31.12.2018

Telia kirittää Suomea 5G-vauhtiin – 1.1.2019 avautuva kaupallinen verkko luo uusia teknologisia mahdollisuuksia eri toimialoille

Suomi siirtyy 5G-aikaan vuonna 2019, kun valtioneuvoston myöntämät verkkotoimiluvat astuvat voimaan. Telian viime kesän ja syksyn aikana Nokia kanssa toteuttamat 5G-kokeilut palvelevat nyt kaupallista toimintaa useilla paikkakunnilla.

Telian 5G-verkon rakentaminen ja käyttöönotto jatkuu vuoden alussa erityisesti yritysasiakkaiden kanssa suunniteltavien 5G-hankkeiden muodossa. Kuluttajille 5G tulee ajankohtaiseksi 5G-kykyisten päätelaitteiden myynnin käynnistyessä. Standardinmukaisia 5G-päätelaitteita, kuten modeemeja, puhelimia ja tabletteja odotetaan markkinoille vuoden 2019 aikana.    

5G käynnistyi jo testitaajuuksilla

Telia avasi ensimmäisenä operaattorina 5G-verkon Helsingissä, Oulussa ja Vantaalla vuoden 2018 syksyllä. 5G-aikakausi käynnistyi 5.9.2018 Helsingissä yhteistyössä Nokian kanssa Telia 5G Arenalla, jossa käytettiin 5G-verkkoa mm. reaaliaikaisen multivideolähetyksen toteutuksessa. Helsingissä 5G-alueita on Töölön lisäksi mm. Messukeskuksessa ja Vallilassa.

Oulussa Telia avasi marraskuussa Oritkari-Nuottasaaren alueelle 5G-verkon, joka tukee alueen teollisuuden ja logistiikan toimijoiden ekosysteemiä digitaalisten toimintamallien ja innovaatioiden kehittämisessä.

Vantaalla 5G-avaus nähtiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jossa käynnistyi joulukuun alussa yhdessä Finavian kanssa toteutettava 5G-robottihanke. 5G-verkossa toimivaa robottia kokeillaan lentoaseman non-Schengen-terminaalissa erilaisissa palvelutehtävissä.

NB-IoT: ensimmäinen 5G-teknologia vauhdittaa esineiden internetiä

Varaslähtö 5G-teknologiaan nähtiin jo maaliskuussa, kun Telia otti ensimmäisenä operaattorina Suomessa käyttöön esineiden internetiä palvelevan Narrowband IoT–teknologian (NB-IoT) verkossaan. NB-IoT on käytössä mm. Postilla, joka seuraa sen avulla kirjelaatikoiden täyttymistä. Delete ja RD Velho puolestaan kokeilevat tekniikkaa erotinkaivojen huoltotarpeen seurantaan ravintolassa ja autopesulassa.

Esports-kokeilut kertoivat 5G:n mahdollisuuksista kuluttajille

Vuonna 2018 Telia esitteli myös 5G:n mahdollisuuksia tietokonepelaamisessa. Jo helmikuussa Telia testasi 5G:n toimivuutta kilpapelaamiseen Nokian 5G-innovatiolaboratoriossa. Toukokuussa helsinkiläiset pääsivät testaamaan 5G-yhteydellä pelaamista Kampin kauppakeskuksessa ja elokuussa Assemblyssä Telia järjesti vanhemmille suunnatun peliturnauksen 5G-yhteydellä. Myös vuoden 2018 Slush-tapahtumassa joulukuun alussa pelattiin Telian 5G-verkossa.

 


28.12.2018

DNA avaa 5G-verkon Helsingissä

DNA avaa 5G-verkon Helsingissä vuodenvaihteessa. Ensivaiheessa ydinkeskustan alueita kattavaa verkkoa laajennetaan, kun päätelaitteita tulee markkinoille. DNA:lla on parhaillaan menossa myös kiinteän 5G:n eli Fixed Wireless Access -tekniikan käyttöpilotti Vantaalla. Kevään aikana käynnistyy lisäksi muita 5G-palveluiden asiakaspilotteja eri puolilla Suomea.

DNA on kehittänyt matkaviestinverkkoaan systemaattisesti kohti 5G-aikakautta. Verkkoon on tuotu 5G-kyvykästä teknologiaa ja verkon kapasiteettia on kasvatettu uusia vaatimuksia vastaavaksi. Syksyllä 2018 myönnetyn toimiluvan perusteella 5G-verkko voidaan avata vuodenvaihteessa. Verkko on alkuvaiheessa oleellisempi 5G-palveluiden kehittämiselle kuin asiakkaille.

”Päätelaitteiden saatavuus on aluksi olematonta, sillä standardointia viimeistellään yhä, ja laitevalmistajat odottavat sitä ennen mittavaan tuotantoon ryhtymistä. Teknologiatoimittajat tuovat alkuvuodesta markkinoille ensimmäisen 5G-sukupolven verkko- ja päätelaitteita. Ensivaiheen verkkomme tärkein tarkoitus onkin sen kyvykkyyksien entistä laajempi testaaminen,” DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen kertoo.

”Haluamme, että asiakkaamme saavat 5G:stä erinomaisen ja ennakko-odotukset täyttävän käyttökokemuksen ja siksi päätimme, ettei vielä ole oikea hetki tuoda 5G-liittymiä ja palveluja tarjolle”, Pekka Väisänen jatkaa.

DNA laajentaa 5G-palveluiden tarjoamaa asiakastarpeeseen perustuen. 5G-verkkoa laajennetaan, kun laadukkaita päätelaitteita on yleisesti markkinoilla, ja kiinteän 5G:n palvelut tulevat saataville, kun sen edellyttämiä teknisiä ominaisuuksia on testattu riittävästi ja soveltuvia asiakaspäätelaitteita tulee saataville.

Vauhtiin päästessään 5G mahdollistaa aiempaa huomattavasti nopeammat ja lyhyemmän viiveen tiedonsiirtoyhteydet, mikä tuo kuluttajille ja yrityksille entistä laadukkaammat ja monipuolisemmat datapalvelut. Ensimmäisiä hyötyjiä 5G-verkosta ovat ne verkon piiriin tulevat pientaloasukkaat ja yritykset, joiden saatavilla ei ole valokuituyhteyttä.

4G pysyy tärkeänä vielä pitkään

5G-investointien rinnalla DNA tehostaa ja laajentaa 4G-verkkoaan jatkuvasti. DNA:n näkemyksen mukaan 4G pysyy 5G:n tulosta huolimatta pitkään matkaviestinverkkojen pääasiallisena teknologiana ja asiakkaiden ja päätelaitteiden eniten käyttämänä verkkona.

Pientalojen kiinteän 5G-seinämokkulan testaus pitkällä

DNA testaa parhaillaan Vantaalla pientaloalueen asukkaiden kanssa matkaviestinverkon kautta toteutettua korkealaatuista laajakaistaa. Kiinteän 5G:n eli Fixed Wireless Access -tekniikan testi on osa DNA:n palvelukehitystä, jonka tuloksena nopeat laajakaistayhteydet tuodaan tarjolle myös niiden alueiden pientaloihin ja yrityksiin, joihin valokuitua ei ole saatavilla.

”Kiinteä 5G tarjoaa kiinteistöön laadukkaan yhteyden langattomasti. Se voi monissa tapauksissa korvata kiinteistöön tulevan kuidun, ja DNA:n kiinteä 5G tuleekin ratkaisemaan riittämättömien verkkoyhteyksien ongelman monilla alueilla”, Väisänen kertoo.

Myöhemmin vuoden 2019 aikana DNA tulee aloittamaan useampia 5G-pilotteja eri puolilla Suomea.

 

DNA Oyj on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. DNA on Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Yritysten osalta DNA näkee keskeisenä kasvualueena ajasta ja paikasta riippumattoman uuden työn, joka mahdollistuu älykkäillä päätelaitteilla, monipuolisilla viestintäpalveluilla ja nopeilla yhteyksillä. DNA:n liikevaihto vuonna 2017 oli 886 miljoonaa euroa ja liiketulos 124 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.


27.12.2018

53 % nukkuu puhelimensa vieressä

27.12.2018 klo 10:00

Sovelluskaupasta ladattava, Suomen ensimmäinen digitaalista hyvinvointia edistävä puhelinliittymä, Telia Dot, tarjoaa käyttäjälleen pohjan miettiä puhelimen valtaa elämässään. Telia julkistaa nyt ensi kertaa tietoa suomalaisten digihyvinvoinnista ja mitä käyttäjät ovat tehneet parantaakseen sitä.

Lokakuun lopussa Telian lanseeraama uudenlainen digitaalinen liittymä on ollut saatavilla sovelluskaupoissa pian kaksi kuukautta. Telia Dotin käyttäjistä joka kuudes on hyödyntänyt liittymään sisältyvää digihyvinvoinnin edistämiseen tarkoitettua osiota.

Kolmannes haluaa käyttää kännykkää vielä kello kymmenen jälkeen illalla

Telia Dotissa voi määritellä itselleen tai perheelleen tavoitteen, milloin ja miten käyttää puhelintaan arjessa ja muiden seurassa. Kuluttaja voi muun muassa valita ajan, jolloin laittaa kännykkänsä pois. Suosituin aika lopettaa puhelimen räpläily iltaisin oli kello 22, mutta lähes kolmannes Telia Dotin käyttäjistä on määritellyt ajaksi kello 23 tai 24. Vain noin joka kymmenes on halukas luopumaan puhelimestaan kello 21 tai sitä ennen.

”Tutkitusti älylaitteiden sininen valo lisää huonolaatuisen unen määrää, minkä takia illalla riittävä aikaväli digitaalisen elämän ja rauhoittumisen kesken olisi ihmisen hyvinvoinnille eduksi. Ehkä hieman huolestuttavaa on se, että yli kolmannes liittymän digihyvinvointiosion käyttäjistä ei ollut halukas määrittämään aikaa, jolloin laittaisi puhelimen pois rauhallisemman unen saamiseksi”, sanoo aivotutkija Kiti Müller.

Tutkijoiden tiedossa on myös, että unen laadun takaamisessa olisi eduksi se, ettei puhelinta pidetä makuuhuoneessa. Telia Dotin digihyvinvointiosion käyttäjistä vain 15 % oli määritellyt, että puhelin kuuluu toiseen huoneeseen. Yli puolet pitää puhelintaan parin metrin säteellä sängystään.

Puolet kokeillut digipaastoa

Liittymän digihyvinvointiosio koostuu tehtäväpohjaisista haastekokonaisuuksista. Ensimmäinen sovellukseen tuotu kokonaisuus keskittyi digiarjen haltuunottoon, jossa käyttäjä pystyi pohtimaan suhdettaan puhelimeensa. Tehtävistä käyttäjien keskuudessa suosituimmat ovat olleet puhelimenkäytön sääntöjen selventäminen (79 % tehnyt) sekä puhelimetta oleminen. Puolituntisen ilman puhelinta on viettänyt peräti kolme neljästä digihyvinvoinnin edistämisestä kiinnostunutta. Analogista aamua eli päivänaloitusta ilman puhelinta on kokeillut 61 %. Digipaaston on pitänyt lähes puolet haastekokonaisuuden suorittaneista. Lisäksi 56 % on viettänyt ainakin yhden päivän ilman puhelimen ruudulla pyöriviä ilmoituksia.

”Tietojen valossa voi todeta, että monilla on vielä tekemistä oman digitaalisen arjen hallinnassa. Toisaalta siitä kiinnostuneet ovat kokeneet tärkeiksi muun muassa määrittää pelisäännöt puhelimenkäytölle ja pitää esimerkiksi puhelinpaastoja. Nämä ovat hyviä tapoja, mikäli haluaa tukia omaa digikäyttäytymistään ja sitä kautta oppia hallitsemaan omaa arkeaan paremmin”, Müller sanoo.

Faktaa Telia Dotista:

• Telia Dot on uudenlainen, nykypäivän asiakastarpeisiin luotu liittymä. Se joustaa käyttäjän tarpeiden ja käytön mukaan.
• Asiakas maksaa vain silloin kun käyttää Telia Dotia. Telia ei laskuta yli 1 euroa/päivä. Keskivertokäyttäjän lasku on arvioilta noin 20 euroa kuussa.
• Ensimmäinen käyttökuukausi on ilmainen.
• Kaikki asiointi ja palvelun hallinta tapahtuvat digitaalisesti Telia Dot -sovelluksen kautta, joka ladataan sovelluskaupasta. Sim-kortti toimitetaan asiakkaalle postitse, kun käyttäjä päättää vaihtaa liittymänsä Telia Dotiin tai avata uuden liittymän.
• Sovelluksen kautta voi hallita kaikkia perheen liittymiä tai kytkeä siihen muita laitteita, kuten tabletin tai mökin riistakameran.
• Telia Dot auttaa käyttäjää olemaan tietoisempi puhelimen käytöstä ja edistää tasapainoisemman digiarjen luomisessa. Sovelluksen digihyvinvointiosio sisältää työkaluja oman ja perheen digihyvinvoinnin lisäämiseksi (Oman käytön visualisointi, Haasteet ja Pelisäännöt -osiot).
• Telia Dot on jatkuvasti kehittyvä palvelu. Sitä parannetaan asiakaspalautteiden ja datan pohjalta. Kehitystyössä on mukana myös asiantuntijoita, kuten Pelastakaa Lapset ry. Marraskuussa Telia toi liittymään kaksi uutta perheille suunnattua haastekokonaisuutta, jotka on toteutettu yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa.

Lue lisää:
www.telia.fi/dot
Telian digihyvinvointitutkimus (10/2018)


22.12.2018

Joulun ihme – porot käyttävät 5G-teknologiaa ensimmäisten joukossa

Elisa ja Anicare Oy mahdollistavat 5G-teknologian avulla uudenlaisen porojen liikkeiden ja terveydentilan seurannan. HealTag-laite tuo porot reaaliaikaisesti hoitajien mobiililaitteisiin.

Elisa on auttanut Anicare start up -yritystä kehittämään keinon porojen elinolojen parantamiseen ja terveydentilan seurantaan. Porojen korvaan kiinnitettävä HealTag mahdollistaa eläinten terveydentilan reaaliaikaisen seurannan ja auttaa löytämään vahingoittuneen tai sairastuneen eläimen luonnosta. HealTag toimii NB-IoT-verkossa, ja Elisa tarjoaa Anicarelle NB-IoT-liittymät teknologian hyödyntämiseen.

Poroilla on jo aiemmin ollut erilaisia seurantalaitteita, mutta niissä on ollut ongelmia muun muassa koon ja akun keston kanssa. Noin 30 gramman painoinen HealTagin akku kestää noin kaksi vuotta, eikä pienen kokonsa vuoksi haittaa poron elämää.

Porohoitajat pystyvät seuraamaan eläinten liikkeitä mobiilisovelluksesta. Käyttäjälle tulee reaaliajassa ilmoitus, jos poron terveydentilassa tai aktiivisuudessa ilmenee poikkeama. Elisan tuottama NB-IoT-verkko takaa hoitajille reaaliaikaisen näkymän, joka auttaa myös petojen aiheuttamien menetysten minimoinnissa.

– Ajatus laitteesta lähti jo vuosia sitten, mutta nykyiset verkot ovat olleet sen verran tehosyöppöjä, ettei järkevää teknistä ratkaisua ole aiemmin löytynyt. Kun Narrowband IoT -verkoista alettiin 5G:n myötä puhua, tiesin heti että nyt idean voi toteuttaa, sanoo Anicare Oy:n toimitusjohtaja Aki Marttila.

HealTag on muunneltavissa muihinkin sovelluksiin, joissa verkon yli toimiva sensorointi on aiemmin ollut kallista tai jopa mahdotonta toteuttaa.

IoT kaikkialle, myös syrjäseuduille

NB-IoT on uusi, 5G-ominaisuuksia hyödyntävä teknologia, jossa on hyvin pieni virrankulutus ja joka käyttää vain vähän verkon kaistanleveyttä kytkeäkseen suuren määrän laitteita verkkoon. 5G-teknologiaa hyödyntävän NB-IoT:n myötä myös sensoreiden hinnat tippuvat, joten tulevaisuudessa uusia käyttökohteita löytyy varmasti. Huhtikuussa Elisa avasi ensimmäisenä Suomessa NB-IoT-verkkovalmiuden koko maahan.

– Elisalla on jo kymmeniä NB-IoT-ratkaisuja käyttäviä asiakkaita ja määrä kasvaa jatkuvasti. 5G:stä tulee usein ensimmäisenä mieleen nopeuden kasvu, mutta HealTag on hyvä esimerkki siitä, mitä kaikkea muuta 5G-teknologiat mahdollistavat. Eikä vain kaupungeissa vaan myös haja-asutusalueilla, kertoo liiketoimintajohtaja Petteri Svensson Elisalta.

Elisa tarjoaa Anicarelle NB-IoT-liittymät, mutta oli sen lisäksi tiiviisti start up -yrityksen mukana myös uuden innovaation tuotekehityksessä. Marttila kehuukin Elisan aktiivisuutta yhteistyössä.

– Uuden tuotteen kehityksessä tarvitaan informaatiota nopeasti eri vaiheissa, ja Elisan kanssa kommunikaatio on ollut erittäin toimivaa, Marttila sanoo.

Anicare on kehittänyt HealTagia tänä vuonna ja testannut prototyyppejä kenttätesteissä. Poronhoitajien saataville tuote tulee ensi vuoden aikana.

 

Elisa on tietoliikenne-, ICT- ja digitaalisten palveluiden yritys, jonka päämarkkina-alueet ovat Suomi ja Viro. Palvelemme yli 2,8 miljoonaa asiakasta, joilla on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Tarjoamme ympäristöystävällisiä palveluita viestimiseen ja viihtymiseen, sekä työvälineitä organisaatioiden toiminnan digitalisoimiseen ja tuottavuuden parantamiseen. Markkinajohtajana olemme edelläkävijä myös uusien verkkoteknologioiden ja -innovaatioiden, kuten 5G:n, kehittämisessä. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Elisa on julkisesti noteerattu Nasdaq Helsinki Suuret Yhtiöt -listalla, osakkeenomistajia on noin 190 000. Liikevaihto vuonna 2017 oli 1,79 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 700 13 maassa. www.elisa.fi, Facebookissa (@elisasuomi) ja Twitterissä (@ElisaOyj).


20.12.2018

Telia jatkaa yhteistyötään Pelastakaa Lapset ry:n kanssa

20.12.2018 klo 10:00

Telia jatkaa pitkää yhteistyötään Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Sopimuksen tavoitteena on jatkaa tiivistä asiantuntijayhteistyötä lapsen oikeuksien edistämiseksi digitaalisissa ympäristöissä. Lapsen oikeudet ovat Telia Finlandin yritysvastuutyön keskeinen painopistealue.  

Telia on vuodesta 2016 edistänyt lapsen oikeuksia digitaalisissa ympäristöissä yhteistyössä Pelastakaa Lasten kanssa. Viime vuonna Pela ja Telia toteuttivat yhteisen Suomi 100 -hankkeen lapsen oikeuksien toteutumiseksi netissä. Tänä vuonna yhteistyö on jatkunut entistä tiiviimmin, kun lapsen oikeuksia on integroitu mukaan Telian liiketoimintaan sekä tuote- ja palvelukehitykseen. ”Pelastakaa Lapset on mm. kehittänyt kanssamme uudenlaista digihyvinvointiliittymämme Telia Dotia ja rakentanut siihen haastekokonaisuudet terveemmän online-elämän varmistamiseksi koko perheelle”, Telia Finlandin yritysvastuujohtaja Eija Pitkänen sanoo.

”Olemme iloisia, että Telia on ottanut vahvan roolin lapsen oikeuksien edistäjänä ja tehnyt paljon mm. lasten verkkoympäristöissä ilmenevän seksuaalivälivallan ehkäisemiseksi. Yhteistyömme avulla saamme aikaan todellisia parannuksia lasten asemassa ja heidän oikeuksiensa toteutumisessa”, Pelastakaa Lasten erityisasiantuntija Antti Järventaus kertoo.

Käytännön ohjeet tietoliikennealalle lapsen oikeuksien edistämiseksi

Pelastakaa Lapset on toiminut asiantuntijana Telian luodessa käytännön ohjeita lapsen oikeuksien edistämiseksi tietoliikennealalla. ”Oikeus yksityisyyteen, suojeluun, osallistumiseen, sananvapauteen ja leikkiin ovat esimerkkejä oikeuksista, joiden edistämiseen panostamme vahvasti. Olemme koonneet sivustollemme neuvomme ja kokemuksemme siitä, miten lapsen oikeudet saadaan huomioitua liiketoiminnassa ja miten niitä voi edistää. Haluamme jakaa oppimamme avoimesti kaikkien hyödynnettäväksi, jotta lapsen oikeudet leviäisivät entistä laajemmin käyttöön kaikkialla liike-elämässä”, Eija Pitkänen kertoo. 

www.telia.fi/yritysvastuu


20.12.2018

DNA tehostaa tulevaa 5G-verkkoaan Nokian pilvipalvelualustalla

20.12.2018 klo 09:00

DNA jatkaa verkkojensa kehittämistä ja tehostamista 5G-teknologian tulevaisuuden tarpeisiin ja aloittaa Nokian CloudBand Infrastructure Software - ja Nuage Networks -ratkaisuihin pohjautuvan cloud-palvelualustan käyttöönoton. Nokian nyt toimittamilla virtualisointi- ja automatisointiratkaisuilla DNA:n verkkojen automaatioaste, kapasiteetti ja ohjelmoitavuus tulevat kehittymään aivan uudelle tasolle.

DNA on kilpailuttanut verkkotoimittajia niiden virtualisointialustapalveluista. DNA haluaa kehittää ja tehostaa liiketoimintaansa ja asiakasprosessejaan, joten kilpailutuksen tärkeimpiä valintakriteereitä olivat verkkojen ohjelmoitavuuden ja automaatiokyvykkyyden kasvattaminen. Laajassa evaluoinnissa ja testauksessa parhaaksi ratkaisuksi osoittautui Nokian virtualisointijärjestelmä, joka sisältää Nokian Nuage Networksin verkon automatisoinnin.

”DNA:n 5G-verkkoteknologia tulee toteutumaan virtualisoituna nyt hankitulle Nokian alustalle, ja se mahdollistaa entistä tehokkaamman ja volyymin mukaan skaalautuvan alustan matkaviestinpalveluille. Tulevaisuuden 5G:ssä virtualisoidun verkon resursseja voidaan osoittaa automaattisesti erilaisille palveluille, mikä parantaa DNA:n asiakkaiden palvelukokemusta entisestään”, toteaa DNA:n tekninen johtaja Tommy Olenius.

Verkkotekniikoiden ja -palveluiden kehityksen mukana pysyminen vaatii operaattorilta koko ajan tehokkaampaa muutos- ja laajentumiskyvykkyyttä sekä mahdollisuutta asiakaskohtaisiin ratkaisuihin. Juuri näitä valmiuksia Nokia toimittaa DNA:lle.

"Nokian teknologia mahdollistaa sujuvan siirtymisen 5G:hen. Toimitamme asiakkaillemme kokonaisvaltaisia verkkoratkaisuja ja asiakkaidemme palveluiden toimivuus on meille ensiarvoisen tärkeää. Olemme iloisia siitä, että DNA valitsi Nokian virtualisointi- ja automatisointiratkaisut ja uskomme, että DNA pystyy vastaamaan loppukäyttäjien yhä kasvaviin kapasiteettitarpeisiin palveluidemme avulla”, sanoo Nokian maajohtaja ja mobiiliverkoista vastaava johtaja Tommi Uitto.

Nokian toimittamat virtualisointi- ja automatisointijärjestelmät nostavat välittömästi DNA:n verkon kapasiteettia ja automatisointiastetta sekä nopeuttavat uusien palveluiden valmistumista. Esimerkiksi 5G:n mahdollistamat viivekriittiset IoT-palvelut, kuten etäohjattavat ja itseohjautuvat toiminnot, vaativat verkolta huomattavaa automaatioastetta. Automatisoinnin turvin palveluita voidaan tuottaa käyttäjänsä lähellä, ilman että verkon data joutuu kulkemaan verkon lukuisten keskusten ja liityntäpisteiden kautta.

Jatkokehitysvaiheessa Nokian toimittama automaatiojärjestelmä mahdollistaa muun muassa häiriötilanteiden ennakoivan korjaamisen ja asiakaskohtaisten verkkoratkaisujen tuottamisen aiempaa tehokkaammin.

DNA:n verkon merkittäviä osia on virtualisoitu jo aiemmin, ja on käytännössä todettu, että virtualisointi ja automaatio vähentävät huomattavasti verkon energiankulutusta ja parantavat sen tehokkuutta. Nokian kanssa nyt toteutettavassa ensimmäisessä vaiheessa virtualisoidaan konesaliverkot, ja automatisointi valmistuu vaiheittain vuoden kuluessa.

Nokiasta Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Nokia Bell Labsin tutkimustyön ja innovoinnin vauhdittamana tarjoamme viestintäpalvelujen tarjoajille, viranomaisille, suuryrityksille ja kuluttajille toimialan kattavimman valikoiman tuotteita, palveluita sekä lisensointimahdollisuuksia. Kehitämme yhteiskuntaa hyödyttävää huipputeknologiaa sitoutuen korkeimpiin eettisiin liiketoimintaperiaatteisiin. Nokia luo mullistavaa tulevaisuuden teknologiaa ihmisten muuttuviin tarpeisiin rakentamalla infrastruktuurin 5G-teknologialle ja esineiden internetille.

DNA Oyj on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. DNA on Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Yritysten osalta DNA näkee keskeisenä kasvualueena ajasta ja paikasta riippumattoman uuden työn, joka mahdollistuu älykkäillä päätelaitteilla, monipuolisilla viestintäpalveluilla ja nopeilla yhteyksillä. DNA:n liikevaihto vuonna 2017 oli 886 miljoonaa euroa ja liiketulos 124 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa


18.12.2018

Elisa Viihteen uusi alkuperäissarja Kaikki synnit valittiin Pohjoismaiden tärkeimmän elokuvafestivaalin kilpasarjaan Suomen ehdokkaana

Matila Röhr Productionsin Ilkka Matilan tuottama, Elisa Viihteessä huhtikuussa 2019 ensi-iltansa saava Kaikki synnit -rikosdraama on valittu Göteborgin elokuvajuhlien tv-draamakilpailuun Suomen ehdokkaana. Arvostettu Nordisk Film & TV Fond -palkinto myönnetään parhaasta käsikirjoituksesta.

Kahdenkymmenen tuhannen euron palkinnosta kilpailemaan valitaan vuosittain viidestä seitsemään draamasarjaa Suomesta, Tanskasta, Islannista, Norjasta ja Ruotsista. Voittajan valitsee ammattilaisraati, ja vuoden 2019 voittaja julkistetaan 30. tammikuuta. Göteborgin elokuvajuhlat on Pohjoismaiden tärkein elokuvafestivaali, joka järjestetään 25.1.–4.2.2019 jo 42. kerran.

Pohjois-Suomeen sijoittuva Kaikki synnit on psykologisesti kiinnostava rikosdraama. Sen on luonut ja käsikirjoittanut pitkään journalistina toiminut Merja Aakko yhdessä palkituista dokumenteistaan tunnetun Mika Ronkaisen kanssa. Ronkainen on myös ohjannut kuusiosaisen sarjan. Ihmissuhteita sekä yhteisön ja yksilön suhdetta menneisyyteen ja erilaisuuteen pohtivan sarjan pääosissa nähdään Maria Sid ja Johannes Holopainen.

Kaikki synnit -sarjan kansainvälisen levityksen hoitaa Sky Vision. Sarja on toteutettu yhteistyössä Business Finlandin, Oulun kaupungin, Film Estonian ja Suomen Elokuvasäätiön kanssa.

Kaikki synnit -sarjan synopsis
Helsinkiläinen rikostutkija Lauri Räihä (34) saa komennuksen lähteä selvittämään murhien sarjaa, joka on tapahtunut hänen kotiseudullaan. Tehtävä antaa Laurille mahdollisuuden paeta pariterapiaa, jossa hän käy miehensä kanssa. Kotikylässään Lauri joutuu kuitenkin vastakkain vielä vaikeampien asioiden kanssa. Lauri on jättänyt konservatiivisen kotiseutunsa seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi eikä ole tavannut vanhempiaan 12 vuoteen. Varjakassa törmäys menneeseen on väistämätöntä. Lauri tutkii murhia etsivä Sanna Tervon (44) kanssa, jota riivaa vaikea suhde omaan tyttäreensä. Lauri ja Sanna etsivät totuutta murhista, itsestään sekä siitä, voiko kaikkia syntejä antaa anteeksi.

MIKA RONKAINEN on Jussi­palkittu elokuva­ ja teatteriohjaaja. Amerikkalainen elokuva­alan lehti Variety valitsi hänet yhdeksi kymmenestä kiinnostavimmasta uudesta eurooppalaisesta elokuvaohjaajasta vuonna 2013.

MERJA AAKKO on pitkään journalistina toiminut käsikirjoittaja, jonka ensimmäinen elokuvakäsikirjoitus Armo syntyi yhteistyössä ohjaaja Mika Ronkaisen kanssa vuonna 2015.

Göteborg Film Festival: https://goteborgfilmfestival.se

 

Matila Röhr Productions Oy on yksi Suomen vanhimmista ja menestyneimmistä elokuvatuotantoyhtiöistä. Sen viimeisimpiä elokuva ovat mm. kuudella Jussi-palkinnolla palkittu Ikitie-elokuva sekä jouluksi teattereihin tuleva Ailo - pienen poron suuri seikkailu -luontoelokuva.

Aitio on Elisa Viihteen oma ohjelmakirjasto, josta kuka tahansa voi katsoa elokuvia ja sarjoja kiinteällä kuukausimaksulla rajoituksetta. Vuonna 2013 lanseerattu ohjelmakirjasto tarjoaa laajimman valikoiman kotimaisia elokuvia ja klassikkosarjoja sekä useita Elisa Viihteen alkuperäissarjoja.

Elisa Viihde on Suomen suosituin viihdepalvelu. Elisa Viihde on kaikki, mitä viihtymiseen tarvitset – alkuperäissarjoja, eniten kotimaisia elokuvia, kansainvälisiä uutuuselokuvia, kattava tv-ohjelmatarjonta ja urheilua, jota et muualta näe. Palvelussa on monipuolinen valikoima tilausvideopalveluita, videovuokraamo sekä maksu-TV-paketteja. Elisan viihdepalveluista nauttii yli 300 000 kotitaloutta. www.elisa.fi/viihde

Elisa on tietoliikenne-, ICT- ja digitaalisten palveluiden yritys, jonka päämarkkina-alueet ovat Suomi ja Viro. Palvelemme yli 2,8 miljoonaa asiakasta, joilla on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Tarjoamme ympäristöystävällisiä palveluita viestimiseen ja viihtymiseen, sekä työvälineitä organisaatioiden toiminnan digitalisoimiseen ja tuottavuuden parantamiseen. Markkinajohtajana olemme edelläkävijä myös uusien verkkoteknologioiden ja -innovaatioiden, kuten 5G:n, kehittämisessä. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Elisa on julkisesti noteerattu Nasdaq Helsinki Suuret Yhtiöt -listalla, osakkeenomistajia on noin 190 000. Liikevaihto vuonna 2017 oli 1,79 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 700 13 maassa. www.elisa.fi, Facebookissa (@elisasuomi) ja Twitterissä (@ElisaOyj).


14.12.2018

Finnair valitsi Telian kehittämään tietoliikennepalveluitaan – ”Sujuvien verkkopalvelujen ja -yhteyksien merkitys kasvaa”

Finnair keskittää tietoliikennepalveluitaan Telialle. Merkittävä, monivuotinen sopimus kattaa modernit tietoliikenneratkaisut Finnairin kestävän kasvun tueksi.

Finnairin ja Telian solmima yhteistyösopimus kattaa kokonaisvaltaisen tietoliikennetoteutuksen sisältäen globaalin dataverkon ja mobiilipalvelut tietoturvaratkaisuineen.

"Digitaaliset palvelut ovat Finnairille keskeisiä niin asiakaskokemuksessa kuin henkilöstön työn helpottamisessa, ja siksi sujuvien verkkopalvelujen ja -yhteyksien merkitys kasvaa entisestään. Telian kanssa solmittu yhteistyösopimus ja tulevat palvelut parantavat työntekijäkokemusta ja tietoliikenneverkkoamme kokonaisuutena. Lisäksi saamme palveluita keskittämällä selvää säästöä, mikä tukee Finnairin kestävän kasvun rakentamista", sanoo Finnairin IT:stä vastaava johtaja Petteri Skaffari.

"On hienoa, että Finnair on valinnut meidät kumppanikseen. Pystymme vastaamaan Finnairin kriittisiin tietoliikennetarpeisiin luotettavilla ja kattavilla palveluratkaisuillamme”, sanoo Telia Finlandin yritysliiketoiminnasta vastaava johtaja Jari Rapo.

Finnairin kotikenttä Helsinki-Vantaa on nyt myös maailman ensimmäinen 5G-lentoasema, kun Telia ja Finavia käynnistivät lentoasemalla avattua 5G-verkkoa hyödyntävän robottihankkeen. Hankkeessa kokeillaan 5G:n hyödyntämistä lentoaseman toiminnoissa ja uudenlaisten elämysten tuomisessa matkustajille.

 


13.12.2018

Digita ja Levira tarjoavat IoT-yhteydet Suomenlahden molemmin puolin

Suomalainen Digita ja virolainen verkko-operaattori Levira operoivat LoRaWAN-teknologiaan pohjautuvia IoT-verkkoja kotimaissaan. Nyt yritykset tarjoavat yhdessä mahdollisuuden LoRaWAN-teknologiaan perustuvien IoT-ratkaisujen käytön Suomenlahden molemmin puolin. Tällä maantieteellisellä alueella operoivat yritykset hyötyvät yhteistyön tuomasta saumattomasta verkkopeitosta.

“Tarjoamme Suomenlahdella operoiville yrityksille kuten rahtiliikenteelle selkeästi saavutettavissa olevia etuja esimeriksi rahtikonttien monitoroinnissa. Myös vapaa-ajan veneilijät voivat hyötyä paikannus- ja turvallisuusratkaisuista”, kertoo Digitan IoT-liiketoiminnasta vastaava johtaja Ari Kuukka. ”Digitalla on esineiden internetiä varten valmis valtakunnallinen infrastruktuuri tarjolla palvelualustaksi yrityskumppaneidensa ratkaisuille. Nyt haluamme laajentaa IoT-yhteyksien saatavuutta Suomenlahden alueella yhdistämällä voimat Leviran kanssa”, jatkaa Kuukka

"Tiivis yhteistyö kumppaneiden kanssa on avainasemassa IoT-projektien onnistumisessa, ja yhteistyömme Digitan kanssa on hyvä esimerkki tästä", sanoo Leviran verkkopalveluista vastaava Meelis Anton. "Maiden rajat ylittävät IoT-ratkaisut auttavat asiakkaita kaikilla aloilla, jotka perustuvat ihmisten tai tavaroiden liikkumiseen maiden välillä – erityisesti, kun kyseessä on niin läheiset suhteet kuin Suomen ja Viron välillä. Leviran tarjoamien IoT-ratkaisujen ansiosta asiakkaamme voivat keskittyä ydintoimintaansa – teemme heidän omistuksistaan arvokkaita tietogeneraattoreita toiminnan tehostamiseksi tai kustannusten säästämiseksi".

LoRaWAN-teknologiaan perustuvan IoT-verkon ansiosta erilaisten verkkoon liitettyjen laitteiden ohjaaminen on kustannustehokasta ja yksinkertaista. LPWA-verkossa (Low Power Wide Area) voidaan minimaalisesti virtaa kuluttavien mittausantureiden tuottamaa dataa siirtää langattomasti pitkänkin kantaman päähän. Se mahdollistaa IoT-palveluiden kehittämisen ilman monimutkaisia paikallisverkko- tai gateway-ratkaisuja. Erityisesti asiakkaiden energiatehokkuus-, Smart City- ja Smart Metering -hankkeet hyötyvät LoRaWAN-teknologiaan pohjautuvasta verkosta.

Digita välittää radio- ja tv-ohjelmat luotettavasti kaikille suomalaisille vuoden jokaisena päivänä. Viimeisimmän digitaalisen tekniikan soveltajana kehitämme ja tarjoamme myös monipuolisia internet-tv- ja radiopalveluita. Lisäksi palveluvalikoimaamme kuuluvat kattavaan verkkoomme pohjautuvat IoT-palvelut sekä huippuluokan DataCenter-palvelut. Asiakkaamme ovat parhaita sisältöjä tarjoavia mediayhtiöitä sekä mobiili- ja laajakaistaoperaattoreita.

Levira on digitaalisten palvelujen tarjoaja ja teknologiakumppani yrityksille, joiden liiketoiminta on teknologiasta riippuvaa ja jotka haluavat käyttää ammattitaitoista, tarvittavia ratkaisuja tarjoavaa palveluntarjoajaa.Levira on Viron tärkein tv- ja radioverkko-operaattori. Ylläpidämme Viron ainoaa tv- ja radioverkkoa, joka täyttää korkeimmat toiminnalliset vaatimukset. Levira tarjoaa IoT-ratkaisuja utilityille sekä kiinteistö- ja kuljetuspalveluja tarjoaville yrityksille. Levira on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista riippumattomista tv-lähetyskeskuksista. Autamme paikallisia ja kansainvälisiä mediayrityksiä suunnittelemaan tv-kanavia ja varmistamme, että ohjelmia lähetetään kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Levira lähettää ohjelmia katsojille Baltian maissa, Skandinaviassa ja Euroopassa sekä Turkissa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.Tv-tuotannon alalla olemme aktiivisia toimijoita Baltian ja Skandinavian markkinoilla ja markkinajohtaja Latviassa. Levira omistaa kolme tv-tuotantokäyttöön tarkoitettua ulkolähetysautoa. Leviran asiakkaita ovat alueelliset ja kansainväliset tv- ja radioyhtiöt, IT-yritykset ja mediapalvelujen tarjoajat, mukaan lukien Viron yleisradio (ERR), Eesti Meedia, All Media Eesti, Sony, EBU, Discovery, ATEA sekä suuret teleoperaattorit, kuten Telia, Tele2 ja Elisa. Leviralla on kaksi osakkeenomistajaa: Viron valtio (51 %) ja ranskalainen tele-, tv- ja radioyhtiö TDF-konserni (49 %).


12.12.2018

Cygaten ja Data-Infon nimet muuttuvat

Palvelemme yritysasiakkaitamme ICT-alan laajimmalla valikoimalla yhtenäisesti. Siksi myös Cygaten ja Data-Infon nimet muuttuvat Telia-brändin mukaisiksi.

1.1.2019 alkaen yhtiöistämme Data-Info ja Cygate tunnetaan nimillä Telia Datainfo ja Telia Cygate. Telia Inmics-Nebula -yrityksen nimi on ollut käytössä lokakuusta alkaen.

Muutos ei vaikuta palveluihin, ja asiakkaitamme tiedotetaan nimenmuutoksesta erikseen.


12.12.2018

Elisalle 100 miljoonan euron laina Pohjoismaiden Investointipankilta 5G-verkon rakentamiseen Suomessa ja Virossa

Elisa Oyj ja Pohjoismaiden Investointipankki (NIB) allekirjoittivat tänään 100 miljoonan euron lainasopimuksen. Lainalla NIB tukee Elisan investointeja Suomen ja Viron 5G- verkkoihin.

Elisa on Suomen suurin operaattori-investoija vuosittaisilla yli 200 miljoonan euron investoinneilla suomalaiseen tietoliikenneinfrastruktuuriin. Tulevina vuosina investoinnin kohdistuvat erityisesti 5G-verkkoon, jonka rakentaminen käynnistyy vuoden 2019 alussa.

Elisa ylläpitää tehokasta pääomarakennetta ja uudella pitkäaikaisella lainalla NIB rahoittaa Elisan investointeja Suomen ja Viron tietoyhteiskunnan kehittämiseen.

– Laina Elisalle edistää 5G-infrastruktuurin laajenemista Suomessa ja Virossa. 5G-investoinnit ovat merkittäviä Pohjoismaiden ja Baltian maiden yritysten tuottavuudelle, sillä uusi mobiiliverkko edesauttaa tietotaidon kertymistä alueemme teknologiasektorille, sanoo NIB:n toimitusjohtaja Henrik Normann.

– Elisa on jo pitkään ollut mobiiliviestinnän edelläkävijä päämarkkina-alueellaan. Tänään juuri suomalaiset käyttävätkin eniten mobiilidataa maailmassa ja suurin osa tästä käytöstä tapahtuu Elisan verkossa. 5G-verkkojen käyttöönotto on seuraava keskeinen investointikohteemme, sillä asiakkaiden tarpeet sekä 5G:n mahdollistamat uudet sovellukset ja palvelut vaativat verkolta koko ajan enemmän ominaisuuksia ja nopeutta. NIB:n investointirahoitus osaltaan auttaa meitä varmistamaan erittäin nopean verkon lisäksi 5G:n mahdollistamia täysin uudenlaisia palveluita asiakkaillemme, toteaa Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.

Elisa on tietoliikenne-, ICT- ja digitaalisten palveluiden yritys, jonka päämarkkina-alueet ovat Suomi ja Viro. Palvelemme yli 2,8 miljoonaa asiakasta, joilla on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Tarjoamme ympäristöystävällisiä palveluita viestimiseen ja viihtymiseen, sekä työvälineitä organisaatioiden toiminnan digitalisoimiseen ja tuottavuuden parantamiseen. Markkinajohtajana olemme edelläkävijä myös uusien verkkoteknologioiden ja -innovaatioiden, kuten 5G:n, kehittämisessä. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Elisa on julkisesti noteerattu Nasdaq Helsinki Suuret Yhtiöt -listalla, osakkeenomistajia on noin 190 000. Liikevaihto vuonna 2017 oli 1,79 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 700 13 maassa. www.elisa.fi, Facebookissa (@elisasuomi) ja Twitterissä (@ElisaOyj).

Pohjoismaiden Investointipankki (NIB) on kahdeksan jäsenmaan (Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Suomi, Tanska ja Viro) omistama kansainvälinen rahoituslaitos. Pankki rahoittaa yksityisiä ja julkisia investointihankkeita sekä jäsenmaissa että niiden ulkopuolella. Johtavat luottokelpoisuuslaitokset Standard & Poor’s ja Moody’s ovat myöntäneet NIB:lle parhaan mahdollisen luottokelpoisuuden AAA/Aaa.


12.12.2018

Hybridi-tv-lisäpalvelut saavuttaneet suuren suosion osana tv-ohjelmia

Syksy 2018 tarjosi ennätysmäärän hybridi-tv-palveluja osana suosittuja tv-formaatteja. Digita kehittää jatkuvasti yhdessä mediayhtiöiden kanssa hybridi-tv-palveluja, jotka rikastuttavat katsomiskokemusta vain kaukosäätimen napin painalluksella.

Ensimmäinen hybridi-tv-palvelu tehtiin jo vuosi sitten Sanoman kanssa Idols-äänestykseen. MTV:n kanssa ensimmäinen hybridi-tv-tuotanto oli Kingi viime keväänä. Hybridi-tv-palvelun suosio yllätti Digitan ja tv-kanavat. Hybridi-tv:llä annetuilla äänillä on ollut merkittävä vaikutus äänestyksissä.

Näyttää siis siltä, että hybridi-tv on tullut jäädäkseen äänestyskanavana. ”Hybridi-tv-äänestyksen suosio perustuu sen yksinkertaiseen ja ilmeiseen toiminnallisuuteen ohjelman yhteydessä. Kun omaa suosikkia pääsee äänestämään ilmaiseksi pelkästään kaukosäätimen nappia painamalla ilman muita laitteita tai sovelluksia, on äänestyskynnys matalalla. Tämän vuoksi hybridi-tv on äänestyskanavana erittäin suosittu ja merkittävä lopputuloksen kannalta. Hybridi-tv-lisäpalveluiden click rate on ollut jopa 60 %”, kertoo videojakelupalveluista vastaava liiketoimintajohtaja Teppo Ahonen Digitasta.

”Hybridipalveluiden osalta tähän mennessä nähty vuorovaikutteisuus on vasta alkua. Käytännössä vain mielikuvitus on rajana sille, miten teknologiaa voidaan hyödyntää ohjelmien yhteydessä. Media- ja tuotantoyhtiöt ovatkin olleet erittäin kiinnostuneita tv-katselun uudesta ulottuvuudesta myös katselun yhteydessä syntyvän datan osalta”, toteaa Ahonen. ”On selvää, että tulemme näkemään vielä moninaisia sovellusalueita”, lupaa Ahonen.

Hybridipalveluita tarjolla jo kaikilla vapailla kanavilla

Hybridi-tv-palvelut tarjotaan osana tv-kanavia, joten tarjolla olevat palvelut vaihtelevat myös kanavittain. Tällä hetkellä lähes kaikilla kanavilla on käytettävissä vähintään hybridi-tv-ohjelmaopas ja Ylen, MTV:n, Sanoman ja AlfaTV:n kanavilla myös muun muassa netti-tv-palvelut. Tämän lisäksi kanavilla tarjotaan ohjelmiin liittyviä lisäpalveluita, joiden tarjonta vaihtelee ohjelmien esityskausien mukaan.

Hybridi-tv-palvelut ovat tällä hetkellä tarjolla Digitan antenni-tv-verkossa sekä Telian Kaapeli-TV:ssä. Muut kaapeliyhtiöt ovat toistaiseksi poistaneet palvelut tv-kanavilta ennen niiden jakelua asiakkailleen. Hybriditelevisiovastaanottimia on suomalaisissa kotitalouksissa tällä hetkellä arviolta noin 400 000. Määrä on yli kaksinkertaistunut vuoden aikana ja kasvun odotetaan jatkavan samaa vauhtia seuraavien vuosien aikana. Kaikkien Suomessa myytävien merkittävien laitevalmistajien äly-tv-laitteet tukevat hybridi-tv:tä, kun myös Samsung ilmoitti vuoden 2018 malliensa tukevan HbbTV-palveluja.

Hybridi-tv-sisältöjen listaa päivitetään jatkuvasti osoitteessa hybriditv.fi

 

Digita välittää radio- ja tv-ohjelmat luotettavasti kaikille suomalaisille vuoden jokaisena päivänä. Viimeisimmän digitaalisen tekniikan soveltajana kehitämme ja tarjoamme myös monipuolisia internet-tv- ja radiopalveluita. Lisäksi palveluvalikoimaamme kuuluvat kattavaan verkkoomme pohjautuvat IoT-palvelut sekä huippuluokan DataCenter-palvelut. Asiakkaamme ovat parhaita sisältöjä tarjoavia mediayhtiöitä sekä mobiili- ja laajakaistaoperaattoreita.

 


11.12.2018

Auttava puhelin -hyväntekeväisyyskampanja tuotti 72 000 euroa

Kuluttajakysely: Älylaitteen puuttuminen voi aiheuttaa lapsilla ja nuorilla eriarvoistumista. DNA:n Auttava puhelin -hyväntekeväisyyskampanja sai suomalaiset liikkeelle kamppailemaan lasten ja nuorten digitaalista eriarvoistumista vastaan.

Puolentoista viikon aikana kerättiin yhteensä noin 7200 kännykkää, joista jokaisesta DNA lahjoitti kymmenen euroa lyhentämättömänä SOS-Lapsikylälle lasten ja nuorten laite- ja liittymähankintoihin. Hyväntekeväisyyspotin kokonaissummaksi tuli 72 000 euroa.

– Puhelimia tuotiin kampanjan aikana selkeästi normaalia ahkerammin myymälöihimme ja ihmiset löysivät hienosti kätköistään myös niitä vanhempia malleja hyvää tekemään, kertoo DNA:n viestintäjohtaja Vilhelmiina Wahlbeck.

Älylaitteen puuttuminen leimaa vaikeassa tilanteessa olevaa lasta

Lahjoitetuilla varoilla SOS-Lapsikylä tulee hankkimaan omien palvelujensa piirissä oleville lapsille ja nuorille tietokoneita, älypuhelimia tai tabletteja.

– Meistä aikuisista ei kukaan ole elänyt koko lapsuuttaan maailmassa, jossa on käytetty älylaitteita. Siksi meidän on toisinaan vaikea ymmärtää nuoressa syntyvää ulkopuolisuuden tunnetta, jonka puuttuva älylaite voi saada aikaan. Älylaitteita on toki mahdollista lainata esimerkiksi koululta koulutehtäviä varten. Fakta on kuitenkin se, että lainalaite leimaa lasta ja nuorta ja sitä hän ei missään nimessä halua. Siksi hyvin todennäköisesti käy niin, että tällainen lapsi tai nuori ei kerro esimerkiksi koulutunnilla älylaitteen puuttumisesta. Hän saattaa jäädä pois tunnilta kokonaan tai ainakin jättää suoraan sellaiset koulutehtävät tekemättä, johon tarvitaan älylaitetta. Tämän kampanjan ansiosta useat palvelujemme piirissä olevat lapset ja nuoret saavat älylaitteen, iloitsee SOS-Lapsikylän viestintä- ja varainhankintajohtaja Leena Poutanen.

Suomalaiset hankkivat vuosittain noin kaksi miljoonaa uutta kännykkää

Matkapuhelinliittymiä on Suomessa tällä hetkellä noin kymmenen miljoonaa. Liittymiä käytetään melko uusilla laitteilla, sillä älykännyköitä ostetaan vuosittain noin kahden miljoonan kappaleen vauhdilla.

– Vuosittain ostettujen kännyköiden määrä on huomattava, siksi esimerkiksi vanhojen kännyköiden asianmukainen kierrätys on tärkeää. Tietoturvallisuus on välttämätön kriteeri kierrätyksessä, mutta sen lisäksi on ehdottomasti huomioitava ympäristöystävällisyys. Kännykässä on paljon materiaalia, joka voidaan ottaa uusiokäyttöön. Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin hupenevien raaka-aineiden kaivaminen maaperästä. Kännyköiden kierrätys vähentää myös kasvihuonekaasupäästöjä. Yhden matkapuhelimen kierrätyksellä DNA:n kautta voidaan säästää arviolta noin 40 kg hiilidioksidipäästöjä, mikä vastaa noin 220 kilometrin ajoa autolla, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

Kampanjaidea syntyi vanhempien huolesta

DNA keräsi Auttava puhelin -kampanjassaan 27.11.–7.12.2018 vanhoja puhelimia kaikissa myymälöissään ympäri Suomea. Idea kampanjaan syntyi DNA:n kesällä 2018 tekemästä tutkimuksesta, jossa se kysyi 6-16-vuotiaiden lasten vanhemmilta digitaalisesta yhdenvertaisuudesta. Tutkimuksen mukaan lähes puolet vastanneista oli havainnut, että mikäli lapsella ei ole älylaitetta, se asettaa lapsen ulkopuoliseen asemaan kaveripiirissään. Jokaisesta kampanja-aikana kerätystä, kierrätettäväksi jätetystä puhelimesta DNA lahjoitti kymmenen euroa lyhentämättömänä SOS-Lapsikylän lasten ja nuorten laite- ja liittymähankintoihin. DNA huolehti samalla vanhojen puhelimien ympäristöystävällisestä ja tietoturvallisesta kierrätyksestä. Lahjoitetuilla varoilla SOS-Lapsikylä hankkii omien palvelujensa piirissä oleville lapsille ja nuorille esimerkiksi tietokoneita, älypuhelimia tai tabletteja.

 

 

DNA Oyj on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. DNA on Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Yritysten osalta DNA näkee keskeisenä kasvualueena ajasta ja paikasta riippumattoman uuden työn, joka mahdollistuu älykkäillä päätelaitteilla, monipuolisilla viestintäpalveluilla ja nopeilla yhteyksillä. DNA:n liikevaihto vuonna 2017 oli 886 miljoonaa euroa ja liiketulos 124 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.


10.12.2018

5G-valmiudet rakennettu Seinäjoelle – Elisan mobiiliverkko nyt entistäkin nopeampi

Elisan 4G-verkkoon Seinäjoella on syksyn aikana rakennettu 5G-valmiudet. Verkon rakennustyöt saatiin päätökseen marraskuun lopussa ja nyt Seinäjoen alueella päästään nauttimaan entistä nopeammista ja luotettavammista mobiiliyhteyksistä.

Alkusyksystä Elisa aloitti 5G-valmiuksien rakentamisen olemassa olevaan mobiiliverkkoonsa Seinäjoelle. Rakennustyöt on nyt saatu päätökseen. Tulevaisuudessa verkko voidaan nopeasti päivittää varsinaiseksi 5G-verkoksi. Käyttäjiä 5G-valmiudet hyödyttävät jo nyt, sillä Elisan 4G-verkko sai niiden ansiosta rutkasti lisää nopeutta ja kapasiteettia.

– 5G-valmiuksien ansiosta Elisan mobiiliverkon nopeus Seinäjoella on moninkertaistunut. Tämä taas tuo merkittäviä etuja Seinäjoen alueen asukkaille ja yrityksille. Verkko sisältää esimerkiksi esineiden internetin vaatimat toiminallisuudet, joka antaa alueen yrityksille uudenlaisia digitaalisia mahdollisuuksia, sanoo Elisan Pohjanmaan aluejohtaja Niklas Granholm.

Seinäjoen lisäksi Elisa on rakentanut 5G-valmiudet Turkuun, Tampereelle ja Jyväskylään. Helsinkiin 5G-valmiuksia rakennetaan parhaillaan. Lisäksi Elisa avasi maailman ensimmäisen varsinaisen 5G-verkon Tampereella kesäkuussa ja Helsingissä lokakuussa. Verkot tulevat kaupalliseen käyttöön 1.1.2019 ja kuluttajia ne hyödyttävät 5G-päätelaitteiden myötä. Ensimmäisiä päätelaitteita odotetaan vuoden 2019 aikana.
 

Elisa on tietoliikenne-, ICT- ja digitaalisten palveluiden yritys, jonka päämarkkina-alueet ovat Suomi ja Viro. Palvelemme yli 2,8 miljoonaa asiakasta, joilla on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Tarjoamme ympäristöystävällisiä palveluita viestimiseen ja viihtymiseen, sekä työvälineitä organisaatioiden toiminnan digitalisoimiseen ja tuottavuuden parantamiseen. Markkinajohtajana olemme edelläkävijä myös uusien verkkoteknologioiden ja -innovaatioiden, kuten 5G:n, kehittämisessä. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Elisa on julkisesti noteerattu Nasdaq Helsinki Suuret Yhtiöt -listalla, osakkeenomistajia on noin 190 000. Liikevaihto vuonna 2017 oli 1,79 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 700 13 maassa. www.elisa.fi, Facebookissa (@elisasuomi) ja Twitterissä (@ElisaOyj).


7.12.2018

Liigavahti-sovellukselle kultaa Paras Mobiilipalvelu 2018 -kilpailussa

Lähes 35 000 aktiivista käyttäjää reilussa kuukaudessa saavuttanut Telian Liigavahti-applikaatio palkittiin ajanvietepalvelut-kategorian voittajaksi Paras Mobiilipalvelu 2018 -kilpailussa. Kilpailuraadin mukaan Liigavahti on löytänyt nopeasti paikkansa kiekkoilevan kansan sydämessä. Se ampaisikin Top 3 -suosituimpien sovellusten listalle välittömästi lanseerauksensa jälkeen.

”Olemme otettuja ja kiitollisia Liigavahdin saamasta tunnustuksesta. Tavoitteenamme on ollut palauttaa Liiga faneille ja mahdollistaa uusia joustavia tapoja nauttia lätkästä. Liigavahti ideoitiin yhdessä fanien kanssa haastatteluiden ja työpajojen avulla, ja sitä myös kehitetään jatkuvasti keräämällä palautetta. Siksi iso kiitos tästä voitosta kuuluu myös faneille,” kertoo Liigan digitaalisista palveluista vastaava Erika Vitikainen Telialta.

Liigavahti on Telian lokakuun lopussa lanseeraama sovellus, joka on tuonut jääkiekon seuraamiseen uusia tapoja. Sen kautta pystyy katsomaan Liigan pelitapahtumia ja lyhytvideoita täysin ilmaiseksi. Liigavahdissa voi myös valita oman suosikkijoukkueen ja kannustaa sitä. Kiinnostavimpia pelitilanteita pääsee jakamaan lennossa sekä seuraamaan muiden katsojien reaktioita.

”Datasta näemme, että Liigavahtia käytetään eniten juuri pelien aikana. Tästä voi päätellä, että oman joukkueen kannustaminen ja huippuhetkien kertaaminen yhdessä muiden fanien kanssa on lätkässä olennaista, vaikka ei aina itse pääsisi hallille. Liigavahdin jatkokehitys perustuukin analytiikkaan ja runsaaseen suoraan käyttäjäpalautteeseen. Joka päivä käymme läpi palautteet ja niiden perusteella päätämme, mitä seuraavaksi kehitetään”, Vitikainen jatkaa.

Paras Mobiilipalvelu 2018 -kilpailuun osallistui lähes sata palvelua kuudessa eri sarjassa. Kilpailun järjesti Digital Forum Finland ry ja Ohjelmisto- ja e-business ry yhdessä elinkeinoelämän toimijoiden kanssa. Tuomariston puheenjohtajana toiminut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ojensi palkinnon Telialle Slushissa keskiviikkoiltana.


Tietoja Liigavahdista:

Mikä: Telian Liigavahti-sovellus lanseerattiin 29.10.2018. Sen kautta voi katsoa ilmaiseksi lyhytvideoita Liigan pelitapahtumista (mm. maaleja, torjuntoja, taklauksia) sekä kerrata Liiga-kauden huippuhetkiä klippiarkistosta. Sovelluksesta löytyvät kauden tilastot ja pelien ennakkotiedot. Liigavahdissa voi valita suosikkijoukkueen ja kannustaa sitä. Sisältöjä pääsee myös jakamaan. Sovellus ja sen sisällöt ovat maksuttomia.
Käyttäjiä: noin 35 000
Kiinnostavimmat joukkueet TOP 3: Kärpät, Tappara ja HIFK (77 % käyttäjistä valitsee yhden suosikkijoukkueen)
Sovelluksessa kerralla vietetty aika: keskimäärin 6 minuuttia
Käyttäjien arviot: Appstoressa 5 tähteä, Google Playssä 4.2 tähteä (lisäksi molemmissa sovelluskaupoissa Liigavahti suosituin urheilusovellus)
TOP 3 laitetta, jolle sovellus asennettu: Huawei, Samsung, Apple
Saatavuus: ladattavissa Google Play -kaupassa ja App Storessa

 


5.12.2018

AlfaTV pidensi lähetysaikaansa kuudella tunnilla Digitan antenni-tv-verkossa – lähetykset alkavat päivittäin jo puoleltapäivin

AlfaTV on pidentänyt lähetysaikaansa kuudella tunnilla 1.12.2018 alkaen. Digitan antenni-tv-verkossa valtakunnallisesti näkyvän AlfaTV:n uusi lähetysaika on klo 12 - 23. AlfaTV näkyy ilmaiseksi kanavanipussa A kanavapaikalla 15. Kanavan näkyvyysalue kattaa 99,96 % väestöstä.

AlfaTV on niin kutsuttu yleisen edun kanava, jonka päivittäinen uutistoiminta käynnistyi 26.11.2018. Uutiset lähetetään klo 17:55, 20:00 ja 22:55. Yleisen edun kanavalta edellytetyt kuulovammais- ja tekstityspalvelut käynnistyvät myös vuoden 2018 aikana.

AlfaTV on tehnyt viimeisten vuosien aikana merkittäviä panostuksia ohjelmasisältöihinsä. ”Joulua odotellessa esitämme Höppänätontun joulukalenteria päivittäin. Joulun aikaan ohjelmistoomme kuuluvat myös juhlavat joulukonsertit. Ensi keväänä kanavalla käynnistyy hyvinvointisarja H.E.T.K.I. sekä reality-tv Elinvoimaiset. Urheilusta kiinnostuneille on tulossa uusi, raikas ja kokonaisvaltainen jääkiekon makasiiniohjelma Lämäri”, kertoo AlfaTV:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Jarmo Kalliola. AlfaTV on televisioinut viimeisen kahden vuoden aikana myös Tangomarkkinat. Yhteistyö Seinäjoen Tangomarkkinoiden kanssa jatkuu.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että AlfaTV tarjoaa Digitan antenni-tv-katsojille lähetysajan pidennyksen myötä lisää laadukkaita sisältöjä ja uutislähetyksiä valtakunnallisesti”, sanoo videojakeluliiketoiminnasta vastaava johtaja Teppo Ahonen.

AlfaTV:n sisällöt ovat saatavilla myös keväällä 2017 lanseeratussa Permanto-videoarkistossa (permanto.fi). Permanto on saatavilla myös Digitan antenni-tv-verkossa ja Telian kaapeli-tv-verkossa hybridi-tv-palvelun kautta. AlfaTV:tä voi katsoa myös satelliitin kautta Canal Digitalin kanavalta 108 sekä kaapeli-tv:stä. Kanava on aloittanut toimintansa vuonna 2013 ja on kasvattanut tasaisesti katsojaosuuttaan. Kanava tavoitti marraskuussa yli 8 miljoonaa katsojaa.Kanavalla käynnit ovat kasvaneet 2018 syksyllä noin 10 % / kk.

AlfaTV on joulukuussa 2013 toimintansa aloittanut koko perheen mainosrahoitteinen yleiskanava, joka lähettää uutisia, urheilua, elokuvia, viihdettä, kulttuuria, ajankohtais-, asia-, keskustelu- ja teemaohjelmia sekä yleiskristillisiä ohjelmia. 

Digita välittää radio- ja tv-ohjelmat luotettavasti kaikille suomalaisille vuoden jokaisena päivänä. Viimeisimmän digitaalisen tekniikan soveltajana kehitämme ja tarjoamme myös monipuolisia internet-tv- ja radiopalveluita. Lisäksi palveluvalikoimaamme kuuluvat kattavaan verkkoomme pohjautuvat IoT-palvelut sekä huippuluokan DataCenter-palvelut. Asiakkaamme ovat parhaita sisältöjä tarjoavia mediayhtiöitä sekä mobiili- ja laajakaistaoperaattoreita.


5.12.2018

Kodin WiFi-yhteyksien häiriöt historiaan – Lifemote voitti Elisan tekoälykilpailun ja 50 000 euroa

Elisan AI Co-Creation -kilpailun voittaja ratkottiin tänään Slush-tapahtumassa. Kolmen finalistin joukosta voittoon nousi Lifemote, joka palkittiin 50 000 euron pääpalkinnolla.

Uudistetussa Elisa AI Co-Creation Challengessa joukkueet kehittivät yhdessä Elisan kanssa datasta liiketoimintaa. Tekoälyä hyödyntäen tiimit ratkoivat ongelmia Elisan eri liiketoiminta-alueilla, aina viihteestä teolliseen IoT:iin ja asiakaspalveluun. Joukkueiden kehittämät tekoälytuotteet saivat runsaasti kiitosta käytännönläheisyydestään.

Lifemote kehitti järjestelmän, joka ennustaa kodin WiFi-yhteyksien häiriötilanteet jo ennen kuin niistä syntyy todellista ongelmaa asiakkaalle. Lifemoten ratkaisun edistyksellisyys piilee siinä, että se ei pelkästään ennakoi tulevia häiriöitä, vaan pystyy myös kartoittamaan ne asiakkaat, joihin häiriö eniten vaikuttaa. Näin palveluntuottaja pystyy varmistamaan tarvittavat resurssit asiakkaiden avustamiseen ja parhaimmassa tapauksessa ehtii ratkomaan häiriötilanteen ennen kuin se kehittyy näkyväksi ongelmaksi.

– Olemme innoissamme yhteistyöstä Elisan kanssa. AI Co-Creation Challengen kautta pääsimme tutustumaan useisiin tärkeisiin sidosryhmiin, joille voimme tuottaa arvoa tulevaisuudessa. Projektin nopeus ja avoimuus tekivät erityisesti vaikutuksen. Uskomme, että Elisa on ideaalinen kumppani tekoälyjärjestelmämme pilotointiin, kertoo Lifemoten Eren Soyak.

Tänään Slushissa käydyssä finaalissa voitosta taistelivat myös tietokonenäköä urheiluvideoilla hyödyntänyt Signality sekä asiakaskokemusta tunnepäiväkirjan keinoin kehittänyt Nitor. Tuomareina finaalissa toimivat Suomen tekoälykeskus FCAI:n Giulio Jacucci, Maki.VC:n Pirkka Palomäki sekä Elisan Liisa Puurunen.

– Lifemoten tekoälytuote osoittautui arvokkaaksi välineeksi asiakaspalvelun kehittämisessä ja ansaitsi näin 50 000 euron päävoiton. Tuote tarjoaa uudenlaista näkyvyyttä kuluttajan WiFi-yhteyden ongelmiin ja pystyy myös ennustamaan, keneen häiriö vaikuttaisi eniten. Tätä kautta asiakaskokemusta voidaan proaktiivisesti parantaa, toteaa Liisa Puurunen.

Tänä vuonna joukkueita valmensivat Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston sekä VTT:n perustama Suomen tekoälykeskus FCAI ja Dain Studios. Kilpailun tavoitteena oli luoda tekoälyä hyödyntäviä, yleistajuisia tuotteita, jotka vastaavat palveluntuottajien tai kuluttajien arkisiin ongelmiin. Tähtäimessä oli kehittää markkinoille valmis tuote kilpailun loppuun mennessä.

 

Elisa on tietoliikenne-, ICT- ja digitaalisten palveluiden yritys, jonka päämarkkina-alueet ovat Suomi ja Viro. Palvelemme yli 2,8 miljoonaa asiakasta, joilla on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Tarjoamme ympäristöystävällisiä palveluita viestimiseen ja viihtymiseen, sekä työvälineitä organisaatioiden toiminnan digitalisoimiseen ja tuottavuuden parantamiseen. Markkinajohtajana olemme edelläkävijä myös uusien verkkoteknologioiden ja -innovaatioiden, kuten 5G:n, kehittämisessä. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Elisa on julkisesti noteerattu Nasdaq Helsinki Suuret Yhtiöt -listalla, osakkeenomistajia on noin 190 000. Liikevaihto vuonna 2017 oli 1,79 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 700 13 maassa. www.elisa.fi, Facebookissa (@elisasuomi) ja Twitterissä (@ElisaOyj).


4.12.2018

AinaCom-kauppa saatettu päätökseen – AinaComille ja Data-Infolle uudet toimitusjohtajat

Telia on ostanut ICT-palveluita yritysasiakkaille tarjoavan AinaCom Oy:n. Kauppa on saatettu päätökseen 3.12.2018. Kimmo Sulin on nimitetty AinaCom Oy:n ja sen tytäryhtiön AinaPay Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi. Samalla Data-Infon toimitusjohtajana aloittaa Markus Kalalahti.

AinaCom Oy jatkaa kaupan päätöksen jälkeen käynnistyvässä siirtymävaiheessa toimintaansa Telian tytäryhtiönä. Kauppa vahvistaa Telia Finlandin asemaa johtavana valtakunnallisten ICT-palveluiden tarjoajana, ja tarjoaa AinaComin asiakkaille entistä laajemmat ICT-palvelut.

Kimmo Sulin on toiminut Data-Infon toimitusjohtajana vuoden 2017 alusta. Hänen vastuullaan on myös jatkossa Telia Finlandin suurasiakasmyynti. Kimmo Sulin on työskennellyt Telialla eri tehtävissä yritysliiketoiminnan asiakasrajapinnassa vuodesta 1996. AinaComin toimitusjohtajana toiminut Tomi Saario jättää tehtävänsä yhteisen sopimuksen mukaisesti.

”Haluamme tuoda asiakkaille Telian laajan ICT-palveluiden valikoiman ja varmistaa siirtymävaiheessa AinaComin tuloksellisen johtamisen. Suurasiakkaiden myynnistä jatkossakin vastaavalla Kimmo Sulinilla on pitkä ja menestyksekäs kokemus yritysliiketoiminnan johtamisesta, ja hänen innostava ja henkilökeskeinen otteensa antaa vahvan pohjan AinaComin menestymiselle”, sanoo Telia Finlandin yritysliiketoiminnan johtaja Jari Rapo.

Samassa yhteydessä Data-Infon toimitusjohtajana aloittaa Markus Kalalahti. Hän toimii myös Cygate Oy:n toimitusjohtajana.

AinaCom Oy tarjoaa yritysasiakkaille puhe-, mobiili-, verkko- ja IT-ratkaisuja yhteyksineen. Yhtiöllä on noin 60 työntekijää, ja sen liikevaihto vuonna 2017 oli 15,5 miljoonaa euroa.

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 3500 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2017 lopussa noin 4,2 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 11 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


3.12.2018

Viaplay osaksi DNA:n tarjontaa

DNA:n sisältötarjonta laajenee tänään 3. joulukuuta Viaplay-suoratoistopalvelulla. Viaplay tulee osaksi DNA:n Viasat-kanavapaketteja, ja lisäksi DNA tarjoaa ensimmäisenä operaattorina Viaplayn myös erikseen tilattavana palveluna.

DNA lisää Viaplay-suoratoistopalvelun kaikkiin Viasat-kanavapaketteihin. Palvelu kuuluu tästä päivästä lähtien sekä nykyisiin Viasat-kanavapakettien tilauksiin että uusmyynnissä tarjottaviin Viasat-paketteihin ilman erillistä veloitusta. Viaplayn sisältö määräytyy asiakkaan tilaaman kanavapaketin perusteella.

Lisäksi DNA tuo Viaplayn ensimmäisenä suomalaisena operaattorina tarjolle myös erikseen tilattavana palveluna. DNA:lta saa kaikkia kolmea Viaplay-pakettia: Viaplay (Elokuvat & Sarjat), Viaplay Sport ja Viaplay Total.

Viaplay on Pohjoismaiden johtava sarjojen, elokuvien, urheilun ja lastenohjelmien suoratoistopalvelu. Viaplay tarjoaa huippuviihdettä eri alustoille ja laitteille. Viaplayn kaikki urheilulähetykset ovat katsottavissa 48 tunnin ajan itse lähetyksestä – esimerkiksi yön NHL-pelit voi katsoa myös jälkikäteen itselle sopivaan katseluaikaan. Viaplay tarjoaa lisäksi enemmän rinnakkaisia urheilulähetyksiä kuin mitä Viasatin kanavilla on mahdollista näyttää.

”Tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme sisältöpalveluita mahdollisimman laajasti ja helposti, ja Viaplay täydentää tarjontaamme erinomaisesti. Android TV -pohjaisella DNA Hubilla Viaplayn käyttö televisiossa on todella helppoa. Samalla Viaplay tuo asiakkaillemme merkittävästi lisää katsottavaa Viasatin kanavatarjonnan lisäksi”, kertoo johtaja Mikko Saarentaus DNA:n viihdeliiketoiminnasta.

”Mediasisällön kulutus siirtyy yhä enemmän suoratoistopalveluihin. Nämä eivät korvaa, mutta täydentävät perinteistä TV-katselua erinomaisella tavalla. Käytännössä kaikki Suomen kotitaloudet ovat asiakassuhteessa johonkin operaattoriin, joko tv-, laajakaista- tai puhelinpalveluiden kautta. Uskomme että yhteistyössä DNA:n kanssa pystymme tuomaan Viaplayn helposti yhä useampien kuluttajien saataville. Meille on ensiarvoisen tärkeää, että palvelun tilaaminen, käyttöönotto ja käyttäminen on asiakkaille mahdollisimman sujuvaa ja vaivatonta. Siksi on luontevaa, että teemme jatkossakin läheistä yhteistyötä operaattoreiden kanssa”, sanoo Nordic Entertainment Group Finland Oy:n toimitusjohtaja Mathias Norrback.

DNA:n tutkimuksen *) mukaan tarve löytää tv-sisällöt samasta paikasta näkyy kaikissa ikäryhmissä, ja erityisen vahvana nuorempien parissa: 15-24-vuotiaista yli 70 prosenttia haluaa löytää elokuvat, tv-sarjat, urheilulähetykset ja muut tv-ohjelmat helposti ja samasta paikasta. Lisäksi noin puolet kokee tärkeäksi, että mobiililaitteille saatavissa olevat sovellukset ovat käytettävissä myös isolla tv-ruudulla.

Kaikki DNA:n tarjoamat palvelut löytyvät kätevästi DNA TV:n menu-valikosta, ja DNA Hubilla niitä voi käyttää helposti isolla tv-ruudulla. DNA TV -mobiilisovelluksella voi katsoa ohjelmia myös kännykällä ja tabletilla koko EU:n alueella.

Lisätietoa www.dna.fi/viaplay. 

*) Internet-paneelitutkimuksena toteutettavan Digitaaliset elämäntavat -kyselytutkimuksen toteuttaa vuosittain DNA:n toimeksiannosta Nepa Insight Oy. Tämän vuoden tiedonkeruu on toteutettu maaliskuun alussa, vastaajamäärä oli 1018. Tutkimuksen vastaajajoukko edustaa 15-74-vuotiaita suomalaisia iän ja sukupuolen mukaan. Lehdistötiedote 29.6.2018: https://corporate.dna.fi/lehdistotiedotteet?type=stt2&id=68188888 

 

DNA Oyj on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. DNA on Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Yritysten osalta DNA näkee keskeisenä kasvualueena ajasta ja paikasta riippumattoman uuden työn, joka mahdollistuu älykkäillä päätelaitteilla, monipuolisilla viestintäpalveluilla ja nopeilla yhteyksillä. DNA:n liikevaihto vuonna 2017 oli 886 miljoonaa euroa ja liiketulos 124 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.

Viaplay & Nordic Entertainment Group
Viaplay on Pohjoismaiden johtava suoratoistopalvelu. Viaplay tarjoaa uusimmat tv-sarjat, lastenohjelmat ja elokuvat sekä lisäksi huippu-urheilua suorina lähetyksinä mukaan lukien Englannin Valioliiga, Bundesliiga, UEFA Nations League, NHL, KHL ja UFC. Viaplay on saatavilla internetiin yhdistettävien laitteiden, kuten tietokoneiden, älypuhelimien, tablettien, älytelevisioiden, Apple TV:n, Chromecastin, Viasatin digiboksien sekä Xbox 360- ja Playstation 3 ja Playstation 4 -pelikonsolien kautta. Lue lisää osoitteesta www.viaplay.fi.
Viaplay on osa kansainvälistä Nordic Entertainment Groupia (NENT Group). Viihdytämme miljoonia ihmisiä päivittäin suoratoistopalveluidemme sekä tv- ja radiokanaviemme kautta, ja tuotantoyhtiömme luovat kiinnostavia sisältöjä mediayhtiöille ympäri maailman. Lisätietoja osoitteesta nentgroup.com.


3.12.2018

Telia ja Finavia tuovat 5G-robotin Helsinki-Vantaan lentoasemalle

Helsinki-Vantaa on nyt maailman ensimmäinen 5G-lentoasema, kun Telia ja Finavia käynnistivät lentoasemalla avattua 5G-verkkoa hyödyntävän robottihankkeen. 

Telia on avannut 5G-verkon Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Asemalla käynnistyi tänään yhdessä Finavian kanssa toteutettava hanke, jossa kokeillaan 5G:n hyödyntämistä lentoaseman toiminnoissa ja uudenlaisen elämysten tuomisessa matkustajille. Hankkeen myötä Finaviasta tulee jo esikaupallisessa vaiheessa ensimmäisenä Telian 5G-verkkoa käyttävä asiakas.

5G-robotti on asettunut lentoaseman T2-terminaalin non-Schengen-alueelle. Hankkeessa tutkitaan sitä, miten matkustajat ja henkilökunta suhtautuvat palvelutehtäviä hoitavaan autonomiseen robottiin.

”Robotti voi välittää reaaliaikaista videokuvaa terminaalista ja mahdollistaa etäohjauksen kautta tai autonomisesti vaikkapa terminaalialueiden tarkastuksen, näin voidaan nähdä että kaikki toimii kuten pitääkin. Robotti voi myös opastaa matkustajia terminaalialueella, ja tarkoitus on testata pilotin aikana erilaisia käyttötapauksia”, kertoo Heikki Koski, Finavian Chief Digital Officer.

Robotin ohjaus ja tiedonsiirto toteutetaan lentoasemalla käyttöönotetun 5G-tukiaseman kautta. Nokian teknologiaan perustuva yhteys on toteutettu korkeammalla, 28 GHz:n taajuusalueella. Kyseessä on ensimmäinen ns. milllimetriaaltoja hyödyntävä julkinen 5G-käyttöönotto Suomessa.

”5G tulee ensimmäisenä yrityksiin, erityisesti teollisuuden automaation ja prosessien etähallinnan tueksi. 5G:n viiveettömät yhteydet ja massiivinen kapasiteetti tulevat erinomaiseen käyttöön  lentoasemalla, jossa liikkuu paljon ihmisiä ja dataa, ja jossa sekä turvallisuus että sujuva palvelu ovat ensiarvoisen tärkeitä”, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

Vantaa on jo kolmas Telian 5G-kaupunki

Telia avasi esikaupallisen 5G-verkon Helsingissä syyskuun alussa. Oulussa käynnistettiin yhtä maailman ensimmäisistä teollisista 5G-ekosysteemiä palveleva 5G-verkko marraskuun lopussa. 

Telian 5G-verkko toimii Viestintäviraston myöntämillä testitaajuuksilla. Varsinainen kaupallinen toiminta 5G-verkossa voidaan aloittaa vuoden 2019 alussa, jolloin valtioneuvoston myöntämät uusien taajuuksien toimiluvat astuvat voimaan. Telia voitti 1.10. päättyneessä taajuushuutokaupassa 5G-taajuudet 3,5 GHz:n taajuusalueella.

 

Finavia tarjoaa ja kehittää lentoasemapalveluja, joiden kulmakivinä ovat turvallisuus, asiakaslähtöisyys ja kustannustehokkuus. Finavian kattava 21 lentoaseman verkosto mahdollistaa kansainväliset yhteydet Suomesta maailmalle − ja maailmalta eri puolille Suomea. Helsinki-Vantaan lentoasema on johtava kaukoliikenteen vaihtoasema ja Skytraxin palkitsema Pohjois-Euroopan paras lentoasema.

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 3500 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2017 lopussa noin 4,2 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 11 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


Pages