5G:n hyödyt rakennusalalle: Sensoriteknologia havainnoi työmailla tuhansien eurojen säästöt

5G tuo rakennusalalle kustannussäästöjä ja laatua. Exove on kehittänyt Elisan kokeiluohjelma Co-creation Challengessa ratkaisun, jonka avulla rakennusvirheet pystytään havaitsemaan lähes reaaliajassa. Kun viat havaitaan jo rakennusvaiheen aikana, on niiden korjaaminen varsin edullista verrattuna siihen, että viat havaitaan ja korjataan tietyn vaiheen valmistumisen jälkeen.

Elisa on kehittänyt uudenlaisia 5G-palveluita yhdessä startupien ja muiden yritysten kanssa osana 5G Co-creation Challengea. Yksi kilpailun kolmesta finalistijoukkueesta on Exove, joka kehittää 5G:tä hyödyntävää ratkaisua laadunvalvontaan ja vikojen ennustamiseen rakennustyömailla.

Sensorit havainnoivat virheet nopeasti

Perinteisesti laatutarkastuksia on tehty työmailla paljon silmämääräisesti, ja havainnot on kirjattu ylös käsin. Exoven ratkaisulla havainnointi onnistuu reaaliaikaisesti sensoreiden, kameroiden ja konenäön avulla.

Työmaille asennettavat sensorit mittaavat eri elementtien kosteutta, lämpötilaa sekä muita arvoja, jotka kertovat työn lopputuloksen laadusta. Yhdistettynä työmaakameroihin ja konenäköön järjestelmä pystyy vertaamaan arvoja, todentamaan ongelmakohdat ja hälyttämään niistä automaattisesti.

Jos esimerkiksi rakennuksen perustan valamisessa havaitaan poikkeuksellisia kosteusarvoja, ongelma voidaan tutkia ja tarvittaessa korjata välittömästi. Korjaustyö tulee edullisemmaksi mitä aiemmin se havaitaan, ja se voidaan myös välittömästi huomioida rakennustyömaan aikataulutuksessa sekä materiaalivirroissa.

5G-verkon ominaisuudet kiinnostavat digitalisoituvaa rakennusalaa

5G-verkon ominaisuudet mahdollistavat sensoreiden liittämisen verkkoon ja suuren datamäärän hyödyntämisen. Privaattiverkon tai verkon viipaloinnin (network slicing) avulla verkon tietty osa voidaan erottaa esimerkiksi tietyn rakennuttajan käyttöön, jotta rakennustyön laatua voidaan seurata reaaliajassa.

5G:n ominaisuudet tuovatkin digitalisoituvalle rakennusalalle entistä käytännönläheisempiä sovelluksia.

– Exoven ratkaisu on konkreettinen esimerkki siitä, miten rakennusalan edelläkävijät voivat luoda kilpailuetua 5G-tuoteperheen avulla. Ratkaisu hyödyntää 5G:n, esineiden internetin ja yrityksille räätälöidyn privaattiverkon ominaisuuksia monipuolisesti. Elisa tukee edelläkävijäyrityksiä, ja siksi 5G-verkkoa laajennetaan kysynnän mukaan ja asiakkaiden tarpeisiin vastaten, sanoo Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur.

– Osallistuminen Elisan 5G Co-creation Challengeen on osa Exove Labs -toimintaa, jonka tarkoitus on kehittää tulevaisuuden digitaalisia ratkaisuja yhdessä asiakkaidemme kanssa eri toimialoilla. Tulevaisuus on sikäli venyvä käsite, että monet kokeiluista voidaan toteuttaa jo tänään, mutta ne ovat luonteeltaan sellaisia, ettei niitä löydy vielä markkinoilta, muotoilee Exoven Design-johtaja Saku Sairanen.

 

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj

Exove on on suunnittelu- ja ohjelmistoyritys, joka auttaa yrityksiä suuntaamaan katseen tulevaisuuteen ja saavuttamaan kasvua digitaalisten palveluiden avulla. Etsimme ketterästi parhaita ratkaisuja hyödyntäen niin käyttäjätutkimuksen, palvelumuotoilun ja konsultoinnin keinoja kuin avoimen lähdekoodin ratkaisuja. Toimimme neljässä maassa lähes sadan hengen voimin. Asiakkaitamme ovat mm. Neste Oyj, Sanoma Oyj ja Oulun yliopisto.

Meidät tavoitat  www.exove.com, Facebookissa ja Twitterissä @exove