pages