Testauksella varmistetaan toimiva ja laaja TV-laitetarjonta

FiComin antenni- ja kaapelitelevisioverkon päätelaitteille organisoima Antenna/Cable Ready HD -testausjärjestelmä varmistaa, että televisiot, kortinlukijat ja digiboksit toimivat moitteettomasti kaikkien suomalaisten operaattoreiden verkoissa ja että kuluttajat voivat ostaa laitteensa haluamaltaan jälleenmyyjältä.

Kun digitaalisia TV-lähetyksiä Suomessa vuosituhannen vaihteessa aloiteltiin, kävi niitä välittäville operaattoreille heti selväksi, että olisi paikallaan luoda päätelaitteille yhteiset tekniset vaatimukset ja testata verkkoon liitettävät laitteet jo ennen kuin ne saapuvat kodinkoneliikkeiden hyllyille. Tuolloin lukuisiin suomalaiskoteihin nimittäin hankittiin uudenuutukainen digiboksi, ja niissä ilmeni alkuvaiheessa runsaasti katsojille päänvaivaa aiheuttaneita ongelmia: esimerkiksi tekstitys puuttui tai kuva pikselöityi.  

Laitetestaus käynnistettiin kaapeliverkon digivastaanottimille vuonna 2006. Kun teräväpiirtolähetykset aloitettiin kaapelitelevisioverkossa vuonna 2008, päädyttiin ratkaisuun, jossa maksullisia HD-sisältöjä voi vastaanottaa vain Cable Ready HD -testauksen läpäisseillä laitteilla. Näin huolehdittiin myös teräväpiirtotekniikan mukanaan tuomasta sisällönsuojausvaatimuksesta: Suomen avoimessa laitemarkkinassa ohjelmayhtiöiden edellyttämä sisällönsuojaus on toteutettu linkittämällä maksukanavien katselussa tarvittava ohjelmakortti sekä päätelaite yhteen.

Antenniverkon lähetystekniikka uudistuu 1.4.2020

Televisiotekniikka kehittyy edelleen koko ajan: kanavamäärä lisääntyy ja tarjolla on teräväpiirron lisäksi esimerkiksi monikanavaääntä ja hybridipalveluita.

Iso, noin puolta Suomen kotitalouksista koskeva teknologiamuutos on edessä keväällä 2020, kun kaikki antenniverkon kanavat, myös Ylen ja kaupallisten tv-yhtiöiden vapaasti vastaanotettavat kanavat, siirtyvät käyttämään pelkästään uutta DVB-T2-lähetystekniikkaa.  Uusi tekniikka mahdollistaa paitsi teräväpiirtolähetykset, myös nykyistä suuremman määrän perustasoisia kanavia.

Uutta televisiota hankkimassa?

Antenniverkon uuden tekniikan mukaisten lähetysten vastaanottoon tarvitaan DVB-T2-virittimellä varustettu televisio tai digiboksi. Helpoin tapa tunnistaa sopiva laite on tarkistaa, onko se Antenna Ready HD -sertifioitu. Antenna Ready HD -merkintä takaa sen, että laite on testattu ja toimii mm. tekstitysten osalta moitteettomasti kaikissa suomalaisissa antenniverkoissa.

Laitteiden testaaminen palvelee ensi sijassa kuluttajia, ja olisikin hyvä, että kuluttajat osaisivat vaatia hyväksyntää myös laitevalmistajilta. Hankkimalla Antenna Ready HD -hyväksytyn laitteen välttyy monelta harmilta ja varmistaa laitteen toimivuuden myös tulevaisuudessa.

Kaikki Antenna/Cable Ready HD -testiprosessin läpäisseet ja hyväksynnän saaneet laitteet on listattu kuluttajia, operaattoreiden asiakaspalveluhenkilöstöä ja laitekauppaa palvelevalla www.testatutlaitteet.fi -verkkosivustolla, johon on koottu myös muuta televisiotekniikkaan liittyvää faktaa. Nykyisen laitteensa toimivuutta jatkossa voi selvittää myös Viestintäviraston sivustolla www.toimiikotelkkarini2020.fi.

Lisätietoja:

Katja Laine, televisioasiat ja viestintä @FiCom

Seuraa Katjaa Twitterissä: https://twitter.com/KatjaMLaine