8.4.2020

Digita haluaa tukea yhteiskuntaa poikkeustilanteessa – tarjoaa valtakunnalliset IoT-tiedonsiirtoyhteydet ilmaiseksi kriittisten kohderyhmien sovelluksiin vuoden 2020 loppuun asti

Digita on käynnistänyt kampanjan, jonka avulla se haluaa tukea suomalaista yhteiskuntaa koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Digita kutsuu mukaan myös IoT-asiakkaitaan, joilla on tarjolla palveluja koronaviruksen näkökulmasta kriittisille kohderyhmille kuten kotihoidon, hoitokotien, omaishoidon ja terveydenhuollon asiakkaille. Vesratio Oy on jo ilmoittautunut mukaan.

”Koronavirusepidemia on asettanut vanhustenhoidon ja muiden riskiryhmien hoidon haastavaan tilanteeseen. Omaisten vierailut on pääosin kielletty ja yli 70-vuotiaat velvoitettu pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Tämä on omiaan herättämään huolta omaisten ja hoitajien keskuudessa siitä, miten kotona pärjätään. Haluammekin omalta osaltamme edes hieman helpottaa huolta IoT-teknologian tuomien mahdollisuuksien avulla”, kertoo Digitan IoT-liiketoiminnasta vastaava johtaja Ari Kuukka.  

”Digitan kampanjaan on lähdössä mukaan kotona asuvien ikäihmisten, muistisairaiden ja liikuntarajoitteisten arjen sujumisen etäseurantaan erikoistunut Vesratio, joka tarjoaa Vesratio Care ja Vesratio Koti -palvelunsa ilman kuukausimaksua vuoden 2020 loppuun asti”, jatkaa Kuukka. 

“Tuomme ymmärrystä kotona asuvien ikäihmisten tilanteeseen. Vesratio Care on kotihoidolle ja hoitokodeille suunnattu palvelu, joka väsymättä ja yksityisyyden suojaan kunnioittaen tuo tiedon kaikkien hoiva-asiakkaiden tilanteesta yhdelle ja samalle jättinäytölle hoitajien nähtäville. Samaa tietoa voidaan välittää myös ikäihmisten läheisille", kertoo Vesration johtaja Antti Pellinen

“Vesratio Koti puolestaan tuo samat seurantapalvelut ikäihmisten läheisten ulottuville. Läheiset saavat tiedon, miten ikäihmisen elämä sujuu, vaikka vierailulle ei juuri nyt pääsisikään. Järjestelmä tarkkailee, liikkuuko ja nukkuuko ihminen oikeaan aikaan ja hälyttää, jos ikkuna on unohtunut auki tai esimerkiksi liian kuiva hengitysilma vaarantaa hengitysteiden, limakalvojen tai ihon kuntoa", avaa johtaja Timo Tuononen Vesratio Oy:stä. "Järjestelmä myös huomaa ja huomauttaa hitaasti tapahtuvista muutoksista, mitä ihminen ei välttämättä huomaisi.” 

Digita on vakaa kotimainen toimija, jolla on esineiden internetiä eli IoT:ta varten valmis infrastruktuuri tarjolla palvelualustaksi kumppaneidensa ratkaisuille. IoT-verkko on valtakunnallinen tarjoten 99 prosentin väestöpeiton ulkopeiton osalta ja 96 prosentin väestöpeiton sisäpeiton osalta. Digitan IoT-verkkoa hyödyntävät monet perusinfrastruktuurin toimijat kuten vesi-, sähkö- ja lämmönjakeluyhtiöt. Digita on varautunut erityyppisin toimenpitein, jotta palveluiden korkea palvelutaso voidaan ylläpitää myös poikkeusoloissa. Digitan palvelutarjontaan kuuluvat IoT:n lisäksi maanlaajuiset tv- ja radioverkot, joiden rooli korostuu huoltovarmuuden ja luotettavan tiedonkulun takaamisessa poikkeusoloissa. 

Ks. lisää www.digita.fi/tuletekemaanhyvaa

 

Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa. www.digita.fi 

Vesratio on kotona, kotihoidossa ja hoitokodeissa tapahtuvan hoitotoiminnan tietotarpeiden ymmärtäjä. Keräämme jatkuvasti tietoa kodeista ja huoneistosta huomaamattoman sensoriteknologian avulla ja yhdistämme tähän mittaustietoon läheisiltä ja hoitajilta saatavaa tietoa. Oma pilvipohjainen tekoälymme analysoi tiedon ja esittää sen helposti ymmärrettävässä muodossa hoidosta vastaaville henkilöille.Vuonna 2018 perustetun Vesratio Oy päätoimipaikka sijaitsee Lappeenrannassa. Yritys tarjoaa palveluitaan kaikkialle maailmaan. www.vesratio.com  


8.4.2020

Kasvava etätyö lisää verkkorikollisuutta – vinkit tietoturvalliseen työhön

Verkkoliikenteen määrä on kasvanut ihmisten siirtyessä laajasti etätöihin ja etäopiskeluun koronaviruksen takia. Telian verkot ovat toimineet normaalisti, mutta kapasiteettia isompi kysymys on etätyön tietoturva. Kasvava etätyö on lisännyt verkkorikollisten aktiivisuutta.

”Hurjaa välitöntä verkkorikollisuuden kasvua ei ole havaittu, mutta roistot eivät nuku; moni verkkorikollinen näkee tässä etätyötilanteessa uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi erilaisten huijausviestien määrä näyttäisi nyt kasvavan. Nyt yritysten ja oppilaitosten olisi syytä kiinnittää erityishuomiota tietoturvaan”, sanoo Telian turvallisuusjohtaja Janne Kankare.

Listasimme tärkeimmät asiat, jotka on hyvä ottaa huomioon tietoturvallisessa työssä:

Viesti ja ohjeista työntekijöitä

”Erityisesti poikkeusolosuhteissa käyttäjien riittävä tiedottaminen ja ohjeistus on tärkeää. Työntekijöille on luotava selkeät pelisäännöt siihen miten etätöitä tehdään turvallisesti. Työntekijöiden on hyvä olla tietoisia siitä, mitä viestintäkanavia ja työkaluja on sallittua käyttää työntekoon sekä miten riittävästä tietosuojasta huolehditaan. Kannattaa myös rakentaa yhteydenpitokanavat, joiden kautta tarvittava tieto on aina ajantasaisesti saatavilla. Hyvä pohja saadaan usein luotua jo toimintaohjeilla sekä kriittisten prosessien dokumentoinnilla”, Telian tietoturva-arkkitehti Anttu Pekkarinen toteaa.

Suojaudu sähköpostin tietoturvauhkilta

Ihmisten tiedonjanoa hyväksikäyttävät rikolliset ovat aktivoituneet myös koronavirukseen näennäisesti liittyvien huijausviestien levittämisessä. Viesteissä pyritään usein kalastelemaan henkilöiden käyttäjätunnuksia, salasanoja sekä luottokorttitietoja.

Huijausviestejä on onneksi mahdollista suodattaa sähköpostinsuojausratkaisuilla. Ne pystyvät kuitenkin poistamaan vain osan haitallisista viesteistä.

”Sähköpostien käsittelyssä on oltava valppaana ja varoa epäilyttäviä viestejä. Linkkien ja liitetiedostojen käsittelyssä tulee noudattaa varovaisuutta eikä käyttäjätunnusta ja salasanaa tule syöttää mikäli ei ole varma, että se on turvallista” korostaa Pekkarinen.

Käytä työnantajan hyväksymiä työkaluja

Työn tekemiseen tulee aina käyttää ainoastaan työnantajan hyväksymiä laitteita, joita ei myöskään jaeta muun perheen kesken. Laitteet tulisi olla työnantajan keskitetyn hallinnan piirissä, jotta niiden turvallisesta konfiguraatiosta ja tietoturvapäivityksistä voidaan huolehtia. Ei pidä unohtaa myöskään ajantasaista virustorjuntaohjelmistoa. Työasemien palomuurin konfiguraatioon on myös syytä kiinnittää huomiota.

Turvalliset verkkoyhteydet

Yrityksen tulee tarjoa käyttäjille turvalliset etäyhteydet, joiden avulla mahdollistetaan yrityksen verkkopalveluiden turvallinen käyttö. Yleisin tapa on tarjota käyttäjille VPN-yhteys, joka luo myös lisäturvaa salaamalla kaiken liikenteen käyttäjän laitteen ja yrityksen verkon välillä. Kannattaa huolehtia siitä, että VPN-yhteyksien kaista riittää ja kaikilla etätyöskentelijöillä on mahdollisuus niiden käyttöön.

Käyttäjiä on myös hyvä ohjeistaa huolehtimaan kodin Wi-Fi-verkon suojaamisesta turvallisella salasanalla ja pitämään laajakaistareitittimen ohjelmisto ajantasalla.

Muista turvalliset salasanat ja vahva tunnistauminen

Verkkopalveluiden ja VPN-yhteyksien suojaamisessa tulee pyrkiä käyttämään vahvaa tunnistautumista.

Mikäli vahva tunnistautuminen ei ole kuitenkaan mahdollista, jää usein käyttäjän vastuulle huolehtia siitä, että kirjautumisessa käytetyt salasanat ovat riittävän vahvoja. Suositeltavaa onkin käyttää niin sanottuja salalauseita, jotka ovat riittävän pitkiä eivätkä ole helposti arvattavissa. Samaa salasanaa ei tule myöskään käyttää eri palveluissa.

”Pelkällä tunnuksella ja salasanalla kirjautuminen on kuitenkin aina heikkoa tunnistautumista. Salasanat voivat vuotaa esim. sähköpostihuijausten seurauksena vääriin käsiin käyttäjän sitä huomaamatta. Suositeltavaa onkin suojata yrityksen palvelut vahvalla tunnistautumisella”, sanoo Anttu Pekkarinen.

Varmuuskopioi ja salaa tietosi

Kotona laitteet ovat alttiita myös rikkoutumisille. Lapset ja lemmikkieläimet saattavat aiheuttaa yllättäviäkin tilanteita. Laitteisiin tallennetut tiedot onkin hyvä varmuuskopioida tai kopioida pilvipalveluun, jotta vältytään odottamattomalta tietojen katoamiselta.

Varkauksien tai murtojen varalta laitteiden kovalevyjen tulee olla salattuja, etteivät tiedot joudu vääriin käsiin laitteiden kadotessa. Keskitetty hallinta mahdollistaa usein myös laitteiden tyhjentämisen etänä.

 

Tukea pikkeusolojen tietoturvaan tarjoaa myös Kyberturvallisuuskeskuksen ajankohtaiset ohjeet.

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2019 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


8.4.2020

DNA tarjoaa ruokakassipalvelun sadoille ikäihmisille

DNA ja Gubbe Sydänystäväpalvelu laajentavat vuoden alussa alkanutta yhteistyötään. DNA on ostanut Gubbelta ruokakassipalvelun yli 500:lle avun tarpeessa olevalle ikäihmiselle ja tarjoaa palvelua myös työntekijöidensä läheisille. Palvelu on viikoittainen, ja se jatkuu kolme kuukautta.

DNA on ostanut Gubbelta ruokakassipalvelun yli 500:lle avun tarpeessa olevalle ikäihmiselle ja tarjoaa palvelua myös työntekijöidensä läheisille.

DNA:n tavoitteena on auttaa koronakriisin takia erityisen heikkoon asemaan joutuneita ikäihmisiä. 500:n Gubbelta ostettavan ruokakassipalvelun lisäksi DNA tukee omaa henkilökuntaansa maksamalla DNA:laisten omille iäkkäille läheisilleen tilaamat ruokakassipalvelut.

"Haluamme auttaa nyt, kun tilanne on päällä. Korona on vaikeuttanut monen ikäihmisen kauppa-asioiden hoitoa, eikä kaikilla ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluvilla ole ketään keneltä pyytää apua", sanoo DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen.

Ruokakassipalvelun tuottaa Gubbe Sydänystäväpalvelu, ja se kattaa asiakkaan ruokaostosten keräilyn ja toimittamisen kotiovelle kerran viikossa. Gubbe on DNA:lle tuttu kumppani sen uusimman henkilöstöedun tiimoilta, jossa DNA tukee henkilökuntaansa omista läheisistä ikäihmisistä huolehtimisessa.

"Olen todella iloinen, että olemme löytäneet ketterän Gubben. Se pystyi reagoimaan koronan aiheuttamaan uuteen tilanteeseen nopeasti, ja nyt se tuo jälleen iloa ja helpotusta ikäihmisten ja heistä huolissaan olevien läheisten arkeen", toteaa Rissanen.

"Kauppakassipalvelu syntyi päivissä, kun mietimme miten voimme turvata riskiryhmän hyvinvoinnin sekä kuinka hyödyntää meidän yli 3 000 auttamishaluisen työntekijän verkostoa. Olemme kiitollisia, että DNA laajensi yhteistyötä kanssamme ja voimme nyt yhdessä auttaa yhä laajemmin apua tarvitsevia vähävaraisia ikäihmisiä", sanoo Gubben toimitusjohtaja Sandra Lounamaa.

Gubben kauppakassipalvelu toimii koko Suomessa ja toimitus järjestyy alle kolmessa päivässä. Gubbella on Sotaveteraaniliiton ja Diakonissalaitoksen kaltaisia toimijoita verkostossaan, jonka avulla se tavoittaa kauppa-avun tarpeessa olevia ikäihmisiä. DNA maksaa palvelusta 10 000 euroa sekä DNA:laisten ilmoittamien henkilöiden kauppakassipalveluista aiheutuvat kulut.

DNA on ensimmäinen suomalainen suuryritys, jolla on Väestöliiton myöntämä Perheystävällinen työpaikka -tunnus.


Gubbe on uudenlainen ei-sairaanhoidollinen vanhuspalvelu, joka pitää ikäihmisen aktiivisena, auttaa arjen askareissa sekä tuo samalla turvaa koko perhepiirille. Lisäksi Gubbe luo merkityksellistä työtä nuorille.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n matkaviestinverkon asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa liittymää kohden. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä.


8.4.2020

IoT-palveluiden seuraavaa sukupolvea kehitetään Oulussa – uusi innovaatiokeskus hyödyntää 5G-privaattiverkkoa

Ouluun valmistuu uusi IoT-teknologian innovaatiokeskus. Uroksen ja Qualcommin perustama keskus hyödyntää ensimmäisenä Suomessa 5G-privaattiverkkoa tuotekehitykseen ja testaukseen. Elisan toteuttama 5G-privaattiverkko on jo toiminnassa Uroksen tiloissa, ja yhteyttä pääsevät hyödyntämään kaikki yrityksen IoT-ekosysteemin kumppanit.

Uudessa keskuksessa Elisan 5G-mobiiliyhteydet ja Qualcommin teknologia nopeuttavat IoT-ratkaisuiden kehittämistä ja muokkaamista tosielämän palveluiksi. Innovaatiokeskuksen tiloissa Uroksen eri sidosryhmät pääsevät työskentelemään yhdessä ja käyttämään 5G-privaattiverkkoa ja IoT-teknologiaa kehitystyössään. Privaattiverkossa on kyse pelkästään keskuksen käyttöön rajatusta mobiiliverkosta, joka takaa käyttäjilleen ennalta määritetyn verkon nopeuden sekä tarvittavan kapasiteetin.

Innovaatiokeskuksen käyttäjiä ovat esimerkiksi startupit ja yliopistotiimit, jotka etsivät paikkaa IoT-palveluiden testaamiseen ja ratkaisujen kaupallistamiseen. Ratkaisuita etsitään muun muassa tekoälyn hyödyntämiseen, puettaviin IoT-laitteisiin, robotiikkaan, älykkäisiin kaupunkeihin, drooneihin, teolliseen IoT:hen sekä kulkuneuvoihin liittyen.

5G:n avulla IoT:n käyttö laajenee

5G-teknologia laajentaa IoT:n käyttömahdollisuuksia. Se tuo mukanaan mahdollisuuden liittää verkkoon erityisen suuria määriä IoT-laitteita pienellä alueella – jopa miljoona laitetta neliökilometrin sisällä. Etuihin lukeutuvat myös 5G:n lähes olematon viive sekä poikkeuksellisen hyvä luotettavuus. Massiivisen IoT:n lisäksi 5G mahdollistaa uudenlaisia toimintakriittisiä palveluita, kuten ajoneuvojen etäohjauksen tai etäterveydenhoidon.

– 5G-yhteydet ovat tärkeä edellytys teollisuuden digitalisoinnille solumaisen IoT:n avulla. Elisa on ollut loistava kumppani, kun olemme ottaneet käyttöön uuden 5G-privaattiverkon UROS Innovation Centerissä. Käyttöönotto tapahtui aikataulussa, ja verkon suorituskyky on vastannut odotuksiin. Tämän lisätoiminnallisuuden avulla aiomme tarjota parhaan mahdollisen innovaatioympäristön eri sidosryhmille IoT-ekosysteemissämme, sanoo Rauno Jokelainen, UROS Groupin CTO.

– Elisa on erittäin innoissaan tästä yhteistyöstä Uroksen kanssa aivan uudella 5G:n osa-alueella. Yhteistyön kautta saamme myös erittäin arvokasta palautetta ja kokemusta 5G-verkon käytöstä privaattiverkkototeutuksena sekä massiivisen IoT:n tarpeisiin, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur.

UROS Innovation Center vihitään käyttöön vuoden 2020 aikana. Yrityskohtaisten privaattiverkkojen lisäksi Elisan valtakunnallisen 5G-verkon rakentaminen etenee vauhdilla: Elisan 5G-verkko on avattu jo yhteensä 17 kaupunkiin, viimeisimpänä Raumalle.

 

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


7.4.2020

Kysely: Yli puolella kerrostaloasukkaista on lämmitykseen liittyviä ongelmia – etätyöt lisäävät asumismukavuuden merkitystä

Yli puolella suomalaisista kerrostaloasukkaista on ollut ongelmia lämmityksen kanssa, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. Kerrostalojen lämmityksen haaste on erityisesti epätasapaino: osassa asunnoista voi olla liian kylmä samalla, kun osassa on liian kuuma. Tasaisella lämmityksellä on suuri vaikutus asumisen ja kotona työskentelemisen mukavuuteen, minkä lisäksi epätasainen lämpö lisää huomattavasti asumisen energiankulutusta.

DNA:n teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että lämmitykseen liittyvät ongelmat ovat kerrostaloasukkaille hyvin yleisiä. Kun suomalaiset viettävät nyt yhä enemmän aikaa kotona, asumisen olosuhteiden merkitys kasvaa. Yli puolella (55 %) suomalaisista kerrostaloasukkaista on ollut asunnossaan lämmitykseen liittyviä ongelmia. Vielä useamman (62 %) haasteena ovat liian kylmät tai kuumat yksittäiset huoneet asunnossa.

Norstat-tutkimuslaitoksen toteuttaman kyselyn mukaan kylmyys on kuumuutta yleisempi ongelma. Liiallisesta kylmyydestä kärsii ainakin joskus peräti 54 prosenttia vastaajista. Lähes joka viides vastaaja (18 %) puolestaan kertoo, että omassa asunnossa on talvella ainakin joskus liian kuuma.

– Näin yleiset lämmitysongelmat voivat tuntua yllättäviltä, kun ajatellaan, että takana on poikkeuksellisen lämmin talvi. Tällainen säätila on kuitenkin varsin haastava lämmityksen kannalta: kun lämpötila liikkuu nollan molemmin puolin, voi osassa kerrostaloa olla jatkuvasti kylmä ja osassa kuuma, sanoo Wattinen-älylämmityspalvelusta vastaava kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi DNA:lta.

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenille lämmitysongelmat ovat kyselyn mukaan vieläkin tutumpia, sillä peräti 78 % heistä kertoo, että heidän yhtiössään on valitettu liian kuumista tai kylmistä asunnoista tai huoneista. Samansuuntaisia tuloksia osoitti viime vuonna isännöitsijöiden tilannetta luodannut DNA:n selvitys, jonka mukaan käytännössä kaikki isännöitsijät kohtaavat työssään lämmitykseen liittyviä ongelmia, peräti kolmasosa isännöitsijästä kertoo näitä olevan viikoittain.

Suomalaisten suosima sisälämpötila on 21–22 astetta, hieman yli puolet kyselyn vastaajista pitää sitä itselleen sopivimpana. Käytännössä moni asunto tai huone lämpenee kuitenkin huomattavasti tätä lämpimämmäksi johtuen juuri lämmityksen epätasapainosta.

Lämmityksen ongelmien poistamisella on asumismukavuuden lisäksi merkittävä vaikutus energiankulutukseen. Lietsalmen mukaan lämmitystä optimoimalla energiankulutusta voidaan pienentää monissa kerrostaloissa peräti 15–30 prosenttia, ja samalla lämmitystä saadaan tasapainotettua. Asumisen energiankulutuksen pienentäminen on myös tehokas tapa ehkäistä ilmastonmuutosta. Rakennusten lämmittäminen aiheutti esimerkiksi Helsingissä HSY:n tilaston mukaan yli 56 prosenttia kaikista ilmastopäästöistä vuonna 2018.

DNA:n uusi Wattinen-älylämmityspalvelu lähtenyt hyvin käyntiin

Perinteisesti kerrostalojen lämmityksen ongelmia on ratkottu uusimalla lämmitysjärjestelmiä kokonaan, mutta nykyisin niihin on tarjolla myös helpompia ratkaisuja. DNA julkisti viime vuonna Wattinen-älylämmityspalvelun. Wattinen on tekoälyyn perustuva palvelu, jonka avulla kiinteistöjen lämmitystä voidaan optimoida asunto- ja huonekohtaisesti. Palvelun käyttöönotto vaatii vain uusien älytermostaattien asentamisen asuntoihin.

Wattisen asennustyöt pääsivät talven aikana hyvin vauhtiin. Wattista asennettiin kerrostaloihin eri puolilla Helsinkiä maaliskuun alkuun saakka. Asennuksia jatketaan jälleen koronaepidemian taltuttua. Tyypillisiä asennuskohteita ovat olleet vanhat kerrostalot, joiden lämmitys kaipaa tasapainotusta. Palvelun käytöllä tähdätään asumismukavuuden lisäksi asumisen energiankulutuksen ja ilmastopäästöjen vähentämiseen.

Kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2020 verkkokyselynä ja siihen vastasi 1028 kerrostaloasukasta. Tulokset on painotettu koko Suomen kerrostaloasukkaita edustaviksi. Kyselytutkimuksen tilasi DNA ja sen toteutti Norstat-tutkimuslaitos.

 

 

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n matkaviestinverkon asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa liittymää kohden. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä.


3.4.2020

DNA selvitti: Koronavirustilanne lisännyt uutisten seuraamista ja viestittelyä

Uutisten seuraaminen, viestittely erilaisten sovellusten kautta ja sosiaalisen median käyttö ovat lisääntyneet koronavirustilanteen takia. Tämä käy ilmi DNA:n maaliskuun lopulla teettämästä kyselystä.

Koronavirustilanne on vaikuttanut suomalaisten arkeen monin eri tavoin. DNA selvitti, millä tavoin erilaisten digitaalisten, verkkoa hyödyntävien palvelujen ja sovellusten käyttö on muuttunut uudessa tilanteessa.

Uutiset ja viihde tärkeitä

Kuusi vastaajaa kymmenestä (62 %) kertoi, että uutisten seuraaminen joko internetistä, televisiosta tai radiosta on lisääntynyt. Lähes neljännes (23 %) ilmoitti uutisten seuraamisen kasvaneen merkittävästi.

Myös sarjojen, elokuvien ja muun viihteen katsominen esimerkiksi televisiosta tai suoratoistopalveluista on lisääntynyt – näin kertoo lähes kolmannes (29 %) vastajista.

”Näitä tuloksia tukevat myös DNA TV -palvelun käyttödataan perustuvat omat havaintomme. Maaliskuussa uutisten katsojamäärät ovat pysyneet selkeästi aiempaa korkeammalla tasolla, ja samaten olemme havainneet selvän nousun myös elokuvien vuokrausmäärissä ja DNA TV:n käyttömäärässä ylipäänsä”, kertoo DNA:n laajakaista ja TV -liiketoiminnan johtaja Jarno Haikonen.

Viestittely ja puhelut läheisten kanssa lisääntyneet

Lähes neljä vastaajaa kymmenestä (38 %) kertoi, että viestittely läheisten kanssa erilaisten viestisovellusten, kuten WhatsAppin tai Messengerin kautta, on kasvanut. Myös sosiaalista mediaa käytetään aiempaa enemmän (31 %).

Suomalaiset tarttuvat nyt puhelimeen aiempaa useammin myös soittaakseen perinteisiä puheluita. Näin kertoo tekevänsä yli neljännes (26 %) vastaajista. Vastaajat kertoivat puhuvansa enemmän puheluita myös viestisovellusten, kuten vaikkapa WhatsAppin kautta (22 %). Samoin videopuheluiden käyttö on lisääntynyt (15 %). Myös virtuaalitapaamiset esimerkiksi Skypen tai Teamsin välityksellä ovat lisääntyneet (23 %).

Kyselyn toteutti DNA:n toimeksiannosta Nepa Insight Oy. Tiedonkeruu toteutettiin Nepan online-paneelissa maaliskuun 2020 lopussa, vastaajamäärä oli 543. Tutkimuksen vastaajajoukko edustaa 16-74-vuotiaita suomalaisia iän ja sukupuolen mukaan. DNA TV:n käyttäjätieto perustuu DNA:n dataan.


Top 10 vuokratuimmat elokuvat DNA TV -palvelussa (viikko 13)

1. Joker (2019)
2. Terminator: Dark Fate
3. Fingerpori
4. Perhe Addams (suomenkielinen)
5. Maleficent 2 - Pahan valtiatar
6. Doctor Sleep
7. Rambo: Last Blood
8. The Kitchen
9. Once Upon A Time In Hollywood
10. Jeti (suomenkielinen)

 

 

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n matkaviestinverkon asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa liittymää kohden. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä.


3.4.2020

Telian paikkatietopalvelu auttaa Valtioneuvostoa koronaviruksen vastaisessa taistelussa – ”Haluamme seurata päätösten vaikuttavuutta”

Luotettava tieto ihmisvirtojen liikkeistä on keskeistä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Telian paikkatietopalvelu tarjoaa anonymisoitua tietoa ihmisvirtojen liikkeistä viranomaisten päätösten tueksi. Telia on tänään antanut poikkeustilanteeseen räätälöidyn palvelun Valtioneuvoston käyttöön kolmeksi kuukaudeksi.  

 ”Halusimme tiedot käyttöömme, jotta voimme seurata hallituksen päätösten vaikuttavuutta. Tietoa käytetään osana johtamista tukevaa kokonaistilannekuvaa”, Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kertoo.

 Telia tarjoaa Valtioneuvoston käyttöön jatkuvasti päivittyvää tietoa maakuntien välisestä liikkumisesta. Se on erityisen tärkeää, jotta viranomaiset voivat tehdä mahdollisimman hyviä päätöksiä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

 ”Toimivat yhteydet ovat keskeisessä roolissa tässä täysin poikkeuksellisessa kriisissä. Ne myös tuottavat nyt tärkeää tietoa, jonka avulla koko yhteiskunta voi reagoida tilanteeseen mahdollisimman viisaasti”, Telian vt. varatoimitusjohtaja Heli Partanen sanoo.

 ”Palvelumme avulla voimme osaltamme auttaa koronavirustilanteen hillitsemisessä ja tukea viranomaisia tiedolla johtamisessa. Olemme kehittäneet nopealla tahdilla erityisesti tähän poikkeustilanteeseen soveltuvaa versiota palvelusta. Mikäli palvelusta saadaan Suomessa hyviä kokemuksia, niin voimme tarjota sitä viranomaisten käyttöön myös Pohjoismaissa”, kehitysjohtaja Petri Seppänen kertoo.

Anonymisoitua tietoa ihmisvirtojen liikkeistä

Telian Crowd Insights -data on anonymisoitua, eikä yksittäisten ihmisten liikkeitä ole mahdollista seurata. Datasta kuitenkin voi päätellä suurten ihmisvirtojen liikkeitä. Tiedot perustuvat siihen, miten päätelaitteet, kuten puhelimet yhdistyvät mobiiliverkkoon eri paikoissa.

”Poimimme tiedot suurilta maantieteellisiltä alueilta, jolloin yksilöitä ei voida tunnistaa. Täysin anonymisoidusta tietomassasta voidaan sen jälkeen avata näkymiä, joista päättäjät voivat tehdä täsmällisiä johtopäätöksiä ihmisvirtojen liikkeistä”, Petri Seppänen kuvailee.

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2019 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


3.4.2020

Alkuperäissarjojen julkaisuihin muutoksia koronan takia

Elisa Viihteen tulevien alkuperäissarjojen, Downshiftaajien kolmannen kauden ja Pohjolan lain, julkaisuaikataulut muuttuvat. Downshiftaajien kolmas kausi julkaistaan ennakkotiedoista poiketen etuajassa, kesäkuussa 2020. Pohjolan lain kuvaukset on keskeytetty koronaviruksen aiheuttaman terveysuhan ja viranomaismääräysten takia, ja sarja julkaistaan aiemmin kerrotusta poiketen vasta loppuvuodesta 2020.

Tuotantoyhtiöt ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä sarjojen kuvauksia alan yhdistysten suositusten mukaisesti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Näihin tuotantoyhtiöihin kuuluu Elisa Viihteen alkuperäissarja Pohjolan lakia tuottava Yellow Film & TV. Kuvausten keskeytymisestä johtuen sarjan kesälle 2020 suunniteltu julkaisu myöhästyy, ja uusi julkaisuaika vahvistetaan niin pian kuin mahdollista.

‒ Kuvausten keskeyttämisellä pyrimme suojaamaan sarjan tekijöitä ja näyttelijöitä sekä heidän läheisiään ja ehkäisemään koronaviruksen leviämistä. Jatkamme Pohjolan lain kuvaamista heti kun se on mahdollista. Tämän hetken arviomme mukaan sarja saadaan valmiiksi loppusyksyyn mennessä ja se tullaan näkemään Aitio-suoratoistopalvelussa tulevana talvena, kommentoi Yellow Film & TV:n tuottaja Noora Haatainen.

‒ Moni suomalainen janoaa nyt laadukasta katsottavaa, mikä on näkynyt Elisa Viihteessä katsomisten kasvuna. Olemmekin iloisia, että voimme tuoda suositun Downshiftaajat-draamakomedian uuden kauden etuajassa asiakkaidemme katsottavaksi, sillä kyseessä on yksi kaikkien aikojen suosituimmista sarjoistamme. Kovasti odotetun Pohjolan laki -sarjan tuotanto jatkuu, kun se on turvallista, kommentoi Elisan sisältöliiketoiminnan johtaja Ani Korpela.

Downshiftaajat-sarjan kolmannen kauden julkaisua aikaistetaan, ja sarja tulee katsottavaksi 25.6.2020 Elisa Viihteen Aitio-suoratoistopalveluun.

Downshiftaajat 3. kausi lyhyesti

Downshiftaajien kolmannella kaudella Kuuseloiden elämä mullistuu kun Tommi (Jussi Vatanen) saa yllättävän työtarjouksen kotiseudultaan Hankalammelta. Paluumuutto maaseudun rauhaan ei kuitenkaan suju ihan niin pehmeästi kuin suunnitelmissa on ollut, vastassa onkin hieman hankalampi projekti.

Downshiftaajat oli ensimmäisiä Elisa Viihteen alkuperäissarjoja, ja se on myös yksi kaikkien aikojen katsotuimmista ohjelmista Elisa Viihteessä. Draamasarjan pääosissa jatkavat kotimaiset tähtinäyttelijät: Jussi Vatanen, Iina Kuustonen, Mikko Leppilampi, Niina Lahtinen, Anna-Leena Härkönen ja Kaija Pakarinen. Tulevan kolmannen kauden ovat ohjanneet Juha Lankinen (Suden hetki, Uusi päivä) ja Antti Heikki Pesonen (Sipoon herttua 2, Päin seinää, Roba). Sarjan ovat tuottaneet Marko Talli ja Anni Pänkäälä Yellow Film & TV:stä.

Elisa Viihde on julkaissut vuodesta 2014 alkaen 19 alkuperäissarjaa, joita ovat muun muassa Kevyttä yläpilveä, Kalifornian kommando, Huone 301, Nyrkki, Maanantai, Kaikki synnit, Ivalo, Bullets, Sipoon herttua, Jättekiva, Kolmistaan, Downshiftaajat ja Konttori. Tulevia sarjoja ovat lakidraama Pohjolan laki, komediat Ei Haukku haavaa tee, Makkari ja Mister8 sekä trilleri Munkkivuori.

 

Aitio on Elisa Viihteen oma suoratoistopalvelu, josta kuka tahansa voi katsoa elokuvia ja sarjoja kiinteällä kuukausimaksulla rajoituksetta. Vuonna 2013 lanseerattu suoratoistopalvelu tarjoaa laajimman valikoiman kotimaisia elokuvia ja klassikkosarjoja sekä useita Elisa Viihteen alkuperäissarjoja.

Elisa Viihde on Suomen suosituin viihdepalvelu. Elisa Viihde on kaikki, mitä viihtymiseen tarvitset – alkuperäissarjoja, eniten kotimaisia elokuvia, kansainvälisiä uutuuselokuvia, kattava tv-ohjelmatarjonta ja urheilua, jota et muualta näe. Palvelussa on monipuolinen valikoima suoratoistopalveluita, videovuokraamo sekä maksu-TV-paketteja. Elisan viihdepalveluista nauttii yli 300 000 kotitaloutta. www.elisa.fi/viihde

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj

Yellow Film & TV on palkittu suomalainen tv-ohjelmia, sarjoja ja elokuvia tuottava yritys. Se on Pohjoismaiden suurin itsenäinen tuotantoyhtiö ja erikoistunut käsikirjoitettuun tv-tuotantoon, viihde- ja draamaelokuviin sekä urheiluohjelmiin. Tuotantoyhtiön tv-sarjatuotantoja ovat mm. Ivalo, Sipoon herttua ja Kimmo. www.yellowfilm.fi


1.4.2020

Elisan myydyimmät puhelimet ja älykellot maaliskuussa 2020

5G-puhelin nousi ensi kertaa Elisan yritysasiakkaiden top 15 -listalle. Elisan maaliskuun myydyin puhelin kuluttajille oli Samsung Galaxy A40 ja yrityksille Samsung Galaxy A20e, ja älykellojen listalla suosituimmaksi nousi Polar Ignite.

‒ Vallitseva poikkeustilanne sekä alkukuun kampanjaviikko laittoivat myydyimpien puhelinten listamme uusiksi maaliskuussa. Samsung piti edelleen ykköspaikan, mutta Huawei nousi kärkisijoille kolmella eri mallilla. Top 15 -lista oli runsas ja monipuolinen, ja sille nousi pitkästä aikaa näin monta eri brändiä. Kevään 5G-puhelinten lanseeraukset aloitti ensimmäisenä Samsung, joka kasvatti 5G-puhelintemme valikoimaa kolmella mallilla ja kiri Galaxy S20 Ultra 5G -mallillaan 5G-listan kärkeen, Elisan henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Ville Valkama kommentoi.

Koronaepidemia ei ole aiheuttanut suuria muutoksia laitteiden saatavuuteen. Puhelinkaupan ohella myös erilaisten kotona viihtymiseen liittyvien laitteiden, kuten televisioiden, tietokoneiden ja pelikonsoleiden myynti Elisalla on käynyt vilkkaana. ‒ Vaikka myymälöissämme on nyt odotetusti tavallista vähemmän asiakkaita, verkkokaupan osuus myynnistä on kasvanut muuttuneessa tilanteessa selvästi, Valkama toteaa.

‒ Myös älykelloja hankitaan tällä hetkellä innokkaasti ‒ muun muassa hyvinvoinnin ja unen mittaaminen ovat edelleen vahvistuvia trendejä. Suosituin älykellomme oli maaliskuussa Polar Ignite, ja kärkeen nousivat myös Huawei Watch GT ja Samsung Galaxy Watch Active. Aloitimme myös maaliskuun lopulla Apple Watch multiSIM-version myynnin, joka nousi lyhyessä ajassa sijalle 8.

5G-puhelin ensi kertaa top-listalle

‒ 5G-puhelinten suosio kasvaa kohisten, ja merkille pantavaa on, että 5G-puhelin nousi nyt ensi kertaa yritysasiakkaiden top 15 -listalle, kertoo Elisan yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Petteri Svensson. ‒ Koronaepidemia siirsi monen laitevalmistajan 5G-puhelinlanseerauksia Barcelonan mobiilimessuilta myöhempään kevääseen, mutta nyt lanseeraukset ovat aivan nurkan takana, ja monet asiakkaamme odottavat niitä jo kovasti.

‒ Kokonaisuutena yritysasiakkaiden myydyimpien puhelinten listaan on vaikuttanut se, että epidemian takia monilla yhteiskunnan kannalta kriittisillä toimialoilla on varauduttu tilanteeseen hankkimalla puhelimia sekä uudelle henkilöstölle että etätöihin siirtyneen henkilöstön tavoitettavuuden varmistamiseksi, Svensson lisää.

Elisan myydyimmät puhelimet, maaliskuu 2020

Henkilöasiakkaat

1. Samsung Galaxy A40    

2. Huawei Y5  

3. Huawei P Smart 2019         

4. Apple iPhone 11                  

5. Huawei P30 Lite                  

6. OnePlus 7T

7. Apple iPhone 7                    

8. Honor 10 Lite

9. Apple iPhone 8                    

10. Honor 7S  

11. Apple iPhone XS

12. Samsung Galaxy A51        

13. Nokia 130 DS

14. Honor 9X  

15. Honor 20 Lite                    

Yritysasiakkaat

1. Samsung Galaxy A20e

2. DORO 5517 4G

3. Samsung Galaxy A40

4. Apple iPhone 11

5. Samsung Galaxy Xcover 4s

6. Samsung Galaxy A51

7. Apple iPhone 11 Pro

8. Apple iPhone 8

9. Samsung Galaxy S10e

10. Apple iPhone Xr

11. Nokia 4.2

12. OnePlus 7T

13. Samsung Galaxy S10

14. Nokia 3310 3G

15. Samsung Galaxy S20+ 5G


Elisan myydyimmät 5G-puhelimet, maaliskuu 2020

Henkilöasiakkaat

1. Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

2. OnePlus 7 Pro 5G                

3. Samsung Galaxy S10 5G    

4. Samsung Galaxy S20 5G    

5. Samsung Galaxy S20+ 5G  

Yritysasiakkaat

1. Samsung Galaxy S20+  5G

2. Samsung Galaxy S20 5G

3. Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

4. OnePlus 7 Pro 5G

5. Samsung S10 5G


Elisan myydyimmät älykellot, maaliskuu 2020 (henkilöasiakkaat)

1. Polar Ignite

2. Huawei Watch GT

3. Samsung Galaxy Watch Active

4. Apple Watch Series 5 GPS

5. Honor MagicWatch 2

6. Polar Vantage

7. Suunto 7

8. Apple Watch Series 5 GPS + Cellular

9. Apple Watch Series 3 GPS

10. Huawei Watch GT 2

 

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


1.4.2020

DNA:n myydyimmät puhelimet ja älykellot maaliskuussa 2020

Maaliskuusta muodostui hyvin poikkeuksellinen kuukausi myös laitekaupan kannalta. Hyvän alkukuun jälkeen markkinassa myytiin puhelimia selvästi vertailuajankohtaa vähemmän, kun poikkeustilanne vei asiakkaiden aikaa muilta asioilta. Apple ja Samsung ottivat tuttuun tapaan eniten listasijoituksia älypuhelimien Top 15 -listalla, mutta ykköspaikkaa kuukaudesta toiseen hallussaan pitänyt Samsung sai nyt luovuttaa kärkisijan Applelle. Apple pitää kärkeä hallussaan myös älykellojen Top 10 -listalla.

Apple otti maaliskuun myydyimpien puhelimien listalla kärkisijan kammeten Samsungin pois ykköspaikalta kahdentoista peräkkäisen kuukauden jälkeen. Top 15 -listan neljän kärkeen mahtuu peräti kolme Applen puhelinta.

Applella ja Samsungilla on kummallakin viisi mallia Top 15 -listalla, Honorin puhelimia listalla on kolme, ja OnePlus ja Huawei saivat listalle kumpikin yhden mallin. Maaliskuun puolivälissä myyntiin tullut Samsung Galaxy S20 5G-puhelin nousi saman tien maaliskuun viidenneksi myydyimmäksi puhelimeksi.

”5G-laitteita tulee nyt tarjolle hyvällä vauhdilla. Huhtikuussa saamme myyntiin erittäin kiinnostavia 5G-puhelimia sekä Xiaomilta että OnePlussalta. Xiaomi tuo myyntiin Mi 10 -sarjan mallit ja OnePlussalta saadaan uudet, vielä julkaisemattomat 8-sarjan mallit. Nyt kun laitteissa alkaa olla valinnanvaraa ja 5G-verkko laajenee vauhdilla, yhä useammat kuluttajat jo suunnittelevat 5G-loikkaa”, arvioi DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

Lisää 5G-puhelimia tulee tarjolle kevään aikana. Tammikuussa myyntiin tulleiden 5G-liittymien lisäksi DNA:lla on jo ennestään ollut tarjolla erityisesti pientaloille suunnattu kiinteä 5G-laajakaistaliittymä. DNA:n 5G-palvelut ovat tarjolla jo Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Hyvinkäällä, Sipoossa, Ruskolla, Raisiossa, Liedossa, Nokialla ja Ylöjärvellä. Lähikuukausina DNA:n 5G-verkko laajenee Ouluun, Jyväskylään, Lahteen, Kuopioon, Vaasaan, Hämeenlinnaan, Seinäjoelle, Raumalle, Pirkkalaan, Lempäälään, Poriin ja Heinolaan.

Älykellot Top 10

Apple Watch Series 5 piti ykkössijansa älykellojen Top 10 -listalla, ja Apple Watch Series 3 nousi kakkoseksi. Suoraan viidennelle sijalle ponkaisi listatulokas Samsung Galaxy Watch. Toinen maaliskuun listatulokas on yhdeksännen sijan ottanut Garminin Vivoactive 4S.

Koronavirustilanteen vaikutuksia

DNA Kaupan myymälöissä on tehty huomattavan paljon erilaisia toimenpiteitä, joilla varmistetaan mahdollisimman turvallinen myymäläympäristö sekä asiakkaille että henkilökunnalle.

”Olemme toteuttaneet massiivisen määrän toimenpiteitä, jotta myymälämme tarjoavat henkilökunnalle edelleen mahdollisimman turvallisen työskentely-ympäristön ja asiakkaille mahdollisimman turvallisen paikan asioida. Pintojen puhtauteen liittyvien tehostettujen toimien lisäksi olemme siirtyneet asiakkaiden laitteiden ultraviolettipuhdistukseen. UV-pesu poistaa bakteerit ja virukset puhelimen pinnoilta, joten myyjän on turvallista käsitellä puhelinta ja asiakas saa takaisin varmasti täysin puhtaan laitteen”, Aavikko kertoo.

”Asiakkaat ovat nyt poikkeustilanteessa siirtyneet hoitamaan enemmänkin päivittäisiä asioita ja tulevat ratkomaan kiireellisiä kysymyksiä. Esimerkiksi erilaisen käytönopastuksen kysyntä on kasvanut paljon”, Aavikko kertoo.

Koronavirus on odotetusti vaikuttanut laitteiden saatavuuteen, ja yksittäisten mallien tai värien osalta on saattanut olla hetkittäisiä puutteita. DNA:n valikoimaan kuuluvissa puhelimissa ja tableteissa saatavuus on pääosin kunnossa ja tilanne paranee jatkuvasti, kun esimerkiksi tuotanto Kiinassa on saatu jälleen täyteen vauhtiin.


DNA:n myydyimmät puhelimet maaliskuussa 2020

1. (3.) Apple iPhone 11
2. (2.) Samsung Galaxy A40
3. (4.) Apple iPhone 8
4. (5.) Apple iPhone 7
5. (-) Samsung Galaxy S20 5G
6. (7.) Samsung Galaxy A20e
7. (14.) Huawei P Smart 2019
8. (-) Samsung Galaxy A51
9. (13.) Honor 9X
10. (12.) Honor 7S
11. (-) Honor 20
12. (-) Samsung Galaxy S10e
13. (-) OnePlus 7T
14. (9.) Apple iPhone 11 Pro Max
15. (11.) Apple iPhone 11 Pro

DNA:n myydyimmät älykellot maaliskuussa 2020

1. (1.) Apple Watch Series 5
2. (5.) Apple Watch Series 3
3. (2.) Huawei Watch GT
4. (7.) Honor Magic Watch 2
5. (-) Samsung Galaxy Watch
6. (3.) Huawei Watch GT 2
7. (6.) Suunto 3 Fitness
8. (8.) Samsung Galaxy Watch Active 2
9. (-) Garmin Vivoactive 4S
10. (10.) Samsung Galaxy Watch Active

(Edellisen kuukauden sijoitus sulkeissa.)

DNA julkaisee myydyimmät puhelimet ja älykellot -seurannan kuukausittain, aina kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä. Tiedot perustuvat DNA:n eri myyntikanavissa kerättäviin myyntilukuihin. Aiempien kuukausien myyntitilastot löytyvät osoitteesta https://corporate.dna.fi/media/myyntitilastot

 


DNA Kauppa on Suomen laajin matkapuhelimia ja muita mobiilipäätelaitteita sekä matkaviestinliittymiä myyvä ketju, johon kuuluu 60 myymälää. DNA Kaupan valikoimissa ovat myös tv- ja laajakaistapalvelut sekä niihin liittyvät päätelaitteet. Ketju on osa DNA-konsernia, jonka liikevaihto vuonna 2019 oli 942 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n matkaviestinverkon asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa liittymää kohden. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä.


1.4.2020

Etätyövälineiden myynti räjähti maaliskuussa

Maaliskuun myyntilistoilla nähtiin poikkeuksellisia liikkeitä, kun koronapandemia vaikutti myös laitemyyntiin. Ihmiset siirtyivät kotikonttoreille etätöihin ja hankkivat siihen sopivia välineitä. Myynti painottui selkeästi verkkokauppaan.

”Puhelinmyynti laski maaliskuussa Suomessa noin 15-20 %. Kannettavien tietokoneiden myynti taas yli tuplaantui ihmisten varustellessa etätyökonttoreitaan. Myös televisiot ja pelaamisen tarvikkeet kävivät hyvin kaupaksi, sillä sisältöjä kulutetaan huimia määriä ja uusien laitteiden ja toimivien yhteyksien kanssa se on mukavampaa”, Telia Finlandin laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Vuorinen kertoo.

Myynti painottuu nyt poikkeustilanteessa luonnollisesti verkkokauppaan.

”Telian verkkokaupan toimitukset pelaavat hyvin ja toimitukset ovat turvallisesti saatavilla jopa seuraavaksi päiväksi”, Vuorinen kertoo.

Sama kehitys yrityspuolella

”Myös yrityspuolella etätyövälineet ovat olleet suosittuja. Suuri piikki on ollut muun muassa kuulokkeiden myynnissä”, kertoo Telia Inmics-Nebulan toimitusjohtaja Jarno Kekäläinen.

Etätyöhön siirtymisen lisäksi useat yritykset etsivät myös uusien ansaintatapoja kivijalkaliiketoiminnan rinnalle.

”Monet yritykset siirtävät nyt myyntiä verkkokauppoihin. Poikkeustilan takia tarjoamme yrittäjille kotisivu- ja verkkokauppatyökalun kuudeksi kuukaudeksi veloituksetta. Työkalulla yrittäjän on nopeaa ja helppoa pystyttää verkkokauppa tai uudet kotisivut”, Kekäläinen sanoo.

Maaliskuun myydyimmät puhelimet kuluttajille (suluissa helmikuun sijoitus)

1 (1)     Samsung Galaxy A50
2 (3)     Apple iPhone 11
3 (10)   Samsung Galaxy A40
4 (9)     Samsung Galaxy A20e
5 (-)      Huawei Y5 2019
6 (-)      Apple iPhone 7
7 (-)      Samsung Galaxy A51
8 (-)      Samsung Galaxy S10e
9 (-)      Huawei P Smart 2019
10 (8)   OnePlus 7T

Maaliskuun myydyimmät älykellot kuluttajille (suluissa helmikuun sijoitus)

1 (3)     Samsung Galaxy Watch 4G
2 (1)     Apple Watch Series 5 GPS + Cellular
3 (2)     Huawei Watch GT 2
4 (4)     Samsung Galaxy Active2 4G
5 (-)      Apple Watch Series 5 GPS
6 (6)     Samsung Galaxy Watch Active
7 (-)      Honor Watch Magic 2
8 (5)     Suunto 7
9 (-)      Garmin Fenix 6 Pro
10 (-)    SUUNTO 3

Maaliskuun myydyimmät puhelimet yrityksille (suluissa helmikuun sijoitus)

1 (1)     Samsung Galaxy A40
2 (-)      Doro 5517
3 (2)     Apple iPhone 11       
4 (3)     Samsung Galaxy A20e         
5 (6)     Apple iPhone XR
6 (-)      Samsung Galaxy A51
7 (4)     Nokia 7.2       
8 (-)      Samsung Galaxy A71
9 (7)     Samsung Galaxy Xcover 4s
10 (5)   Apple iPhone 8         

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2019 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


31.3.2020

Telia ja Liiga polkaisevat käyntiin ePlayoffsit – Liiga-kevään viihteellinen loppuhuipennus pelataan virtuaalisesti huhtikuussa

Liiga ja Telia tuovat virtuaalista jääkiekkoviihdettä Liiga-faneille huhtikuun ajaksi, kun Liigan pudotuspelit eli playoffsit mitellään NHL 20 -konsolipelillä. Liiga-kauden pelaamatta jääneitä playoffseja on kutsuttu pelaamaan joukko NHL 20 -pelaamista harrastavia suomalaisia jääkiekkoilijoita sekä joukkueiden kannattajia. ePlayoffsit näytetään Telia Esports Seriesin toimesta.

”Jääkiekkokausi päättyi tänä vuonna ennenaikaisesti koronavirusepidemian vuoksi, kuten moni muukin urheilulaji. Halusimme kuitenkin tarjota Liiga-faneille viihdettä ja mahdollistaa virtuaaliset ePlayoffsit. Yhteinen sävel löytyi Liigan kanssa nopeasti, ja playoffsien tuominen Telia Esports Seriesin sateenvarjon alle oli luonteva tapa jatkaa keskeytynyttä kautta. e-urheilun koti on Telialla ja MTV:llä. Näin ollen Liigan ePlayoffsien seuraaminen sekä MTV:n että Telia TV:n kanavien välityksellä tarjoaa suomalaisille loistavan mahdollisuuden nauttia virtuaalisesta jääkiekkoviihteestä parhaaseen katseluaikaan”, sanoo Niklas Segercrantz Telian esports-tiimistä.

Liiga lähtee nyt ensikertaa mukaan urheilupelaamisen maailmaan liittyvään kokeiluun.

”On upea juttu, että voimme yhdessä Telian kanssa tarjota viihdettä Liigan seuraajille, vaikka varsinainen Liiga-kausi jouduttiinkin lopettamaan ennen aikojaan. Kiitos kuuluu myös seurojen entisille pelaajille ja uskollisille kannattajille, jotka lähtivät rohkeasti puolustamaan oman seuransa värejä. Tästä tulee taatusti sekä jännittävää että viihdyttävää seurattavaa”, kommentoi Liigan markkinointipäällikkö Aija Saha.

Pelaajina ammattilaiskiekkoilijoita, huippukokki ja näyttelijä

ePlayoffsit aloitetaan suoraan Liigan runkosarjasijoitusten perusteella. Mukana ovat kaikki 10 playoffseihin selviytynyttä joukkuetta. Ottelut pelataan NHL 20 -pelillä ja ottelusarjat ratkotaan paras kolmesta -menetelmällä. Pelimuotona toimii 1 vs. 1.

Liiga-seurat ovat nimenneet kukin oman edustuspelaajansa viihteelliseen loppumittelöön. Mukana pelaamassa nähdään niin ammattikiekkoilijoita kuin seuran kannattajiakin. Kaikkia pelaajia yhdistää NHL 20 -pelikokemus sekä rakkaus omaa edustusseuraa kohtaan. Ammattijääkiekkoilijoista mukana ovat muun muassa vuoden 2019 MM-joukkueessa pelannut, kultaa Suomelle tuonut Harri Pesonen (JYP) sekä rapakon takana AHL-liigassa kiekkoilevat Joni Tuulola (HPK) ja Joona Luoto (Tappara). Muilla toimialoilla ansioituneita ePlayoffs-pelaajia ovat huippukokki Teemu Laurell (Lukko) ja muusikko-näyttelijä Sami Hintsanen (Ilves).

”Olen iloinen saadessani tilaisuuden edustaa suosikkiseuraani. Tietääkseni olen kirkkaasti vanhin koskaan Ilveksen kanssa pelaajasopimuksen tehnyt ihminen. Nyt pitää vain jalostaa peukaloiden pyörittely pelilliseksi näppäryydeksi. Tulen tekemään kaikkeni, jotta joukkueeni julistetaan tämän ePlayoffs-turnauksen voittajaksi”, Tampereen Ilveksen kotiotteluissa kuuluttajanakin toiminut ja ”Ilves murisee” -kannatuslaulun isä Sami Hintsanen hehkuttaa.

Lähetykset Telia TV:ssä, mtv-palvelussa ja C Morella

Pelaajat mittelevät kotoaan käsin ja pelit koostetaan ottelulähetyksiksi, joita voi seurata mtv-palvelussa, C Morella ja Telia TV:n extra-kanavalla keskiviikkoisin ja lauantaisin 8. huhtikuuta alkaen. Noin kahden tunnin mittaiset, selostetut ottelulähetykset alkavat klo 18. Virtuaalisessa ePlayoffs-studiossa häärivät Telian Liiga-lähetyksistä tutut kasvot Suvi Puukangas ja Ari Vallin. Vauhdikkaalla selostustyylillään väriä lähetyksiin tuo Jani Alkio.

Finaalilähetys nähdään 25. huhtikuuta ja on kokonaisuutena katsottavissa edellä mainittujen kanavien lisäksi MTV:n Sub-kanavalla kello 16.

ePlayoffsien pääkumppanina toimii OnePlus.

"Liigakauden ennenaikainen päättyminen oli kova isku koko Suomen jääkiekkokansalle, joten meille oli selvää, että haluamme olla Telia Esport Seriesin mukana tekemässä virtuaalista kiekkohistoriaa OnePlus 8-sarjan julkaisun kynnyksellä huhtikuussa. Tässä viihdyttävässä kokonaisuudessa yhdistyvät OnePlussalle kaksi tärkeää asiaa, jääkiekko ja e-urheilu", kertoo OnePlus Suomen maajohtaja Tuomas Lampen.

Otteluaikataulu:

8.4. Playoffsien ensimmäinen kierros (HPK – KalPa, JYP – Ässät)
11.4. Neljännesfinaalit (Tappara – HIFK, Ilves – KooKoo)
15.4. Neljännesfinaalit
18.4. Semifinaalit
22.4. Semifinaalit
25.4. Finaali ja pronssiottelu

Joukkueiden edustajat:

HIFK: Tuukka Ritokoski
HPK: Joni Tuulola
Ilves: Sami Hintsanen
JYP: Harri Pesonen
KalPa: Eetu Sopanen
KooKoo: Sasu Toikka
Kärpät: Miikka Kolehmainen
Lukko: Teemu Laurell
Tappara: Joona Luoto
Ässät: Iiro Vehmanen


Linkki Telia Esport Series -tapahtumasivulle: www.telia.fi/eplayoffs

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2019 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


31.3.2020

Ylen HD-muotoiset lähetykset näkyvät nyt 90 prosentille suomalaisista

Digita on saanut valmiiksi HD-verkon käynnistykseen liittyvät muutostyöt. Työt sujuivat ongelmitta ja Digitan HD-verkko kattaa nyt 90 prosenttia väestöstä.

Ylen HD-muotoiset kanavat Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, Yle Teema & Fem HD näkyvät Digitan antenniverkossa kanavapaikoilla 21, 22 ja 25. Vastaanottoon riittää UHF-antenni ja teräväpiirtolähetysten katseluun tarvitset Antenna Ready HD-vastaanottimen joko television tai digisovittimien. Mikäli kanavat eivät näy siirtymän jälkeen automaattisesti, vastaanotin saattaa vaatia kanavien uudelleenhaun tai tehdasasetusten palauttamisen. Yhteisantennikiinteistöissä voi olla tarvetta antennijärjestelmämuutoksiin Ylen HD-kanavien vastaanottamiseksi. Oman näkyvyysalueen voi tarkastaa Digitan karttapalvelusta osoitteesta www.digita.fi/karttapalvelu.

Digita jatkaa HD-verkon rakentamista ja Ylen HD-muotoisten kanavien näkyvyys laajenee 1.6.2020 koko maahan.

Mitä tehdä jos Ylen HD-muotoiset kanavat eivät näy?

Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita antennijärjestelmän muutostöitä. Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa ja televisiossa on Antenna Ready HD -valmius, riittää tv-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun lähettimet on käynnistetty alueella.

Mikäli Ylen HD-muotoiset kanavat eivät näy yhteisantennikiinteistöissä kanavahaun jälkeen ja lähetin, jonne UHF-vastaanottoantenni on suunnattu, on käynnistetty, sekä vastaanottimessa on jo Antenna Ready HD -valmius, on hyvä olla yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään antennijärjestelmän tarkastamiseksi.

Suosittelemme, että yhteisantennikiinteistöjä hoitavat isännöitsijät ottavat yhteyttä paikalliseen antenniurakoitsijaan, jotta mahdollisesti tarvittavat antennijärjestelmämuutokset tai – uusinnat voidaan tehdä. Oman tv-vastaanottimen HD-valmiuden voi tarkastaa nettiosoitteesta www.toimiikotelkkarini.fi.

Kanavahaun tekeminen

Useimmat vastaanottimet etsivät uudet kanavat automaattisesti, mutta jotkin televisiot tai digiboksit saattavat vaatia kanavien virittämisen uudelleen tai tehdasasetusten palauttamisen. Ohjeet kanavahaun tekemiseksi löytyvät Digitan internet-sivuilta www.digita.fi/kanavahaku tai laitteen käyttöoppaasta. Digita Info palvelee maanantaista perjantaihin kello 8–20 numerossa 020 411 7676 tai info@digita.fi.

Puhelun hinta Digita Infoon on lankapuhelimesta 8,35 senttiä puhelulta sekä 6 senttiä minuutilta ja matkapuhelimesta 8,35 senttiä puhelulta sekä 17,17 senttiä minuutilta. Hinnat koskevat kotimaan lankaliittymiä ja matkapuhelimia. Palveluun jonotus on maksullinen.

 

Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa.


31.3.2020

Neljä vinkkiä tietoturvalliseen etätyöhön

Koronaviruspandemia on saanut monet tekemään töitä kotoa käsin. Tietoturva-asiat on hyvä pitää mielessä myös silloin, kun työskentely tapahtuu muualla kuin työnantajan tiloissa. Elisan vinkeillä tietoturva tulee huomioiduksi sekä teknisestä että inhimillisestä näkökulmasta.

Etätyö on tällä hetkellä yleinen tapa tehdä töitä, kun fyysisiä kontakteja pyritään välttämään myös yrityksissä. Tietoturvallinen työskentely pitää sisällään asioita, joihin työntekijä pystyy vaikuttamaan omalla käyttäytymisellään ja teknologiavalinnoilla.

– Riittävä tietoturva on yhdistelmä sekä ihmisen omaa harkintaa erilaisissa tilanteissa että riittävän suojan antavia ratkaisuja, joita nykyaikana on paljon, kertoo Elisan tietoturvajohtaja Teemu Mäkelä.

Näitä vinkkejä noudattamalla työskentely on turvallista myös etänä

Käytä vain työnantajan välineitä tai turvallisia virtuaalisia työtiloja
Töitä kannattaa tehdä työnantajalta saadulla tietokoneella ja sen ohjelmistoilla. Jos työpaikalla on ollut käytössä pöytätietokone, jota ei ole voinut siirtää kotiin, voi virtuaalinen työpöytä olla tietoturvallinen ratkaisu. Tällöin töitä voi tehdä omalla laitteella, esimerkiksi tabletilla tai kotona käytössä olevalla kannettavalla tietokoneella.

Varo huijareita ja suojaa identiteettiäsi
Pandemia ei valitettavasti ole saanut verkossa toimivia rikollisia hellittämään yrityksiään huijata käyttäjiä ja tunkeutua yritysten tietojärjestelmiin. Suomessa ja maailmalla on viime aikoina esiintynyt useita tapauksia, joissa on pyritty esiintymään virallisena tahoja jakamalla koronavirukseen liittyviä valheellisia parannuskeinoja tai tiedotteita. Yleisin huijausviestien levityskanava on sähköposti, mutta viestit voivat levitä myös sosiaalisen median, pikaviestimien tai tekstiviestien välityksellä. Tekstiviestiä lähettäessä hyökkääjä voi esiintyä millä tahansa nimellä tai käyttää mitä tahansa puhelinnumeroa. Älä siis avaa sähköposteissa, WhatsApp-viesteissä tai tekstiviesteissä olevia epäilyttäviä linkkejä tai liitteitä vaan raportoi niistä työnantajasi IT-tukeen tai tietoturvatiimille.

Käytä aina VPN-yhteyttä ja tallenna tiedot turvallisesti
VPN kannattaa laittaa aina päälle, koska se suojaa kaikkea tiedonsiirtoa. Lisäksi kaikki tieto on hyvä tallentaa turvaan pilvipalveluun tai yrityksen verkkolevylle, johon usein pääseekin vain silloin, jos VPN on päällä.

Työskentele rauhallisessa tilassa, jossa muut eivät näe tai kuule arkaluontoista tietoa
Sijoita etätyöpiste rauhalliseen paikkaan ja muista äänieristys, jos puhut luottamuksellisista asioista. Älä anna muiden perheenjäsenten käyttää työkonettasi ja lukitse se aina koneelta poistuessasi. Muista myös, että videoneuvotteluissa kameran kautta saatat epähuomiossa näyttää asioita, joita ei ole tarkoitettu nähtäväksi.

 

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


31.3.2020

DNA:n 5G laajentunut Tampereella ja Tampereen seudulla

DNA:n 5G-verkko Tampereella ja Tampereen seudulla on laajentunut. 5G-palvelut ovat saatavilla muun muassa Tampereen keskustassa, Tammelassa, Lielahdessa ja Hyhkyssä. Lisäksi Ylöjärvellä ja Nokialla on avattu lukuisia 5G-tukiasemia. Alkuvuoden mittaan 5G-verkon rakennustyöt jatkuvat ja laajenevat myös muualle Tampereen seudulle. Yhteyksien toimivuus varmistetaan jatkuvalla verkkojen ylläpidolla ja kehityksellä myös tämänhetkisessä poikkeustilanteessa.

DNA:n 5G-verkko on laajentunut Tampereella ja Tampereen seudulla. Tällä hetkellä 5G-palvelut ovat saatavilla Tampereen keskustan lisäksi Tampereen Hyhkyssä, Lielahdessa, Lentävänniemellä, Epilässä, Hatanpäässä, Kaakinmaalla, Kalkussa, Kyttälässä, Tammelassa ja Tampellassa. Lisäksi Ylöjärvelle ja Nokialle on avattu 5G-yhteydet.

- 5G-verkon rakentaminen on edennyt suunnitellusti, ja DNA laajentaa 5G-verkkoa ripeästi myös muille alueille Tampereen seudulla. Samalla alueen 4G-verkkoa vahvistetaan ja valmistellaan tulevaisuuden tarpeisiin. Vallitseva poikkeustilanne on kasvattanut matkaviestinverkkojemme liikennettä, ja päivisin tapahtuva datankäyttö on suurempaa kuin koskaan aiemmin. Verkkomme kestää kuitenkin hyvin päiväaikana tapahtuneen kuormituksen kasvun, koska mitoitukset on tehty illan kiiretuntien mukaan, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.

DNA pyrkii varmistamaan yhteyksien toimivuuden ja kapasiteetin riittävyyden myös poikkeustilanteessa jatkuvalla 5G- ja 4G-verkkojen ylläpidolla ja kehityksellä. Verkkoihin on varattu runsaasti kapasiteettia, ja verkonhallinta on hajautettu eri sijainteihin toimintavarmuuden takaamiseksi.

Alkuvuoden aikana DNA:n 5G-verkko laajenee Pirkkalan, Lempäälän ja muun Tampereen seudun lisäksi Ouluun, Jyväskylään, Lahteen, Kuopioon, Vaasaan, Hämeenlinnaan, Seinäjoelle, Raumalle, Poriin ja Heinolaan.

DNA:n 5G-palvelut ovat tällä hetkellä tarjolla Tampereen, Nokian ja Ylöjärven lisäksi Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Sipoossa, Hyvinkäällä, Turussa, Ruskolla, Raisiossa ja Liedossa.

 

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n matkaviestinverkon asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa liittymää kohden. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä.


30.3.2020

Ylen HD-muotoiset lähetykset käynnistyvät Digitan antenniverkossa huomenna 31.3.2020

Ylen HD-muotoiset kanavat Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, Yle Teema & Fem HD käynnistyvät Digitan maanlaajuisessa antenni-tv-verkossa 31.3.2020. Lähetysten käynnistyessä HD-verkko kattaa jo 90 prosenttia väestöstä.

Aikaisemmin DNA:n VHF-antenniverkon jakelun piirissä olleet Ylen HD-muotoiset tv-lähetykset käynnistyvät Digitan antenniverkossa huomenna tiistaina 31.3.2020 aamupäivän aikana. Käynnistystyöt voivat aiheuttaa lyhyen n. 15 minuutin mittaisen katkoksen Yle HD-muotoisten kanavien lähetyksessä, mikäli Ylen HD-muotoisia kanavia on vastaanotettu aiemmin VHF-verkon kautta.

Ylen HD-muotoiset kanavat Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, Yle Teema & Fem HD näkyvät Digitan antenniverkossa kanavapaikoilla 21, 22 ja 25. Vastaanottoon riittää UHF-antenni ja teräväpiirtolähetysten katseluun tarvitset Antenna Ready HD-vastaanottimen joko television tai digisovittimien. Mikäli kanavat eivät näy siirtymän jälkeen automaattisesti, vastaanotin saattaa vaatia kanavien uudelleenhaun tai tehdasasetusten palauttamisen. Yhteisantennikiinteistöissä voi olla tarvetta antennijärjestelmämuutoksiin Ylen HD-kanavien vastaanottamiseksi.

Mitä tehdä jos Ylen HD-muotoiset kanavat eivät näy?

Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita antennijärjestelmän muutostöitä. Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa ja televisiossa on Antenna Ready HD -valmius, riittää tv-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun lähettimet on käynnistetty alueella.

Mikäli yhteisantennikiinteistöissä ei näy Ylen HD-muotoisia kanavia kanavahaun jälkeen ja lähetin, jonne UHF-vastaanottoantenni on suunnattu, on käynnistetty, sekä vastaanottimessa on jo Antenna Ready HD -valmius, on hyvä olla yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään antennijärjestelmän tarkastamiseksi.

Suosittelemme, että yhteisantennikiinteistöjä hoitavat isännöitsijät ottavat yhteyttä paikalliseen antenniurakoitsijaan, jotta mahdollisesti tarvittavat antennijärjestelmämuutokset tai – uusinnat voidaan tehdä. Oman tv-vastaanottimen HD-valmiuden voi tarkastaa nettiosoitteesta www.toimiikotelkkarini.fi.

Kanavahaun tekeminen

Useimmat vastaanottimet etsivät uudet kanavat automaattisesti, mutta jotkin televisiot tai digiboksit saattavat vaatia kanavien virittämisen uudelleen tai tehdasasetusten palauttamisen. Ohjeet kanavahaun tekemiseksi löytyvät Digitan internet-sivuilta www.digita.fi/kanavahaku tai laitteen käyttöoppaasta. Digita Info palvelee maanantaista perjantaihin kello 8–20 numerossa 020 411 7676 tai info@digita.fi.

Puhelun hinta Digita Infoon on lankapuhelimesta 8,35 senttiä puhelulta sekä 6 senttiä minuutilta ja matkapuhelimesta 8,35 senttiä puhelulta sekä 17,17 senttiä minuutilta. Hinnat koskevat kotimaan lankaliittymiä ja matkapuhelimia. Palveluun jonotus on maksullinen.


Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa.


27.3.2020

Telia näyttää maksutta 38 legendaarista Liigan pudotuspeliottelua vuosien varrelta – ensimmäiset pelit tänään

Telia tarjoaa jääkiekkoviihdettä maksutta Telia TV:ssä maalis-huhtikuussa. Luvassa on nostalgisia hetkiä 1990-luvun puolivälistä viime kauden sensaatiomaiseen ”oranssiin kevääseen”.

”Liigan kausi päättyi ennenaikaisesti ja myös Telian Liiga-lähetykset loppuivat. Monen lätkäfanin kevääseen syntyi tyhjiö. Telia haluaa omalta osaltaan tuoda viihdykettä tämän täysin poikkeuksellisen tilanteen keskelle. Siksi kaivoimme Liigan arkistoista valikoiman takavuosien kutkuttavimpia otteluita fanien iltoja piristämään”, sanoo Telian Liiga-lähetysten vastaava tuottaja Kalle Takala.

Liiga-klassikoissa ovat mukana muun muassa 1990-lukua hallinneiden jättiläisten – TPS:n ja Jokereiden – legendaarisia mestaruustaisteluita. Myös Juhani Tammisen piiskaaman Vaasan Sportin ja Porin Ässien välinen kevään 2009 karsintasarjan ratkaisuottelu löytyy arkistojen aarteiden joukosta.

Maksuttomia kiekkosisältöjä näytetään Telia TV:ssä LiigaTV-kanavalla 27.3.–17.4. välisenä aikana arkisin ja lauantaisin. Illan kuluessa voi nauttia kahdesta eri pelistä. Pelit ovat myös katsottavissa tallenteina jälkikäteen.

Sisältöjen katsominen vaatii Telia TV -tilin avaamisen ja rekisteröitymisen. Tilin luominen ja kanavien katsominen ei sido mihinkään ja on maksutonta. Mikäli asiakkaalla on jo Telia TV -tunnukset, uusia erillisiä tunnuksia ei tarvita, vaan sisällöistä voi ryhtyä nauttimaan saman tien. Katselu onnistuu Telia TV -sovelluksella, Telia digiboksilla tai Telian kaapelikortilla.

Viikonlopun lähetykset:

Pe 27.3.
Klo 17.00 Liiga-klassikko: TPS-Jokerit 4. finaali (4.4.1996)
Klo 19.30 Liiga-klassikko: Jokerit-TPS 3. finaali (6.4.1997)

La 28.3.
Klo 17.00 Liiga-klassikko: HIFK-Ilves 3. finaali (11.4.1998)
Klo 19.30 Liiga-klassikko: HIFK-TPS 4. finaali (18.4.1999)

Tarkemmin tietoja näytettävistä peleistä täällä: https://www.telia.fi/klassikkopelit

 

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2019 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


26.3.2020

Pk-yritykset kaipaavat nyt etätukea – yhteydenottojen määrässä selvä kasvu

Lähituen saaminen erilaisten digipalveluiden ja -ratkaisujen käyttöönottoon ja käyttämiseen on koronapandemian vuoksi entistä epäsuositumpaa, kun fyysisiä kontakteja suositellaan nyt välttämään. Yrityksissä on nyt selvää kysyntää etätuen saamiselle, kun sekä yrittäjien että yritysten henkilöstön joukossa etätyöskentely on osa arkea.

Etätuen tarve on noussut erityisesti pk-yrityksissä, joissa erilaisia digitaalisia ratkaisuja muun muassa etätyön ja verkkokaupan helpottamiseksi otetaan kovaa vauhtia käyttöön. Viime viikon loppupuolella oli huomattavissa selvä muutos, kun yrityksissä mietittiin pika-aikataululla uusia toimintatapoja hoitaa liiketoimintaa.

– Erityisesti alle 100 henkilöä työllistävistä yrityksistä oltiin meihin viime viikon aikana yhteydessä Elisan Yritysguruun ja Elisa Oma IT -palveluun neljänneksen verran enemmän verrattuna tavalliseen viikkoon. Tällä viikolla kehityssuunta on ollut yhteydenottomäärissä hyvin samankaltainen kuin viime viikolla, eli nousu yhteydenottojen määrässä on edelleen tavallisuudesta poikkeavaa, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Mikko Pöyry.

Etätyöskentelyyn liittyvälle tuelle nyt eniten kysyntää

Eniten yhteydenottoja tulee Microsoft Teams-sovelluksen käyttämisestä, jota hyödynnetään nyt paljon etätyöskentelyssä muun muassa chat-, puhe- ja videoneuvottelumahdollisuuksien vuoksi. Pienyrityksille onkin mahdollista saada Team-sovellus maksutta käyttöön puolen vuoden ajaksi. Sovelluksen oikeaoppisen käyttämisen neuvoille on nyt kysyntää. Kaikki tuki annetaan etänä ja pilvipalveluita hyödyntäen läpi koko Suomen. 

– Asiantuntijamme ovat pystyneet vastaamaan kasvaneeseen etätuen yhteydenottojen määrään hyvin. Selvittelemme jo nyt erilaisia vaihtoehtoja, joilla hyvästä palvelutasostamme pidetään kiinni myös jatkossa, jos neuvojen ja opastuksen tarve kasvaa vielä räjähdysmäisesti. Meille on tärkeää pystyä auttamaan ja tukemaan nyt kaikenlaisia yrityksiä. Monet ovat todella tiukan paikan edessä koronapandemian aiheuttamien vaikutusten vuoksi, Elisan IT-tukipalveluiden johtaja Sanna Sarpila toteaa.

Uusia ratkaisuja otetaan nopeasti käyttöön

Virtuaalisten työpöytien käyttöönotolle on noussut selkeä kysyntäpiikki yrityksissä, joissa työtä tehdään normaalisti toimistolla olevilla kiinteillä työasemilla, eikä käyttäjille ole olemassa kannettavia tai muita etätyölaitteita.

– Näissä tilanteissa virtuaalinen työpöytä tarjoaa todella nopeasti ja kustannustehokkaasti mahdollisuuden hyödyntää mitä tahansa kotoa löytyvää laitetta etätyöskentelyyn, esimerkiksi tablettia tai kotitietokonetta, Pöyry kertoo.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


24.3.2020

Ylen HD-kanavat käynnistyvät Digitan antenniverkossa maaliskuun lopussa

Ylen HD-muotoisten kanavien jakelu käynnistyy Digitan maanlaajuisessa antenni-tv-verkossa maaliskuun lopussa.

Käynnistyessään 31.3.2020 aamupäivän aikana verkko kattaa jopa 90 prosenttia väestöstä, ja kanavien näkyvyys laajenee kesäkuun alkuun mennessä koko maahan. Sen jälkeen Ylen tv-kanavia voi katsella teräväpiirtona koko Suomessa kaikilta jakeluteiltä.

“Nyt kun tilanne Suomessa ja koko maailmassa on poikkeuksellinen, yhteiset hetket ovat entistäkin tärkeämpiä. Televisio kerää suomalaiset yhteisten kokemusten äärelle ja Yle pystyy tarjoamaan nämä hetket nyt entistäkin laadukkaampina HD-laadulla koko maahan”, sanoo Ylen teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö.

”Teräväpiirtolähetyksiin siirtymistä on odoteltu Suomen antennikotitalouksissa jo pitkään, kaapeli-ja satelliittitalouksissa HD:tä on katseltu vuosia.”

Digitan maanlaajuinen verkko varmistaa, että kaikki suomalaiset iästä, asuinpaikasta tai laajakaistan nopeudesta riippumatta saavat ajankohtaista tietoa myös poikkeustilanteissa. 

”Olemme erittäin iloisia, että voimme tarjota antenniverkon katsojille Ylen HD-muotoiset lähetykset ja toivomme toki, että saamme muut pääkanavat teräväpiirtona mukaan lähiaikoina valtakunnalliseen verkkoon”, sanoo Digitan toimitusjohtaja Vesa Tykkyläinen.

Ylen nykyiset perustasoiset (SD) tv-kanavat näkyvät toistaiseksi kuin ennenkin.

Näin näet Ylen HD-kanavat Digitan antenniverkossa viimeistään 1.6.2020

Ylen kanavat näkyvät 31.3.2020 aamupäivän aikana Digitan UHF-verkon B-kanavanipussa kanavapaikoilla 21, 22 ja 25. Lisätietoja näkyvyysalueen laajenemisesta saat Digitan sivuilta www.digita.fi/HD2020.

Vastaanottoon riittää UHF-antenni ja teräväpiirtolähetysten katseluun tarvitset myös HD-vastaanottimen. Näitä ovat T2-virittimellä varustettu televisio tai T2-digisovitin.

Jos kanavat eivät näy siirtymän jälkeen automaattisesti, vastaanotin saattaa vaatia kanavien uudelleenhaun tai tehdasasetusten palauttamisen. Yhteisantennikiinteistöissä voi olla tarvetta antennijärjestelmämuutoksiin Ylen HD-kanavien vastaanottamiseksi. 

 

Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa.

 


24.3.2020

20 kaupungin rajapyykki lähestyy – Elisa avasi 5G-verkon nyt Raumalle

Elisan 5G-verkko on laajentunut nopeasti Satakunnassa, kun uuden teknologian verkkoja on muutaman kuukauden sisällä avattu ensin Poriin ja nyt Raumalle. Rauman verkko kattaa avautuessaan suurimman osan kaupungista ja verkko täydentyy kuluvan kevään aikana.

Elisa avasi 17. 5G-verkkonsa Raumalle tällä viikolla. Verkko kattaa Rauman keskustan ja Vanhan Rauman alueen, sekä muun muassa Tarvonsaaren, Nummen, Kompin, Pidesluodon, Syvärauman, Kappelinhuhdan ja Pikku-Kinnon alueet. Kevään aikana verkko laajenee miltei koko Rauman alueelle.

5G:n näkyvin hyöty kuluttajille ovat jopa 10 kertaa aiempaa nopeammat yhteydet. Tämä ja 5G-verkon lyhyt viive mahdollistavat aivan uudenlaisia palveluja esimerkiksi viihteen ja pelaamisen alueilla. Perinteisen mobiiliyhteyden lisäksi 5G:tä voi käyttää myös kotona kiinteän yhteyden korvaajana.

– Elisa 5G Kotinetti on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi silloin kun kuituyhteyttä ei ole jostain syystä saatavilla tai 4G-verkko ei riitä palvelemaan koko perheen tarpeita. 5G-verkko mahdollistaa jopa gigan yhteyden perheenjäsenten käyttöön, Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkanen sanoo.

Mutta ei 5G ole vain kuluttajia varten. Sen hyödyt on havaittu myös yritysmaailmassa.

– Rauman alueella on paljon teollisuuden yrityksiä, jotka hyötyvät vaikkapa 5G:n mahdollistamista privaattiverkkoratkaisuista. 5G tuo erilaiset etäohjausta-, -monitorointia sekä IoT:ta hyödyntävät ratkaisut osaksi kaiken kokoisten yritysten arkipäivää, Laukkanen jatkaa.

Elisa on avannut 5G-verkkoja tähän mennessä Helsinkiin, Vantaalle, Espooseen, Tampereelle, Jyväskylään, Lahteen, Ouluun, Turkuun, Kuopioon, Poriin, Kouvolaan, Vaasaan, Seinäjoelle, Kuusamoon, Joensuuhun, Raisioon ja Raumalle. 5G-palveluiden edelläkävijänä tunnettu Elisa toi ensimmäisenä operaattorina myyntiin 5G-päätelaitteet ja liittymät keväällä 2019, ja myy tällä hetkellä asiakkailleen usean eri valmistajan 5G-puhelimia ja -reitittimiä sekä liittymiä 300 Mbps-, 600 Mbps- ja 1 Gbps-nopeuksilla. Elisan 5G-karttaan voi tutustua osoitteessa www.elisa.fi/kuuluvuus. Lisätietoa 5G:stä löytyy osoitteesta www.elisa.fi/5g

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


Pages