Puhelimen palauttaminen kierrätykseen on ekoteko

Kun hankit uuden puhelimen, tuleeko vanha jemmattua varalaitteeksi? Tai säilytätkö vanhoja puhelimia, koska tietoturva huolettaa? Kun kuitenkin käytät vain yhtä puhelinta, on turha pitää vanhoja laitteita lipaston laatikossa.

Puhelimien sisältämät arvometallit uusiokäyttöön

Suomalaiset ovat laiskoja puhelimien kierrättäjiä: vain noin 10 prosenttia kännyköistä kierrätetään. Puhelimen palauttaminen kierrätykseen on helppo, mutta merkityksellinen ekoteko, sillä jopa 99 prosenttia matkapuhelimien materiaaleista on kierrätettäviä. Kännyköistä saadaan talteen ja uudelleen kiertoon arvokkaita metalleja: kultaa, hopeaa, kuparia, nikkeliä ja kobolttia. Niistä saadaan myös erilaisia uusiokäyttöön soveltuvia muovilaatuja ja murskattua lasia. Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen vähentää kaivostoimintaa, ympäristöhaittoja ja energiankulutusta.

Laite tyhjäksi tietoturvallisesti

Vanhan puhelimen tiedot voi tuhota palauttamalla laitteen tehdasasetukset. Aina se ei kuitenkaan riitä: esimerkiksi Android-laitteissa tehdasasetusten palauttaminen ei välttämättä poista kaikkia tietoja. Palautuspisteisiin tuodut laitteet käsitellään tietoturvallisesti. Puhelimen kaikki tiedot poistetaan ja muisti tyhjennetään joko digitaalisesti ylikirjaamalla tai mekaanisesti murskaamalla niin, että tietoja ei voida enää palauttaa eikä niitä joudu vääriin käsiin. Palauttamalla laitteen operaattorin tai kodinkoneliikkeen lukollisiin tietoturva-astioihin tai SEIFFI-palvelun kautta voit varmistua siitä, että laite kierrätetään tietoturvallisesti.

Vaihtohyvitystä vanhasta laitteesta

Toimivasta ja ehjästä päätelaitteesta voi saada silkkaa rahaa. Useat liikkeet antavat puhelimista ja tableteista hyvityksen vaihdossa uuteen, ja osassa hyvityksen voi saada myös rahana ilman ostovelvoitetta.  Myymälä huolehtii vaihdossa ottamansa laitteet tietoturvallisesti joko uudelle omistajalle tai kierrätykseen.

Lähteet: DNA, Elisa, Telia, Elker, Kuusakoski

Katja Laine, televisioasiat ja viestintä @FiCom

Seuraa Katjaa Twitterissä: https://twitter.com/KatjaMLaine