24.1.2020

DNA:n ja Lammin Säästöpankin kumppanietu: seniorin digipaketti

DNA ja Lammin Säästöpankki ovat sopineet pankin senioriasiakkaille suunnatusta kumppaniedusta, joka pitää sisällään tablet-tietokoneen ja DNA:n mobiililaajakaistan etuhintaan. DNA Kaupasta hankittava seniorin digipaketti on osa Lammin Säästöpankin senioreiden kokonaispalvelua.

Lammin Säästöpankin senioriasiakkaat voivat hankkia DNA:lta valmiiksi mobiililaajakaistalla varustetun tablet-tietokoneen. Hankintaan ovat oikeutettuja Lammin Säästöpankin seniorikortin haltijat. Laitteen saa mukaan käyttövalmiiksi asennettuna DNA Kaupan myymälästä, ja pankista löytyy tarvittaessa opastusta ja apua pankin digitaalisten palvelujen käytössä.

”Olemme hyvin iloisia voidessamme palvella senioreita yhdessä heidän oman pankkinsa kanssa ja auttaa heitä ottamaan käyttöön modernia digiteknologiaa. Meille on tärkeää, että asiakkaamme pääsevät käyttämään tämän päivän digitaalisia palveluita mutkattomasti, oman aikataulunsa ja omien tarpeidensa mukaisesti”, kertoo DNA:n puheliiketoiminnasta vastaava johtaja Cedric Kamtsan.

Seniorin digipaketin myynti alkaa tammikuun viimeisellä viikolla. DNA Kaupan myymälöiden lisäksi paketin voi hankkia myös soittamalla DNA:n myyntipalveluun (puh. 0800 550 044), tällöin laitteen ja liittymän toimitus tapahtuu postitse.

Digitaalinen yhdenvertaisuus kuuluu kaikille

DNA kysyi viime keväänä suomalaisilta digitaalisen yhdenvertaisuuden toteutumisesta *) Kyselyn mukaan suurin osa suomalaisista kokee olevansa ainakin jokseenkin yhdenvertaisia digitalisoituvassa Suomessa. Yleisimpiä syitä eriarvoisuuden kokemukselle ovat osaamisen puute sekä iäkkyys, joka aiheuttaa vaikeuksia pysyä kehityksessä mukana.

DNA:n digitaalisia elämäntapoja kartoittaneessa kyselytutkimuksessa **) vastaajat kertoivat hoitavansa erityisesti pankkiasioita mieluummin digitaalisesti kuin fyysisesti paikan päällä tai puhelimitse. Tämä korostui myös 65–74-vuotiaiden vastaajien ikäryhmässä, jossa 73 prosenttia suosi digitaalista asiointia. Pankkiasioiden lisäksi tässä ikäryhmässä digitaalinen asiointi oli mieluisampaa myös esimerkiksi silloin kun varataan aikaa terveydenhuoltoon (63 prosenttia 65–74-vuotiaista vastaajista), hoidetaan veroilmoitus- tai muita veroasioita (56 %) sekä käytetään terveysneuvontaa tai uusitaan reseptejä (54 %). Noin puolet 65–74-vuotiaista vastaajista oli sitä mieltä, että digitaalisista palveluista eniten elämää helpottavia ovat erilaiset viestintäpalvelut, kuten sähköposti, Whatsapp tai Skype (52 %) sekä ajanvarauspalvelut (49 %).

"Toimivat yhteydet, laitteet ja kyky käyttää niitä ovat avain siihen, että ihmiset kokevat osallisuutta digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Kukaan ei saa jäädä digitalisoituvien palvelujen ulkopuolelle, joten haluamme olla mukana auttamassa siinä, että myös ikäihmisillä on osaamista ja laitteita, joiden avulla voi pysyä aktiivisena osana yhteiskuntaa ja sosiaalisia verkostoja. Sopivalla nettiyhteydellä varustettu tabletti on kätevä väline, jolla on helppo hoitaa päivittäisiä asioita ja pitää yhteyttä ystäviin ja läheisiin”, Kamtsan kertoo.

DNA:n Seniorilinja on erikoistunut ikäihmisten asiakaspalveluun, ja se palvelee numerossa 044 144 244 (arkisin 9–16). Seniorilinjalla voi jutella asiakaspalvelijan kanssa rauhassa omaan tahtiin.

Tiedotteessa viitatut DNA:n kyselytutkimukset

*) 25.03.2019: Putoaminen digikelkasta lisää eriarvoistumista
https://bit.ly/2NUfvJE  
DNA toteutti Digitaalinen yhdenvertaisuus Suomessa -tutkimuksen yhteistyössä tutkimustoimisto Nepan kanssa. Kysely tehtiin puhelin- ja online-haastatteluina alkuvuodesta 2019, ja siihen vastasi 1029 iältään yli 15-vuotiasta suomalaista. Tulokset on painotettu Suomen väestöä edustaviksi.

**) 15.05.2019: DNA:n digitutkimus – Hyvinvoinnin mittaaminen ja ruokaostokset netistä nosteessa
https://bit.ly/36nqdyw  
Internet-paneelitutkimuksena toteutettavan Digitaaliset elämäntavat -kyselytutkimuksen toteuttaa vuosittain DNA:n toimeksiannosta Nepa Insight Oy. Vuoden 2019 tiedonkeruu toteutetiin maaliskuun lopussa, vastaajamäärä oli 1005. Tutkimuksen vastaajajoukko edustaa 16-74-vuotiaita suomalaisia iän ja sukupuolen mukaan.

 


DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n matkaviestinverkon asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa liittymää kohden. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2018 liikevaihtomme oli 912 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.

Lammin Säästöpankki on itsenäinen Säästöpankki, joka on perustettu vuonna 1877. Pankki on osa Säästöpankkiryhmää, johon kuuluu 20 Säästöpankin lisäksi Säästöpankkiliitto osk, Sp-henkivakuutusyhtiö, Sp-rahastoyhtiö, Säästöpankkien Keskuspankki Suomi Oy ja kiinteistövälitysketju Sp-Koti. Säästöpankkien päämääränä on edistää säästämistä ja asiakkaidensa taloudellista hyvinvointia. Asiakasläheisyys, asiakkaiden elämänvaiheiden huomioon ottaminen, asiantuntemus ja paikallisuus ovat palvelun perusperiaatteita. Pankin asiakaskunnasta pääosa on yksityisasiakkaita ja pienyrityksiä. Pankin asiakasmäärä on n. 29 000. Pankilla on yhteensä 6 konttoria ja yksi palvelupiste Kanta-Hämeessä ja Keski-Uudellamaalla.


23.1.2020

DNA:lla kesätyökaveriin luotetaan kuin vakituiseen – yli 150 kesätyöpaikkaa nyt avoinna ympäri Suomen

DNA rekrytoi jälleen ensi kesäksi yli 150 kesätyökaveria monipuolisiin työtehtäviin eri puolille Suomea. Meillä kesätyökavereihin luotetaan kuin vakituisiin, ja kesätyöntekijöille tarjotaankin samat työsuhde-edut ja -oikeudet kuin vakituiselle henkilöstölle. Moni palaakin DNA:lle tänä kesänä jo kolmatta tai neljättä kertaa.

DNA:n kesätyöpaikat ovat keränneet etukäteen paljon kiinnostusta. Facebookiin joulukuussa perustetussa, kesätyöntekijöille tarkoitetussa tuki- ja tiedotusryhmässä on jo toista sataa jäsentä, ja ennakkoon kerättyjä yhteydenottopyyntöjä kesätöistä kiinnostuneilta on kertynyt liki 200.

Avoimet kesätyötehtävät sijoittuvat kymmeniin eri kaupunkeihin eri puolille Suomea. Tehtävät sijoittuvat pääasiassa myyntiin, palvelulliseen myymälätyöhön sekä tekniikkaan, kuten siirtoverkkotöihin, asennustöihin ja tekniseen tukeen.

Erityistä DNA:n kesätyöpaikoissa on vahva luotto ja vastuullisuus. Osassa tehtävistä on mahdollista työskennellä mutkattomasti etänä ja liukuvalla työajalla. Kesätyöntekijät saavat myös työjaksonsa ajaksi samat työsuhde-edut ja kattavat työterveyspalvelut kuin vakituinenkin henkilöstö.

– DNA on hyvin epähierarkkinen organisaatio. Meille on tärkeää, että myös kesätyöntekijät kokevat olevansa tasavertaisia vakituisen henkilöstömme kanssa. Siksi korostammekin nyt hakevamme itsellemme nimenomaan kesätyökavereita, rekrytointiasiantuntija Laura Frisk kertoo.

Hän huomauttaa, että monet työntekijät palaavat DNA:lle tänä kesänä jo kolmatta tai neljättä kertaa, ja useat nykyiset DNA:laiset ovat itse asiassa entisiä kesätyöntekijöitä.

– Pyrimme tarjoamaan kesätyökavereillemme mahdollisuuden työllistyä myös kesän jälkeen, vaikkapa osa-aikaisesti opintojen ohella, jos vain tehtävä sen mahdollistaa. Opintojen edetessä tarjoutuu mahdollisuuksia edetä uralla. Olen itsekin tullut alun perin DNA:lle kesätyöntekijäksi yritysasiakaspalveluun vuonna 2015, Frisk paljastaa.

DNA Kauppojen ja myyntitiimin kesärekrytoinnit toteutetaan yhdessä DNA:n pitkäaikaisten henkilöstökumppaneiden Baronan ja Rainmakerin kanssa. DNA on tänä vuonna myös pääyhteistyökumppani Oikotien Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Yhteistyön myötä olemme sitoutuneet vastuullisen kesätyön kuuteen periaatteeseen: hyvään hakijakokemukseen, mielekkääseen työhön, perehdytykseen ja ohjaamiseen, kohtuulliseen palkkaan sekä kirjalliseen työsopimukseen ja todistukseen.

DNA:n kesätyöhaut jatkuvat helmikuun 2020 loppuun asti.

 

 

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n matkaviestinverkon asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa liittymää kohden. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2018 liikevaihtomme oli 912 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.

 

 


21.1.2020

Elisa pääsi tasa-arvoa mittaavaan 2020 Bloomberg Gender-Equality -indeksiin

Elisa on mukana tänään julkaistussa 2020 Bloomberg Gender-Equality Index (GEI) -indeksissä, johon valitaan sukupuolten tasa-arvoa parhaiten edistäviä yhtiöitä. 2020 indeksissä on mukana 325 suuryhtiötä 50 toimialalta ja 42 maasta. Suomesta uusimassa indeksissä on mukana kuusi yhtiötä.

- Yhdenvertaisuus on Elisalle keskeinen arvo ja kansainvälisesti arvostettuun Bloomberg Gender-Equality -indeksiin pääseminen on meille suuri kunnia. Se on myös osoitus siitä, että pitkäjänteinen työmme tasa-arvon edistämiseksi on ollut oikean suuntaista. Esimerkiksi ainutlaatuinen joustavan työn mallimme mahdollistaa työn ja muun elämän sujuvan yhteensovittamisen. Indeksiä varten tehty arviointi antaa meille myös arvokasta tietoa niistä osa-alueista, joissa voimme kehittyä paremmiksi, sanoo Elisan henkilöstöjohtaja Merja Ranta-aho.

GEI-indeksi mittaa tasa-arvoa viidellä osa-alueella: naisjohtajien määrä ja kehittymismahdollisuudet, tasa-arvoinen palkkaus, osallistava yrityskulttuuri, seksuaaliseen häirintään liittyvät toimintamallit sekä naisia kannustava brändi. Tänä vuonna Bloombergin indeksi laajeni ja lähes 6 000 yhtiöllä 84 maasta oli mahdollisuus päästä siihen mukaan.

- Vuoden 2020 GEI-indeksiin mukaan päässeet 325 yhtiötä ovat osoittaneet sitoutumisensa läpinäkyvyyteen, sekä johtajuutta sukupuoleen liittyvän datan raportoinnissa. Yhtiöiden lukujen ja käytäntöjen julkaisu on tärkeä ensimmäinen askel kun halutaan edistää tasa-arvoa globaalisti, sanoo Bloombergin puheenjohtaja Peter T. Grauer.

Indeksiin päässeet yhtiöt ovat toimittaneet GEI-viitekehyksen mukaisesti sukupuoleen liittyvän datan ja kattavan näkymän panostukseensa työpaikan ja toimintaympäristön sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Elisa pääsi mukaan indeksiin ylitettyään Bloombergin kansainvälisen kynnysarvon, jossa  edellytetään korkealuokkaista raportointia ja suoriutumista GEI-viitekehyksen osa-alueilla.

Lisätietoja GEI-indeksistä: Sekä viitekehys että GEI ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. GEI on viitteellinen indeksi eikä sitä käytetä taloudellisena vertailumittarina. Indeksiin otetaan mukaan yhtiöitä, joiden markkina-arvo on yli miljardi dollaria, mutta kaikkia listattuja yhtiöitä kannustetaan toimittamaan tasa-arvodatansa Bloomberg Terminal -järjestelmään. Lisätietoja https://www.bloomberg.com/gei/

Bloombergin tiedote ja mukana olevat yhtiöt

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


21.1.2020

DNA kokeilee uutta henkilöstöetua: tukea ikääntyvistä perheenjäsenistä huolehtimiseen

DNA on alkanut tukea työntekijöitään ikääntyvistä perheenjäsenistä huolehtimisessa. Pilottivaiheeseen edenneen edun tavoitteena on, että DNA:laiset voivat ilahduttaa ikääntyviä omaisiaan kiireettömällä ja luotettavalla seuralla säännöllisesti, vaikka olisivat estyneitä itse tapaamasta heitä niin usein kuin haluavat.

DNA pyrkii uusimmalla henkilöstöedullaan vastaamaan osaltaan ikäihmisistä huolehtimisen kasvavaan haasteeseen ja kehittämään työn perheystävällisyyttä entistä kattavammaksi. Väestön ikääntyessä yhä useampi työssäkäyvä on myös etäomaishoitajan asemassa.

"Mahdollisuus sovittaa yhteen työ ja arki on keskeistä jaksamiselle. Monen työssäkäyvän mieltä painaa huoli ikääntyvästä perheenjäsenestä, varsinkin jos tämä asuu toisella paikkakunnalla", kertoo DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen.

Palvelu tuotetaan yhdessä Gubbe Sydänystäväpalveluiden kanssa, ja se kattaa viikoittaisen kahden tunnin mittaisen, vakioaikaan tehtävän vierailun asiakkaan luona. Asiakkaan luona käy aina sama, juuri hänelle valittu luottohenkilö. Hän voi tarvittaessa olla myös omaishoitajan tukena, mutta Gubben palvelu ei ole luonteeltaan sairaanhoidollinen. Vierailun aikana voidaan asiakkaan toiveen mukaan ulkoilla, käydä kaupassa, katsoa elokuvaa, tehdä ruokaa tai vaikka kahvitella. Tavoitteena on ilahduttaa asiakasta samoin kuin ilahduttaisi luotetun hyvän ystävän vierailu.

"Olen todella iloinen, että löysimme Gubbe Sydänystäväpalvelun. Etsimme pitkään ei-sairaanhoidollisen palvelun tarjoajaa yhteistyökumppaniksemme. Ensimmäiset asiakassopimuksetkin DNA:laisten ja Guben välillä on jo solmittu, ja niistä on saatu sykähdyttävää palautetta", Rissanen sanoo.

"Hienoa päästä auttamaan ja ilahduttamaan myös DNA:n henkilökuntaa. Esimerkiksi toisella paikkakunnalla asuva muistisairas vanhempi voi aiheuttaa työntekijälle vakavaa huolta, ja meidän palvelumme avulla työnantaja pystyy osaltaan helpottamaan tätä huolta", sanoo Gubben toimitusjohtaja Sandra Lounamaa.

”Perheystävällisyys käsitetään työpaikoilla usein edelleen vain pienten lasten vanhempia koskevaksi asiaksi. Ikääntyvistä vanhemmista huolehtimisen elämänvaihe koskettaa kuitenkin yhä useampaa työssäkäyvää. Yritykset kuten DNA toimivat pioneereina kehittäessään perheystävällisiä käytäntöjään sopivaksi erilaisiin elämäntilanteisiin”, sanoo kehittämispäällikkö Lassi Köppä Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelmasta. 

Kuukausimaksullinen palvelu on DNA:n oman ja vuokrahenkilökunnan sekä DNA Kaupan henkilökunnan käytettävissä kaikkialla Suomessa, ja DNA tukee toimintaa maksamalla jokaisesta kuukausilaskusta 70 prosenttia.

DNA:lla kehitetään perheystävällisiä asenteita ja toimintatapoja aktiivisesti, ja DNA onkin ensimmäinen suuryritys, jolle Väestöliitto on myöntänyt Perheystävällinen työpaikka -tunnuksen. Isovanhempainvapaa ja mutkaton työ, eli etätyötäkin joustavampi työnteon tapa, jossa työntekijä voi määritellä työskentelynsä ajan ja paikan täysin itsenäisesti harkintansa mukaan, ovat myös tuloksia pysyväksi käytännöksi muuttuneesta kokeilusta ja tehokkaita keinoja helpottaa työn ja arjen yhteensovittamista.

Gubbe on uudenlainen ei-sairaanhoidollinen vanhuspalvelu, joka pitää ikäihmisen aktiivisena, auttaa arjen askareissa sekä tuo samalla turvaa koko perhepiirille. Lisäksi Gubbe luo merkityksellistä työtä nuorille.

Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelman tavoitteena on edistää työn ja muun elämän yhteensovittamisen käytänteitä työpaikoilla. Ohjelman toteuttajana toimii Väestöliiton Terapia- ja kotipalvelut Oy. Perheystävällinen työpaikka -tunnuksen myöntää Väestöliitto ry. Tunnuksen voi saada työnantaja, joka täyttää perheystävällisyyden kriteerit. Tunnus kertoo työnantajan sitoutumisesta perheystävällisyyden toteuttamiseen ja organisaation sosiaalisesta vastuullisuudesta.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n matkaviestinverkon asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa liittymää kohden. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2018 liikevaihtomme oli 912 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.


20.1.2020

Telian sadat kesätyöpaikat avautuvat tänään – paikkoja auki ympäri Suomen

Telia Finland työllistää tänäkin vuonna lähes 300 nuorta kesätyöpaikkoihin ympäri Suomen. Tänä kesänä uusia tehtäviä on avoinna muun muassa IT:n ja analytiikan parissa.

”Saamme tuhansia kesätyöhakemuksia vuosittain, mikä kertoo siitä, että työpaikkamme kiinnostavat nuoria. Parhaimpia asioita kesätyöntekijöiden mielestä viime kesänä olivat työilmapiiri, työyhteisö ja palkka. Kesän aikana pyrimme kehittämään nuoria tärkeissä työelämäntaidoissa kuten itsensä johtamisessa”, kertoo Telia Finlandin Talent Management Specialist Sami El-Bash.

Kesätyöpaikkoja on avoinna muun muassa Telia Kaupoissa, asiakaspalvelussa, teknologiassa, liiketoiminnoissa, markkinoinnissa ja verkonhallinnassa.

”Helmikuussa olemme kumppanina korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille suunnatussa Future Forerunners -työelämätapahtumassa, jossa keskitytään tulevaisuuden taitoihin. Tapahtumassa on mahdollista tutustua työntekijöihimme jo ennakkoon”, El-Bash vinkkaa.

Kesätyöpaikkojen työtehtävissä näkyy Telian sisäinen muutos.

”Telia on kasvumatkalla perinteisestä operaattorista media- ja ict-taloksi. Bonnier Broadcastingin osto, Liigan lähetysoikeudet, Assemblyn hankinta ja Telia Helsinki Data Centerin rakentaminen ovat vieneet meitä harppauksin kohti uutta. Myös kesätyöntekijät pääsevät mukaan rakentamaan tulevaisuuttamme”, kertoo Telia Finlandin henkilöstöjohtaja Heini Linnainmaa.

Kesätyötehtäviä avautuu Helsinkiin Triplan pian avautuvalle toimistolle, Lahteen, Tampereelle, Turkuun, Jyväskylään, Vaasaan, Ouluun ja Rovaniemelle sekä myös pienempien kaupunkien Telia kauppoihin.

Telian vuoden 2020 kesätyöhaku on käynnissä 20.1.–28.2. Kaikki kesätyöpaikat ovat nähtävissä osoitteessa: www.telia.fi/summer. Telia on totuttuun tapaan pääyhteistyökumppanina Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa, jonka tavoitteena on tarjota nuorille entistä laadukkaampia kesätyökokemuksia vastuullisesti ja kehittää parempia sekä ketterämpiä kesätyökäytäntöjä Suomessa.

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


14.1.2020

Digita ja Kajaanin Vesi -liikelaitos sopimukseen vesihuollon digitalisoinnista

Digita Oy ja Kajaanin Vesi -liikelaitos ovat tehneet sopimuksen vesihuollon digitalisoinnista Digitan LoRaWAN-teknologiaan pohjautuvan IoT-verkon avulla. Sopimuksen myötä Kajaanin Vesi tulee vaihtamaan seuraavan 5 – 6 vuoden aikana kaikki 7500 asiakasvesimittariaan etäluettaviin vesimittareihin.

Kajaanin Vesi on Kajaanin Kaupungin omistama kunnallinen vesihuoltoliikelaitos, joka huolehtii vedenjakelusta ja viemäröintipalvelusta Kajaanin alueella. Päätös uudenlaiseen digitaaliseen vesihuoltoon siirtymisestä on iso askel kaupungille.  

”Olemme iloisia, että pääsemme aloittamaan veden etäluennan rakentamisen. Digitan LoRaWAN-teknologiaan pohjautuva IoT-verkko mahdollistaa tämän tyyppisen toteutuksen ja teknologiaa voi hyödyntää myös jatkossa muihin käyttötarkoituksiin”, kertoo Kajaanin Veden johtaja Juha Nurminen

”Sopimuksemme Kajaanin Veden kanssa on monivuotinen ja olemme iloisia, että olemme mukana digitalisoimassa kaupunkia uudenlaisen ja nykyaikaisen vesihuollon pariin. Tulemme tekemään tiivistä yhteistyötä ja varmistamaan, että asiat sujuvat pilottivaiheenkin jälkeen yhtä hyvin”, kertoo Digitan myyntipäällikkö Mona Miettinen.  

 

Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa. www.digita.fi, www.digitamahdollistaa.fi 

Kajaanin Vesi on Kajaanin kaupungin omistaja kunnallinen vesihuoltoliikelaitos, joka huolehtii toiminta-alueellaan vedenjakelu- ja viemäröintipalveluista. Kunnallinen vesilaitos on toiminut Kajaanissa vuodesta 1921. 


10.1.2020

DNA selvitti, ketkä käyttävät puhelimillaan eniten mobiilidataa – katso missä ovat ahkerimmat käyttäjät

Pienemmät kaupungit kirivät monien suurten keskusten ohi mobiilidatan käytössä DNA:n verkoissa vuonna 2019. Ikäryhmistä selkeästi eniten mobiilidataa puhelimillaan käyttivät 18–29-vuotiaat, lähes tuplasti seuraavaan ikäryhmään verrattuna, ja kaikkein kovimmat mobiilidatan käyttäjät löytyvät Rovaniemeltä. Vuoden suurin yksittäinen mobiilidatan kasvupiikki selittyy e-urheilun loppuottelun innokkaalla seuraamisella.

DNA:n matkaviestinverkkojen kovimmat mobiilidatan käyttäjät ovat nyt tiedossa, ja heitä ei ehkä yllättäen löydykään kaikista suurimmista kaupungeista. Kuluttajista selvästi eniten mobiilidataa liittymää kohden matkapuhelimillaan käyttivät vuonna 2019 rovaniemeläiset. Kakkossijalle puhelimillaan surffasivat vantaalaiset ja kolmanneksi nurmijärveläiset. Tiedot selviävät DNA:n matkaviestinverkon käyttäjädatasta vuodelta 2019.

”Useita suurimpia kaupunkeja puuttuu listan kärkipaikoilta. Rovaniemen kärkisijaa saattaa selittää ikäjakauma, sillä Rovaniemen asiakaskunta on painottunut hieman keskimääräistä nuorempaan päähän. Syksyllä julkistetun Tefficientin raportin* mukaan DNA:n asiakkaat ovat globaalisti maailman kovimpia mobiilidatan käyttäjiä. Nyt rovaniemeläiset asiakkaamme ottivat matkaviestinverkoissamme kärkisijan mobiilidatan älypuhelinkäytössä”, toteaa DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari.

Rovaniemellä kuluttajat käyttivät matkapuhelimillaan mobiilidataa vuonna 2019 puhelinliittymää kohden päivittäin keskimäärin 746 megatavua. Rovaniemen jälkeen listalla ovat Vantaa (607 MB), Nurmijärvi (586 MB) ja Kemi (579 MB). Useissa muissakin kaupungeissa mobiilidatan keskimääräinen päivittäiskäyttö nousi yli 500 megatavun.

DNA:n ahkerimmat mobiilidatan käyttäjät Top 10 vuonna 2019

Top 10 -listan tiedot pohjautuvat DNA:n verkkodataan, jossa ovat mukana kuluttajien puhelinliittymät. Tarkastelujakso on koko vuosi 2019, ja luvut tarkoittavat päivittäistä keskimääräistä mobiilidatan käyttöä matkapuhelimella megatavuina liittymää kohden.

Rovaniemi:  746
Vantaa:  607
Nurmijärvi:  586
Kemi:  579
Porvoo:  579
Joensuu:  575
Jyväskylä:  566
Helsinki:  558
Hyvinkää:  557
Mäntsälä:  556


Kun tarkastellaan kuluttajien älypuhelimillaan käyttämän datan määrää, sukupuoli- ja ikäjakauman suhteen käy ilmi, että miehet käyttivät vuonna 2019 mobiilidataa keskimäärin 520 megatavua päivässä, eli jonkin verran enemmän kuin naiset (433 MB).

Ikäryhmistä mobiilidataa käytti eniten nuorin ryhmä, 18–29-vuotiaat, seuraavaksi eniten 30–39-vuotiaat.

”Se ei luonnollisesti ole yllätys, että nuoret käyttivät älypuhelimillaan mobiilidataa eniten. Erot käyttömäärissä sen sijaan ovat todella suuria: nuorin ikäluokka käytti mobiilidataa lähes kaksinkertaisen määrän seuraavaan ikäluokkaan verrattuna. Tämä selittyy pitkälti sillä, että nuorten käytössä korostuu videosisältöjen kulutus”, Laari toteaa.

Mobiilidatan käyttö lisääntyy päivän mittaan iltaa kohti, ja suurimmat käyttömäärät osuvat iltakahdeksan ja iltakymmenen välille. Suurin datavolyymi verkossa syntyy videopalveluiden, kuten YouTuben ja Netflixin käytöstä.

”Kännykän käytöstä on tullut suomalaisten iltarutiini. Koulupäivän, töiden, harrastusten ja muiden menojen jälkeen on aikaa istua sohvalle vetämään henkeä mobiilisisältöjen kanssa”, sanoo Laari.

Kännykkään tartutaan toki myös juhlan hetkillä: esimerkiksi vuoden vaihtuessa näkyi iso piikki ulos lähtevässä liikenteessä, kun suomalaiset toivottivat toisilleen hyvää uutta vuotta kuvin ja videoin eri sovellusten välityksellä.

Datankäyttö jatkaa kasvuaan

DNA:n matkaviestinverkossa siirretyn datan koko määrä – älypuhelimien lisäksi luvussa mukana ovat myös muut päätelaitteet – kasvoi vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä noin 25 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Noin 95 prosenttia datasta siirtyi 4G-verkossa. Liittymää kohden dataa siirrettiin keskimäärin 28,5 gigatavua kuukaudessa.

Suurimpiin yksittäisiin mobiilidatan käytön kasvupiikkeihin koko vuoden aikana nousi 3. maaliskuuta pelkästään verkossa välitetty Counter-Strike: Global Offensive -pelin major-turnauksen loppuottelu.

5G:n odotetaan kasvattavan mobiilidatan käyttöä entisestään. DNA aloitti joulukuussa pientaloille suunnatun 5G-laajakaistayhteyden tarjoamisen Suomen suurimmissa kaupungeissa.


***

*) Lehdistötiedote 6.9.2019: DNA:n asiakkaat maailman kärjessä liittymäkohtaisessa mobiilidatan käytössä (kaikki mobiilidata)
https://corporate.dna.fi/lehdistotiedotteet?type=stt2&id=69864615&scroll...

 

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n matkaviestinverkon asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa liittymää kohden. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2018 liikevaihtomme oli 912 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.


9.1.2020

DNA:n mobiilidatan nopeus metrossa huippuluokkaa

Omnitele Oy:n tuoreen tutkimuksen mukaan DNA:n mobiililaajakaista on edelleen Helsingin ja Espoon metroreitillä nopein.

Mittausten suurin keskimääräinen saapuvan liikenteen tiedonsiirtonopeus 115,3 Mbit/s saavutettiin DNA:n liittymällä. Elisan liittymällä vastaava tulos oli 72,3 Mbit/s ja Telian liittymällä 68,2 Mbit/s.

Myös edellisissä vastaavissa eli syyskuussa 2018 tehdyissä mittauksissa suurin keskimääräinen saapuvan liikenteen nopeus (85,2 Mbit/s) mitattiin DNA:n liittymällä.

”DNA:n asiakkaat ovat maailman kovimpia mobiilidatan käyttäjiä*, ja suosituimmat mobiilisisällöt vaativat suuria nopeuksia. Mittaamme nopeuksia ja laajennamme verkkoa jatkuvasti, jotta asiakkaat voivat olla tyytyväisiä vielä datan käytön kasvaessakin”, kertoo DNA:n handset-liiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan.

DNA:lla on parhaillaan käynnissä 5G-verkon laajentaminen ja 4G-verkon kapasiteettilaajennuksia esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa ja itäisissä osissa, sekä metroreitillä että muilla suuren mobiilidatankäytön alueilla.

"Olen metrossa matkustaessani havainnut, että myös muista matkustajista suurin osa katsoo puhelinta lähes koko ajan. Mitä nopeampi datayhteys, sitä sujuvampaa on videoiden katselu esimerkiksi YouTubesta, pelien pelaaminen tai musiikin striimaus. Mobiilidatan käyttö pysyy sujuvana, vaikka netissä olisi yhtä aikaa paljonkin matkustajia, sillä DNA:n 4G-tukiasemien kapasiteettia laajennetaan aktiivisesti", Kamtsan toteaa.

Suurin osa mobiilista tiedonsiirrosta on saapuvaa liikennettä eli internetistä omaan laitteeseen katseltavaksi tai kuunneltavaksi ladattavaa sisältöä.

Tutkimuksesta

Mittauksissa käytettiin kunkin operaattorin nopeimpia saatavilla olevia kuluttajille suunnattuja matkapuhelinliittymätuotteita.

Tutkimuksen tulokset ja operaattoreiden tulosjärjestys vaihtelivat jonkin verran metroreitin varrella. Tulokset antavat kuitenkin varsin hyvän yleiskuvan keskimääräisistä tiedonsiirtonopeuksista ja operaattoreiden keskinäisistä eroista reitin varrella mittausajankohtana.

Mittaukset tehtiin joulukuussa 2019 mittaamalla metron sisällä metron reitti edestakaisin useamman kerran päivässä kuuden päivän ajan, sisältäen sekä ruuhka- että hiljaisemmat ajat.

Oy Omnitele Ab on itsenäinen matkaviestinverkkojen toimintaan ja niiden kehitykseen erikoistunut konsulttiyhtiö. Omnitelen omistaa joukko suomalaisia pääomasijoittajia ja operaattoreita.

Tutkimusraportti: www.dna.fi/verkko

*) Tefficient: https://corporate.dna.fi/lehdistotiedotteet?type=stt2&id=69864615

 

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n matkaviestinverkon asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa liittymää kohden. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2018 liikevaihtomme oli 912 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.


8.1.2020

Finnet-liiton puheenjohtajaksi Reijo Svento

Finnet-liiton puheenjohtajana 1.1.2020 on aloittanut telealan konkari Reijo Svento. Sventolla on laaja kokemus ICT-alalta. Hän on työskennellyt eduskunnassa sekä liikenne- ja viestintäministeriössä. Toimialalla hän on hoitanut niin Finnet-liiton kuin Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry:n toimitusjohtajan tehtäviä. Nykyisin eläkkeellä ollessaan hän konsultoi useita tahoja oman yrityksensä kautta.

”Otan suurella mielenkiinnolla ja kunnioituksella vastaan Finnet-liiton hallituksen puheenjohtajuuden. Toimialallahan tunnetusti vain muutos on pysyvää ja alan merkitys eri digitaalisten toimintojen ja palveluiden alustana kasvaa edelleen. Tulemme jatkossakin tarvitsemaan sekä kiinteitä kuituliittymiä että mobiililiittymiä, ja niiden keinotekoinen vastakkainasettelu pitäisikin lopettaa. Itse asiassa näiden keskinäinen yhteen riippuvuus tulee tärkeämmäksi 5G-palveluiden yleistyessä, koska jokainen tiuhaan rakennettava tukiasema on kytkettävä kuituliittymällä runkoverkkoon. Vain näin pystytään välittämään valtaisaksi kasvanut dataliikenne. Sekä alueellisten verkkojen että runkoverkkojen kuituyhteyksien rakentamisessa onkin useilla alueille vielä paljon tehtävää”, Svento painottaa.

”Tulevaisuudessa alalla on entistä enemmän ja erilaisia toimijoita: suuria kansainvälisiä yrityksiä, isoja kansallisia toimijoita kuin myös pienempiä, paikallisia yrityksiä. Kaikille tulee taata tasapuoliset kilpailuedellytykset mm. regulaation kautta ja mahdollistaa erilaiset yhteistyömuodot”, Svento jatkaa.

Finnet-liiton muut hallituksen jäsenet ovat Juha Ahoniemi (Pohjois-Hämeen Puhelin Oy), Maria Höglund (Jakobstadsnejdens Telefon Ab), Jani Moilanen (Kaisanet Oy), Jouni Parkkonen (Laitilan Puhelin Osk) ja Veli-Matti Viitanen (Lounea Oyj).

 

Finnet-liitto ry on alueellisten tietoliikenneyhtiöiden edunvalvonta- ja yhteistyöelin. Liittoon kuuluu 21 jäsenyhtiötä tytär- ja osakkuusyhtiöineen, joiden liikevaihto oli vuonna 2018 yhteensä noin 250 miljoonaa euroa. Yhtiöt työllistävät yhteensä 1 500 henkilöä.

 


7.1.2020

Telian 5G-verkko laajeni Oulussa

Telia rakentaa vauhdikkaasti 5G-verkkoa Suomen seitsemään suurimpaan kaupunkiin. Oulun teollinen pilottiverkko laajeni loppuvuoden aikana yleiseen käyttöön eri puolilla kaupunkia. 

Telia kertoi lokakuussa kiihdyttävänsä 5G-verkon rakentamisohjelmaa samalla kun yhtiö käynnisti 5G-laitteiden ja -liittymien myynnin. Oulu oli yksi Suomen ensimmäisiä 5G-kaupunkeja, kun Telia avasi testitaajuuksilla toimivan verkon Oritkari-Nuottasaaren alueelle jo yli vuosi sitten. Nyt verkon rakentaminen on edennyt hyvää vauhtia, ja Telian 5G-verkko palvelee Oulusssa keskustan lisäksi mm. Linnanmaan ja Peltolan alueella.

”Haluamme tarjota 5G:stä kiinnostuneille asiakkaille nopeasti mahdollisuuden käyttää tulevaisuuden verkkoa nyt, kun 5G lähtee toden teolla liikkeelle”, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

5G tarjoaa huippunopean ja viiveettömän langattoman nettiyhteyden. Uusi verkko tarjoaa myös alustan viihteen, virtuaalitodellisuuden, esineiden internetin ja uudenlaisten teollisten ratkaisujen kehitykselle. Telian 5G-verkossa tehtiin loppuvuodesta 2 Gbit/s:n Euroopan nopeusennätys testitaajuuksilla.

Seitsemästä suurimmasta kaupungista laajaan 5G-peittoon vuonna 2020

Vuoden 2019 lopussa Telian 5G-verkko oli käytössä jo seitsemässä Suomen suurimmassa kaupungissa. Verkon rakentaminen jatkuu vuoden 2020 alussa näillä alueilla, ja sen jälkeen rakentamisohjelma laajenee nopeasti uusiin kaupunkeihin. 

5G-verkon käyttö edellyttää 5G-laitetta ja siihen sopivaa liittymää. Telia toi lokakuussa 2019 myyntiin ensimmäiset 5G-puhelimet ja -reitittimet. ”Tuomme viimeisimmät 5G-laitteet myyntiin sitä mukaa kun markkinat kehittyvät. Kannattaa muistaa, että uudet 5G-laitteet ovat valmistajiensa kärkilaitteita, jotka takaavat parhaan käyttökokemuksen myös huippunopeassa 4G-verkossamme”, Janne Koistinen sanoo. 

Telia tarjoaa 5G-puhelimiin 1 000 ja 450 Mbit/s maksiminopeuksiin yltäviä liittymiä ja mobiililaajakaistakäyttäjille 1 000 Mbit/s 5G-liittymää. Lisätietoja 5G-laitteista ja liittymistä: www.telia.fi/5G.

 Pilottiasiakkaiden kautta täysmittaiseen kaupalliseen 5G-palveluun

Telia ja Nokia ovat kehittäneet pitkäjänteisesti 5G:tä pilottien, esimerkkien ja ensimmäisten yritystoteutusten kautta. Kaupallisen 5G-verkon Telia avasi vuoden 2019 alussa. Verkon palvelut tulivat ensimmäisenä valikoitujen yritysasiakkaiden käyttöön. Pilottihankkeita tehtiin Oulun lisäksi mm. Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja ABB:n Pitäjänmäen taajuusmuuttajatehtaalla. 

Telian verkon kuuluvuuskartta: https://www.telia.fi/asiakastuki/verkko/verkko/verkkokartta
(Uudet 5G-verkon tukiasemat päivittyvät karttaan muutaman päivän viiveellä)

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


2.1.2020

DNA:n myydyimmät puhelimet joulukuussa ja koko vuonna 2019 sekä joulun verkkodataa

Samsung jatkaa suosikkina sekä joulukuun että koko vuoden 2019 myyntilistoilla, ja Apple seuraa hyvänä kakkosena. Joulupaketeista avattujen laitteiden käyttöönotto näkyy joulun verkkodatassa: esimerkiksi jouluaaton huipputunteina DNA:n verkossa otettiin käyttöön uusia puhelimia jopa kuusinkertainen määrä tyypilliseen päivään verrattuna.

DNA:n joulukuun Top 15 -listan ykkössijalla jatkaa Samsung Galaxy A50, joka on samalla myös koko vuoden 2019 myydyin puhelin DNA:lla. Joulukuun toiselle sijalle nousi Samsungin S10-sarjan edullisempi lippulaivamalli Samsung Galaxy S10e, joka on tämän joulun kiistattomia hittituotteita. Kolmoseksi nousi Applen syksyn uutuuksien normalisoituneen saatavuuden myötä Apple iPhone 11.

”Joululahjapaketteihin on tänä vuonna hankittu aiempaa arvokkaampia puhelimia. Puhelimien käyttö monipuolistuu entisestään ja myös vaatimukset laitteille kasvavat”, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

”Myös laitteen suojaamiseen kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Jos lahjapaketista ei löytynyt suojakuorta ja näytönsuojalasia, on sellaiset syytä hankkia uuteen puhelimeen ensi tilassa. Suojaamalla laitteen asianmukaisesti käyttäjä huolehtii myös puhelimensa jälleenmyyntiarvon säilymisestä. Vanhan puhelimen vaihtoon tuominen on yleistynyt selvästi vuoden 2019 aikana”, Aavikko kertoo.

Joulukuun Top 15 -listalla on kaikkiaan kuusi Samsungin puhelinmallia, ja Samsung on myös koko vuoden ykkönen saatuaan viidentoista myydyimmän puhelimen listalle kaikkiaan kahdeksan mallia. Applella on kummallakin Top 15 -listalla toiseksi eniten puhelinmalleja – joulukuussa viisi ja koko vuoden listalla neljä. Kolmanneksi ylsi Huawei, joka sai joulukuun listalle kolme puhelinmallia ja koko vuoden myydyimpien joukkoon kaksi puhelinta. Honor on joulukuun listalla yhdellä mallilla, mutta merkki ei yltänyt koko vuoden Top 15 -joukkoon. OnePlus sai koko vuoden listalle suosikkimalli OnePlus 6T:n.

”Koko vuoden myydyimpien laitteiden joukossa ei ole varsinaisia yllätyksiä. Listaa hallitsevien Samsungin ja Applen lisäksi mukaan mahtuvat myös viime vuoden suosikkimalli OnePlus 6T sekä Huawei Nova 3. Samsungin menestyksestä tekee erityisen hienon se, että kärjessä kuukaudesta toiseen pysytelleet A50 ja A40 tulivat myyntiin vasta alkukesästä. Moni vuoden 2019 suosituimmista malleista on epäilemättä myös alkuvuoden 2020 halutuimpien älypuhelinten joukossa”, Aavikko ennustaa.

Yksittäisistä puhelinmalleista eniten Top 15 -sijoituksia vuonna 2019 ottivat Apple iPhone 8 ja Apple iPhone 7 – molemmat olivat mukana listalla 11 kertaa. Kaikkiaan kahdeksan listapaikkaa vuoden aikana ottivat Samsung Galaxy A50, Samsung Galaxy A40 ja Apple iPhone XR. Seitsemän kertaa listalle nousivat Huawei Nova 3 sekä Samsung Galaxy -mallit A70, A20e ja A10.

Verkkodata kertoo: Lahjapaketista avatut puhelimet käyttöön heti aattona

Joulun aika poikkeaa matkaviestinverkon datankäytössä tavallisista päivistä, kun uudet puhelimet otetaan käyttöön ja lahjaksi saatuihin laitteisiin ryhdytään lataamaan päivityksiä, ohjelmia ja sovelluksia. Jouluaatto on noin kello 13:een saakka matkaviestinverkon datankäytön kannalta tavallista päivää hiljaisempi, mutta iltapäivällä mobiilidatan käyttö kääntyy jyrkkään nousuun.

”Verkkodatasta voimme päätellä, että lahjapaketteja ryhdytään avaamaan iltapäivällä neljän paikkeilla. Eittämättä puhelin on suosittu ja toivottu lahja, sillä uusia puhelimia otettiin tänä jouluaattona parin-kolmen tunnin aikana heti kello 16:n jälkeen käyttöön noin kuusinkertainen määrä tavallisen päivän vastaavaan aikaan verrattuna”, Aavikko kertoo.

Puhelimien lisäksi joulupaketeista on löytynyt myös mm. pelikonsoleita ja tietokoneita.

”Näihin ladataan pelit ja päivitykset netin kautta, mikä näkyy erityisesti joulupäivän aamusta alkaen. DNA:n matkaviestinverkossa siirretyn datan määrä on normaalia arkipäivää korkeammalla tasolla taas heti joulupäivän aamusta, ja sama jatkuu vain yltyen koko päivän”, Aavikko kertoo.

Videosisältöjen katselu tuotti jouluna suurimman osan matkaviestinverkon dataliikenteestä. Videoiden katselun tuottama dataliikenne tuplaantui edelliseen jouluun verrattuna.

”Video- ja tv-sisältöjä tarjotaan yhä enemmän ja entistäkin korkeampilaatuisena. Käyttäjillä on entistä enemmän hyvälaatuisia, tarkkanäyttöisiä laitteita, joilla voi katsoa myös esimerkiksi 4K-kuvaa. Nopeat ja laadukkaat datayhteydet mahdollistavat näin huiman kasvun dataliikenteessä”, Aavikko toteaa.

Mitä vuosi 2020 tuo mukanaan?

Sen lisäksi, että etenkin 5G-ominaisuus tulee puhelimiin laajalti vuoden 2020 aikana, uusi vuosi merkitsee myös muita teknologisia uudistuksia.

”Todennäköisesti suurin osa vuoden 2020 uutuuspuhelimista varustetaan 5G-ominaisuudella, ja odotammekin tarjolle hyvin kiinnostavia tuotteita”, Aavikko kertoo.

DNA tuo 5G-puhelimia myyntiin sitä mukaa kun uusia julkistuksia tulee valmistajilta.

”Taittuvanäyttöisiä puhelimia tulee paljon lisää. Myös kameran valmistajat panostavat laitteiden kehitykseen edelleen paljon, onhan kamera kuitenkin yksi puhelimen käytetyimmistä ominaisuuksista ja kuluttajien mielestä usein myös tärkein. Onkin mielenkiintoista nähdä, saadaanko jo esimerkiksi 3D-kamerat osaksi puhelimia ja mitä muita innovaatioita kameran ympärille saadaan”, Aavikko arvioi tulevaa vuotta.

DNA laajentaa 5G-verkkoaan ripeästi uusille alueille. Joulukuussa DNA toi myyntiin 5G-teknologiaan pohjautuvan Kiinteä 5G -palvelun, joka mahdollistaa nopean ja tasalaatuisen laajakaistayhteyden kotitalouksille ja yrityksille. Kotien käyttöön suunnattu palvelu on ensimmäisenä tarjolla suurimpien kaupunkien omakoti- ja pientaloalueilla, ja saatavuus laajenee uusille alueille nopeasti.


DNA:n myydyimmät puhelimet joulukuussa 2019

1. (1.) Samsung Galaxy A50
2. (3.) Samsung Galaxy S10e
3. (4.) Apple iPhone 11
4. (11.) Huawei P Smart 2019
5. (6.) Samsung Galaxy A40
6. (5.) Apple iPhone 8
7. (2.) Samsung Galaxy A20e
8. (-) Huawei Y5 2019
9. (7.) Samsung Galaxy A70
10. (14.) Apple iPhone 7
11. (9.) Samsung Galaxy A10
12. (-) Honor 20 Lite
13. (-) Apple iPhone 11 Pro
14. (15.) Huawei P30 Lite
15. (13.) Apple iPhone XR

(Edellisen kuukauden sijoitus sulkeissa.)

Koko vuoden 2019 myydyimmät puhelimet DNA:lla

1. (-) Samsung Galaxy A50
2. (-) Samsung Galaxy A40
3. (1.) Apple iPhone 7
4. (5.) Apple iPhone 8
5. (-) Samsung Galaxy A10
6. (-) Apple iPhone XR
7. () Huawei Nova 3
8. (-) Samsung Galaxy A70
9. (-) OnePlus 6T
10. (-) Samsung Galaxy A20e
11. (-) Huawei P Smart 2019
12. (-) Samsung Galaxy S10e
13. (-) Samsung Galaxy J6
14. (-) Apple iPhone XS
15. (-) Samsung Galaxy A7

(Vuoden 2018 sijoitus sulkeissa.)

DNA julkaisee myydyimmät puhelimet -seurannan kuukausittain, aina kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä. Tiedot perustuvat DNA:n eri myyntikanavissa kerättäviin myyntilukuihin. Aiempien kuukausien myyntitilastot löytyvät osoitteesta https://corporate.dna.fi/media/myyntitilastot

Koko vuoden myydyimpien puhelimien listan kohdalla on hyvä huomioida, että mallit ovat olleet myynnissä keskenään eripituisia aikoja. Listaa ei ole painotettu myynnissäoloajan mukaan.

 


DNA Kauppa on Suomen laajin matkapuhelimia ja muita mobiilipäätelaitteita sekä matkaviestinliittymiä myyvä ketju, johon kuuluu yli 60 myymälää. DNA Kaupan valikoimissa ovat myös tv- ja laajakaistapalvelut sekä niihin liittyvät päätelaitteet. Ketju on osa DNA-konsernia, jonka liikevaihto vuonna 2018 oli 912 miljoonaa euroa ja liiketulos 139 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.

 

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n matkaviestinverkon asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa liittymää kohden. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2018 liikevaihtomme oli 912 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.


2.1.2020

Elisan myydyimmät puhelimet joulukuussa ja vuonna 2019

Elisan joulukuun ja koko vuoden myydyin puhelin oli kuluttajille Samsung Galaxy A50 (2018 vuoden myydyin: OnePlus 6). Joulukuun myydyin puhelin yrityksille oli Apple iPhone 11, ja koko vuoden 2019 myydyin puhelin oli Apple iPhone 8 (2018 vuoden myydyin: Apple iPhone 8).

Joulukuun kuluttajien myydyimpien puhelinten listalla näkyy alennusmyyntien vaikutus.

‒ Kuukauden myynti käynnistyi Cyber Monday -tarjouskampanjan siivittämänä ja loppukuusta myyntiin vaikutti joulun alennusmyynti, jonka aloitimme tänä vuonna jo päivää ennen joulua. Joulun tarjoukset nostivat Samsung Galaxy A50:n joulukuun myydyimpien ensimmäiselle sijalle, kommentoi Elisan henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Ville Valkama.

Samsung nousi koko vuoden myydyimmäksi puhelinmerkiksi niin kuluttajien kuin yritysten osalta. Se oli myös jo toistamiseen yritysten vuoden myydyin puhelinmerkki. Samsung Galaxy A50 ollessa kuluttajien koko vuoden myydyin puhelinmalli, Apple iPhone 8 nousi yritysten koko vuoden myydyimmäksi malliksi tasaisen kysynnän ansiosta. Loppuvuodesta yritysten myydyin Apple-malli oli iPhone 11.

‒ Ero edellisvuoteen on huomattava, sillä viime vuoden kuluttajien suosituimpien puhelinten kärjessä ei ollut yhtäkään Samsungia. Myydyimpien lista on ollut tänä vuonna erityisen turbulenssin alla, sillä listan mallit ovat vaihdelleet voimakkaasti eri kuukausina, jatkaa Valkama.

‒ Samsungin A-sarja on loistava esimerkki hyvän hinta-laatusuhteen puhelimista. Aiemmin edistyksellisiä puhelinominaisuuksia on ollut saatavilla vain arvokkaamman hintaluokan puhelimissa, mutta nyt niitä on myös edullisemmissa malleissa, kertoo Elisan yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.

Vuonna 2019 5G:n hyödyt konkretisoituivat monille suomalaisille kuluttajille, yrityksille ja yhteisöille. Elisan 5G-verkko laajeni 13 paikkakunnalle, myyntiin tuli viisi 5G-puhelinta sekä 5G-reitittimet. Lisäksi useat tuhannet suomalaiset siirtyivät 5G-liittymien käyttäjiksi.

Tänä vuonna Elisan tavoitteena on tuoda asiakkaidensa saataville muun muassa uusia 5G-puhelinmalleja, sekä edelleen laajentaa verkon peittoa.

‒ Odotamme 5G-puhelinten yleistyvän tänä vuonna kun uusia malleja tulee saataville. Uskomme saavamme asiakkaidemme tarjolle myös lisää uusia taittuvanäyttöisiä puhelimia ‒ myös 5G-kyvykkäinä, jatkaa Valkama.

Nähtävissä viisi pidemmän aikavälin markkinatrendiä

Elisan puhelinten myynnissä voidaan havaita ainakin viisi selkeää pidemmän aikavälin trendiä.

‒ Kokonaisuutena puhelinmarkkinassa ei tapahtunut vuoden aikana suurta kasvua. Myytyjen puhelinten keskihinta on edelleen hienoisessa kasvussa, mutta samalla puhelinten käyttöiät ovat hieman pidentyneet. Kauppa myös keskittyy erityisesti loppuvuoteen, ja kaupat tehdään entistä useammin verkossa. Lisäksi erilaisten lisätarvikkeiden, kuten kuulokkeiden, suojakuorien ja näyttösuojien, kysyntä jatkaa edelleen kasvuaan, Svensson luettelee.

Elisan myydyimmät puhelimet joulukuu 2019

Henkilöasiakkaat

1. Samsung Galaxy A50
2. Samsung Galaxy A10
3. Apple iPhone 8
4. Huawei Y5 2019
5. Honor 7S
6. Samsung Galaxy A40
7. Huawei P Smart 2019
8. Samsung Galaxy A20e
9. Apple iPhone 11
10. Honor 20 Lite
11. Apple iPhone 7
12. Samsung Galaxy A70
13. Honor View 20
14. Apple iPhone XS
15. Apple iPhone 11 Pro Max

Yritysasiakkaat

1. Apple iPhone 11
2. Samsung Galaxy A40
3. Apple iPhone 11 Pro
4. Apple iPhone 8
5. Samsung Galaxy A50
6. Nokia 2.2
7. Samsung Galaxy Xcover 4s
8. Samsung Galaxy A20e
9. Samsung Galaxy S10e
10. Apple iPhone Xr
11. Apple iPhone 11 Pro Max
12. Samsung Galaxy A70
13. Apple iPhone Xs
14. Nokia 4.2
15. Nokia 7.2

Elisan myydyimmät puhelimet koko vuosi 2019

Henkilöasiakkaat

1. Samsung Galaxy A50
2. Samsung Galaxy A10
3. Honor 7S
4. Apple iPhone 8
5. Samsung Galaxy A40
6. Apple iPhone 7
7. OnePlus 7 Pro
8. Huawei P Smart 2019
9. Samsung Galaxy A20e
10. Apple iPhone 6s
11. Nokia 130
12. OnePlus 7
13. Apple iPhone XR
14. Honor 10 Lite
15. Samsung Galaxy J6

Yritysasiakkaat

1. Apple iPhone 8
2. Samsung Galaxy A40
3. Apple iPhone 7
4. Samsung Galaxy A20e
5. Apple iPhone Xr
6. Samsung Galaxy A8
7. Nokia 3.1
8. Samsung Galaxy A50
9. Apple iPhone Xs
10. Samsung Galaxy J6
11. Samsung Galaxy S10e
12. Apple iPhone 11
13. Samsung Galaxy S10
14. Samsung Galaxy A70
15. Samsung Galaxy A6

Elisan myydyimmät 5G-puhelimet joulukuu 2019 (Henkilö- ja yritysasiakkaat)

1. OnePlus 7 Pro 5G
2. Samsung Galaxy S10 5G
3. Huawei Mate 20 X 5G
4. ZTE Axon 10 Pro 5G

Elisan myydyimmät 5G-puhelimet koko vuosi 2019

Henkilöasiakkaat

1. OnePlus 7 Pro 5G
2. Huawei Mate 20 X 5G
3. Samsung Galaxy S10 5G
4. ZTE Axon 10 Pro 5G

Yritysasiakkaat

1. OnePlus 7 Pro 5G
2. Samsung Galaxy S10 5G
3. Huawei Mate 20 X 5G
4. ZTE Axon 10 Pro 5G

 

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


2.1.2020

2019 oli älykellojen vuosi – Puhelinten myynti kasvoi lähes 50 prosenttia joulukuussa

Älykellojen myynti Suomessa tuplaantui viime vuonna lähes neljännesmiljoonaan kelloon, joiden myynti kasvoi jatkuvasti ja huipentui ennätykselliseen joulumyyntiin. Telian älypuhelinmyynti kohosi joulukuussa lähes 50 prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

 ”Päättynyt vuosi oli älykellojen läpimurtovuosi. Erityisesti omalla liittymällä varustetut eSIM-kellot kasvattivat suosiotaan vuoden edetessä. Älykello nousi lahjasuosikiksi joulukaupassa”, Telian laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Vuorinen kertoo.

 Älypuhelinmarkkina on ollut koko alkuvuoden ajan pienessä laskussa. Ainakin Telian kaupoissa tapahtui kuitenkin iso käänne vuoden lopulla, ja joulukuun myynti kasvoi jopa lähes 50 prosenttia edellisvuoden joulukuuhun verrattuna.

 ”Black Fridayn ja joulun myynti onnistui erinomaisesti ennen kaikkea hyvien, edullisten tarjouspuhelinten ansiosta”, Vuorinen iloitsee.

Pelaaminen, eSIM ja 5G leimasivat loppuvuotta

 ”Laitekaupassa näkyi koko vuoden ajan pelaamisen suosion huikea kasvu. Myös eSIMillä varustetut kännykät lisäsivät tasaisesti suosiotaan”, Vuorinen listaa.

 Vuorisen mukaan vuoden loppua leimasivat myös uudet 5G-puhelimet, vaikka ne eivät vielä yllä myyntitilastojen kärkipaikoille. Hän ennakoi, että 5G-mallit alkavat tänä vuonna näkyä myös myyntilistoilla, kun valmistajat tuovat markkinoille lippulaivamallejaan, joista yhä useammat ovat 5G-puhelimia. Samalla 5G-verkon rakentaminen etenee erityisesti suurissa kaupungeissa.

 Vuoden muista trendeistä Vuorinen nostaa esiin langattomien kuulokkeiden ja erityisesti uusien, täysin johdottomien ”true wireless” kuulokkeiden suosion kasvun sekä televisioiden kasvaneet kuvaruudut. Vuoden aikana 65- ja 70-tuumaisten televisioiden osuus tv-myynnistä kasvoi huomattavasti.

 Laitevalmistajista Apple ja Samsung hallitsivat myyntitilastojen kärkisijoja koko vuoden ajan.

 ”Puhelinkauppa kävi jouluna ennätystahtiin. Tutut suosikkimallit löytyvät jälleen listalta”, Vuorinen kertoo.

 

Myydyimmät puhelimet 12/2019 (suluissa marraskuun sijoitus)

1 (6) Samsung Galaxy A10
2 (4) Samsung Galaxy A50
3 (3) Apple iPhone 11
4 (-) Samsung Galaxy A40
5 (1) Apple iPhone 8
6 (2) Samsung Galaxy A20e
7 (7) Huawei P Smart 2019
8 (10) Apple iPhone 7
9 (-) Samsung Galaxy A70
10 (6) Apple iPhone 11 Pro

Myydyimmätt älykellot 12/2019 (suluissa marraskuun sijoitus)

1 (1) Samsung Galaxy Watch 4G
2 (2) Apple Watch Series 5 GPS + Cellular
3 (3) Huawei Watch GT 2
4 (6) Samsung Galaxy Active2 4G
5 (5) Suunto 3 Fitness
6 (4) Samsung Galaxy Watch Active
7 (-) Garmin Fenix 5 Plus
8 (10) Garmin Vivomove HR
9 (-) Garmin Vivoactive 3
10 (7) Apple Watch Series 5 GPS

Vuoden 2019 myydyimmät puhelimet:

1            Samsung Galaxy A10
2            Apple iPhone 8
3            Samsung Galaxy A50
4            Samsung Galaxy A40
5            Honor 7S
6            Samsung Galaxy A20e
7            Apple iPhone 7
8            Apple iPhone XR
9            Huawei P Smart 2019
10          Apple iPhone 11

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


31.12.2019

Digitan maksu-tv-palveluiden muutostyöt valmistuneet - HD-tasoiset maksu-tv-palvelut ovat nyt saatavilla kanavahaun jälkeen

Digita on saanut päätökseen maksu-tv-palveluihin liittyvät muutostyöt. Työt sujuivat ongelmitta ja maksu-tv-palveluiden saatavuus on nyt 90 prosenttia väestöstä. Saadakseen kanavat näkyviin maksu-tv-asiakkaan tulee tehdä kanavahaku.

Digitan antenni-tv-verkossa on nähtävissä 31 maksu-tv-kanavaa, joista 12 lähetetään HD-tasoisena. Uudet maksu-tv-kanavapaikat voi tarkastaa osoitteesta www.digita.fi/tvkanavat. Maksu-tv-palveluja lähetetään jatkossa aiempien 13 tv-aseman lisäksi myös Fiskarsin, Haapaveden, Kerimäen, Kolin, Mikkelin, Pernajan, Vaasan ja Vuokatin tv-asemilta. Jatkossa HD-kanavien vastaanottoon ei tarvita erillistä antennia. Uusilla lähetysalueilla aloittavien kanavanippujen taajuuksien lisääminen yhteisantennikiinteistöihin saattaa vaatia muutoksia taloyhtiön yhteisantennijärjestelmään. Tämän osalta kannattaa olla yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään tai ammattitaitoiseen antenniasentajaan.

Kanavahaulla saat kanavat näkyviin

Mikäli uudet kanavat eivät näy vastaanottimessa, on suositeltavaa tehdä kanavahaku. Useimmat vastaanottimet etsivät uudet kanavat automaattisesti, mutta jotkin televisiot tai digiboksit saattavat vaatia kanavien virittämisen uudelleen tai tehdasasetusten palauttamisen. Uusien maksu-tv-asiakkaiden tulee varmistaa, että tv-vastaanotin sisältää AntennaReady HD -hyväksytyn DVB-T2 -virittimen sisältävän television sekä CI + -kortinlukijan.  

Ohjeita kanavahaun tekemiseen löytyy osoitteesta www.digita.fi/kanavahaku. 

Maksu-tv-palveluiden näkyvyysalueet voi tarkastaa osoitteesta www.digita.fi/karttapalvelu. 

Digita Info palvelee tv-katsojia uudenvuodenpäivänä 1.1.2020 klo 12-20 ja arkipäivinä kello 8–20 numerossa 020 411 7676 tai info@digita.fi. Puhelujen hinnat ovat katsottavissa täältä.

Digitan antenni-tv-verkon maksu-tv-palveluja myydään tuttuun tapaan DNA:n myyntiverkostossa.  

 

Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa. www.digita.fi 


30.12.2019

Digitan antenni-tv-verkossa tehdään maksu-tv-palveluihin liittyviä muutostöitä 31.12.2019 – tee television kanavahaku uudelleen

Antenni-tv-verkon maksu-tv-palvelut näkyvät Digitan verkossa HD-tasoisena 1.1.2020 alkaen. Maksu-tv-palveluiden saatavuus laajenee Digitan antenni-tv-verkossa nykyisestä 85 prosentin väestöpeitosta 90 prosenttiin. HD-jakelun käynnistyminen Digitan verkossa edellyttää teknisiä muutostöitä, joita tehdään tiistaina 31.12.2019 klo 9:30 alkaen. Muutostöiden jälkeen tulee tehdä television kanavahaku uudelleen. Tv-katsojia palvelee muutostöiden jälkeen Digitan kuluttajapalvelu Digita Info arkisin klo 8-20 ja poikkeuksellisesti 1.1.2020 klo 12-20. Maksu-tv-palveluihin liittyvissä asioissa kuluttajia palvelee DNA:n asiakaspalvelu.

Digita tarjoaa tv-verkossaan 31 maksu-tv-kanavaa, joista 12 HD-tasoisina. Maksu-tv-palveluja lähetetään jatkossa nykyisten tv-asemien lisäksi myös Fiskarsin, Haapaveden, Kerimäen, Kolin, Mikkelin, Pernajan, Vaasan ja Vuokatin tv-asemilta. Jatkossa HD-kanavien vastaanottoon ei tarvita erillistä antennia. Katso 1.1.2020 voimaan tulevat maksu-tv-kanavat ja kanavapaikat osoitteesta www.digita.fi/tvkanavat.

Maksu-tv-palveluiden käyttöönotto 31.12.2019 alkaen

Digitan antenniverkossa tehtyjen muutostöiden jälkeen tulee tehdä kanavahaku saadakseen maksu-tv-kanavat näkyviin. Useimmat vastaanottimet etsivät uudet kanavat automaattisesti, mutta jotkin televisiot tai digiboksit saattavat vaatia kanavien virittämisen uudelleen tai tehdasasetusten palauttamisen. Ohjeet kanavahaun tekemiseksi löytyvät Digitan internet-sivuilta www.digita.fi/kanavahaku tai laitteen käyttöoppaasta.

Nykyisten antenni-tv-verkon maksu-tv-asiakkaiden kanavapaketit jatkuvatvuodenvaihteen jälkeen normaalisti ilman erillisiä toimenpiteitä. Uusien maksu-tv-asiakkaiden tulee varmistaa, että tv-vastaanotin sisältää AntennaReady HD –hyväksytyn DVB-T2-virittimen sekä CI+ -kortinlukijan.

Tv-katsojien ei tarvitse tehdä lisähankintoja tai muutoksia antenneihinsa saadakseen maksu-tv-palvelut ja uudet HD-kanavat käyttöönsä. Uusilla näkyvyysalueilla uuden taajuuden lisääminen yhteisantennikiinteistöihin vaatii kuitenkin useimmiten muutoksia taloyhtiön yhteisantennijärjestelmään. Tämän osalta kannattaa olla yhteydessä ensisijaisesti isännöitsijään tai ammattitaitoiseen antenniasentajaan.

Katso maksu-tv-palveluiden näkyvyysalue osoitteesta www.digita.fi/karttapalvelu. Lisätietoa maksu-tv:stä www.digita.fi/maksutv ja antenni-tv:n kanavalta 99, 31.12.19 alkaen.

Tv-katsojia palvelee Digita Info uudenvuodenpäivänä 1.1.2020 klo 12-20 ja arkipäivinä kello 8–20 numerossa 020 411 7676 tai info@digita.fi. Puhelujen hinnat ovat katsottavissa täältä.

Digitan antenni-tv-verkon maksu-tv-palveluja myydään tuttuun tapaan DNA:n myyntiverkostossa.

Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa. www.digita.fi


30.12.2019

Vuosi 2019 oli Elisan 5G-juhlaa ‒ jo tuhannet suomalaiset nauttivat 5G:n eduista

5G-palveluiden edelläkävijänä tunnettu Elisa toi tänä vuonna 5G:n kolmeentoista suomalaiskaupunkiin. Sekä kuluttajat että yritykset ovat kiinnostuneita uuden teknologian mahdollisuuksista. Elisalla on 5G-asiakkaita jo laajasti eri puolilla Suomea. Yritysasiakkaiden joukossa pk-yritykset ovat 5G-liittymien käyttöönotossa edellä muita.

Elisa toi ensimmäisenä suomalaisoperaattorina 5G-laitteet myyntiin kesällä 2019. Kiinnostus niitä kohtaan on lisääntynyt koko ajan, ja samalla liittymien myynti käy jatkuvasti vilkkaampana. ‒ Aloitimme 5G-liittymien myynnin kesällä, ja niiden suosio on kasvanut viime kuukausina merkittävästi, liiketoimintajohtaja Jan Virkki kertoo. ‒ Asiakkaamme ovat ottaneet 5G:n innokkaina vastaan, ja 5G-liittymiin on oltu hyvin tyytyväisiä.

5G:n suosio painottuu toistaiseksi isoihin kaupunkeihin: suurin osa Elisan 5G-asiakkaista asuu Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla sekä Tampereella ja Turussa. ‒ 5G kiinnostaa ymmärrettävästi erityisesti ensimmäisissä 5G-kaupungeissa, mutta 5G-liittymiä on myyty ilahduttavan paljon muuallakin, käytännössä ympäri maan, Jan Virkki kertoo.

5G tuo vauhtia mobiiliin ja kodin yhteyksiin

‒ Moni asiakkaamme on jo hankkinut 5G-liittymän, vaikka omilla kotikulmilla ei vielä olisikaan 5G-verkkoa. 5G-liittymää voi hyvin käyttää myös 4G-laitteessa, ja se tarjoaa parhaat yhteysnopeudet 4G-verkossakin. Jotta huippunopeasta liittymästä saa täyden hyödyn, tarvitaan sen pariksi kuitenkin 5G-laite, Virkki jatkaa.

Elisa toi syksyllä 5G Kotinetin myyntiin ensimmäisenä Suomessa. Se on erinomainen tapa saada kotiin nopea, vakaa ja kustannuksiltaan kohtuullinen nettiyhteys, jos esimerkiksi kuituyhteyden saaminen ei ole mahdollista. 5G Kotinettiä myydään tällä hetkellä Turussa ja Vantaalla.

‒ Meillä on jo paljon tyytyväisiä asiakkaita, joiden nettipulmiin 5G on tuonut ratkaisun, Jan Virkki kertoo. ‒ Asiakkaamme ovat kertoneet hankkineensa 5G Kotinetin korvaamaan huonosti toimivaa 4G-yhteyttä tai koska kuituyhteyttä ei ole ollut saatavilla. Monelle asiakkaallemme 5G Kotinetti on tuonut selvän eron aiempaan: sen ansiosta verkossa voi olla aiempaa useampia laitteita, ja sekä kotona työskentely että viihdepalvelujen käyttö sujuu paremmin, kun yhteydet ovat luotettavia, Virkki mainitsee.

Yritykset käyttävät 5G-liittymiä saadakseen nopean nettiyhteyden sekä toimistolle että mobiiliin

5G-liittymien edelläkävijöitä Suomessa ovat pk-yritykset, joissa nopeat nettiyhteydet sekä mobiilissa että toimistoverkossa koetaan tärkeiksi liiketoiminnan tehokkuuden kannalta, kun aikaa ei kulu odotteluun hitaiden nettiyhteyksien takia.

Suurasiakkaita kiinnostavat puolestaan 5G-teknologioita hyödyntävät ratkaisut, kuten VR:n/AR:n hyödyntäminen, etäohjaus, älyliikenne ja median välittäminen sekä privaattiverkot, jotka ovat hyödyllisiä esimerkiksi sairaaloiden nettiin kytkettävien laitteiden toimintavarmuuden takaamisessa. Lisäksi 5G on tuonut uutta vauhtia ja mahdollisuuksia esineiden internetin hyödyntämiseen, kun laitteita voi liittää verkkoon huomattavasti aiempaa suurempia määriä.

‒ Ensi vuonna tämä kehitys vain kiihtyy. 5G-verkon peittoalue laajenee Suomessa jatkuvasti ja kattaa entistä enemmän myös sellaisia alueita esimerkiksi kaupunkien ydinkeskustojen ulkopuolella, joissa on paljon yritystoimintaa. Vantaan ja Vaasan 5G-verkot ovat tästä konkreettinen esimerkki – niiden rakentamisessa on huomioitu alueella toimivien yritysten ja yhteisöjen tarpeet, toteaa Elisan liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.

Elisan 5G-verkko laajenee jatkuvasti

Elisa on ensimmäisenä suomalaisena operaattorina avannut 5G-verkkoja useaan suomalaiseen kaupunkiin ja verkon alueella asuu jo satoja tuhansia suomalaisia.  Vuonna 2019 verkkoja avattiin Helsinkiin, Espooseen, Tampereelle, Vantaalle, Ouluun, Turkuun, Jyväskylään, Lahteen, Kuopioon, Poriin, Kouvolaan, Seinäjoelle ja Vaasaan. Vuoden 2020 aikana Elisan 5G-verkkojen laajentuminen jatkuu kiivaana.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


27.12.2019

Elisa: Tänä vuonna joulurauhan julistuksen yhteydessä testattiin 5G-teknologiaa

Joulurauha julistettiin tänäkin vuonna perinteisin menoin Turun Vanhalta Suurtorilta. Yle välitti joulurauhan julistuksen Yle TV1:ssä, Yle Radio Suomessa ja Yle Areenassa suomeksi ja ruotsiksi.

Joulurauhan julistuksen perinne on jatkunut lähes katkeamattomana yli 700 vuoden ajan. Se on radioitu vuodesta 1935 lähtien ja tv-lähetykset aloitettiin vuonna 1983.

Tänä vuonna joulurauhan julistuksen lähettämisessä kokeiltiin 5G-teknologiaa. Yle toteutti kokeilun yhdessä Elisan ja Turun kaupungin kanssa.

Tilaisuus kuvattiin kamerakopterilla, josta videokuva lähetettiin 5G-verkon kautta tuotantoalustoille. Kokeilu oli suomalaisittain ensimmäinen, jossa 5G-teknologiaa hyödynnetään videon lähettämisessä droonista suoratoistopalveluun.

Yleisradiossa kehittyvän 5G-teknologian odotetaan tuovan mukanaan ratkaisuja niin tuotantoon kuin tuotannon jakeluun.

"Yle käyttää jo nyt mobiiliverkkoteknologiaa ohjelmatuotannossa. Uskomme, että 5G-teknologia mahdollistaa meille tuotannon toteuttamiseen uusi mahdollisuuksia. Haluamme myös samalla edistää 5G-verkkojen kehittymistä Suomessa niin, että ne palvelevat paremmin suomalaisten mediankäyttötapoja", sanoo Ylen mediateknologiasta vastaava päällikkö Olli Sipilä.

”Joulurauhan julistuksen striimaamiseen ilmasta käsin tulee uusia ulottuvuuksia, kun 5G:n ansiosta huipputarkan kuvanlaadun välittäminen droonista suoraan lähetykseen oli mahdollista. Turussa sijaitsee yksi Pohjoismaiden laajimmista 5G-verkoista, ja on hienoa, että Yle ja Turun kaupunki ovat aktiivisia testaamaan ja kehittämään tätä verkkoa hyödyntäviä uusia palveluita”, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOy

Yle on suomalaisten oma julkisen palvelun mediayhtiö, maan monipuolisin luovan työn yhteisö ja sisältötalo. Teemme Suomen suosituimpia sisältöjä verkkoon, televisioon ja radioon. Meillä on rohkea kokeilemisen kulttuuri ja intohimoisia huippuosaajia. Olemme media-alan edelläkävijöitä ja mukana alan muutoksissa kotimaassa ja kansainvälisesti. Kehitämme uusia tapoja olla läsnä, kertoa tarinoita ja koskettaa. Haluamme olla maailman paras julkisen palvelun media! yle.fi/yleisradio


23.12.2019

Antenni-tv-verkon maksu-tv-palveluiden saatavuus laajenee

Digita tarjoaa antenni-tv-verkossaan maksu-tv-palveluja HD-tasoisena vuoden 2020 alusta. Maksu-tv-palveluiden saatavuus laajenee Digitan antenni-tv-verkossa nykyisestä 85 prosentin väestöpeitosta 90 prosenttiin. Maksu-tv-palveluja lähetetään jatkossa nykyisten tv-asemien lisäksi myös Fiskarsin, Haapaveden, Kerimäen, Kolin, Mikkelin, Pernajan, Vaasan ja Vuokatin tv-asemilta. Jatkossa HD-kanavien vastaanottoon ei tarvita erillistä antennia.

Digita tarjoaa tv-verkossaan 31 maksu-tv-kanavaa, joista 12 HD-tasoisina. Katso osoitteesta www.digita.fi/tvkanavat 1.1.2020 voimaan tulevat maksu-tv-kanavat ja kanavapaikat.

Nykyiset antenni-tv-verkon maksu-tv-asiakkaat saavat tilaamansa kanavapaketit vuodenvaihteen jälkeen normaalisti ilman erillisiä toimenpiteitä. Uusien maksu-tv-asiakkaiden tulee varmistaa, että tv-vastaanotin sisältää AntennaReady HD –hyväksytyn DVB-T2-virittimen sisältävän television sekä CI+ -kortinlukijan.

Tv-katsojien ei tarvitse tehdä lisähankintoja tai muutoksia antenneihinsa saadakseen maksu-tv-palvelut käyttöönsä. Uusilla näkyvyysalueilla uuden taajuuden lisääminen yhteisantennikiinteistöihin vaatii kuitenkin useimmiten muutoksia taloyhtiön yhteisantennijärjestelmään. Tämän osalta kannattaa olla yhteydessä ensisijaisesti isännöitsijään tai ammattitaitoiseen antenniasentajaan.

Muutostöitä tehdään 31.12.2019

Uusien maksu-tv-kanavien käynnistyminen Digitan verkossa edellyttää teknisiä muutostöitä, joita tehdään tiistaina 31.12.2019 klo 9:30 alkaen. Tästä aiheutuu tv-katsojille muutaman minuutin pituinen katkos nykyisissä maksu-tv-lähetyksissä klo 9:50 sekä mahdollisesti lyhyitä katkoksia klo 10-12 välillä. Tämän jälkeen tulee tehdä kanavahaku saadakseen kanavat näkyviin. Useimmat vastaanottimet etsivät uudet kanavat automaattisesti, mutta jotkin televisiot tai digiboksit saattavat vaatia kanavien virittämisen uudelleen tai tehdasasetusten palauttamisen. Ohjeet kanavahaun tekemiseksi löytyvät Digitan internet-sivuilta www.digita.fi/kanavahaku tai laitteen käyttöoppaasta.

Digitan antenni-tv-verkon maksu-tv-palveluja myydään tuttuun tapaan DNA:n myyntiverkostossa.

Katso maksu-tv-palveluiden näkyvyysalue osoitteesta www.digita.fi/karttapalvelu. Lisätietoa maksu-tv:stä https://www.digita.fi/maksutv ja antenni-tv:n kanavalta 99, 31.12.19 alkaen.

Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa. www.digita.fi


20.12.2019

Telian 5G-verkko laajeni Tampereelle

Telia rakentaa vauhdikkaasti 5G-verkkoa Suomen seitsemään suurimpaan kaupunkiin. Tulevaisuuden verkko on nyt avautunut käytettäväksi Tampereella.

Telia kertoi lokakuussa kiihdyttävänsä 5G-verkon rakentamisohjelmaa samalla kun yhtiö käynnisti 5G-laitteiden ja -liittymien myynnin. Tampereella ensimmäisen vaiheen rakentaminen on edennyt hyvää vauhtia, ja vuoden loppuun mennessä 5G-verkko palvelee jo laajasti eri puolilla Tamperetta.

”Haluamme tarjota 5G:stä kiinnostuneille asiakkaille nopeasti mahdollisuuden käyttää tulevaisuuden verkkoa nyt, kun 5G lähtee toden teolla liikkeelle”, sanoo myyntijohtaja Kimmo Sulin Telialta.

5G tarjoaa huippunopean ja viiveettömän langattoman nettiyhteyden. Uusi verkko tarjoaa myös alustan viihteen, virtuaalitodellisuuden, esineiden internetin ja uudenlaisten teollisten ratkaisujen kehitykselle. Telian 5G-verkossa tehtiin juuri 2 Gbit/s:n Euroopan nopeusennätys testitaajuuksilla.

Seitsemästä suurimmasta kaupungista laajaan 5G-peittoon vuonna 2020

Vuoden 2019 loppuun mennessä Telian 5G-verkko on käytössä jo seitsemässä Suomen suurimmassa kaupungissa. Verkon rakentaminen jatkuu vuoden 2020 alussa näillä alueilla, ja sen jälkeen rakentamisohjelma laajenee nopeasti uusiin kaupunkeihin.

5G-verkon käyttö edellyttää 5G-laitetta ja siihen sopivaa liittymää. Telia toi lokakuussa myyntiin ensimmäiset 5G-puhelimet ja -reitittimet. ”Tuomme viimeisimmät 5G-laitteet myyntiin sitä mukaa kun markkinat kehittyvät. Kannattaa muistaa, että uudet 5G-laitteet ovat valmistajiensa kärkilaitteita, jotka takaavat parhaan käyttökokemuksen myös huippunopeassa 4G-verkossamme”, Kimmo Sulin sanoo.

Telia tarjoaa 5G-puhelimiin 1 000 ja 450 Mbit/s maksiminopeuksiin yltäviä liittymiä ja mobiililaajakaistakäyttäjille 1 000 Mbit/s 5G-liittymää. Lisätietoja 5G-laitteista ja liittymistä: www.telia.fi/5G.

Pilottiasiakkaiden kautta täysmittaiseen kaupalliseen 5G-palveluun

Telia ja Nokia ovat kehittäneet pitkäjänteisesti 5G:tä pilottien, esimerkkien ja ensimmäisten yritystoteutusten kautta. Kaupallisen 5G-verkon Telia avasi vuoden 2019 alussa. Verkon palvelut tulivat ensimmäisenä valikoitujen yritysasiakkaiden käyttöön mm. pilottihankkeissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja ABB:n Pitäjänmäen taajuusmuuttajatehtaalla. Oulussa 5G-verkko on tukenut alueen teollisuuden ja logistiikan toimijoiden ekosysteemiä digitaalisten toimintamallien ja innovaatioiden kehittämisessä.

Telian verkon kuuluvuuskartta: https://www.telia.fi/asiakastuki/verkko/verkko/verkkokartta
(Uudet 5G-verkon tukiasemat päivittyvät karttaan muutaman päivän viiveellä)

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


19.12.2019

Elisalta jälleen uusi 5G-avaus – avasi 5G-verkon Poriin

Elisa jatkaa uusien 5G-kaupunkien avauksia. Nyt verkko on avattu Poriin, jossa 5G palvelee aluksi ydinkeskustan alueella.

Elisa on avannut vuoden 2019 aikana 5G-verkot jo kolmelletoista paikkakunnalle Suomessa. Uusin verkko avautuu Poriin, jossa verkko palvelee ensimmäisessä vaiheessa ydinkeskustan aluetta, ulottuen Kokemäenjoen rannasta Helsingintielle sekä Kuudesosasta Itätullin ja Kuninkaanhaan alueille.

Porin kaupunki on valmistautunut 5G:n tuloon jo pidemmän aikaa.

– Meillä on suunnitelmia 5G:n hyödyntämiseksi ja halusimme aloittaa valmistautumisen uuden teknologian käyttöön ottoon hyvissä ajoin. Olemme pitäneet yhteisiä kehitystyöpajoja alueen toimijoiden ja yritysten kanssa, joissa on mietitty keinoja hyödyntää 5G:tä. Konkreettisia toimenpiteitä 5G-teknologian hyödyntämiseksi alueen yritysten tarpeisiin on parhaillaan käynnistymässä, Porin kaupungin elinvoimayksikön päällikkö Jouko Hautamäki kertoo.

Elisalla Porin suunnitelmat otetaan innolla vastaan. Muualla Suomessa tehdyt 5G-kokeilut ovat antaneet hyviä tuloksia.

– Uusi teknologia luo kaupungeille erinomaiset mahdollisuudet uudenlaisille digitaalisille palveluille. 5G:tä on Suomessa hyödynnetty jo muun muassa syrjäytymisen ehkäisyssä ja vanhustyössä sekä liikenteen, turvallisuuden ja terveydenhuollon alueille. On ollut hienoa olla mukana suunnittelemassa porilaisille uusia 5G-palveluita, joista ensimmäiset saadaan käyttöön jo mahdollisesti ensi vuoden aikana, Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkanen iloitsee.

Elisa on avannut 5G-verkkoja tähän mennessä Helsinkiin, Vantaalle, Espooseen, Tampereelle, Jyväskylään, Lahteen, Ouluun, Turkuun, Kuopioon, Poriin, Kouvolaan, Vaasaan ja Seinäjoelle. 5G-palveluiden edelläkävijänä tunnettu Elisa toi ensimmäisenä operaattorina myyntiin 5G-päätelaitteet ja liittymät keväällä 2019, ja myy tällä hetkellä asiakkailleen usean eri valmistajan 5G-puhelimia ja -reitittimiä sekä liittymiä 300 Mbps-, 600 Mbps- ja 1 Gbps-nopeuksilla. Elisan 5G-karttaan voi tutustua osoitteessa www.elisa.fi/kuuluvuus

 

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOy


Pages