Suomessa ainutlaatuinen mobiilimarkkina

Suomalaisten ahkera mobiilidatan käyttö jatkaa kasvuaan. Viestintävirasto julkaisi lokakuun alussa vuoden 2016 alkupuoliskon tiedot laajakaista-, puhelin- ja tv-palveluita koskevista tilastoista.

Viestintäviraston tietojen mukaan suomalaisissa mobiiliverkoissa käytettiin tämän vuoden tammi-kesäkuussa 75 prosenttia enemmän dataa kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Suhteellinen kasvuvauhti on hieman hidastunut, mutta määrällisesti se oli edelleen valtavaa: datasiirron kokonaismäärä kasvoi noin 100 000 teratavua eli sata miljoonaa gigatavua edelliseen vuosipuoliskoon verrattuna.

Suomalaiset maailman ykkösiä mobiilidatan käyttömäärässä

Mobiiliverkossa siirretyn datan määrä alkuvuonna oli Viestintäviraston mukaan ennätykselliset 14 gigatavua jokaista suomalaista kohden kuukaudessa. Tefficientin kesäkuussa julkaisema analyysi puolestaan kertoi, että Suomi on mobiilidatan käytössä ylivoimainen ykkönen koko maailmassa. EU-maista seuraavaksi sijoittuu Latvia, jossa kuukausittainen datakäyttö oli v. 2015 lopulla Telecommunication Markets in the Nordic and Baltic Countries -julkaisun mukaan hieman alle 5 gigatavua.

Mobiilidatan käytön kasvusta kertoo myös DNA'n viimekesäinen ilmoitus, että sen matkaviestinverkon liikenne ylitti kiinteän laajakaistaverkon liikennemäärän. Suomessa on kattavat ja laadukkaat viestintäverkot, joihin teleyritykset investoivat satoja miljoonia euroja joka vuosi.

Kuluttajien dataliittymistä jo noin 80 prosenttia on rajoituksettomia

Viestintäviraston operaattoreilta keräämät tiedot kertovat, että kaikista mobiililiittymistä 56 % on datamäärältään rajoituksettomia eli vailla datakattoa olevia, kun vielä vuoden 2012 päättyessä tällaisten liittymien osuus oli vain reilu kolmasosa.

Kun koko liittymämäärästä vähennetään M2M-liittymät ja liittymät, joissa ei ole lainkaan datasiirtosopimusta, on rajoittamaton datasiirto jo 67 prosentissa mobiilidataliittymiä. Kuluttajien dataliittymistä noin 80 prosenttia on rajoituksettomia.

Rajoittamattoman tiedonsiirron sisältävien liittymien määrä kasvoi vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon aikana reilut 7 prosenttia. Rajoitetun tiedonsiirron liittymien määrä puolestaan putosi suunnilleen saman verran. Suhteellisesti eniten laskua on sellaisten mobiililiittymien osuudessa, joissa datan käytöstä maksetaan käytön mukaan tai jollain muulla tavalla. Tällaisia liittymiä oli kesäkuun päättyessä ainoastaan 5 prosenttia matkaviestinverkon tiedonsiirtoliittymistä.

Suomessa mobiililiittymien datan veloitus perustuu lähtökohtaisesti kiinteään kuukausihintaan. Muualla EU-alueella sellaiset mobiililiittymät, joissa datan käytöstä veloitetaan kulutuksen mukaan, ovat tavallisia.

Suomalaiset suosivat nopeita liittymiä

Suomalaisista matkaviestinverkon laajakaistaliittymistä jopa 75 prosenttia on yhteysnopeudeltaan vähintään 10 Mbit/s. Alkuvuoden 2016 aikana vähintään 100 Mbit/s mobiilidataliittymien määrä kasvoi 17 prosenttia ja 30 - 100 Mbit/s -liittymien määrä 34 prosenttia. Vastaavasti hitaammissa yhteysnopeusluokissa nähtiin Viestintäviraston tietojen mukaan selvää laskua.

Suomen ennätyksellisen korkean mobiilidatan käytön taustalta löytyvät tutut faktat: korkeat liittymänopeudet, rajoitukseton datasiirto ja edulliset hinnat, joita suomalaisoperaattorit asiakkailleen ovat tarjonneet.

Parhaillaan valmistelussa oleva roamingia koskevat EU-säädösehdotukset uhkaavat aiheuttaa suomalaisille mobiilioperaattoreille merkittäviä lisäkustannuksia.