Tulevaisuus on nyt

Keskellä seminaarisalia seisoo kädet levällään ihmisruumiista esittävä hologrammi. Siitä irtoaa sydän lähempää tarkastelua varten, kun sanon päässäni oleville hololaseille:”Next”. Pyörin muille näkymättömän hologrammin ympärillä tutkimassa sen sydäntä ja verisuonistoa. Lähistöllä olevien oikeiden ihmisten mielestä näytän melko huvittavalta.

Yhdistetty todellisuus tietokonelaseilla

Microsoftin Vesku Paanasen FiCom Forumissa esittelemä HoloLens on langaton, täysin itsenäinen holografinen Windows 10 -tietokone, joka kuulostaa ja näyttää tieteiskirjallisuuden tuotteelta, mutta on jo arkipäivää esimerkiksi monenlaisessa yritys- ja opetuskäytössä. HoloLensillä fyysinen ja virtuaalitodellisuus muovautuvat yhdistetyksi todellisuudeksi. Tietokonelasit eivät sulje ympäröivää maailmaa pois, vaan tuovat siihen lisäksi digitaalisen ulottuvuuden.

HoloLens on yksi digitalisaation ilmenemä. Sen avulla voidaan asioita tehdä aivan uusilla tavoilla ja vanhoja toimintatapoja tehostaa. HoloLens on käytössä jo nyt esimerkiksi myynnin ja markkinoinnin tukena tuote-esittelyissä, teollisuuden ylläpitopalveluissa, muotoilussa, suunnittelussa ja opetuksessa. Laseissa käytetty optiikka on suomalaista tuotekehitystä.

Esineet ja asiat verkottuvat – ja niitä voi tulostaa

Yhä useammat esineet ja asiat kytkeytyvät verkkoon. Jo arkipäiväistyneet etäluettavat sähkömittarit, jätesäiliöt ja jopa hiirenloukut lähettävät tietoa kulutuksesta, säiliön tyhjennystarpeesta tai satimeen jääneestä jyrsijästä sitä tarvitsevalle. Elottomat asiat kommunikoivat verkossa.

Koko maan kattavaa IoT-verkkoa esitellyt Digitan Ari Kuukka kertoi, että vaatimukset energia- ja kustannustehokkaalle tiedonsiirrolle ovat lisääntyneet, mikä lisää IoT-palveluiden kysyntää.  Digitan korkeat mastot ja kaksisuuntaisen LoRa-teknologia mahdollistavat IoT-verkon, jossa nopea ja tehokas tietojen keruu ja niiden jakaminen on mahdollista.

Fyysisten tuotteiden teollinen tuotantokin on kokemassa suurta muutosta. HP:n EMEA-alueen myyntijohtaja Emilio Juárez esitteli FiCom Forumissa 3D-tulostusta, joka mullistaa tuotteiden valmistuksen ja tuotantoprosessit. Juárezin mukaan 3D-tulostus vie tuotantoteollisuuden analogisesta digiaikaan. Tarkemmin 3D-tulostuksesta kannattaa lukea FiComin blogista.

Sari Laine-Lassila on FiComin viestintäpäällikkö.

Seuraa Saria Twitterissä: https://twitter.com/SLaineLassila