Elisa pilotoi privaattiverkkoa Ericssonin kanssa – kysyntä Suomessa kasvaa

Elisa tuo yrityksille privaattiverkkoratkaisun, joka takaa käyttäjilleen varmistetun kapasiteetin, korkean käytettävyyden ja turvallisen tietoliikenteen. Privaattiverkko eli Private Network tarjoaa räätälöidyn verkkoalustan liiketoiminnan kehittämiseen.

– Erityisesti teollisuus, logistiikka, terveydenhuolto ja kaupan ala hyötyvät privaattiverkon käytöstä, koska näillä aloilla saavutettavat liiketoimintahyödyt ovat selkeimmät. Privaattiverkkojen odotetaan leviävän muillekin toimialoille, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur.

Elisa ja Ericsson pilotoivat privaattiverkkoa Elisan toimitiloissa, jonne rakennettiin räätälöity core-verkko ja sisätilan radioverkko. Verkon toimintaa on testattu kevään ajan, ja onnistuneen pilotin perusteella ratkaisua voidaan tarjota jatkossa Elisan yritysasiakkaille. Privaattiverkon keskeisiä hyötyjä ovat varmistettu verkon kapasiteetti, luotettava toiminta sekä tietoturvallisuus. Lisäksi Elisan privaattiverkko on mobiilistandardien mukainen ja se toimii normaaleilla mobiilipäätelaitteilla.

– Suomessakin edelläkävijäyritykset ovat tunnistaneet privaattiverkon tarjoamat edut. Kehitämme Elisalla jatkuvasti palveluja ja ratkaisuja, joita yritykset tarvitsevat toimintansa parantamiseen. Privaattiverkot toimivat tällä hetkellä 4G-teknologialla, mutta tulevaisuudessa niitä pystytään hyödyntämään myös 5G:ssä, mikä tuo uusia ulottuvuuksia privaattiverkkojen käyttömahdollisuuksiin, sanoo Eetu Prieur.

Private network tuo varmuutta mobiiliverkon toimintaan

Termi ”private network” on viimeisen vuoden aikana viipyillyt sekä operaattoreiden, verkkotoimittajien että yritysten huulilla. Private networkissa eli privaattiverkossa on kyse paikallisesta yrityksen omaan käyttöön räätälöidystä mobiiliverkosta, jossa verkon toiminta voidaan optimoida erilaisten tarpeiden ja käyttökohteiden perusteella. Privaattiverkkoon voi tuoda esimerkiksi prosessinohjausjärjestelmiä tai videovalvontaa sekä lukuisia esineiden internetin sovelluksia (IoT). Verkko tukee myös liikkuvia päätelaitteita. Lisäksi privaattiverkon laitteet toimivat myös normaalissa mobiiliverkossa, kun liikutaan privaattiverkon ulkopuolelle.

Yritys voi kontrolloida privaattiverkon käyttöä ja sallia pääsyn vain erikseen määritellyille laitteille. Lisäksi yrityksen dataliikenne voidaan halutessa pitää kokonaisuudessaan yrityksen privaattiverkossa ilman, että sitä liikkuu verkon ulkopuolelle. Nämä ominaisuudet varmistavat verkon kapasiteetin, korkean käytettävyyden ja tietoturvallisuuden.

– Kapasiteetti, turvallisuus ja muut kriittiset viestintätarpeet luovat eri toimialoilla kiinnostusta privaattiverkkoihin. Ericsson Private Networks -ratkaisu vastaa tähän tarpeeseen ja antaa Elisalle työkalut luoda eri toimialoille räätälöityjä ratkaisuja, sanoo Manuel Ruiz, Ericssonin Mission Critical & Private Networks -yksikön johtaja.

Privaattiverkkojen merkityksen ennustetaan kasvavan paitsi Suomessa, myös globaalisti. Ericsson on toimittanut privaattiverkkoratkaisuaan eri toimialoille kuten energiayhtiöille, kaivostoimintaan, satamiin, lentokentille ja teollisuustuotantoon. Kysyntää kasvattavat sekä käytössä olevan teknologian uudistamisen tarve että tuottavuuden kasvuun ja toiminnan tehostamiseen tähtäävä digitalisaatio monilla eri toimialoilla.

Privaattiverkot vastaavat moniin yritysten tarpeisiin. Privaattiverkkoja kannattaa kokeilla nyt, kun uuden teknologian mahdollisuudet ovat entistä monipuolisemmat ja hyödyntämisessä aletaan siirtyä pilotoinnista tuotantoon.

 

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj