Nopean kiinteän laajakaistan saatavuutta parannettu merkittävästi

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiComin jäsenyhtiöt DNA, Elisa, Finnet-yhtiöt ja Telia ovat parantaneet nopean kiinteän laajakaistan saatavuutta vuoden 2016 jälkipuoliskolla yhteensä jopa 145 000 kotitaloudella. Operaattorit sitoutuivat tekemään mittavia investointeja kiinteään laajakaistaan kesäkuussa 2016, kun liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner julkisti valtion laajakaistan toimeenpano-ohjelman.

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi viime vuoden kesäkuussa toimeenpano-ohjelman huippunopeiden ja toimintavarmojen yhteyksien edistämiseksi. Ohjelman tavoitteena on edistää kiinteitä ja langattomia yhteyksiä rinnakkain ja tasapainoisesti. Lisäksi sillä halutaan helpottaa kiinteiden laajakaistaverkkojen rakentamista ja vauhdittaa yhteyksien markkinaehtoista tarjontaa mm. lupaprosessia keventämällä.

Operaattorit antoivat ohjelman julkistuksen yhteydessä yhteisen investointilupauksen nopeiden laajakaistayhteyksien edistämiseksi. Luvatut miljardin euron investoinnit tuovat lähes kaikille suomalaisille kotitalouksille mahdollisuuden hankkia nopeita, vähintään 30 Mbit/s yhteysnopeuden mahdollistavia kiinteitä laajakaistayhteyksiä vuoteen 2023 mennessä.

"Alan investointihalukkuus ja -kyky säilyvät, kun Suomi kannustaa markkinatalouden pelisääntöjen mukaiseen ja teknologianeutraaliin laajakaistarakentamiseen", toteaa toimitusjohtaja Petri Aaltonen FiComista. "Nopean kiinteän laajakaistan saatavuutta saatiin laajennettua 145 000 kotitaloudella jo ensimmäisen puolen vuoden kuluessa", Aaltonen jatkaa.

Suomi on mobiilimaa, mutta kiinteää laajakaistaakin tarvitaan

Suomessa on ollut kustannustehokkainta tuottaa haja-asutusalueella hyvät ja laadukkaat laajakaistapalvelut mobiilitekniikalla. Noin 30 % suomalaisista käyttää pelkästään mobiilia internetiä. Suomi onkin Euroopan ykkönen niin siirretyn mobiilidatan määrässä kuin palvelujen edullisessa hintatasossa.

Nopean, yli 30 Mbit/s yhteysnopeuden kiinteän laajakaistan saatavuusongelmat keskittyvät lähinnä haja-asutusalueilla sijaitseviin kohteisiin sekä niihin kotitalouksiin, joissa yhteys on toteutettu kuparijohtimilla. Kuidun tuominen lähemmäs kiinteistöä ja vektorointitekniikka tarjoavat kustannustehokkaan vaihtoehdon ratkaista nopean laajakaistan saatavuushaaste näissä kohteissa.

Laajakaistan toimeenpano-ohjelmaan sisältyi myös lupaus poistaa verkon rakentamisen esteitä ja hidasteita.

"Laajakaistarakentamisen lupajärjestelmän uudistamisella sujuvoitetaan hidasta ja kallista järjestelmää. Kun kankeasta lupakäytännöstä siirrytään ilmoituksenvaraiseen menettelyyn, helpotetaan investointipäätöksiä ja verkkojen suunnittelua, jolloin yritykset voivat rakentaa silloin, kun se Suomen vaativissa olosuhteissa on mahdollista" muistuttaa Aaltonen.

Tämä aihe liittyy