Telia tuo älykiekkodatan voimalla Liiga-lähetyksiin – ”olemme täysin uuden maaperän äärellä”

Telian toisen Liiga-kauden jääkiekkolähetysten näkyvin uutuus on ensimmäisenä maailmassa käyttöön otettava, Bitwisen ja Liigan kanssa yhdessä kehitetty Wisehockey-älykiekkojärjestelmä. Sen tarjoamasta datasta singotaan lähetyksiin kauden aikana täysin uudenlaista tietoa suomalaisesta jääkiekosta.

Telia pilotoi viime kaudella älykiekkodatan käyttöä osassa Liiga-lähetyksiään. Kesän aikana Wisehockey-järjestelmä on asennettu kaikkiin Liiga-halleihin, ja yhteistyössä tehty kokeiluvaihe laajenee nyt osaksi jokaista Liigan ottelua ja Telian lähetystä.

”Olemme älykiekossa Suomessa aivan kansainvälisen kehityksen aallonharjalla. Liiga on ensimmäinen sarja, jossa järjestelmä otetaan käyttöön. Lupaavien kokemusten pohjalta voi sanoa, että älykiekkodata avaa jääkiekkolähetyksiimme ihan uusia ikkunoita pelien, joukkueiden ja yksilöiden ymmärtämiseen. Samalla meillä on suuri vastuu siitä, että kehitämme otteluelämystä nimenomaan katsojan kannalta oikeaan suuntaan ja riittävän maltillisesti”, Telian Liiga-lähetysten vastaava tuottaja Kalle Takala sanoo.

Vuoden kiekkotoimittajaksikin valittu Tuomas Nyholm on älykiekosta yhtälailla innoissaan.

"Meillä on ollut sata vuotta lätkästä suunnilleen samat tiedot käytössä, mutta älykiekon myötä todella moni asia tulee muuttumaan. Reaaliaikaisuus ja silkka tiedon määrä tuovat aivan uutta intensiteettiä lajin seuraamiseen”, Telian Liiga-lähetysten juontajana toimiva Nyholm sanoo.

Alkavan kauden mittaan katsojille pystytään tarjoilemaan monenlaisia uusia elementtejä. Muun muassa kiekonhallintaan, syöttömääriin ja -prosentteihin, laukaisusektoreihin ja blokattuihin laukauksiin liittyvät uudet tilastot antavat mahdollisuudet entistäkin syvempään lajin ymmärtämiseen. Yksilötasolla tietoa saadaan esimerkiksi siitä, mistä ja mihin kohtaan kukin pelaaja pyrkii maalinsa laukomaan.

"Kannattaa huomioida erityisesti se, että kyse on pitkän tähtäimen kehitystyöstä, joka on vasta alussa. Uutta informaatiota tuodaan lähetyksiin asteittain, koska kyse on niin suurista muutoksista. Vaatii meiltä tekijöiltä tarkkaa pohdintaa, mihin suuntaan katsojaelämystä muokataan. Omalta osaltani voin sanoa, etten ole miettinyt mitään yksittäistä lätkään liittyvää asiaa näin paljon. Olemme täysin uuden maaperän äärellä", Nyholm jatkaa.

Kiekkofanit odottavat jo älykiekkoa. Telian kevään päätteeksi tekemästä Liiga-lähetysten katsojatutkimuksesta käy ilmi, että noin puolet peukutti uudenlaisen teknologian ja datan puolesta.

Lisää viihdettä ja faktaa

Telian ensimmäisen kauden Liiga-lähetykset olivat kaikkinensa tilaajien mieleen – 98 % katsojista oli joko erittäin tai melko tyytyväisiä sisältöihin. Reippaasti yli puolet piti ohjelmasisällöistä sellaisenaan, 23 % toivoi enemmän asiapitoisuutta ja 15 % lisää viihteellisyyttä. Takalan mukaan katsojapalautetta on kuunneltu herkällä korvalla, jotta toiveisiin onnistutaan vastaamaan 2. kauden lähetyksissä.

”Sisällöistä saamamme palaute on ollut jopa hämmentävän hyvää. Hienoa, että paikoin räväkätkin uudistukset ovat olleet katsojille mieluisia. Ohjelmistomme tietysti kehittyy jatkuvasti ja viime kaudella kiitosta saaneiden Liigalive 360° -studiokonseptin ja Ari Vallin Show’n rinnalle tuodaan nyt uudenlainen viikko-ohjelma, Titta på Ylähylly. Siinä unohdetaan tulokset ja tilastot, ja päästetään sarjan tähdet ja väriläiskät reippaasti irti”, Takala lupaa.

Uutta ovat myös Telian tarjoaman ilmaisen Liigavahti-sovelluksen kautta katsottavaksi tulevat lehdistötilaisuudet.

”Jokaisen ottelun jälkeen Liigavahdista voi seurata lehdistötilaisuutta, joka toteutetaan yhteistyössä Liiga-seurojen kanssa. Näissä kuullaan päävalmentajien rehelliset ja napakat niputukset matseista heti tuoreeltaan”, Takala kertoo.

Lisää UHD-lähetyksiä

Telia aloitti keväällä Suomessa ensimmäisenä huippu-urheilun säännölliset Ultra HD -lähetykset ja näytti jokaisena pudotuspelipäivänä yhden pelin UHD-laadulla. Telian selvityksen mukaan kolme neljästä Liiga-katsojasta kokee lähetykset kiinnostavina. Runkosarjan aikana Telia aikoo esittää yli 50 Liiga-peliä UHD:na.

Syyskuun 12. päivä starttaava Liigan runkosarja koostuu kaikkinensa 450 ottelusta ja päälle 200 tunnista oheisohjelmaa TeliaTV:ssä. Tiistaina ennen kauden alkua Telia tarjoilee katsojille ennakkostudion kello 18–20. Kaikki ottelut ja Liigan oheisohjelmat ovat katsottavissa Telia TV:ssä Liiga-tuotteen tilanneille.

 

Telia on uuden sukupolven kansainvälinen ja paikallisesti vahva operaattori. Autamme luomaan uudenlaisia yhteyksiä ja haluamme helpottaa sinun, yrityksesi ja yhteisösi arkea. Pitkä historiamme Suomessa alkaa jo vuodesta 1855. Sijoitamme joka vuosi suomalaisiin yhteyksiin noin 200 miljoonaa euroa, tarjoamme töitä noin 4000 ihmiselle ja työllistämme välillisesti tuhansia muita.

Vuoden 2018 lopussa noin 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta oli valinnut meidät operaattorikseen. Olemme osa kansainvälistä Telia Companya, joka toimii 9 maassa Norjasta Turkkiin. Maailmanlaajuisten yhteyksien ansiosta tarjoamme sinulle parhaat palvelut missä ikinä liikutkin. Tervetuloa mukaan osoitteessa www.telia.fi.