Mobiilimaksaminen

Viimeksi päivitetty 27.01.2021: Mobiilimaksamisen käyttö Suomessa (Liikenne- ja viestintävirasto)

Mobiilimaksaminen Suomessa

Mobiilimaksaminen Suomessa ja muissa Pohjoismaissa

Mobiilimaksaminen maailmalla


Mobiilimaksaminen tarkoittaa mobiililaitteella, kuen älypuhelimella tai rannekkeella ja -kellolla tapahtuvaa maksamista ja rahan siirtoa tililtä toiselle. Useimmiten tämä vaatii, että älylaitteeseen ladataan mobiilimaksusovellus. Tällaisia ovat muun muassa Nordea Pay, OP-Pankin Pivo, S-Pankin S-Mobiili ja Danske Bankin MobilePay sekä Applen ApplePay.


Mobiilimaksaminen Suomessa

Mobiilimaksamista vähintään viikoittain käyttäneet

Liikenne- ja viestintävirasto kysyy viestintäpalvelujen kuluttajatutkimuksessa muun muassa mobiilimaksamisen käyttämisestä yli 15-vuotiailta kuluttajilta.

Mobiilimaksaminen on tässä määritelty siten, että ostokset veloitetaan puhelinlaskulla.

Prosenttiosuudet kuvaavat niiden kyselyyn vastanneiden osuutta, joilla on matkapuhelimessaan netti. Vuonna 2020 mobiilimaksamista oli käyttänyt viidennes vastaajista, kasvua edellisestä vuodesta oli 43 prosenttia.

Lähde: Kuluttajatutkimus 2020, Viestintävirasto


Mobiilimaksaminen Suomessa ja muissa Pohjoismaissa

YouGov tutki mobiilimaksamista Pohjoismaissa. Tutkimus tehtiin elo-syyskuussa 2019 ja sitä varten haastateltiin yhteensä noin 7 000 yli 18-vuotiasta henkilöä. Ruotsista ja Tanskasta haastateltavia oli vähän yli 2 000, Norjasta noin 1 000 ja Suomesta vähän alle 2 000.

Mobiilimaksaminen Pohjoismaissa 2019

Mobiilimaksamista käytettiin vähiten Suomessa. Vähintään kerran viikossa mobiilimaksamista Suomessa käytti 34 prosenttia. Eniten sitä käytettiin Tanskassa, 47 prosenttia. Ruotsissa 43 prosenttia ja Norjassa 36 prosenttia vastaajista.

Mobiilimaksua ei käyttänyt Suomessa lainkaan lähes puolet vastaajista. Tanskassa vastaava osuus oli 11 prosenttia, Ruotsissa 12 prosenttia ja Norjassa 14 prosenttia.

Mobiilimaksun eniten käytetyt sovellukset Suomessa 2019

Lähde: YouGov analysis of mobile payments in the Nordics: what motivates mobile payment, YouGov


Deloitte tutki mobiilimaksamista Pohjoismaissa. Raportti julkaistiin tammikuussa 2019.

Mobiilimaksamista (rahan siirtämistä matkapuhelimella) viikoittain käytti 35 prosenttia 18 – 75-vuotiaista ruotsalaisista. Norjalaisista osuus oli 32 prosenttia, samoin tanskalaisista. Suomalaisista osuus oli 11 prosenttia.

Mobiilimaksamista kaupassa vähintään kerran viikossa oli käyttänyt 10 prosenttia 18 – 75-vuotiaista tanskalaista. 8 prosenttia ruotsalaisista, 3 prosenttia norjalaisista ja 2 prosenttia suomalaisista.

Lähde: Chasing cashless? The Rise of Mobile Wallets in the Nordics, Monitor Deloitte


Mobiilimaksaminen maailmalla

GSMA:n (maaliskuussa 2020) mukaan vuonna 2019 maailmassa oli miljardi rekisteröityä mobiilirahatiliä, kasvua edellisvuodesta oli 10 prosenttia. Aktiivisessa käytössä olevia tilejä oli 372 miljoonaa, kasvu edellisvuodesta 14 prosenttia. Tapahtumia (transaktioita) vuonna 2019 oli maailmanlaajuisesti 37,1 miljardia, kasvua edellisvuodesta oli 21,8 prosenttia. Niiden arvo oli 690 miljardia dollaria, kasvu edellisvuodesta oli 26 prosenttia. Mobiilirahapalveluja (esim. Mobilepay tai M-Pesa Afrikassa) maailmanlaajuisesti oli 290 yhteensä 95 maassa.

Mobiilirahatilien määrä maanosittain

Lähde: State of the Industry Report on Mobile Money, GSMA