Elisa tuo eSIM-tuen liittymiin

Elisa tuo 14.6.2019 alkaen eSIM-liittymät kuluttaja-asiakkaille sekä yritysasiakkaiden teollisiin IoT-liittymiin. Elisan kuluttaja-asiakkaat voivat 14.6.2019 alkaen tilata liittymän ilman fyysistä SIM-korttia eSIMiä tukeviin laitteisiin. Kuluttajien eSIM-liittymät toimivat tällä hetkellä esimerkiksi uusimmissa älykelloissa, iPhone-puhelimissa ja iPad-tableteissa. ESIM mahdollistaa uudenlaisten laitteiden kytkemisen verkkoon ilman fyysistä SIM-korttia ja laitteiden käytön puhelimena. ESIM-tuki tulee Elisan yritysasiakkaiden saataville älykelloihin ja -puhelimiin myöhemmin vuoden 2019 aikana.

ESIM (embedded SIM) on älykelloon tai muun laitteen sisään rakennettu, kiinteä SIM-kortti, joka toimii kuten perinteinen SIM-kortti. ESIM-ominaisuuden ansiosta laitteeseen ei kuitenkaan tarvitse asentaa perinteistä fyysistä SIM-korttia. Näin ollen eSIMillä toimivan liittymän tilaaminen on helppoa myös etänä, kun laitteeseen ei tarvitsee vaihtaa SIM-korttia.

Kuluttajien eSIM-liittymää voi käyttää tällä hetkellä esimerkiksi Samsung Galaxy -älykelloissa sekä Apple iPhone XS ja XR -älypuhelimissa.

‒ Tuomme eSIMillä toimivan liittymän saataville asiakkaidemme toiveesta. Liittymiä on kysytty erityisesti iPhone-puhelimiin ja älykelloihin, joilla voi soittaa puheluita ja lähettää tekstiviestejä. Puhelimessa eSIM mahdollistaa kahden liittymän käyttämisen puhelimessa samaan tapaan kuin aiemmin laitteissa, joissa on voinut käyttää kahta fyysistä SIM-korttia samanaikaisesti, kertoo Elisan henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Jan Virkki.

Kahden liittymän käyttäminen samanaikaisesti mahdollistaa esimerkiksi työliittymän ja henkilökohtaisen liittymän käytön yhdessä laitteessa.

Elisa tuo eSIM-kyvykkyyden myös yritysasiakkaiden teollisiin IoT-laitteisiin.

‒ Monella yrityksellä on käytössään IoT-laitteita, joissa käytetään fyysisiä SIM-kortteja. ESIM mahdollistaa esimerkiksi sen, että laitteen rikkoontuessa tai muussa liittymän vaihtotilanteessa asentajan ei tarvitse käydä asentamassa laitteeseen uutta SIM-korttia, vaan liittymä voidaan päivittää laitteeseen etänä, kertoo Elisan yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.

Mitä eSIM mahdollistaa kuluttajille?

Elisan Prior Oy:ltä teettämän Näin Suomi kommunikoi -tutkimuksen mukaan puhelimelta katsotaan yhä enemmän viihdettä ‒ mobiililaitteilla katsovien määrä on kolminkertaistunut vuodesta 2015, ja nyt lähes joka toinen katsoo elokuvia tai sarjoja viikoittain puhelimella tai tabletilla (Näin Suomi kommunikoi 2019).

‒ Puhelinten käyttötarkoitus on murroksessa, ja tulevaisuudessa puhelut saatetaan yhä useammin hoitaa lähtökohtaisesti muilla laitteilla kuin puhelimella. Urheilukellossa mukana kulkevalla liittymällä voi soittaa vaikka lenkiltä, jolloin taskussa hölskyvän puhelimen voi jättää suosiolla kotiin. Älykelloissa toimii tyypillisesti myös esimerkiksi Spotify, joten musiikin kuuntelu onnistuu kellon ja kuulokkeiden avulla ilman, että puhelin on mukana, Virkki sanoo.

Kun puhelimen voi tarvittaessa jättää kotiin, tarjoutuu monelle käytännön mahdollisuus panostaa suurempinäyttöiseen puhelimeen, jolla esimerkiksi pelaaminen ja viihteen katselu suoratoistopalvelusta on huomattavasti miellyttävämpää.

‒ On tärkeää, että tarjoamamme laitteet ja palvelut kehittyvät kuluttajien käyttötapojen mukaan. ESIMiä tukevien laitteiden tulo markkinoille onkin askel oikeaan suuntaan, pohtii Virkki.

ESIM kiihdyttää verkkoa käyttävien pienlaitteiden (IoT) kehitystä kuluttajien ja yritysten käyttöön

‒ Uskomme, että edeltäjäänsä nano-SIM-korttia pienempi eSIM edistää osaltaan verkkoa käyttävien pienlaitteiden (Internet of Things) kehittymistä ja yleistymistä niin kuluttajien kuin yritysten tarpeisiin. Näitä voivat olla esimerkiksi erilaiset paikannuslaitteet ja sensorit sekä etäohjattavat kamerat, kommentoi Virkki.

Esimerkiksi laitteiden entistä pienempi koko mahdollistaa niiden hyödyntämisen uudenlaisissa paikoissa ja käyttötarkoituksissa.  

‒ Entistä kehittyneemmät kosteuden, paikan, lämpötilan ja liikkeen mittauslaitteet sekä tunnistimet mahdollistavat hyödyllisen tiedon keräämisen yhä useammasta sellaisesta kohteesta, josta se ei aikaisemmin ole ollut mahdollista tai taloudellisesti järkevää. ESIMin käyttö myös kuluttaa vähemmän virtaa kuin laitteesta erillinen SIM-kortti, mikä tekee laitteen käytöstä ympäristöystävällisempää, konkretisoi Svensson.

 

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj