Mobiiliverkon liittymät ja niiden käyttö Suomessa

Matkaviestinverkon liittymien määrä Suomessa on maailman kärkeä

Viestintäviraston tilastojen mukaan matkaviestinverkon liittymiä oli Suomessa 9,49 miljoonaa viime vuoden lopussa. Kotitalouksien osuus liittymistä oli 74 prosenttia eli kotitalouksissa liittymiä oli noin 7 miljoonaa.

Matkaviestinverkon liittymien lukumäärä Suomessa

Kansainvälisesti vertailtuna matkapuhelinliittymien lukumäärä Suomessa on korkea. Muissa Pohjoismaissa ja Baltian maissa liittymiä on henkilöä kohti keskimäärin 1,42 kun Suomessa niitä on 1,72 (Telecommunication Markets in the Nordic and Baltic Countries).

ITU:n tilastojen mukaan koko maailmassa matkapuhelinliittymien määrä sataa henkilöä kohti oli keskimäärin 101,5 liittymää vuoden 2016 lopussa.

M2M-liittymiä oli Suomessa noin 1,2 miljoonaa viime vuoden lopussa. Näiden määrä kasvaa edelleen, edellisestä vuodesta kasvua oli reilut 11 prosenttia (Viestintävirasto).

OECD-maihin verrattuna Suomessa M2M-liittymiä oli viidenneksi eniten, 21,5 liittymää sataa asukasta kohti. Eniten niitä oli Ruotsissa, jossa sataa asukasta kohti oli 87,2 liittymää. Ruotsin ja Suomen väliin sijoittuivat Uusi Seelanti (30,1), Norja (23,7) ja Hollanti (23,2 liittymää 100 asukasta kohti).

Mobiilit laajakaistaliittymät Suomessa

Viestintäviraston tietojen mukaan Suomessa oli vuoden 2016 lopussa noin 8,07 miljoonaa kuukausimaksullista mobiililaajakaistaliittymää. Muunlainen (esimerkiksi käyttöön perustuva) tiedonsiirtosopimus oli 310 000 liittymällä.  Kuukausimaksullisten, rajoittamattomalla tiedonsiirrolla varustettujen mobiililaajakaistaliittymien määrä oli kasvanut edellisestä vuodesta 21 prosenttia.

Laajakaistaliittymät Suomessa - kiinteä ja mobiili

EU:n tilastojen mukaan Suomessa mobiililaajakaistaliittymiä oli 143,7 prosentilla asukkaista. EU-maissa keskimäärin liittymiä oli 84 prosentilla asukkaista. Suomea lähimpänä oli Ruotsi, siellä 121,4 prosentilla asukkaista oli mobiililaajakaistaliittymä.

Mobiililaajakaistaliittymien levinneisyys EU-maissa, prosenttia asukasluvusta

Mitä suomalaiset liittymillään tekevät?

Matkapuheluiden määrät ovat Suomessa viimeisten kuuden vuoden aikana melko tasaisesti vähentyneet. Viime vuonna soitettiin noin 3 982 miljoonaa puhelua, kun määrä vuonna 2010 oli reilut 5 000 miljoonaa. Puheluminuuteista 95 prosenttia soitettiin matkaviestinverkossa.

Myös tekstiviestien määrä Suomessa on vähenemässä. Vuonna 2016 lähetettiin 2 546 miljoonaa tekstiviestiä.

Multimediaviestien määrät kasvoivat Suomessa vuoteen 2015 asti, jolloin niitä lähetettiin 90 miljoonaa kappaletta. Viime vuonna, jolloin MMS-viestejä lähetettiin noin 89 miljoonaa kappaletta, niiden määrä oli vähentynyt prosentilla. (Viestintävirasto)

Matkaviestinverkossa siirretään dataa Suomessa valtavia määriä

Vuoden 2016 aikana matkaviestinverkossa siirrettiin dataa noin 1 060 000 teratavua. Määrä oli kasvanut 69 prosenttia edellisestä vuodesta.

Muihin Pohjoismaihin ja Baltian maihin verrattuna mobiilidatan määrä Suomessa on moninkertainen. Kuukaudessa siirretty data henkilöä kohti oli Suomessa 16,05 gigatavua, kun se seuraavana olevalla Latvialla oli 6,54 gigatavua.  Suomea lukuun ottamatta muissa Pohjoismaissa ja Baltian maissa dataa siirrettiin keskimäärin 5,17 gigatavua kuukaudessa henkilöä kohti.

Mobiiliverkossa siirretty data Pohjoismaissa ja Baltian maissa, henkilöä kohti kuukaudessa, gigatavua

Silja Kärpänniemi on FiComin tietoasiantuntija.

Seuraa Siljaa Twitterissä: https://twitter.com/skarpanniemi