21.10.2019

DNA aloittaa 5G-palveluiden myynnin joulukuussa

DNA aloittaa 5G-teknologiaan pohjautuvan Kiinteä 5G -palvelun myynnin joulukuussa. Palvelu mahdollistaa nopean ja tasalaatuisen laajakaistayhteyden kotitalouksille. Ensimmäisenä palvelu tulee saataville koteihin suurimpien kaupunkien omakoti- ja pientaloalueilla, ja saatavuus laajenee uusille alueille nopeasti.

DNA on testannut kiinteää 5G:tä monipuolisesti Vantaalla ja Hyvinkäällä, ja nyt testaamisesta edetään kaupalliseen tarjontaan. Kiinteä 5G -palvelu tulee myyntiin joulukuussa.

Kiinteä 5G eli Fixed Wireless Access mahdollistaa huippunopeat ja pienviiveiset tiedonsiirtoyhteydet moneen sellaiseen kotiin ja kiinteistöön, jonne ei saa valokuitua, sen rakentaminen on kallista tai pihaa ei haluta kaivaa auki. Palvelun taustalla oleva tekniikka mahdollistaa nopeuden laatutakuun kiinteistöön.

- Kiinteä 5G on erittäin kiinnostava palvelu, sillä se tulee antamaan avun monen kodin ja yrityksen riittämättömästä tiedonsiirtoyhteydestä johtuviin pulmiin. Palvelun saatavuudesta on jo tullut paljon kyselyitä. Olen todella iloinen, että voimme nyt kertoa palvelun myynnin alkamisesta joulukuussa, toteaa DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

- Samanaikaisesti valmistaudumme myös muiden 5G-palveluiden myynnin aloitukseen. Tällä hetkellä esimerkiksi 5G-puhelinten valikoima on kuitenkin vielä erittäin suppea ja laitteiden suorituskyky on puutteellinen. Tuomme 5G-liittymät ja -puhelimet myyntiin vasta kun 5G-verkon peitto laajenee aidosti asiakkaita palvelevaksi ja 5G-puhelimista tulee teknologisesti kehittyneempiä malleja tarjolle, Väisänen jatkaa.

Kiinteä 5G -palvelu on ensivaiheessa saatavilla valikoiduilla pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun pientaloalueilla, mutta saatavuus laajenee DNA:n 5G-verkon rakentamisen myötä ensi vuoden alkupuolella muihin suurempiin kaupunkeihin.

Vastaava palvelu tulee tarjolle myös DNA:n yritysasiakkaille laajentamaan huippunopeiden toimipisteyhteyksien saatavuutta. 5G-standardin IoT-palvelut, NB-IoT ja LTE-M, ovat jo yritysasiakkaiden saatavilla.

DNA:n 5G-verkko laajenee merkittävästi vuoden 2020 aikana

DNA laajentaa 5G-verkkoa ripeästi uusille alueille, sillä matkaviestinverkkoa on valmisteltu jo pitkään kohti 5G-aikakautta. DNA:n verkkoon on tuotu 5G-kyvykästä teknologiaa, ja verkon kapasiteettia on kasvatettu uusia vaatimuksia vastaavaksi. DNA:n ensimmäiset 5G-pilottiverkot ovat käytössä Helsingin, Hyvinkään ja Porin keskusta-alueilla sekä vantaalaisella pientaloalueella Kiinteä 5G -palvelun testausta varten.

5G-investointien rinnalla DNA tehostaa ja laajentaa myös 4G-verkkoaan jatkuvasti. DNA:n näkemyksen mukaan 4G pysyy 5G:n tulosta huolimatta vielä pitkään matkaviestinverkkojen pääasiallisena teknologiana ja asiakkaiden eniten käyttämänä verkkona.

 

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n matkaviestinverkon asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa liittymää kohden. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2018 liikevaihtomme oli 912 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.


21.10.2019

Uuden sarjan keskiössä on nainen, jolla on mies jokaiselle viikonpäivälle ‒ päärooleissa Krista Kosonen ja Pekka Strang

Elisa Viihteen uuden alkuperäissarjan Mister8:in kuvaukset alkavat lokakuun 2019 lopussa pääkaupunkiseudulla. Mister8 on pikimusta, epätavallinen romanttinen komedia, jonka pääosissa nähdään Krista Kososen ja Pekka Strangin lisäksi muun muassa Elias Westerberg (Maanantai, Sekasin) ja Joonas Saartamo (Aallonmurtaja, Tuntematon sotilas, Jättiläinen). Sarja saa ensi-iltansa Aitio-suoratoistopalvelussa keväällä 2021. 

Kohutun Koirat eivät käytä housuja -elokuvankin päärooliparina vastikään näytelleet Krista Kosonen ja Pekka Strang palaavat ruudulle yhdessä uudessa Mister8-sarjassa.

Pekka Strang esittää Mister8-alkuperäissarjassa Juhoa ‒ insinööriä, joka rakastuu salaperäiseen naiseen, Mariaan (Krista Kosonen) palavasti. Rakastunut Juho on heti valmis hyppäämään suhteeseen Marian kanssa, mutta hänen on kuitenkin hyväksyttävä Marian ehdot suhteelle: Marialla on seitsemän miesystävää ‒ yksi jokaiselle viikon päivälle. Juho saa maanantain itselleen, mutta alkaa juonitella saadakseen Marian kokonaan itselleen.

Kahdeksanosaisen, tummaa huumoria ja juonittelua sisältävän, Mister8-alkuperäissarjan on käsikirjoittanut Vesa Virtanen. Sarjan idea syntyi tuottaja Jani Pösön ja Jussi-palkitun ohjaajan Teemu Nikin yhteistyönä. It’s Alive Films -tuotantoyhtiötä pyörittävän kaksikon aiempiin yhteistöihin lukeutuvat muun muassa Venla-palkitut #lovemilla ja Sekasin -tv-sarjat.

‒ Kun perinteisessä parisuhteessa viikko jaetaan kahden ihmisen sijaan kahdeksan henkilön kesken, moni tavallinen asia näyttäytyy kovin huvittavana, Mister8:in vastaava ohjaaja Nikki virnistää.

‒ Voin luvata, että kyseessä ei ole tavallinen suomalainen komedia. On aivan mahtavaa päästä puimaan rakkausjuonitteluja tällaisen näyttelijäkaartin kanssa, Mister8:in tuottaja Pösö jatkaa.

‒ Haluamme tarjota asiakkaillemme monipuolisia kotimaisia alkuperäissarjoja. Mister8 on tavanomaisesta poikkeava rakkaustarina, ja se täydentää hyvin monipuolista alkuperäissarjavalikoimaamme, josta löytyvät muun muassa Nyrkki, Ivalo ja Bullets, kertoo Elisa Viihteen sisältöliiketoiminnan johtaja Ani Korpela.

Elisa Viihde on julkaissut vuodesta 2014 alkaen 16 alkuperäissarjaa, joita ovat muun muassa Nyrkki, Maanantai, Kaikki synnit, Ivalo, Bullets, Sipoon herttua, Jättekiva, Kolmistaan, Downshiftaajat ja Konttori. Tulevista sarjoista on julkistettu trilleri Huone 301, draamakomedia Kevyttä yläpilveä sekä komediat Mister8, Kalifornian kommando ja Ei haukku haavaa tee.  

Tietoa sarjasta:

Alkuperäisidea       
Teemu Nikki & Jani Pösö / It’s Alive Films

Käsikirjoittaja                        
Vesa Virtanen

Tuottaja                                   
Jani Pösö

Ohjaaja                                    
Teemu Nikki

Kuvaus                                     
Jarmo Kiuru

Lavastus                                  
Santtu Toivola

Äänisuunnittelu                    
Sami Kiiski

Pukusuunnittelu                   
Ninni Lahtinen

Maskeeraussuunnittelija   
Maia Hirvonen

Apulaisohjaaja                      
Tuula Nikkola

Pääroolit
Juho ‒ Pekka Strang
Maria ‒ Krista Kosonen
Tuukka ‒ Olli Rahkonen
Pelle ‒ Chike Ohanwe
Darius ‒ Amir Escandari
Sepe ‒ Ville Tiihonen
Terho ‒ Elias Westerberg
Hermanni ‒ Jari Virman
Vertti ‒ Joonas Saartamo
Pietari ‒ Matti Onnismaa

Sivurooleissa nähdään muun muassa Hannes Suominen, Hannamaija Nikander ja Marjaana Maijala.

 

Aitio on Elisa Viihteen oma suoratoistopalvelu, josta kuka tahansa voi katsoa elokuvia ja sarjoja kiinteällä kuukausimaksulla rajoituksetta. Vuonna 2013 lanseerattu suoratoistopalvelu tarjoaa laajimman valikoiman kotimaisia elokuvia ja klassikkosarjoja sekä useita Elisa Viihteen alkuperäissarjoja.

Elisa Viihde on Suomen suosituin viihdepalvelu. Elisa Viihde on kaikki, mitä viihtymiseen tarvitset – alkuperäissarjoja, eniten kotimaisia elokuvia, kansainvälisiä uutuuselokuvia, kattava tv-ohjelmatarjonta ja urheilua, jota et muualta näe. Palvelussa on monipuolinen valikoima suoratoistopalveluita, videovuokraamo sekä maksu-TV-paketteja. Elisan viihdepalveluista nauttii yli 300 000 kotitaloutta. www.elisa.fi/viihde

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOy

It’s Alive Films
Vuonna 2005 Teemu Nikki ja Jani Pösö kirjoittivat ja tuottivat ensimmäisen yhteisen fiktionsa, lyhytelokuvan ʼKaveriʼ, joka valittiin yli 50 muun elokuvafestivaalin lisäksi Sundancen elokuvajuhlien kilpasarjaan. Ensimmäisen pitkän elokuvansa 3Simoa he kirjoittivat ja tuottivat 2011. Viime aikoina kaksikko on ollut hyvin tuottelias: It´s Aliven viimeisin lyhytelokuva All Inclusive sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjassa viime keväänä, viimeisin pitkä elokuva Armomurhaaja oli Suomen Oscar-kandidaatti vuonna 2019. Lisäksi kaksikon Sekaisin tv-sarjaan perustuva Mental-France, joka julkaistaan Ranskassa 25.10.2019, voitti juuri arvostetulla Festival de la Fiction -festivaalilla Meilleure Série 26' -sarjan.

Mikäli haluat muuttaa tai peruuttaa tilauksesi, klikkaa tästä

Tiedotejakelu on ePressi.comin palvelu. Tiedotteet lähetetään ePressi.comin toimittaja- ja toimitusrekisterille sekä tiedotteen julkaisijan sidosryhmärekisterille. Rekisteriseloste

Lue viesti selaimessa

 


21.10.2019

Telia ostaa Vincitin VincitSIGN-liiketoiminnan

Telia Finland ostaa ohjelmisto- ja designyhtiö Vincitin sähköisen allekirjoituspalvelu VincitSIGN:in liiketoiminnan. Liiketoimintakauppa vahvistaa Telian asemaa yritysten ICT-palveluiden tarjoajana.

Liiketoimintakauppa täydentää Telian tarjoamaa sähköisen asioinnin alueella kaikissa Telian toimintamaissa. Liiketoimintakaupan myötä VincitSIGN:in parissa työskentelevä henkilöstö siirtyy Telia Finlandin palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

"Tämä liiketoimintakauppa vahvistaa Telia Finlandin asemaa johtavana valtakunnallisten ICT-palveluiden tarjoajana. Tavoittelemme edelläkävijän asemaa sähköisen asioinnin alueella. Se on globaalisti kasvava markkina, jossa vahvaan tunnistautumiseen perustuva allekirjoitus on yksi avainkomponentti. Lisäksi sähköinen asiointi kasvaa kovaa vauhtia myös erilaisten julkisten palveluiden kautta”, sanoo Telia Finlandin digitaalisista liiketoimintaratkaisuista vastaava johtaja Rauno Väisänen.

“Strategiamme mukaisesti keskitymme VincitEAM- ja LaaS -tuoteliiketoimintojen kasvattamiseen. VincitSIGN on siinä vaiheessa elinkaartaan, että se tarvitsee tuekseen laajan myynti- ja markkinointiorganisaation. Näemme siksi, että Telialla on erinomaiset edellytykset kasvattaa VincitSIGN täyteen potentiaaliinsa”, sanoo Vincit Oyj:n toimitusjohtaja Mikko Kuitunen.

Vincit Oyj lyhyesti:

Vincit on huippuasiantuntijaorganisaatio, joka luo hyvää huomenta tarjoamalla asiakkailleen Suomen selväjärkisintä ATK:ta tyytyväisyystakuulla. Vincit Oyj:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämällä Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalla, kaupankäyntitunnus VINCIT. www.vincit.fi

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.

 


18.10.2019

Telia: Uusi Mall of Tripla on Euroopan ensimmäinen 5G-kauppakeskus

Torstaina 17.10. Helsingin Pasilassa avatussa kauppakeskus Mall of Triplassa on uuden sukupolven mobiiliverkko, joka palvelee yhtä lailla asiakkaita kuin kauppakeskuksen yrittäjiäkin.

Uusi 5G-teknologia sopii erinomaisesti kauppakeskuksiin, stadioneille ja muihin suuria käyttäjämääriä kokoaviin paikkoihin. 5G tuo asiakkaille nopeammat yhteydet ja enemmän suorituskykyä. Palveluntarjoajille uusi tekniikka mahdollistaa elämyksellisten ja kävijäkokemusta laajentavien palveluiden tarjoamisen.

Kauppakeskuksen mobiiliverkot edustavat alan uusinta tekniikkaa: Mall of Triplan sisätiloihin rakentuu kattava 5G-peitto pientukiasemilla, jotka tuovat langattoman yhteyden lähemmäs käyttäjää. Useat, pienen alueen kuuluvuuden tehokkaasti tuottavat tukiasemat tuovat käyttäjille 5G-verkon alhaisen viiveen ja suuremman suorituskyvyn perinteisiä tukiasemia pienemmällä teholla ja energiankulutuksella.

”Mall of Tripla on erinomainen esimerkki siitä, miten nykyaikaista älykaupunkia rakennetaan: tietoliikenneyhteydet ovat olleet alusta asti suunnitelmissa mukana siinä missä muukin kiinteistön infrastruktuuri. Meille oli selvää, että Mall of Tripla ja tulevan pääkonttorimme kiinteistö ovat 5G-rakennusohjelmamme kärkipaikalla”, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

”Mall of Tripla on Pohjoismaiden suurin kauppakeskus, jonka huolellisesti mietitty konsepti ja uudet innovaatiot tekevät siitä todellisen edelläkävijän. Totta kai halusimme, että Mall of Tripla edustaa heti avajaisista lähtien kaikilta teknologisilta ratkaisuiltaan maailman huippua, ja nopea 5G-verkko on siitä esimerkki” sanoo Kati Kivimäki, Mall of Triplan kauppakeskusjohtaja.

”Olemme ylpeitä siitä, että voimme tehdä yhteistyötä Telian kanssa älykkäiden kaupunkihankkeiden parissa, kuten tämän 5G:n avulla toteutettavan ostoskeskuksen. Kuluttajille ja yrityksille on tarjolla monia mielenkiintoisia mahdollisuuksia, ja Mall of Triplan kävijät saavat ensikokemuksen siitä mitä kaikkia tämä uusi teknologia mahdollistaa”, sanoo Ari Kynäslahti, Head of Mobile Networks Product Management, Nokia.

Mall of Triplasta Telian uusi koti Helsingissä

Telia avasi Mall of Triplassa uuden lippulaivamyymälän, ja ensi vuoden alkupuolella kiinteistöstä tulee myös Telia Finlandin uusi koti Helsingissä. Mall of Triplaan avautunut myymälä on Suomen suurin Telia Kauppa, joka on suunniteltu monipuolisia asiakaskohtaamisia varten.

Myymälässä on iso lounge-alue, jossa asiakkaat voivat rentoutua Telia TV:n ääressä. Monitoimitilassa voidaan järjestää erilaisia tapahtumia, ja myymälästä löytyy myös Telia Esports Series-piste, tukipalvelu Telia Helppi sekä yritysasiakkaiden palvelupiste.

Avajaisviikonloppuna myymälässä esitellään mm. laiteuutuuksia ja viime viikolla lanseerattuja Telian 5G-liittymiä.

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.

Liite: newhome_night.jpg


17.10.2019

Televisioviikko 18. –27.10.2019:
TV voi paremmin kuin koskaan

Jo toista kertaa järjestettävä Televisioviikko kannustaa tutustumaan television rikkaaseen maailmaan 18. –27.10.2019. Modernin television kautta voi nauttia laadukkaasta kuvasta, katsoa tänään eilisen tai huomisen ohjelmia ja äänestää kaukosäätimellä.

Ennusteista huolimatta televisio on pitänyt pintansa ja uudistunut. Suomalaiset katsovat televisiota edelleen lähes kolme tuntia päivässä ja suosituimmat sisällöt kokoavat yli kaksi miljoonaa suomalaista samanaikaisesti ruudun ääreen. Kotimaista tv-sisältöä tuotetaan enemmän kuin koskaan.

Televisioviikko kannustaa tutustumaan monipuolisiin televisiosisältöihin ja tarjoaa mahdollisuuden kokeilla maksukanavia ilmaiseksi. Lue lisää!

Sisältöjä monilla tavoilla ja tekniikoilla

TV-kuva tulee koteihimme useimmiten antenni-, kaapeli- tai iptv-verkon kautta. Laitevaatimukset ja palvelutarjonta vaihtelevat eri verkoissa ja palveluissa, joten oman kodin lähetystekniikka on hyvä tietää uutta tv-laitetta tai uusia sisältöjä hankkiessa.

Antenniverkon lähetystekniikka uudistuu lähivuosina. Uuden DVB-T2-teknologian myötä antenniverkon taajuuksille mahtuu enemmän kanavia, ja myös teräväpiirtokanavien määrä lisääntyy. Jo nyt kaikki antenniverkon maksu-tv-kanavat lähetetään uudella tekniikalla.

Lähes kolmannes (27%) suomalaisista käyttää teleyritysten tarjoamia IPTV-palveluita, joissa on peruskanavien lisäksi tarjolla erilaisia kanavapaketteja, ohjelma- ja videokirjastoja sekä verkkotallennuspalvelu. Perinteisen tv-katselun rinnalle on noussut vahvasti myös erilaisten suoratoistopalveluiden seuraaminen: jo noin puolet (49%) suomalaisista käyttää kuukausmaksullisia streaming-palveluita, kuten Netfixiä ja HBO:ta.

Tarkista, että telkkari on testattu

Kun hankit televisiota, digiboksia tai kortinlukijaa, kannattaa varmistaa, että se on Antenna HD tai Cable Ready HD -testattu. Hankkimalla testatun laitteen vältyt monelta harmilta ja varmistat laitteen toimivuuden myös tulevaisuudessa. Testatutlaitteet.fi-sivustolta löydät kaikki suomalaisissa televisioverkoissa testatut päätelaitteet.

IPTV-palveluun tarvittavan digiboksin saat operaattorilta palvelun tilaamisen yhteydessä.

Televisioviikon järjestää Radio- ja Televisioalan Yhteistyöjärjestö RYT ry, johon kuuluvat Suomen suurimmat mediayhtiöt, televisiojakelusta vastaavat operaattorit sekä lukuisia muita alan yrityksiä ja järjestöjä. Myös kaupan toimijat ja Teosto ovat mukana Televisioviikon toteutuksessa.

Katja Laine, televisioasiat ja viestintä @FiCom

Seuraa Katjaa Twitterissä: https://twitter.com/KatjaMLaine

17.10.2019

Elisan osavuosikatsaus Q3 2019

Vuoden 2019 kolmannen neljänneksen keskeiset luvut

 • Liikevaihto kasvoi 11 miljoonaa euroa 465 miljoonaan euroon pääasiassa Polystar-hankinnan ja mobiilipalvelujen kasvun myötä
 • Mobiilin palveluliikevaihto kasvoi 2,3 prosenttia 208 miljoonaan euroon. Kilpailutilanne on edelleen kova.
 • Käyttökate, sisältäen IFRS 16 -muutoksen, kasvoi 10 miljoonaa euroa 179 miljoonaan euroon
 • Liikevoitto, sisältäen IFRS 16 -muutoksen, kasvoi 3 miljoonaa euroa 113 miljoonaan euroon
 • Vertailukelpoinen kassavirta kasvoi 13 miljoonaa euroa 98 miljoonaan euroon lähinnä suuremman käyttökatteen ja nettokäyttöpääoman muutoksen myötä
 • Mobiilin postpaid puhe ARPU oli edellisen vuosineljänneksen tasolla eli 20,3 euroa (20,2)
 • Mobiilin postpaid puheen vaihtuvuus kasvoi hieman ja oli 18,2 prosenttia (18,0 prosenttia edellisellä neljänneksellä)
 • Postpaid-mobiililiittymien määrä kasvoi edellisestä vuosineljänneksestä 18 500 liittymällä
 • Prepaid-liittymien määrä kasvoi vuosineljänneksellä 19 800 liittymällä kausivaihtelun takia
 • Kiinteiden laajakaistaliittymien määrä kasvoi 8 100 liittymällä vuosineljänneksen aikana
 • Käyttökateohjeistus vuodelle 2019 on päivitetty ”hieman korkeampi” (”vuoden 2018 tasolla tai hieman korkeampi”)

Keskeiset tunnusluvut

1) Sisältää 5 milj. € IFRS 16 vaikutusta 7-9/19 ja 13 milj. € 1-9/19. 2) IFRS 16 -muutoksella ei ole olennaista vaikutusta liikevoittoon. 3) EPS 0,55 € ilman laskennallisten verosaamisten tarkennusta. 4) (Korolliset velat – rahavarat) / (neljän edellisen vuosineljänneksen vertailukelpoinen käyttökate). 5) Ilman osakeinvestointeja.

Muita operatiivisia lukuja osoitteessa elisa.fi/sijoittajille (Elisa Operational Data.xlsx).

Toimitusjohtajan katsaus: 5G-käyttäjiä jo tuhansia, Elisan tulos vahvistui

Laadun ja asiakaskokemuksen parantaminen sekä investoinnit uusiin teknologioihin vahvistivat Elisan kilpailukykyä, vaikka haastava markkinatilanne jatkui. Liikevaihto ja käyttökate kasvoivat kolmannella neljänneksellä edellisestä vuodesta. Liikevaihtoa kasvatti pääosin mobiilipalvelut ja yritysosto.

Asiakkaiden siirtyminen yhä nopeampiin mobiililaajakaistaliittymiin jatkuu. Kuluttajat, yritysasiakkaat ja organisaatiot arvostavat nopeita yhteyksiä, jotka lisäävät arjen sujuvuutta. Mobiilin liittymäkanta kasvoi neljänneksen aikana 38 300 liittymällä, josta prepaid-kannan kasvu oli 19 800 liittymää. Kiinteän verkon laajakaistaliittymäkanta kasvoi 8 100 liittymällä.

Suomalaiset ovat edelläkävijöitä 5G-palveluissa ja niillä on jo tuhansia käyttäjiä, jotka haluavat oppia tämän uuden teknologian mahdollisuuksista. Helsingin Satama on suomalaisten yritysten ja koko maailman kärjessä ottaessaan 5G-verkon laiva-matkustajien käyttöön Helsingin Länsisatamassa. Sataman kautta kulkee miljoonia matkustajia vuosittain. Myös Turun kaupunki toimii edelläkävijänä ja on kokeillut esimerkiksi kaupungin ikäihmisten viemistä virtuaaliselle kävelylle Aurajoen rantaan virtuaalitodellisuutta hyödyntäen.

Järjestimme yhdessä Turun kaupungin kanssa hackathonin, missä etsittiin 5G-teknologiaa hyödyntäviä ideoita, esimerkiksi syrjäytymisen kaltaisen yhteiskunnallisen ongelman ehkäisemisessä. Voittaja Know Your Hoodsin palvelu auttaa ihmisiä tutustumaan ennakkoon lähinaapuruston palveluihin virtuaalisesti. Elisan Co-creation Challenge -ohjelmassa on valittu yhdeksän kumppania kehittämään 5G-palveluita. Hakemuksia tuli yhteensä 12 eri maasta.

Elisa Viihteen alkuperäissarja Ivalon oikeudet myytiin yli 20 maahan, muun muassa Saksaan, Espanjaan ja Alankomaihin. Julkaisimme jälleen uuden alkuperäissarjan Kalifornian kommando. Lisäksi menestyssarja Downshiftaajat jatkuu kolmannella tuotantokaudella. Pelimaailman huiput kohtasivat syyskuussa e-urheilun suurtapahtumassa Arctic Invitationalissa, mikä oli myös maailman ensimmäinen 5G-pelaamisen areenatapahtuma.

Kehitämme aktiivisesti ICT-alan toimitusketjujen vastuullisuutta ja liityimme The Joint Audit Cooperation (JAC) -yhteisöön, mikä toteuttaa alan valmistajien ja -toimittajien vastuullisuusauditointeja. Yhteisön avulla on entistä paremmat mahdollisuudet puuttua mahdollisiin valmistajien ja alihankkijoiden tuotannollisiin epäkohtiin.

Asiakaskokemuksen ja laadun jatkuva parantaminen ovat keskeinen osa yrityskulttuuriamme ja keskitymme niihin jatkossakin vahvasti. Tuottavuuden lisääminen, digitaalisten liiketoimintojen kansain-välistäminen, arvon tuottaminen datalla sekä vahva investointikyky luovat hyvät lähtökohdat kilpailukykyiselle arvonluonnille jatkossakin.

Veli-Matti Mattila
toimitusjohtaja

Näkymät ja ohjeistus vuodelle 2019

Suomen makrotaloudellisen ympäristön positiivinen kehitys on hidastunut. Kilpailutilanne Suomen televiestintämarkkinoilla jatkuu haasteellisena.

Liikevaihdon arvioidaan olevan vuoden 2018 tasolla tai hieman korkeampi. Matkaviestinpalveluiden ja digitaalisten palveluiden odotetaan kasvattavan liikevaihtoa. Vertailukelpoisen käyttökatteen arvioidaan olevan hieman korkeampi kuin edellisenä vuonna. Käyttöomaisuusinvestointien odotetaan olevan enintään 12 prosenttia liikevaihdosta.

Elisa jatkaa tuottavuutta lisääviä toimenpiteitä, esimerkiksi lisäämällä automaatiota ja data-analytiikkaa eri prosesseissa, kuten asiakaskohtaamisissa, verkonhallinnassa ja jakelussa. Elisan jatkuvat laadun parantamistoimet lisäävät asiakastyytyväisyyttä ja tehokkuutta ja pienentävät kustannuksia.

Elisan kehitys uusia, elämyksellisiä ja merkityksellisiä palveluja asiakkailleen tarjoavana yhtiönä jatkuu. Pitkän ajan kasvu ja kannattavuuden paraneminen perustuvat mobiilidatamarkkinoiden kasvuun ja uusiin digitaalisiin online- ja ICT-palveluihin.

Julkistamismenettely

Elisa Oyj noudattaa Finanssivalvonnan Standardin 5.2b mahdollistamaa julkistamismenettelyä. Tämä tiedote on tiivistelmä Elisan osavuosikatsauksesta Q3 2019. Koko raportti taulukoineen on tämän pörssitiedotteen liitetiedostona ja saatavilla Elisan internetsivuilla elisa.fi/sijoittajille


16.10.2019

FiComin lausunto TSV:n toimiston toimintakertomuksesta

Eduskunnan hallintovaliokunta on pyytänyt FiComilta lausuntoa tietosuojavaltuutetun toimiston vuoden 2018 toimintakertomuksesta. FiCom kiittää mahdollisuudesta tulla kuulluksi ja esittää kunnioittavasti seuraavaa:

Tietosuojavaltuutetun toimisto on FiComin jäsenten olennainen yhteistyökumppani, mutta sillä ei ole riittäviä resursseja yleisen tietosuoja-asetuksen aiheuttamaan neuvontaan ja valvontaan, mikä näkyy muun muassa pitkissä käsittelyajoissa. Tälläkin hetkellä TSV:n toimistossa on vireillä asioita, joissa FiComin jäsenyritys on antanut vastauksensa selvityspyyntöön yli vuosi sitten, muttei ole sen jälkeen saanut tietoa siitä, ovatko asiat tulossa päätökseen vai jatkuvatko selvitykset vielä.

FiComin jäsenyritysten ja tietosuojavaltuutetun toimiston yhteinen Terttu-työryhmä on koettu jäsenten keskuudessa erittäin tärkeäksi. TSV:n puutteelliset resurssit ovat vaikuttaneet tällaisten alakohtaisten työryhmien tapaamisiin, eikä esimerkiksi Terttu-ryhmä ole tavannut viime vuosina kuin korkeintaan kerran vuodessa. Telealalla ei itse asiassa tällä hetkellä ole kyselyistä huolimatta tiedossa, kenen vastuulla sektorin kysymyksiin vastaaminen TSV:n toimistossa on.

Alan toimijoille ei muutenkaan ole aina täysin selvää, onko heidän TSV:lle tekemänsä ilmoitus vastaanotettu tai missä vaiheessa asioiden käsittely TSV:n toimistossa on. Erittäin yksityiskohtainen ja laaja henkilötietojen tietoturvaloukkauksen ilmoituslomakkeen tietosisältö ylittää menettelytapana tietosuoja-asetuksen vaatimukset, mutta ilmoituslomakkeesta ei sen lähettämisen jälkeen saa lainkaan yhteenvetoa, vaan sen joutuu kopioimaan esimerkiksi kuvankaappauksin. Tilanteessa, jossa TSV:n toimisto on ilmoittanut vastaanottaneensa useamman tietoturvaloukkausilmoituksen ja todennut palaavansa tarvittaessa aiheeseen, rekisterinpitäjälle jää epäselväksi, onko asia käsitelty vai onko se vielä jonossa. FiComin jäsenet toivoisivat TSV:n toimistolta selkeämpää informaatiota siitä, miten kunkin asian käsittely jatkuu vai jatkuuko se ylipäätään. Mikäli jokin asia on edennyt seuraamuskollegion käsiteltäväksi, rekisterinpitäjälle tulee toimittaa tästä tieto sekä arvio siitä, milloin asiassa annetaan ratkaisu. Tällä hetkellä on epäselvää, mikä TSV:n toimiston prosessi näiltä osin on, ja millä tavalla rekisterinpitäjää informoidaan käsittelyn etenemisestä.

Tietosuojavaltuutetun toimiston valvonnassa ei ole huomioitu suhdetta julkisuuslakiin eikä TSV:n sivuilla ohjeisteta, miten loukkausilmoituksessa tulisi ilmoittaa liikesalaisuudet tai muu salassa pidettävä tieto mahdollisten tietopyyntöjen varalta. Esimerkiksi Ruotsin Datainspektionenin sivuilla on selkeä ilmoitus tietojen julkisuudesta, minkä lisäksi viranomainen tekee tietopyynnön yhteydessä erillisen luottamuksellisuusarvion.

Olisi toivottavaa, että Euroopan tietosuojaneuvoston ohjeisiin tai päätöksiin viitattaessa TSV:n sivuilla olisi linkki kyseisiin dokumentteihin tai ne olisivat löydettävissä alasivulta ”Euroopan tietosuojaneuvoston ohjeet”. Osa tällä sivulla julkaistuista ohjeista on saatavilla vain englanniksi: mikäli Euroopan tietosuojaneuvosto ei käännä ohjeitaan suomeksi, mutta TSV viittaa niihin omilla sivuillaan, tulisi TSV:n käännättää ohjeet suomeksi.

Tämä aihe liittyy

Asko Metsola on FiComin lakimies.

Seuraa Askoa Twitterissä: https://twitter.com/AskoMetsola

16.10.2019

Televisioviikko tuo 12 Liiga-peliä ilmaiseksi ruutuihin viikonloppuna – ”Hyvä mahdollisuus kurkistaa, miten älykiekko on muovannut kiekkoviihdettä”

Telia tarjoaa kaikki viikonlopun Liiga-pelit Televisioviikon kunniaksi ilmaiseksi. Lätkän lisäksi katsottavissa on ruudun täydeltä muutakin huippu-urheilua.  

”Suomalaisilla on hyvä mahdollisuus kurkistaa, miltä maan suosituin urheilusarja näyttää televisiossa tänä päivänä. Olemme tuoneet lähetyksiin paljon uusia ratkaisuja. Uskon, että moni yllättyy, kuinka esimerkiksi älykiekko on rikastanut kiekon seuraamista kotikatsomoissa. Suurimmasta jännityksestä pitävät toki huolen Suomi-kiekon suurimmat tulevaisuuden tähdet, kun kaikki 15 joukkuetta pelaajineen ovat viikonlopun aikana jäällä”, Telia Finlandin Entertainment liiketoiminta-alueesta vastaava Olli-Pekka Takanen sanoo.

Kahdentoista huippuottelun lisäksi tarjolla ovat ilmaiseksi myös Liigan oheisohjelmat. Lähes nelituntinen Liigalive 360 -erikoislähetys poimii perjantaina ja lauantaina kiekkokierrosten mielenkiintoisimmat hetket paikkakunnittain. Myös ohjelmakirjasto on kaikkien ulottuvilla. Sieltä löytyvät kaikki syksyn Liiga-ottelut ja suositut Ari Vallin Show’n jaksot.

Ilmaisviikonlopun lähetysten katsominen onnistuu luomalla Telia TV -tunnukset ja lataamalla Telia TV -sovellus joko puhelimeen, tablettiin tai Apple TV -boksiin (4. sukupolven boksit). Ohjelmat ovat katsottavissa myös Telia TV:n digiboksiasiakkailla sekä Telian kaapeliverkossa.

Televisioviikolla myös muuta ilmaissisältöä

Jääkiekon lisäksi tarjolla on ilmaiseksi myös muuta urheilua ja dokumentteja. Ilmaisilla Telia TV -tunnuksilla voi seurata Viasatin kanavia, jossa pyörii muun muassa jalkapallon Valioliigaa ja golfia dokumenttien lisäksi.

Kaapelitalouksissa asuvat Telian asiakkaat sekä Telia TV digiboksin käyttäjät pääsevät nauttimaan lisäksi C Moren urheilukanavista. Luvassa on esimerkiksi Japanissa käytävä Moto GP -kisa, jossa Mika Kallio ajaa KTM-tallin riveissä. Tarjolla on myös La Ligan otteluita.

Telia avaa Liiga UHD -kanavansa vapaaseen katseluun koko Televisioviikon eli 18.-27.10. väliseksi ajaksi. Liiga-peleistä pääsee nauttimaan parhaalla kuvalaadulla, kun katsojalla on käytössä UHD-kykyinen televisio.

Muulloin kuin ilmaispäivien aikana kaikkia Liigan otteluita ja oheisohjelmia voi seurata Telia TV:stä ostamalla pelejä joko yksittäin tai paketteina. Joukkuepassin hankkimalla lätkäfani näkee kaikki haluamansa joukkueen ottelut ja Liiga-passilla kaikki Liiga-ottelut. Liiga-passi + Viasat Jääkiekko -tuotteella voi katsoa Liigan lisäksi kaikki Viasatin kanavilla esitettävät NHL- ja KHL-ottelut. Pelipassi puolestaan tarjoaa mahdollisuuden nauttia yksittäisistä otteluista. Studiot ja oheisohjelmat sisältyvät passeihin.

Telian suorat Liiga-lähetykset 18.–20.10.2019:

Pe 18.10.2019

 • 18.00 Liigalive 360°
 • 18:15 Kalpa - Ilves
 • 18:15 Lukko – Ässä (myös UHD)
 • 18:15 Pelicans - SaiPa
 • 18:15 Sport -TPS
 • 18:15 Tappara - HPK

La 19.10.2019

 • 16.30 Liigalive 360°
 • 16:45 HPK - Jukurit
 • 16.45 JYP - KalPa
 • 16:45 KooKoo – Kärpät (myös UHD)
 • 16:45 SaiPa - Tappara
 • 18:15 Ilves - Lukko
 • 18:15 TPS – Pelicans
 • 18:15 Ässät - HIFK

Liiga UHD -kanavan lähetykset Televisioviikolla:

 • pe 18.10. klo 18.15 Lukko – Ässät
 • la 19.10. klo 16.45 KooKoo – Kärpät
 • ke 23.10. klo 18.15 KalPa – HPK
 • pe 25.10. klo 18.15 Tappara – Ilves
 • la 26.10. klo 16.45 HPK – Kärpät

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


16.10.2019

Elisa avaa 5G-verkon Lahteen

Elisa jatkaa 5G-palveluiden edelläkävijänä ja avaa 5G-verkon Lahteen. Lahteen avattava verkko toteuttaa Elisan suunnitelmaa tuoda uusi teknologia ensin suurimpiin kaupunkeihin Suomessa.

Verkko avautuu juuri valtakunnallisten yrittäjäpäivien kynnyksellä, jossa kävijät voivat tutustua 5G:n mahdollisuuksiin.Elisan 5G-verkko Lahdessa ulottuu ensimmäisessä vaiheessa ydinkeskustan ja Lahden urheilu- ja messukeskuksen alueille. Loppuvuoden aikana peitto kattaa myös Ankkurin aluetta ja keskustan 5G-verkkoa laajennetaan merkittävästi.

– Lahti on luonteva paikkakunta 5G-verkon laajenemiselle, koska täällä on erittäin aktiivista yritystoimintaa ja alueella myös käytetään runsaasti mobiilidataa, eli potentiaalisia 5G:n käyttäjiä on paljon, Elisan Hämeen alueen aluejohtaja Sanna Sarpila kertoo.

Elisa on ensimmäinen operaattori, joka toi myyntiin 5G-päätelaitteet ja liittymät keväällä 2019. Niiden myötä teknologian hyödyt ovat konkretisoituneet ensimmäisille verkon käyttäjille. 5G-verkkoja laajennetaan kovaa vauhtia.

– Nopeus ja suuri kapasiteetti ovat kuluttajille näkyvimmät 5G:n hyödyt, jotka ovat verkon peittoalueella käytettävissä heti. 5G on myös erittäin potentiaalinen vaihtoehto kodin kiinteän laajakaistan tilalle, sillä se pääsee kuitu- ja kaapelimodeemiyhteyden tavoin jopa gigan nopeuksiin, Sarpila muistuttaa.

Yrityksille 5G tuo suuren mullistuksen esimerkiksi IoT:n lisääntymisen ja erilaisten privaattiverkkototeutusten myötä. Reaaliaikainen valvonta, huoltotarpeen ennakoiminen ja toiminnan tehostaminen ovat esimerkkejä IoT:n hyödyntämiskeinoista.

– Juuri nyt eletään murroskautta, jossa ensimmäiset yritykset ovat edenneet 5G-suunnitelmissaan ja tekevät jo investointeja. Teettämämme tutkimuksen mukaan yritykset pitävät 5G:tä kilpailuetuna ja uskovat luovansa sen avulla muun muassa uusia palveluja. Nyt on hyvä hetki aloittaa keskustelut siitä, mitä 5G voisi omassa yrityksessä ja toiminnassa tarkoittaa, Sarpila kehottaa.

Elisa on avannut 5G-verkot tähän mennessä Turkuun, Tampereelle, Jyväskylään, Helsinkiin ja Lahteen, joista Turun 5G-verkko on Pohjoismaiden laajin. Uusia 5G-kaupunkeja avataan useita loppuvuoden 2019 aikana. Tällä hetkellä Elisa myy asiakkailleen usean eri valmistajan 5G-puhelimia ja -reitittimiä sekä liittymiä 300 Mbts-, 600 Mbts- ja 1 Gbts -nopeuksilla.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


15.10.2019

Elisan tutkimus: IoT-teknologian hyödyntäminen yrityksissä merkittävässä kasvussa

Elisan teettämän tutkimuksen* mukaan jo lähes puolet yli 500 hengen suomalaisista yrityksistä ja organisaatioista hyödyntää esineiden internetiä eli IoT:iä (Internet of Things). Sen käyttäminen on lisääntynyt erityisesti 250–1000 hengen yrityksissä ja organisaatioissa.

Yritykset arvioivat IoT:n suurimmiksi hyödyiksi laitteiden reaaliaikaisen valvonnan, riskien paremman hallinnan sekä huollon ja ylläpidon tarpeiden ennakoimisen.

– IoT:n avulla saadaan aiempaa enemmän dataa päätöksenteon tueksi. Uusien IoT-teknologioiden kuten erityisesti narrow band IoT:n (NB-IoT) ominaisuuksien ansiosta edellytykset IoT:n massiiviselle käytön laajentumiselle ovat olemassa. Uutta NB-IoT-teknologiaa on saatavilla koko Suomessa, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur.

IoT:n kokevat tärkeäksi erityisesti rakennusala, sähkö-, vesi- ja jätehuoltoala sekä teollisuus

Rakennusalalla toimivista vastaajista 87 % arvioi IoT:n tärkeäksi tai erittäin tärkeäksi liiketoiminnan tai organisaation kehittämisen kannalta. Seuraavaksi eniten IoT:n tärkeyteen uskoo teollisuuden (73 %) sekä sähkö-, vesi- ja jätehuoltoalalla työskentelevät (70 %).

Samat toimialat ovat myös IoT-teknologian edelläkävijöitä. Tutkimukseen vastanneista rakennusalan yrityksissä työskentelevistä 47 % hyödyntää IoT:ta jo nyt. Teollisuuden alalla vastaava luku on 44 % sekä sähkö-, vesi- ja jätehuoltoalalla 37 %. IoT:n tärkeäksi kokevat organisaatiot siis myös hyödyntävät IoT:ta käytännössä.

Kaksi kolmasosaa yrityksistä kokee IoT:n hyödyiksi laitteiden reaaliaikaisen valvonnan ja riskien paremman hallinnan sekä huollon ja ylläpidon tarpeiden ennakoimisen. Noin puolet yrityksistä kokee IoT:n hyödyiksi tuottavuuden ja laitteiden suorituskyvyn parantamisen sekä uusien palveluiden ja uuden liiketoiminnan luomisen.

Lähes kaikki yritykset saavat IoT:stä taloudellista hyötyä

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 85 % arvioi IoT:n tuottavan heille taloudellista hyötyä parhaillaan. 99 % vastaajista uskoo IoT:n tuottavan taloudellista hyötyä kolmen vuoden kuluttua. Suurin osa yrityksistä arvioi taloudellisen hyödyn suuruudeksi kolmen vuoden kuluttua 5-15 %. Lisäksi valtaosa yrityksistä arvioi IoT:n antavan yrityksille merkittävän kilpailuedun.

– IoT:n taloudelliset hyödyt yrityksille ovat tutkimuksen mukaan kiistattomat. Onkin odotettavissa, että IoT:tä tullaan hyödyntämään yhä enemmän ja yhä useammilla alueilla. Selkeimmät sovelluskohteet liittyvät asioiden etämittaukseen, prosessien etäohjaukseen sekä esineiden, eläinten ja ihmisten paikantamiseen. Näiden sovellusten kehittyminen ja monipuolistuminen lisää yritysten saamia hyötyjä edelleen ja luo edellytyksiä myös uusille palveluille ja liiketoiminnalle, sanoo Eetu Prieur.

*Tutkimuksen toteutti Elisan toimeksiannosta Prior Konsultointi. Tutkimukseen vastasi 249 henkilöä. He edustavat 223 suomalaista yritystä ja organisaatiota sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta ja eri toimialoilta. Tutkimuksen vastaajat ovat yrityksissään päätöksentekijöitä digitaalisuuteen liittyvissä tekijöissä. Kysely toteutettiin sähköisesti ja puhelimitse elo-syyskuussa 2019.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


14.10.2019

Palkittu Elisa Viihteen alkuperäissarja Kaikki synnit saa jatkoa ‒ laatusarja on myyty yli 30 maahan

14.10.2019, 09:15
 

Kansainvälistä ja kotimaista menestystä saavuttaneen rikosdraaman toinen kausi tulee katsottavaksi Elisa Viihteen Aitioon syksyllä 2020.

Mika Ronkaisen ja Merja Aakon käsikirjoittaman Kaikki synnit -rikossarjan toisen tuotantokauden kuvaukset alkavat tammikuussa 2020. Sarjan toisella kaudella palataan ajassa taaksepäin, vuoteen 1999. Lähestyvä vuosituhannen vaihde herättää huolta sekä maallistuneessa maailmassa että lestadiolaisessa Varjakassa, jossa aviopari löytyy kuolleena kotinsa keittiöstä. Tapausta alkaa tutkia Varjakan vanhempi konstaapeli Jussi Ritola (Matti Ristinen), jota uuden ajan uhkakuvat eivät pelota. Rikostutkinta ajaa kuitenkin Ritolan vakaan elämän sekasortoon.

Kehuttu Kaikki synnit sai ensi-iltansa Elisa Viihteen Aitiossa huhtikuussa 2019. Mika Ronkaisen ohjaama ja MRP Matila Röhr Productionsin Ilkka Matilan tuottama sarja on herättänyt kiinnostusta niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Göteborgin elokuvajuhlilla Kaikki synnit palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta, ja Zürichin festivaalilla sarja kilpaili parhaan tv-draaman palkinnosta yhdessä viiden muun ympäri maailmaa valitun laatusarjan kanssa. Lisäksi Kaikki synnit on ainoana suomalaisena sarjana mukana Lyypekin perinteisillä filmijuhlilla Saksassa 29.10.‒3.11.2019. Lyypekkiin on valittu kiinnostavimmat kuluneena vuonna julkaistut pohjoismaiset sarjat.

Esitysoikeudet myyty yli 30 maahan

Tähän mennessä Kaikki synnit -sarjan ensimmäisen kauden esitysoikeudet on myyty jo yli kolmeenkymmeneen maahan. Pohjois-Suomen kauniista maisemista ja psykologisesti kiinnostavasta draamasta tullaan nauttimaan ainakin Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Belgiassa sekä Koreassa ja Uudessa-Seelannissa.

Suomessa sarjan ensimmäinen kausi keräsi ylistäviä arvioita kriitikoilta ja oli myös katsojamäärillä mitaten hyvin suosittu.

‒ Kaikki synnit -sarjan kaupallinen ja taiteellinen menestys osoittaa, että pitkäaikainen työmme suomalaisen tv-draaman ja pitkien elokuvien viemiseksi kansainvälisille markkinoille kantaa hedelmää. Omaperäiset tarinat ja tuotannollinen laatu ovat vastaisuudessakin avain menestykseen. Elokuvallinen tarinankerronta on käsityötä, jonka osaaminen edellyttää taitavaa henkilöstöä, ennakkoluulottomia rahoittajia ja säännöllisesti uusia tuotantoja. Tämän vuoksi olen iloinen, että pääsemme jatkamaan Kaikki synnit -sarjaa uudella, edellistä vielä kunnianhimoisemmalla tuotantokaudella, Ilkka Matila kommentoi.

‒ On hienoa, että pidetty ja palkittu Kaikki synnit kiinnostaa paitsi Suomessa, myös kansainvälisesti. Se osoittaa, että taitava tarinankerronta on universaalia ja puhuttelee yli kieli- tai kansallisuusrajojen, Elisa Viihteen sisältöjohtaja Ani Korpela toteaa.

Sarjan ensimmäisestä tuotantokaudesta sanottua:

”Uusi poliisidraama Kaikki synnit nostaa suomalaissarjojen tasoa taas muutamalla pykälällä.” / HS 6.4.2019

”Kuvitteelliseen pohjoissuomalaiseen Varjakan kuntaan sijoittuva rikosdraama Kaikki synnit onnistuu kirkkaasti. Se vakuuttaa, koskettaa ja koukuttaa.” / Aamulehti 5.4.2019

”Kaikki synnit on koukuttavin suomalaisdraama aikoihin.” / Me Naiset 4.4.2019

”Merja Aakon ja Mika Ronkaisen käsikirjoittama ja Ronkaisen ohjaama kuusiosainen Kaikki synnit on jo ehditty julistaa kevään tv-tapaukseksi. Ei suitsutus turhaa ole, sillä nyt tarjolla on jotain kiinnostavaa, erityistä ja hyvin tehtyä.” /Kotimaa 24 13.4.2019

”The result is a crime thriller which works on several levels.” / Variety 9.1.2019

Kaikki synnit -sarjan kansainvälisen levityksen hoitaa Sky Vision. Sarja on toteutettu yhteistyössä Business Finlandin, Oulun kaupungin, Film Estonian ja Suomen Elokuvasäätiön kanssa.

Elisa Viihde on julkaissut vuodesta 2014 alkaen 16 alkuperäissarjaa, joita ovat muun muassa Nyrkki, Maanantai, Kaikki synnit, Ivalo, Bullets, Sipoon herttua, Jättekiva, Kolmistaan, Downshiftaajat ja Konttori. Tulevista sarjoista on julkistettu trilleri Huone 301, draamakomedia Kevyttä yläpilveä sekä komediat Kalifornian kommando ja Ei haukku haavaa tee.  

Mediakuvat (1. tuotantokausi): http://bit.ly/2Cj3IiF

 

Matila Röhr Production Oy on yksi Suomen vanhimmista ja menestyneimmistä elokuvatuotantoyhtiöistä. Sen viimeisimpiä elokuva ovat mm. kuudella Jussi-palkinnolla palkittu Ikitie-elokuva sekä teattereissa parhaillaan esitettävät Ailo - pienen poron suuri seikkailu ja Luontosinfonia -luontoelokuvat.

Aitio on Elisa Viihteen oma suoratoistopalvelu, josta kuka tahansa voi katsoa elokuvia ja sarjoja kiinteällä kuukausimaksulla rajoituksetta. Vuonna 2013 lanseerattu ohjelmakirjasto tarjoaa laajimman valikoiman kotimaisia elokuvia ja klassikkosarjoja sekä useita Elisa Viihteen alkuperäissarjoja.

Elisa Viihde on Suomen suosituin viihdepalvelu. Elisa Viihde on kaikki, mitä viihtymiseen tarvitset – alkuperäissarjoja, eniten kotimaisia elokuvia, kansainvälisiä uutuuselokuvia, kattava tv-ohjelmatarjonta ja urheilua, jota et muualta näe. Palvelussa on monipuolinen valikoima tilausvideopalveluita, videovuokraamo sekä maksu-TV-paketteja. Elisan viihdepalveluista nauttii yli 300 000 kotitaloutta. www.elisa.fi/viihde

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


9.10.2019

Telia aloittaa 5G-laitteiden ja -liittymien myynnin

5G-laitteiden ja -liittymien myynnin aloitus on samalla lähtölaukaus kiihdytetylle verkon rakennusohjelmalle. 5G-verkko laajenee nopeasti Suomen seitsemään suurimpaan kaupunkiin.

Telia aloittaa 5G-laitteiden ja liittymien myynnin tarjotakseen 5G:stä kiinnostuneille asiakkailleen mahdollisuuden kokeilla tulevaisuuden verkkoa etujoukoissa, kun 5G on nyt toden teolla lähdössä liikkeelle.

”Olemme käynnistäneet 5G-verkon rakennusohjelman Suomen suurimpiin kaupunkeihin ja tuomme parhaat 5G-laitteet asiakkaidemme saataville. Nyt on oikea aika aloittaa 5G-palveluiden tarjoaminen laajalle asiakaskunnalle”, sanoo Telian 5G-ohjelmasta Suomessa vastaava johtaja Janne Koistinen

Huippunopeat kotireitittimet ja tuliterät 5G-puhelimet

Telian ensimmäiset 5G-puhelimet ovat Huawei Mate 20 X 5G ja Samsung Galaxy S10 5G. Mobiililaajakaista-asiakkaille myyntiin tulee kaksi laitetta, Nokia 5G FastMile- ja Huawei 5G CPE Pro –reitittimet.

Huawein laitteet ovat välittömästi toimitettavissa myynnin alkaessa. Ennakkomyyntiin tulevan Nokia 5G FastMile -reitittimen toimitukset alkavat arviolta lokakuun lopussa. Samsung Galaxy S10 5G:n myyntiaikataulu tarkentuu lähiaikoina.

Uudet 5G-laitteet ovat valmistajiensa kärkilaitteita, jotka takaavat parhaan käyttökokemuksen myös Telian huippunopeassa 4G-verkossa. Telian 5G-laitevalikoimasta tarkemmin osoitteessa www.telia.fi/5G. 

5G-liittymät ja kodin laajakaistaan 

Telian tarjoamat vaihtoehdot 5G-puhelimiin ovat 1 000 ja 450 Mbit/s maksiminopeuksiin yltävät Rajaton-paketit. Mobiililaajakaistakäyttöön tarjolle tulee 1 000 Mbit/s Yhteys mukaan -liittymä. Sekä kuluttaja- että yritysasiakkaille tarjottavat liittymät takaavat parhaat mahdollisuudet uusien 5G-laitteiden ja 5G-verkon hyödyntämiseen.

”5G:n yleistyessä päivitämme valikoimaamme niin, että 5G-asiakkaillamme on aina parhaat palvelut käytössään. Jo nyt 5G-laite ja liittymä ovat kiinnostavin ratkaisu aktiiviselle mobiilidatan käyttäjälle”, sanoo Janne Koistinen.

 Telia kiihdyttää 5G-verkon rakentamista

Telia ja Nokia ovat kehittäneet 5G:tä kohti kaupallisia palveluita Suomessa vuodesta 2016 lähtien pilottien, esimerkkien ja ensimmäisten kaupallisten toteutusten kautta. Telian ensimmäisen vaiheen 5G-verkon palvelualueita on Helsingissä, Vantaalla ja Oulussa. 5G on käytössä Helsingissä mm. Töölössä Telia 5G Arenan ympäristössä, Postitalon ja Narinkkatorin alueella, Messukeskuksessa ja Vallilassa sekä Tapaninkylässä.

”Kiihdytämme verkon rakentamista nyt kun ensimmäiset 5G-laitteet tulevat myyntiin. Vuoden lopussa verkkomme on laajentunut jo Suomen seitsemään suurimpaan kaupunkiin, ja ensi vuoden alkupuolella verkon peitto laajenee entisestään”, Koistinen lupaa. 

Telia avasi kaupallisen 5G-verkon vuoden 2019 alussa. Verkon palvelut tulivat ensimmäisenä käyttöön pilottihankkeissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja ABB:n Pitäjänmäen taajuusmuuttajatehtaalla. Oulussa Oritkari-Nuottasaaren alueen 5G-verkko tukee alueen teollisuuden ja logistiikan toimijoiden ekosysteemiä digitaalisten toimintamallien ja innovaatioiden kehittämisessä.

5G on osa seuraavaa teollista vallankumousta

5G:n odotetaan parantavan mobiiliverkon yhteysnopeuksia jopa 20-kertaiseksi ja niiden suorituskykyä satakertaiseksi nykyisestä. Vallankumoukselliseksi tekniikan tekee kyky palvella valtavaa määrää verkkoon kytkettyjä laitteita sekä mahdollisuus rakentaa reaaliaikaisia, erittäin luotettavia yhteyksiä vaativia palveluita. 5G mahdollistaa esimerkiksi itsestään ajavat autot, uudenlaisia etäoppimisen ja -terveydenhuollon palveluita sekä kriittisiä teollisia prosesseja. 5G:llä voidaan myös kirittää virtuaalisen ja täydennetyn todellisuuden ratkaisuja sekä tuoda uudenlaisia käyttökokemuksia media- ja sisältöliiketoimintaan.

”5G-verkot ovat nyt kypsyneet täysmittaiseen kaupalliseen käyttöön, ja seuraavaksi siirrymme vaiheeseen, jossa huomio siirtyy sovelluksiin ja 5G:stä saataviin hyötyihin”, Koistinen summaa.

5G-verkkoja rakennetaan Suomessa 3,5 GHz:n taajuudella. Monet 5G:n mullistavista ominaisuuksista tulevat käyttöön korkeampien 26 GHz:n taajuuksien tullessa käyttöön.

Katso lisää:
www.telia.fi/5G                                       

 

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


9.10.2019

Small Data Gardenin IOTSU®-palvelu hyödyntää Digitan LoRaWAN-verkkoa

Kiinteistöjen ylläpidon, asumismukavuuden ja energiatehokkuuden seurantaan suunniteltua IoT-alustaa ja mittausantureita kehittävä suomalainen Small Data Garden Oy ja Digita Oy ovat sopineet yhteistyöstä Digitan IoT-verkon hyödyntämisestä IOTSU®-palvelun tiedonsiirrossa. Digita ja Small Data Garden tuovat loppuvuodesta myös uudenlaisen päätelaitteen LoRaWAN-verkkoon.

”IOTSU®-palvelumme mahdollistaa reaaliaikaisen olosuhteiden ja sisäilman valvonnan halutuissa kohteissa vaivattomasti ja kustannustehokkaasti. IOTSU®-palvelun paristokäyttöiset laitteet toimitetaan käyttövalmiina ja siten, että ne ovat valmiita liitettäväksi verkkoon. Ratkaisu perustuu kehittämäämme IoT-alustaan, joka mittaa langattomasti sisäilman lämpötilan, kosteuden, hiilidioksidin sekä tarvittaessa VOC:in (haihtuvat orgaaniset yhdisteet) ja paine-eron”, kertoo johtaja Timo Liukko Small Data Gardenista. ”Saamme valvonnalla erittäin kattavan kokonaiskuvan sisäilman laadusta. Tieto siirtyy suoraan käyttöliittymäämme, jonka kautta kerättyä tietoa voi seurata ja analysoida ja kohdistaa toimenpiteet kriittisiin kohteisiin”, jatkaa Liukko. ”On hienoa, että pääsemme nyt tarjoamaan palveluamme myös Digitan LoRaWAN-verkossa”.

”Digitan tavoitteena on luoda rakennuttajille ja kiinteistöjen omistajille edellytyksiä kehittää uusia palveluita entistä paremman asumismukavuuden ja energiatehokkuuden saavuttamiseksi. On hienoa, että Small Data Garden on liittynyt Digitan IoT-ekosysteemiin tarjoten korkealaatuisia sensoritiedon keruuratkaisuja lähes koko maan kattavassa LoRaWAN-verkossamme”, sanoo Digitan IoT-palveluista vastaava johtaja Ari Kuukka. ”Käytännössä Small Data Gardenin laitteet kiinnitetään haluttuihin mittauspisteisiin ja tieto niistä kulkeutuu Digitan radioverkkoa pitkin asiakkaan käyttöliittymään. Tämä on helppo ja vaivaton tapa varmistua kiinteistön tilasta ja puuttua poikkeamiin nopeasti”, jatkaa Kuukka.

 

Small Data Garden Oy on suomalainen yritys, joka kehittää, valmistaa ja myy monikäyttöistä antureiden IoT -alustaa ja siihen perustuvia tuotteita. Yrityksen kaikki IOTSU®-tuotteet ovat omaa, suunnittelua ja tuotantoa, mikä mahdollistaa parhaan mahdollisen tuote- ja sovellusasiantuntemuksen sekä tuotteiden parhaan soveltuvuuden käyttökohteisiinsa. Lisäksi taataan laitteiden, sovellusten ja yhteysratkaisujen yhteensopivuus. IOTSU®-asiakkaita ovat esimerkiksi talotekniikan ja kiinteistöjen huollon ja ylläpidon toimijat, samoin teollisuuden, logistiikan, kulunvalvonnan ja turvallisuusalan toimijat.

Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa. www.digita.fi, www.digitamahdollistaa.fi


8.10.2019

Telian liikenteen älyratkaisu palkittiin vuoden parhaana IoT-palveluna

Telian logistiikka- ja kuljetusalalle suunnittelema Connected Vehicle -palvelu on palkittu Suomen parhaana IoT-palveluna. Telian ratkaisu oli finalistina Suomen parhaat mobiilipalvelut -kilpailun kolmessa eri sarjassa. Telia voitti kilpailussa toistamiseen, sillä Telian Liigavahti-applikaatio palkittiin ajanvietepalvelut-kategorian voittajana viime vuonna.

”Tämä on hieno tunnustus uudelle palvelullemme. Mukana kehitystyössä on ollut useita logistiikka- ja palveluyrityksiä, kuten esimerkiksi Neste. Connected Vehicle -ratkaisu todistetusti tehostaa toimintaa ja säästää sekä kustannuksia että ympäristöä. Logistiikka- ja kuljetusala on suuressa murroksessa, joten mahdollisuuksia uusille innovaatioille on paljon”, Telian IoT-myynnistä Suomessa ja Baltiassa vastaava Kalle Mehtola iloitsee.

Telia Connected Vehicle -palvelu tuo älyn raskaaseen kalustoon ja auttaa muun muassa ekologisen ajotavan edistämisessä. Täysin uudenlainen digitaalinen alusta auttaa raskaan liikenteen toimijoita vähentämään polttoaineen kulutusta jopa kymmenen litraa sadalla kilometrillä. Ratkaisuun liitetyissä rekoissa ja linja-autoissa jokaisella kuljettajalla on ohjaamossa yksi näyttö, jolta hän voi seurata reaaliaikaisesti muun muassa polttoaineen kulutusta ja saada ajoneuvoon ja ympäristöön liittyviä tietoja. Palvelua käyttävät esimerkiksi Neste, Onnibus ja Pohjolan Liikenne.

Digital Forum Finland -yhteistyöjärjestön järjestämän kilpailun voittajat palkittiin Helsingissä pidetyn EU:n Digital Transport Days -tapahtuman yhteydessä. Vuotuiseen kilpailuun ehdotettiin yhteensä satoja ehdokkaita kuudessa eri sarjassa ja sen tuomariston puheenjohtajana toimi liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

”Laadukas asiakaslähtöinen palvelutuotanto sekä rohkeus kehittää palveluita suoraan myös kansainvälisille markkinoille ovat keskeisiä tekijöitä yhteiskuntamme menestyksen ja kilpailukyvyn kannalta. On ollut hienoa nähdä, minkälaista huippuosaamista Suomesta löytyy niin uusien liikkumisen palveluiden kehittämisessä kuin muutenkin arjen sujuvoittamisessa sekä kansalaisten hyvinvoinnin parantamisessa digitaalisin keinoin. Tämä kilpailu on mainio tapa nostaa esiin hienoja palveluita ja niiden tekijöitä”, toteaa Marin Digital Forum Finlandin tiedotteessa.

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


4.10.2019

Elisan tutkimus: Suomalaisyritykset ovat siirtymässä 5G-suunnitelmista kohti investointeja

Joka neljäs yli 1 000 henkeä työllistävä Suomessa toimiva edelläkävijäyritys on tehnyt tai on vuonna tekemässä 5G-teknologiaan liittyviä investointeja*. Määrä on kaksinkertaistunut vuoden aikana. 5G-teknologiaan panostavat yritykset uskovat sen auttavan heitä erityisesti uusien palveluiden luomisessa. Tutkimus toteutettiin alkusyksystä 2019.

Elisa kysyi suomalaisilta yrityksiltä, mitä suunnitelmia niillä on 5G:n ja privaattiverkkojen osalta.

– Tuloksissa on tapahtunut selkeä muutos viime syksyyn verrattuna, jolloin selvitimme yritysten suunnitelmia 5G:stä edellisen kerran. Markkina on siis kypsymässä kovaa vauhtia ja edelläkävijäyritykset tekevät jo liikkeitä teknologian käyttöönoton suuntaan, Elisan Yritysasiakkaat-yksikön liiketoimintajohtaja Eetu Prieur summaa.

5G-teknologiaan investoineista yrityksistä 75 % arvioi 5G:n hyödyntämisen antavan suomalaisille yrityksille merkittävän kilpailuedun. Kaikkien vastaajien joukosta kilpailuetuun uskoo 50 %.

Logistiikka ja teollisuus muita edellä 5G-investoinneissa

Kuljetusala ja teollisuus ovat aktiivisimpia investoijia 5G-teknologiaan. Molemmilla toimialoilla lähes joka viides yritys on jo investoinut 5G-teknologiaan tai investoi seuraavan 12 kuukauden aikana. Logistiikka-alan yrityksistä 69 % näkee 5G:n tärkeänä tai erittäin tärkeänä oman liiketoiminnan tai organisaation kehittämisen kannalta. Myös 40 % sähkö-, vesi- ja jätehuoltoalan yrityksestä pitää 5G:tä tärkeänä tai erittäin tärkeänä.

– Tutkimme ja kehitämme jatkuvasti 5G-palveluja sekä yritysten että kuluttajien tarpeisiin ja olemme mukana auttamassa yrityksiä löytämään juuri heille sopivat ratkaisut vauhdittamaan liiketoimintaa. Tutkimus osoittaa, että painoarvoa ja mielenkiintoa 5G:n hyötyjen valjastamiseen selkeästi löytyy, toteaa Prieur.

5G nähdään aiempaa useammin prosessien tehostajana ja kustannusten vähentäjänä

5G:n hyödyistä oli edelliseen vuoteen verrattuna korostunut eniten sen merkitys yritysten prosessien tehostamisessa ja kustannusten pienentämisessä. Tämän hyödyn tunnisti nyt 36 % tutkimukseen vastanneista yrityksistä. Kaikista hyödyllisimpinä pidetyt 5G-ominaisuudet ovat edelleen suuri kapasiteetti ja lyhyt viive, jotka tunnisti vajaa puolet vastanneista. Näiden lisäksi yrityksiä kiinnostaa erityisesti entistä suuremman laitemäärän liittäminen verkkoon.

Suuri osa tutkimukseen vastanneista on kiinnostunut privaattiverkoista

Yli 60 % yrityksistä pitää räätälöityä privaattiverkkoa kiinnostavana tai erityisen kiinnostavana. Verkon turvallisuus, nopeus ja kapasiteetti ovat tekijöitä, jonka vuoksi privaattiverkko houkuttelee yrityksiä.

– Privaattiverkoista on hyötyä erityisesti yrityksille, jotka tarvitsevat takuuvarmasti toimivan verkon. Privaattiverkko voidaan nyt toteuttaa 4G-teknologialla koko Suomessa ja lähivuosina myös 5G:llä, Prieur kertoo.

 

* Tutkimuksen toteutti Elisan toimeksiannosta Prior Konsultointi. Tutkimukseen vastasi 249 henkilöä. He edustavat 223 suomalaista yritystä ja organisaatiota sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta ja eri toimialoilta. Tutkimuksen vastaajat ovat yrityksissään päätöksentekijöitä digitaalisuuteen liittyvissä tekijöissä. Kysely toteutettiin sähköisesti ja puhelimitse elo-syyskuussa 2019.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


4.10.2019

Telia Esports Seriesin kutkuttava toinen kausi alkaa tänään – Taitohaasteen ladannut yli 100 000 pelaajaa

Tänään perjantaina taas alkavan Telia Esports Series -e-urheilusarjan ensimmäisessä suorassa tv-lähetyksessä pelaavat suomalaiset CS:GO-huippujoukkueet KOVA Esports ja Helsinki REDS.

”Tulossa on huikean mielenkiintoinen kausi. Suomalaiset CS:GO-joukkueet ovat huippukunnossa, joten pelit ovat varmasti tasaisia. Luvassa on taktista taistelua niin pelissä kuin studiossakin, ja kauden ensimmäinen peli on pelaajavaihdoksienkin kannalta mielenkiintoinen”, kertoo Niklas Segercrantz Telia Finlandin esports-tiimistä.

Tällä viikolla uutisoitiin, että Helsinki REDSin CS-joukkueen kokoonpano muuttui, kun Kristo ”r0tta” Lindforsin paikan joukkueessa otti Juho ”juhob” Lampinen. Myös KOVAn kokoonpanossa on uusi pelaaja; Samuli “Twixie” Herrala.

Telia Esports Seriesin pelejä voi seurata tiistaisin ja torstaisin klo 18 sekä perjantaisin klo 23 Ruudusta, Twitchistä ja teliaesportsseries.comista, josta löytyy myös tietoa sarjan etenemistä, huippuhetkiä ja sarjataulukoita. Lisäksi perjantaipelit näytetään Nelosen Jim-kanavalla.

Seriesiä pyöritetään yhteistyössä Assemblyn kanssa, jonka enemmistöosuuden Telia omistaa. Sarjan finaali pelataan GameXpo-messuilla Helsingin Messukeskuksessa marraskuussa. Palkintopotti on kakkoskaudella 40 000 euroa.

Taitohaaste hurjan suosittu

Telia Esports Seriesin yhteyteen syyskuun lopussa julkaistu uusi CS:GO-kartta Taitohaaste on osoittautunut hitiksi.

”Taitohaasteen suosio on ollut huima, sillä yli 100 000 uniikkia kävijää on ladannut kartan. Haastetta voi pelata kuka tahansa, eli katsojat voivat haastaa ammattipelaajat. Olemme saaneet kartasta, sen laadusta ja vaikeusasteesta paljon positiivista palautetta”, Niklas Segercrantz kertoo.

Telia Esports Seriesin viime kauden voittajajoukkue ENCE on myös ottanut Taitohaasteen haltuun.

"Pelattiin Taitohaastetta New Yorkin kisareissulla, ja nätti karttahan se on! Pakko oli hakata heti useamman kerran putkeen, että sai vähintään kovemman ajan kuin Sami", nauraa ENCEn Jani "Aerial" Jussila joukkuetoveriinsa Sami "xseveN" Laasaseen viitaten.

Perjantaina 27.9. julkaistun Taitohaasteen on viikossa ladannut yli 100 000 uniikkia kävijää. Ohjeet Taitohaasteen pelaamiseen löytyvät sivuilta teliaesportsseries.com/fi/taitohaaste. Taitohaasteen suunnitteli ja toteutti Mr. uLLeticaL.

Lue lisää:

Kaikki Telia Esports Seriesin pelit näytetään suorana – Päälähetys perjantaina
Telia Esports Seriesin kakkoskausi tuo mukanaan uudistuksia – ”Rima on korkealla, ja yllätyksiäkin on luvassa”

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.


3.10.2019

Elisa laajentaa 5G-verkkoaan Jyväskylässä

Elisa laajentaa Jyväskylän 5G-verkkoa syksyn aikana. Suurilta osin laajennus on jo valmistunut ja se kattaa ydinkeskustan lisäksi Seppälän, Lutakon ja Hippoksen alueet sekä osan yliopiston kampuksesta. Loppusyksyn aikana verkko laajenee vielä lisää.

Jyväskylän 5G-verkko oli avautuessaan vuoden 2019 alussa ensimmäisiä Suomeen ja Eurooppaan avattuja 5G-verkkoja. Nyt Elisa on laajentanut verkkoaan, joka alun perin kattoi Jyväskylän ydinkeskustan alueen. Laajennus käynnistyi alkusyksystä ja tähän mennessä 5G-verkon peiton piiriin on saatu keskustan lisäksi Lutakon, Seppälän, Hipposen ja osan yliopiston kampusalueesta. Loppusyksyn aikana verkko laajenee vielä muun muassa  Mattilanniemeen.

– Jyväskylässä on selvää tilausta 5G:lle ja siksi halusimme laajentaa verkkoa niin pian kuin mahdollista. Aktiivisena opiskelijakaupunkina täällä käytetään runsaasti mobiilidataa ja alueella on paljon yrityksiä ja organisaatioita, joilla on kiinnostusta 5G:n hyödyntämiseen, Elisan Keski-Suomen aluejohtaja Juha Peltomäki kertoo.

Elisa on ainut operaattori Suomessa joka on tuonut myyntiin 5G-päätelaitteet ja -liittymät.

– Avasimme verkon Jyväskylään jo alkuvuodesta, sillä halusimme, että asiakkaillamme on verkko valmiina kun 5G-päätelaitteet ja -liittymät tulevat myyntiin. Aloitimme myynnin loppukeväästä ja olemme olleet positiivisesti yllättyneitä kiinnostuksesta niitä kohtaan. Suomalaisten maine mobiiliteknologioiden hyödyntämisen kärkimaana on taas osoitettu todeksi, Peltomäki iloitsee.

Elisalla on tällä hetkellä 5G-verkot Jyväskylän lisäksi Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Uusista 5G-kaupungeista kerrotaan vielä loppuvuoden aikana.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


2.10.2019

TV-laitteiden testaus uudistuu

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry koordinoi televisiolaitteiden testaus- ja sertifiointijärjestelmää Suomessa. Nyt laboratoriotestauksen rinnalle on tulossa mahdollisuus laitevalmistajien itse tekemään testaukseen.

FiCom käynnisti yhteistyössä operaattoreiden ja laitevalmistajien kanssa televisiolaitteiden testauksen vuonna 2006. Testauksella haluttiin  varmistaa, että laitteet toimivat oikein jo ennen kuin ne saapuvat kuluttajien saataville kauppoihin.

FiComin koordinoima, laitevalmistajille vapaaehtoinen testaus ei ole laatutesti, vaan sen tavoitteena on laitteiden toiminnan ennakoitavuus kaikkien eri suomalaisoperaattoreiden televisioverkoissa. On niin kuluttajan, laitekaupan kuin operaattorinkin etu, että myynnissä on testatusti kaikissa verkoissa toimivia laitteita.

Asia on erityisen ajankohtainen nyt, kun antennitelevisioverkossa valmistaudutaan jakelutekniikan muutokseen. Itse asiassa jo nyt kaikista antenniverkon kanavista suurin osa ‒ kaikki teräväpiirto- ja maksukanavat ‒ lähetetään uudella DVB-T2-tekniikalla.

Vaihtoehdoksi laitevalmistajan oma testaus

Testauskokonaisuuteen sisältyy satoja testitapauksia ‒ mm. ääni-, kuva, viritys-, ohjelmaopas-, tallennus- ja hybriditestejä ‒ joilla laitteen toimivuutta selvitetään. Tähän asti kaikki testit on tehty FiComin yhteistyölaboratorioissa.

FiCom ja laitevalmistajia edustava Elektroniikan Tukkukauppiaat ETK ry ovat nyt sopineet uudenlaisesta toimintatavasta, jossa laitevalmistaja voi halutessaan testata laitteen osittain itse sen sijaan, että koko testauksen tekisi testauslaboratorio. Testauksen taustalla ovat kuitenkin edelleen samat, yhteispohjoismaiseen sopimukseen perustuvat laite- ja testitapausmäärittelyt, ja FiComin yhteistyölaboratoriot vastaavat jatkossakin laitteiden kenttätestauksesta eri verkoissa.

Testatutlaitteet.fi-sivusto

Kaikki testausprosessin hyväksytysti läpäisseet televisiolaitteet on listattu kuluttajia, operaattoreiden asiakaspalveluita ja laitekauppaa palvelevalla www.testatutlaitteet.fi -sivustolla, johon on koottu myös lisätietoja testauksesta ja laitevaihtoehdoista.

Verkkosivuston luetteloista löytyy yli 4 000 antenniverkon (Antenna Ready HD) ja yli 6 000 kaapeliverkon (Cable Ready HD) laitetta. Testatut ja hyväksytyt antenniverkon hybridilaitteet tunnistaa merkinnästä Antenna Ready SMART HD.

Katja Laine, televisioasiat ja viestintä @FiCom

Seuraa Katjaa Twitterissä: https://twitter.com/KatjaMLaine

1.10.2019

Elisa on yksi maailman tasa-arvoisimmista pörssiyhtiöistä

Elisa sijoittui jälleen maailman 100 tasa-arvoisimman pörssiyhtiön joukkoon tänään julkaistussa 2019 Equileap Gender Equality Global Report and Ranking -tutkimuksessa. Suomalaisista pörssiyhtiöistä Elisa sijoittui toiseksi sijalle 36. Elisa on ollut TOP100 -listan kärkisijoilla jo vuodesta 2017.

Equileapin pörssiyhtiöiden tasa-arvoisuutta selvittävä vuotuinen tutkimus on maailman laajin. Mukana on yli 3 500 listattua yhtiötä 23 maasta. Yrityksiä arvioidaan 19 kriteerillä, jotka koskevat johtamista, urakehitystä, työn ja vapaa-ajan tasapainoa, tasa-arvoista palkkausta, perhevapaita sekä terveyttä ja turvallisuutta. Vertailu ja arviointi tehdään yrityksille lähetettynä kyselynä sekä yritysten julkaiseman vastuullisuusraportin pohjalta.

Yhdenvertaisuus on Elisalle tärkeää. Edistämme määrätietoisesti tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, ja seuraamme tavoitteidemme toteutumista.

- Joustavan työn mallimme mahdollistaa työn ja muun elämän sujuvan yhteensovittamisen, emme kysy sukupuolta tai ikää rekrytointitilanteissa ja koulutamme esimiehiämme monimuotoisuusjohtamisen taidoissa. Henkilöstötutkimuksemme mukaan yli 90 prosenttia elisalaisista onkin sitä mieltä, että yhdenvertainen kohtelu toteutuu ja Elisalla jokainen voi olla oma itsensä, sanoo Elisan HR-johtaja Merja Ranta-aho.

Lisätietoja tutkimuksesta ja koko raportti osoitteessa: http://equileap.org/

Lisätietoja Elisan työnantajavastuullisuudesta vastuuraportissa ja internetsivuilla.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj


1.10.2019

FiComin lausunto valtioneuvoston jatkokirjelmään verkossa tapahtuvan terroristisen sisällön levittämisen estämistä koskevasta komission asetusehdotuksesta

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta on pyytänyt FiComilta lausuntoa valtioneuvoston jatkokirjelmään komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi verkossa tapahtuvan terroristisen verkkosisällön levittämisen estämisestä. FiCom kiittää mahdollisuudesta tulla kuulluksi ja esittää kunnioittavasti seuraavaa:

FiComin keskeiset viestit

 • Euroopan parlamentin muutosehdotukset ovat kannatettavia.
 • Sääntelyn soveltamisen kannalta keskeinen ”säilytyspalvelun tarjoaja” on määriteltävä selkeästi.
 • Toimivaltaisia viranomaisia tulee nimetä jäsenvaltiota kohti vain yksi.
 • Sisällön lainmukaisuuden arviointia ei tule siirtää viranomaisilta palveluntarjoajille – yritys ei ole tuomioistuin.
 • Seuraamusmaksu on määrättävä ainoastaan systemaattisista ja jatkuvista rikkomuksista.
 • Proaktiivisten toimenpiteiden tulee perustua vapaaehtoisuuteen.

FiCom on pitänyt Suomen kantaa asetusehdotukseen kannatettavana, ja Euroopan parlamentin muutosehdotukset veisivät asetusehdotusta ehdottomasti oikeaan suuntaan. Kuten jatkokirjelmässäkin on todettu, neuvoston yleisnäkemys edellyttää lukuisia tarkennuksia asetuksen keskeisiä määritelmiä, toimivaltaa ja eri toimijoiden rooleja koskeviin sanamuotoihin.

Neuvoston yleisnäkemyksen mukaisessa muotoilussa säilytyspalvelun tarjoajan määritelmä kattaa sellaisetkin säilytys- ja pilvipalveluyritykset, jotka tarjoavat vain teknistä infrastruktuuria eivätkä pysty valvomaan asiakkaidensa sisältöä. Euroopan parlamentin muutosehdotuksessa ns. pilvi-infrastruktuurin tarjoajat, pilvipalvelun tarjoajat sekä sähköisen viestinnän palvelut eivät kuuluisi asetuksen soveltamisalaan. Muutosehdotus on kannatettava, koska tällöin poistopyynnöt kohdentuvat toimijoille, joilla on todellinen mahdollisuus niiden toteuttamiseen. Niin kuin Suomen kannassakin on aikaisemmin todettu, säilytyspalvelun tarjoajan käsite on syytä määritellä mahdollisimman selkeästi.

Euroopan parlamentti esittää useammassa kohdassa muutoksia, joiden mukaan toimivaltaisen viranomaisen tulee olla yksi nimetty oikeusviranomainen tai toiminnallisesti itsenäinen hallintoviranomainen. Myös FiComin mielestä toimivaltaisia viranomaisia tulee nimetä jäsenvaltiota kohti rajoitettu määrä, mieluiten vain yksi. Lisäksi FiCom kannattaa parlamentin ehdottamaa poistamismääräyksen antaneen toimivaltaisen viranomaisen tunnistamista sähköisen allekirjoituksen perusteella. Nämä toimet lisäävät järjestelmän luotettavuutta sekä tehokkuutta niin palveluntarjoajien kuin kansallisten lainvalvontaviranomaistenkin kannalta.

Parlamentti ehdottaa myös uusia konsultaatiomenettelyä ja yhteistyömallia sisältäviä muotoiluja poistomääräyksiä koskevaan kuulemismenettelyyn. Vaikka ulkomainen lainvalvontaviranomainen olisikin suoraan yhteydessä säilytyspalvelun tarjoajaan, on myös palveluntarjoajan sijaintivaltion viranomaisella oltava rooli velvoittavan poistomääräyksen asettamistilanteessa. Kyseisen jäsenvaltion viranomaisilla tulee olla myös mahdollisuus riitauttaa siellä toimivan palveluntarjoajan saama määräys. Mitään viranomaisille kuuluvaa työtä ei tule siirtää palveluntarjoajien vastuulle.

Asetuksessa velvoitetaan jäsenvaltioita säätämään säilytyspalvelun tarjoajiin kohdistuvia tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia seuraamuksia, mikäli nämä eivät toteuta asetuksesta aiheutuvia velvoitteitaan. Tällaisten taloudellisten seuraamusten määrä on enintään neljä prosenttia säilytyspalvelun tarjoajan edellisen vuoden kokonaisliikevaihdosta. Ottaen huomioon palveluntarjoajille asetusehdotuksesta aiheutuvat huomattavat kustannukset, hallinnollisen taakan sekä oikeudelliseen asemaan liittyvät epävarmuustekijät FiCom pitää neuvoston yleisnäkemyksessä esitettyjä taloudellisia ja hallinnollisia seuraamuksia kohtuuttomina. Seuraamusmaksun tulisikin olla mahdollinen parlamentin muutosehdotuksen mukaisesti ainoastaan systemaattisista ja jatkuvista rikkomuksista.

Parlamentinkin versiossa palveluntarjoajien on poistettava terroristinen sisältö tai estettävä pääsy siihen mahdollisimman pian, kuitenkin tunnin kuluessa poistamismääräyksen vastaanottamisesta. Vastaamiselle asetettu aikaraja on tiukka ja epärealistinen. Parlamentti ehdottaa kuitenkin myös, että toimivaltaisen viranomaisen on otettava yhteyttä säilytyspalvelun tarjoajaan ja annettava tietoa menettelyistä ja sovellettavista määräajoista vähintään 12 tuntia ennen poistamismääräyksen antamista, jos palveluntarjoaja ei ole aikaisemmin saanut kyseiseltä viranomaiselta poistamismääräystä. Tämä on kannatettava huojennus.

Lähtökohtaisesti terroristisen sisällön levittämisen estäminen tulee varmistaa kehittämällä jo olemassa olevia vapaaehtoisuuteen perustuvia toimenpiteitä, joten FiCom pitää kannatettavana Euroopan parlamentin ehdotusta siitä, että proaktiiviset toimenpiteet eivät olisi pakollisia vaan vapaaehtoisuuteen perustuvia. Tätä tukee myös parlamentin ehdotus poistaa asetuksesta kokonaan niin sanottuja ilmoituksia koskevat määräykset (artikla 5). Palveluntarjoajat ovat osoittaneet halukkuutensa noudattaa sähkökauppadirektiivissä tarkoitettuja määräyksiä, joten ennakoiville lisätoimenpiteille ei ole tarvetta. Tämän sijaan säilytyspalvelun tarjoajien tulee voida vapaasti, liiketoimintamalliensa erityispiirteet huomioiden, toteuttaa asianmukaisiksi katsomiaan toimenpiteitä terroristisen verkkosisällön estämiseksi. Tällaiset toimenpiteet voitaisiin toteuttaa yhteistyössä toimivaltaisten viranomaisten kanssa. Pakolliset ennakoivat toimenpiteet tarkoittaisivat käytännössä yleisen valvontavelvollisuuden määräämistä. Tällaisten vaatimusten poisto sovittaa ehdotettavan sääntelyn paremmin yhteen myös digitaalisten yhtenäismarkkinoiden kehityksen kulmakiven, sähköistä kaupankäyntiä koskevan direktiivin, kanssa.

Neuvoston yleisnäkemyksen mukaan asetusta sovelletaan kuuden kuukauden kuluttua sen voimaantulosta, mikä on riittämätön aika asetuksen velvoitteiden täyttämiselle. Säilytyspalvelujen tarjoajille tulee antaa riittävä aika toteuttaa asetuksesta aiheutuvat velvoitteet sekä järjestelmät, joten parlamentin ehdotus siirtymäajan pidentämiseksi 12 kuukauteen asetuksen julkaisemisesta on erittäin kannatettava.

Tämä aihe liittyy

Asko Metsola on FiComin lakimies.

Seuraa Askoa Twitterissä: https://twitter.com/AskoMetsola

Pages