Siirry sisältöön

Sosiaalinen vaikutus

ICT-alalla työskentelee suuri määrä suomalaista. Koodareiden ja ohjelmoijen lisäksi ala työllistää runsaasti myös muita ammattilaisia kuten henkilöstöosaajia, lakimiehiä, markkinointiammattilaisia, myynnin osaajia, viestijöitä ja asiakaspalveluhenkilöitä.

ICT-alan työpaikkoja on ympäri Suomea, ei pelkästään pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi puhelinpalvelukeskuksia toimii ympäri maata.

Vuoden 2018 kesällä ICT-ala Suomessa työllisti 108 100 henkeä.

ICT auttaa ikäihmisiä

Väestömme ikääntyy. Tieto- ja viestintätekniikka mahdollistaa, että ikäihmiset voivat asua kotonaan entistä pidempään. ICT-ala tuottaa ikäihmisille sopivia palveluita ja laitteita, jotka helpottavat kotona asumista ja arjen sujuvuutta. Kotona asuvat vanhukset pysyvät tutkitusti pidempään toimintakykyisinä ja ovat laitoshoidossa olevia onnellisempia. Tilastokeskuksen mukaan 65–74-vuotiaista nettiä käytti 75 prosenttia ja 75–89-vuotiaista 37 prosenttia vuonna 2017.

Turvallisesti netissä

Toimiala osallistuu laajasti kansallisiin yhteistyöhankkeisiin, joilla kansalaisten netinkäyttöä saataisiin turvallisemmaksi. Alan yritykset tekevät yhteistyötä myös poliisin ja muiden turvallisuusviranomaisten kanssa, jotta tietoverkkojen rikokset saadaan selvitettyä.

Vuosittain viettettävä Mediataitoviikko korostaa mediakasvatuksen tärkeyttä niin lapsille ja nuorille kuin aikuisillekin. Poliisin nettivinkillä voit jättää ei-kiireellisen tiedon internetissä havaitsemastasi epäilyttävästä aineistosta.

Helpotusta arkeen, sisältöä elämään

ICT-alan jo arkipäiväisiltä tuntuvat innovaatiot tuovat kansalaisten arkeen helpotusta ja elämään monenlaista sisältöä. Aikataulujen tarkastelu, uutiset, erilaisten lippujen ostaminen, sähköiset reseptit, kirjastopalvelut, lukuisat pelit, pankkiasiointi, ilmoittautumiset eri palveluihin tai harrastuksiin, veroilmoitukset, tiedonhankinta, televisiosisältöjen katselu mobiililaitteilla… netin kautta on saatavilla lähes rajaton määrä palveluja.

Internet tarjoaa hyötyä ja viihdettä, helpotusta ja huvia. Suomalaiset käyttävät internetiä eniten pankkiasiointiin, sähköpostiin ja tiedonhakuun erilaisista palveluista ja tuotteista.